FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 april 2018

Donar slaat terug in Den Bosch, Landstede ontsnapt in slotseconden

De basketballers van het Groningse Donar gingen krap een week geleden in eigen huis onderuit tegen New Heroes Den Bosch, maar in Brabant sloegen de Groningers zaterdag hard terug in de Dutch Basketball League.

Den Bosch begon weer ijzersterk en voor men het wist stonden er elf punten voorsprong op het bord. Dit keer nam Donar echter alsnog het heft in handen en de Boschenaren werden geen moment de illusie gegeven dat een tweede verrassing mogelijk was: 73-95.

In Zwolle ontstond een spannend duel tussen Landstede en ZZ Leiden, waar het lang gelijk op ging. Met nog zeven seconden te spelen stond het 80-81 voor Leiden, dat balbezit had. Toch gaven ze het nog weg: Leiden leed balverlies en Noah Dahlman bracht Zwolle de 82-81 zege.

Met 28 punten hielp Ordane Kanda Forward Lease Rotterdam weer eens naar de winst, dit keer tegen de Den Helder Suns (77-86). Aris Leeuwarden deelde een gevoelige tik uit in de strijd om het laatste play-offticket: Apollo werd in Amsterdam met 55-74 op de plaats gezet.

Miller stunt met eerste MotoGP-pole, Bendsneyder 25e in Moto2

Motorcoureur Jack Miller heeft zijn eerste poleposition in de MotoGP te pakken. De Australiër was verrassend de snelste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Argentinië op het circuit van Termas de Rio Hondo.

De kwalificatie werd verreden in halfnatte omstandigheden, waardoor een beetje gegokt moest worden wat betreft de banden. Miller ging voor slicks en dat zorgde ervoor dat hij drie keer bijna onderuit ging. Toch pakte het in de slotfase perfect uit; nadat iedereen de laatste kans achter de rug had raasde Miller nog met de snelste tijd over de streep, waardoor hij Dani Pedrosa naar plek twee stootte.

In de laatste vrije training was Marc Marquez nog razendsnel, maar in de kwalificatie lukte het niet. De wereldkampioen gokte verkeerd en kwam niet verder dan de zesde plek. Jorge Lorenzo was in de eerste kwalificatie al afgevallen, terwijl Valentino Rossi zijn Yamaha niet verder naar voren kreeg dan de elfde plek.

Miller had in zijn GP-carrière acht keer eerder een poleposition gepakt, allemaal in de Moto3 en allemaal in 2014, het jaar voor hij de overstap naar de MotoGP maakte. Pedrosa en Johann Zarco vergezellen hem zondag op de eerste startrij, Tito Rabat plaatste zich verrassend als vierde, voor Alex Rins en Marquez.

In de Moto2 vertrekt Bo Bendsneyder zondag vanaf de 25e plek. De Nederlander moest meer dan drie seconden toegeven op Xavi Vierge, die zijn eerste poleposition pakte. Het was overal feest wat betreft eerste polepositions: in de Moto3 start de jonge Italiaan Tony Arbolino voor het eerst vanaf de eerste plek.

Zondag begint de Moto3 om 17.00, om 18.20 en 20.00 uur gevolgd door de Moto2 en MotoGP.

Messi helpt Barcelona met hattrick langs Legánes

Barcelona is ook na 31 speelrondes in LaLiga nog altijd ongeslagen. De koploper was in Camp Nou met 3-1 te sterk voor Legánes.

Na de midweekse Champions League-wedstrijd tegen AS Roma (4-1 winst), besloot Ernesto Valverde de nodige wijzigingen door te voeren in zijn elftal. Zo waren er basisplaatsen voor Thomas Vermaelen, André Gomes en Ousmane Dembélé en zaten Samuel Umtiti, Jordi Alba en Andrés Iniesta op de bank.

Barcelona had in de eerste helft het overwicht en het duurde tot de 27ste minuut totdat de ploeg op voorsprong kwam. Lionel Messi schoot een vrije trap, zijn handelsmerk, direct tegen de touwen: 1-0. De Argentijn maakte vijf minuten later ook de 2-0. Op aangeven van Philippe Coutinho schoot hij binnen.

Na rust verzuimde de Catalanen de wedstrijd via Gerard Piqué in het slot te gooien. Een voorzet werd door Luis Suárez gemist en de centrale verdediger schoot van dichtbij over. Legánes kwam twintig minuten voor tijd terug in de wedstrijd. Nabil El Zhar nam de aansluitingstreffer voor zijn rekening.

