Rutte: niet gek dat geen minister me inlichtte

Premier Mark Rutte vindt het "niet vreemd" dat geen van zijn collega-ministers hem vertelde dat er wel degelijk ambtelijke notities zijn over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Minstens twee en waarschijnlijk drie ministers hebben die stukken gelezen. Dat verzwegen ze volgens Rutte voor hem, terwijl de oppositie ernaar vroeg en het inmiddels een brandende politieke kwestie was geworden.

De regeringspartijen kwamen tijdens de kabinetsformatie overeen een eind te maken aan de belasting op de winstuitkering voor aandeelhouders, in de hoop Nederland aantrekkelijk te maken voor grote bedrijven. Omdat bewijs voor die veronderstelling ontbreekt, wilde de oppositie weten of er nog geheime stukken waren die bij het besluit een rol hadden gespeeld. Maar Rutte antwoordde de aandringende oppositie een en andermaal dat hij niet van het bestaan van zulke documenten wist. De oppositie voelt zich nu om de tuin geleid.

De ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten en waarschijnlijk ook toenmalig minister Halbe Zijlstra kenden de stukken waar de oppositie tevergeefs naar vroeg.

Rutte: niet gek dat geen minister me inlichtte
Rutte: niet gek dat geen minister me inlichtte (Foto: ANP)