Bokser Lomachenko schrijft weer geschiedenis met derde wereldtitel

Bokser Vasyl Lomachenko heeft weer een indrukwekkend stukje geschiedenis geschreven. De 30-jarige Oekraïner veroverde in Madison Square Garden de WBA-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg), door de Venezolaanse titelhouder Jorge Linares te verslaan.

Het was pas het twaalfde professionele gevecht voor de winnaar van olympisch goud in 2008 en 2012 en het zou een bijzonder fraai gevecht worden. Lomachenko ging in de zesde ronde neer, maar hij stond op en twee ronden later deelde hij een harde klap uit. Linares bleef ondanks de schade overeind, maar in de tiende ronde besliste Lomachenko het gevecht dan toch met een technische knock-out.

Na wereldtitels in het vedergewicht (-57,2kg) en supervedergewicht (-59kg) is het de derde gewichtsklasse waarin Lomachenko zich wereldkampioen mag noemen. Dat hij daar slechts twaalf gevechten voor nodig had is een record voor volgens velen de beste pound-to-pound bokser in de wereld: zo had Oscar de la Hoya er 22 gevechten voor nodig, Floyd Mayweather 34 en Manny Pacquiao zelfs 41. Lomachenko was eerder overigens ook al de snelste ooit die in twee gewichtsklassen wereldtitels veroverde: daar had hij slechts zeven gevechten voor nodig. 

Het hele gevecht tussen Lomachenko en Linares, voor de liefhebber (Bron: YouTube)

Het was niet de enige wereldtitel waar in het weekeinde om gevochten werd. De pas 21-jarige Mexicaan Jaime Munguia was in Verona (New York) veel te sterk voor regerend wereldkampioen Sadam Ali in de strijd om de WBO-wereldtitel in het lichtmiddengewicht (-69,9kg): Ali ging in de eerste ronde twee keer neer, bekeek het canvas in ronde twee ook eens van dichtbij en ging in de vierde ronde definitief tegen de vloer.

Het was sowieso een prima Mexicaans avondje: Rey Vargas verdedigde zijn WBC-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) door de Armeniër Azat Hovhannisyan op punten te kloppen, waardoor Vargas naar een indrukwekkend record van 32-0 gaat.