Toch zou de zege voor Barcelona niet meer in gevaar komen en liep het in de 87ste minuut nog uit naar 3-1. Met zijn 45ste hattrick in zijn carrière gooide Messi de wedstrijd in het slot.

Uitslagen La Liga:

Deportivo Alavés - Getafe CF 2-0 
Celta de Vigo - Sevilla 4-0 
Real Betis - SD Eibar 2-0 
Barcelona - CD Leganés 3-1

Mijlpaal Falcao tijdens zege AS Monaco

AS Monaco heeft zaterdagavond een nipte zege geboekt op FC Nantes. De Monegasken waren op eigen veld met 2-1 te sterk. Paris Saint-Germain verspeelde vrijdag twee punten op bezoek bij AS Saint-Étienne en dus kon AS Monaco bij een zege het gat met de koploper verkleinen tot veertien punten.

Halverwege de eerste helft werd ook Nantes gevaarlijk, nadat Monaco dat al een paar keer was geweest, en na 32 minuten spelen kwam het op voorsprong. Met een volley maakte Adrien Thomasson de 0-1. Nog voor rust boog Monaco de achterstand om in een voorsprong. Na een mooie aanval was Falcao het eindstation voor de gelijkmaker. Het was het vijftigste doelpunt van de Colombiaan in de Ligue 1.

Op slag van rust werd het ook 2-1. Rony Lopes werd de gevierde man. In de 52ste minuut kreeg Nantes een goede mogelijkheid op de gelijkmaker. Thomasson verscheen oog-in-oog met Daniel Subasic, maar de Kroatische doelman bracht redding. In het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord en dus bleef het bij 2-1.

Volgende week zondag gaat AS Monaco op bezoek bij PSG en bij een zege van de Parijzenaren kronen zij zich tot landskampioen van Frankrijk.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
AS Monaco - Nantes 2-1
Amiens - Caen 3-0
Angers - Strasbourg 1-1
Girondins de Bordeaux - Lille 2-1
Guingamp - Troyes 4-0
Toulouse - Dijon 0-1

Selby verdedigt zijn titel op China Open tegen Hawkins

Mark Selby heeft zich geplaatst voor de finale van het China Open. De 34-jarige Engelse snookerspeler won met 10-8 van Kyren Wilson en speelt zondag op het snookertoernooi in Beijing tegen Barry Hawkins in de finale, die met 10-6 won van Neil Robertson.

Selby begon goed aan zijn wedstrijd tegen zijn landgenoot Wilson. De titelverdediger in China kwam op een 5-1 voorsprong en zou de middagsessie afsluiten met een 6-3 voorsprong. Wilson kwam sterk terug in de avondsessie en trok in het zestiende frame de stand weer gelijk. Selby, nummer één van de wereld, won frame zeventien en achttien en pakte daarmee de winst tegen Wilson, de nummer tien van de wereld.

Hawkins was in zijn halve finale te sterk voor de Australiër Robertson. Het ging lang gelijk op tussen de Engelsman en de Australiër, maar vanaf het elfde frame won Hawkins drie frames op rij. Robertson maakte in het veertiende frame nog een break van 110, maar in volgende twee frames maakte Hawkins het af.

Het China Open is na het WK het rijkst gedoteerde toernooi. De winnaar strijkt 225.000 pond (258.000 euro) op, de runner-up krijgt 90.000 pond (103.000 euro).

Meer doden door protesten Gaza

Bij massale protesten in de Gazastrook zijn vrijdag negen mensen omgekomen en 1354 mensen gewond geraakt. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt. Eerder was het dodental zeven.

Volgens Israëlische legerautoriteiten waren er vrijdag ongeveer 20.000 demonstranten. Ze staken autobanden in brand en gooiden met stenen.

Van de honderden gewonden, hadden 491 mensen schotwonden, aldus het Palestijnse ministerie. Onder de doden zijn een zestienjarige jongen en een Palestijnse journalist. Sinds het begin van de protesten ruim een week geleden kwamen 31 Palestijnen om.

Palestijnse demonstranten begonnen op initiatief van de radicaal-islamitische Hamas met de protestacties, naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de stichting van de staat Israël. De betogers hebben tentenkampen opgezet op enkele honderden meters van de grens met de bedoeling daar zes weken te blijven.

