Thomas pakt eindzege Critérium du Dauphiné, Yates wint slotrit

Geraint Thomas heeft het eindzege gepakt van het Critérium du Dauphiné. De Welshman van team Sky kreeg in de slotetappe meerdere aanvallen van Romain Bardet en Adam Yates te verwerken, maar hield ruim voldoende over om de eindwinst te pakken. De zege in de slotetappe ging naar Yates. Op vijftig meter van de finish reed de Engelsman van Mitchelton- Scott Daniel Navarro, die als laatste was overgebleven van de vroege vlucht.

In het begin waren er meerdere aanvallen van onder andere Vicenzo Niabli en Warren Barguil, maar kregen niet de ruimte van het peloton. Pas na dertig kilometer kon er een groep wegrijden vanuit het peloton met daarbij de Nederlander Antwan Tolhoek. De renner van LottoNL-Jumbo had in de kopgroep het gezelschap van David Gaudi, Edward Ravasi, Pierre Rolland en Julian Alaphilippe.

In het peloton had team Sky de controle. Thomas kreeg halverwege de rit een lekke band, maar kon vrij rustig terugkeren. Nadat AG2R La Mondiale het vlak voor van de Col des Saisies had overgenomen kreeg klassementsleider opnieuw een lekke band. Ditmaal zorgde dat wel voor problemen. Het verschil liep tussen Thomas en de kop van het peloton, waar nog steeds de Franse aan het rijden was, liep op naar de vijftig seconden. De teamgenoten van de klassementsleider lieten zich afzakken en brachten langzaam aan het verschil weer terug en met nog 25 kilometer te fietsen tot aan de finish was alles weer bij elkaar.

Door het hoge tempo in het peloton was het verschil tussen de kopgroep en het peloton ook onder de anderhalve minuut gezakt. In de afdaling naar de slotklim toe bleef het hard gaan in het peloton. Het zorgde onder meer voor dat Daniel Martin, Emanuel Buchmann en Damiano Caruso in de achtervolging moesten op de andere klassementsrijders.

Bardet was op de klim naar Côte des Amerands de eerste aanvaller in het peloton. Thomas en Yates konden de Fransman makkelijk volgen. Daarbij had Thomas in de vorm van Geoghegan Hart ook nog een ploegmaat bij zich. In de kleine afdaling naar de echte slotklim konden Martin Buchmann en Caruso weer aansluiten. In de kopgroep had Gaudu een kleine voorsprong te pakken op de rest van zijn medevluchters te pakken, maar het verschil was nog maar veertig seconden.

Navarro reed zo naar Gaudu toe en liet hem meteen achter. Tolhoek ook nog steeds aanwezig in de kopgroep kon de Spanjaard niet volgen en werd langzaam aan opgeslokt door de groep van de favorieten.

In de groep van de favorieten keken ze vooral naar elkaar, waardoor Navarro zijn voorsprong bleef behouden. Pas in de laatste kilometer was er een serieuze versnelling van Yates waarop de rest geen antwoord had en ging in de laatste meters nog over de ervaren Spanjaard heen, die volledig was moe gestreden. Thomas verloor nog twintig seconden op Yates, maar hield nog voldoende voorsprong over om het eindklassement te winnen.