Roglic wint Ronde van het Baskenland, Mas pakt de zege in de laatste etappe

Primoz Roglic heeft het eindklassement van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Sloveen van LottoNL-Jumbo moest op de slotklim naar Arrate Mikel Landa, zijn belangrijkste concurrent laten rijden, maar hield genoeg voorsprong over. Enric Mas maakte deel uit van de vroege vlucht en hield knap stand op de laatste klim. Landa werd tweede in de etappe, voor Ion Izagirre.

Aan het begin van de etappe had Roglic een kleine twee minuten voorsprong op Landa. In de laatste etappe van 122 kilometer moesten de renners acht beklimmingen over, met daarbij de slotklim naar Arrate toe.

Na drie kilometer kwam Roglic al toen val. De Sloveen van LottoNL-Jumbo werd opgewacht door zijn ploeggenoten en samen moesten de renners in de achtervolging op het peloton. Het verschil liep op naar de minuut, maar Roglic wist toch de aansluiting te maken met het peloton. Niet alleen Roglic kwam in de beginfase ten val, maar ook een renner van Team EF Education First-Drapac kwam zwaar ten val.

Toen Roglic de aansluiting had gemaakt ontstond er een kopgroep van zes renners: Tao Geoghegan Hart (Sky), Jesper Hansen (Astana), Enric Mas (Quick-Step Floors), Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe), Carlos Verona (Mitchelton-Scott) en José Joaquin Rojas (Movistar). Later maakte ook Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Chris Hamilton (Mitchelton-Scott), Carlos Betancur (Movistar), David Lopen (Sky), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) en Gorka Izagirre (Bahrein Merida) de aansluiting. De kopgroep kreeg een voorsprong van drie minuten op het peloton.

Het peloton werd het geleid door Trek-Segafredo. De jonge Spanjaard was een bedreiging voor het klassement van Bauke Mollema. De Amerikaanse ploeg bracht het verschil onder de twee minuten, waarna Movistar op de beklimming over nam van Trek-Segafredo.

Met nog 35 kilometer te gaan, met daarbij drie beklimmingen, was het Landa en Nairo Quintana die de aanval koos. Roglic had overal een antwoord. De Sloveen kwam samen met Landa, Quintana en Ion Izagirre boven. Mollema moest ze even laten rijden, maar kwam in de afdaling terug. Movistar, de ploeg van Landa en Quintana, besefte dat de eindoverwinning in de Ronde van Baskenland er niet in zat en tot aan de slotklim waren er geen aanvallen meer van de Spaanse ploeg.

Aan de voet van de slotklim naar Arrate, had de kopgroep nog een voorsprong van dertig seconden op het uitgedunde peloton. Mas bleek de sterkste van de kopgroep en ging er alleen vandoor. Daarachter was het eerst Quintana die de aanval zocht. Niemand reageerde op de Colombiaan en kwam tot 15 seconden van Mas, maar kwam niet dichter. Op vier kilometer van de streep was het aan Landa. Ook op de aanval van de Bask kon Roglic niet reageren en moest voor zijn eigen tempo kiezen op de steile slotklim.

Landa kwam al snel bij zijn ploeggenoot Quintana, maar ook het tweetal van Movistar kwam niet dichter bij Mas. De 23-jarige Spanjaard pakte daarmee zijn eerste overwinning van het seizoen en is daarmee de tiende renner van Quick-Step Floors die dit seizoen een zege pakt. Quintana moest Landa laten gaan, waarmee Landa als tweede eindigde in de koninginnenrit van de Ronde van het Baskenland.

Roglic kwam 42 seconden later dan Landa binnen, maar zag zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen. Mollema, die de dag als vijfde begon, moest lossen op de slotklim en zakte in het klassement van de vijfde naar de zevende plaats. Emanuel Buchmann, Quintana en Mas gingen hem nog voorbij. Julian Alaphilippe, nummer vier van het klassement aan het begin van de etappe, moest op de eerste klim lossen en zakte helemaal weg in het algemeen klassement.