Arenas stunt met Moto3-winst na spectaculaire slotfase

Motorcoureur Albert Arenas heeft voor een daverende stunt gezorgd. De Spanjaard pakte zondag na een knotsgekke slotfase de Grand Prix van Frankrijk in de Moto3, terwijl hij nooit in zijn leven verder was gekomen dan een achtste plek. 

Polesitter Jorge Martin vertrok sterk en pakte de leiding, voor de andere rijders op de eerste startrij, Jakub Kornfeil en Enea Bastianini. Marcos Ramirez volgde, met Marco Bezzecchi, Arenas en Fabio Di Giannantonio in zijn kielzog. 

Na drie ronden lag Gabriel Rodrigo weer eens tegen het asfalt - een weekend zonder crash van Rodrigo is geen weekend - terwijl Martin, Kornfeil, Bezzecchi en Di Giannantonio om de leiding vochten. Aron Canet kende een sterke race: door een straf moest de Spanjaard als 28e vertrekken, maar hij lag al snel op plek veertien.

Halverwege de race was het Bezzecchi die de leiding in handen had, terwijl Martin, Di Giannantonio en Bastianini volgden. Dat deed Kornfeil ook, maar de Tsjech zou na de race 1,3 seconden tijdstraf krijgen wegens het afsnijden van een bocht. 

Vier ronden voor het einde reden negen man in de kopgroep, maar Kornfeil en Niccolo Antonelli hadden beiden een tijdstraf boven het hoofd hangen, iets waar mogelijk ook Di Giannantonio nog voor moest vrezen. 

Bij het ingaan van de laatste ronde schoof Bastianini onderuit en Kornfeil reed er vol overheen. Als bij een wonder wist de door de lucht vliegende Tsjech echter overeind te blijven en keurig op twee wielen te landen, waardoor hij zijn race kon vervolgen.

Voorin waren alleen Bezzecchi, Martin en Di Giannantonio nog over in de strijd om de winst. In de allerlaatste bocht ging het fout: Bezzecchi vloog onderuit en nam Martin mee, Di Giannantonio ontsnapte en pakte zijn eerste zege. Door de crash werd hij op het podium ineens vergezeld door Arenas en ook Andrea Migno, die de hele race vrijwel onzichtbaar was.

Daarmee leek alles klaar te zijn...tot de stewards zich kwamen melden: Di Giannantonio kreeg toch nog drie seconden tijdstraf voor het afsnijden van een bocht even eerder in de race. Arenas won zo plotseling de race, nadat hij in zijn vorige 28 races met één achtste plek welgeteld één top-10-klassering pakte. Zijn Angel Nieto Team-teamgenoot Migno eindigde als tweede, plek drie was ineens voor Ramirez.