Carapaz wint achtste etappe Giro, Bouwman strandt in laatste kilometer

Richard Carapaz heeft de bergrit in de Giro d'Italia naar Montevergine di Mercogliano gewonnen. De Ecuadoriaan van Movistar reed in de laatste kilometer Koen Bouwman, die als laatste was overgebleven van de vroege vlucht. Davide Formolo werd op zeven seconden tweede, voor Thibaut Pinot. Simon Yates blijft leider in het algemeen klassement met een voorsprong van zestien seconden op Tom Dumoulin.

Net zoals in de eerste bergetappe in de Ronde van Italië duurde het even voordat er een groep uit het peloton weg kwam. Acht renners kregen de ruimte: Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Tosh van der Sande (Lotto Soudal), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Jan Polanc (UAE Emirates), Rodolfo Andres Torres (Androni-Giocatolli), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Davide Villella (Astana) en Matej Mohoric (Bahrain-Merida).

De kopgroep had al snel een mooie voorsprong te pakken van een kleine drie minuten op het peloton, maar Katusha-Alpecin ging daarmee niet akkoord en zette de achtervolging in op de koplopers. Het verschil werd teruggebracht naar 45 seconden, maar dichter kwam de ploeg niet. Toen ook Katusha-Alpecin de zegen gaf liep de kopgroep uit naar een maximale voorsprong van zes minuten. Ondertussen was Pedersen gelost in de kopgroep.

Op dertig kilometer van de meet was het verschil nog steeds vijf minuten en het zag er goed uit voor de kopgroep. Mede doordat er in de laatste dertig kilometer veel regen was gevallen werd het nerveuzer in het peloton, waardoor verschillende ploegen zich op kop van het peloton en dat zorgde voor een tempoversnelling in het peloton. Daarmee zakte de voorsprong van de koplopers snel terug. Aan de slotklim van 17,1 kilometer naar Montevergine di Mercogliano was het verschil teruggelopen onder de twee minuten.

In de kopgroep bleven met Bouwman, Montaguti, Polanc en Mohoric de sterkste klimmers over in de kopgroep. Doordat er geen versnellingen waren in het peloton was het verschil met nog tien kilometer te gaan nog steeds één minuut. Met nog vier kilometer te gaan plaatste Bouwman zijn aanval. Niemand uit de kopgroep kon de Nederlander van LottoNL-Jumbo volgen, maar het peloton was op dertig seconden genaderd van Bouwman.

Froome was op de beklimming nog ten val gekomen, maar zonder erg kon hij zijn weg al snel voortzetten en vond al snel de aansluiting. Eerst was het de Fransman Mickaël Chérel die de sprong maakte vanuit het peloton, maar daar zat niet genoeg achter. De aanval van Carapaz maakte veel meer indruk en had al snel Bouwman te pakken en liet hem ook meteen achter. De renner van Movistar zag zijn overwinning niet meer in gevaar komen. Davide Formolo werd op zeven tweede, voor Thibaut Pinot. In het algemeen klassement verandert er niks en blijft Yates aan de leiding.