Groenewegen sprint naar zege in Tour de France

Dylan Groenewegen heeft de zevende etappe in de Tour de France gewonnen. De Nederlander van LottoNL-Jumbo was in de massasprint veel te sterk voor zijn concurrenten. Fernando Gaviria werd tweede, vlak voor Peter Sagan.

Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert) was de eerste aanvaller van de dag. De Belg zag al snel het nutteloze in van zijn aanval en liet zich terugzakken naar het peloton.

Daarna ontstond er een interessante kopgroep: Oliver Naesen, Tony Gallopin, Thomas De Gendt, Arthur Vichot, Lukas Pöstlberger, Yves Lampaert, Michael Gogl, Julien Vermote, Edward Theuns en Simon Gerrans. LottoNL-Jumbo zag het gevaar en reed het gat dicht, waardoor alles weer samen kwam.

Nadat er een samensmelting was probeerde Yoann Offredo. Niemand volgde de Fransman van Wanty-Groupe Gobert en zo kan hij zich opmaken voor een lange dag, met nog ruim 200 kilometer te rijden. Zijn maximale voorsprong bedroeg meer dan negentig kilometer.

Offredo had het geluk dat met nog honderd kilometer AG2R La Mondiale en Trek-Segafredo in waaiers probeerde te trekken. Vooral de sprinters kwamen in de laatste waaier terecht, net zoals Daniel Martin, alleen alles zou snel weer bij elkaar komen. Door de versnelling was de vlucht van Offredo wel over.

Daarna was het de beurt aan een andere Fransman Laurent Pichon. De renner van Fortuneo - Samsic werd echter op veertig kilometer van de meet alweer teruggepakt, waarna de sprinters zich op konden maken voor de massasprint.

Net zoals in de voorgaande etappes had Quick-Step Floors de beste sprintvoorbereiding, maar ditmaal wist Groenewegen zich goed van voren te houden. De Nederlander van LottoNL-Jumbo had het wiel van Alexander Kristoff te pakken, die vroeg de sprint aanging. Daar profiteerde Groenwegen optimaal van en sprintte zo naar zijn eerste zege deze Tour.

Groenewegen juicht na zijn zege in Tour de France (Pro Shots / Action Images)
Groenewegen juicht na zijn zege in Tour de France (Pro Shots / Action Images)