Meer doden door protesten Gaza
Meer doden door protesten Gaza (Foto: ANP)

Uitslag Sparta Rotterdam - VVV-Venlo

Met dank aan Robert Mühren heeft Sparta Rotterdam drie punten overgehouden aan het duel met VVV-Venlo. Mühren was twee keer trefzeker.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg Sparta goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Paal en lat stonden echter treffers van Ryan Sanusi en Robert Mühren in de weg. Toch zou de vroege voorsprong alsnog komen. Na een goede aanval was Soufyan Ahannach het eindstation en de huurling van Brighton & Hove Albion rondde af: 1-0.

In de loop van de eerste helft werd VVV gevaarlijk en liep Sparta zich terugdringen en in de 41ste minuut kregen de Venlonaren de uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Vanaf de strafschopstip faalde echter Clint Leemans. De twee minuten later werd de middenvelder alsnog geholpen aan de 1-1. Doelman Jannik Huth liet een schot van afstand glippen.

VVV kwam na rust beter in het spel en kreeg via Lennart Thy en Torino Hunte kansen op de 1-2. De spits schoot op en paal en de rebound werd niet benut voor Hunte. Toch zou de voorsprong voor de Venlonaren volgen. Een vrije trap van Leemans verdween via de muur van Sparta in het doel.

Op jacht naar de gelijkmaker besloot Dick Advocaat aanvallend te wisselen en dat zorgde voor druk op het doel van VVV en in de 82ste minuut in de gelijkmaker. Mühren combineerde met invaller Fred Friday en de nummer tien schoot raak: 2-2. Mühren werd in de negentigste minuut de grote man voor Sparta. Een voorzet van Friday werd door Michiel Kramer voor de voeten van Mühren gekopt die vervolgens hard raak schoot: 3-2.

Sparta Rotterdam

3 - 2

VVV-Venlo

 19' Ahannach
 81' Mühren
 90' Mühren
   43' Leemans
 52' Leemans
 
 Gele kaart: Floranus, Fischer, (Sparta Rotterdam), Post, Leemans, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.139
Arbiter: Mulder
Bijzonderheden: Leemans mist pen.(41)
 
Opstelling:   Opstelling:
Huth
Holst
Fischer
Vriends
Nelom (Floranus/46)
v.Moorsel (Friday/72)
Mühren
Sanusi
Verhaar (Brogno/46)
Kramer
Ahannach
  Unnerstall
Rutten (Janse/ 78)
Röseler
Promes
Janssen (Labylle/ 34)
Post
Seuntjens (v.Bruggen/65)
Leemans
Castelen
Thy
Hunte

Uitslag Roda JC - PEC Zwolle

Roda JC heeft zaterdagavond de derde zege op rij geboekt in de Eredivisie. In de slotfase werd PEC Zwolle met 3-2 verslagen.

Roda JC was op 18 maart met 0-1 te sterk voor NAC Breda en afgelopen weekend werd Vitesse overtuigd met 0-3 aan te kant gezet. De ploeg kwam in Kerkrade al na drie minuten op voorsprong. Donis Avdijaj verschalkte doelman Diederik Boer met een schot in de rechterhoek: 1-0.

Vijf minuten later werd het ook 2-0. Bij de tweede paal maakte Feyenoord-huurling Simon Gustafson de 2-0. Nog voor rust kwam PEC terug in de wedstrijd. Younes Namli schoot een vrije trap in de korte hoek raak, waar eerst nog een treffer van Avdijaj werd afgekeurd.

Na een uur spelen verzuimde Avdijaj de wedstrijd in het slot te gooien, maar de huurling van Schalke 04 stuitte op Boer. PEC leek in de slotfase nog een punt uit het vuur te slepen. Queensy Menig maakte vijf minuten voor tijd de 2-2. Toch ging Roda nog met de zege aan de haal. Mikhail Rosheuvel kapte zijn tegenstander uit op het strafschopgebied en schoot de bal hoog in het doel: 3-2.

Roda JC

3 - 2

PEC Zwolle

 3' Avdijaj
 8' Gustafson
 87' Rosheuvel
   25' Namli
 85' Menig
 
 Gele kaart: Gnjatic, Auassar, Avdijaj, (Roda JC), Marcellis,Ehizibue, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.115
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Kum
Banggaard
Auassar (Dijkhuizen/46)
Vansteenkiste
Rosheuvel
Ndenge
Gnjatic (El Makrini/ 77)
Avdijaj (Werker/89)
Gustafson
Schahin
  Boer
Ehizibue (Freire/81)
Marcellis (v.d.Berg/46)
Sandler
v.Polen
Thomas (Menig/65)
Dekker
Saymak
Namli
Parzyszek
Mokhtar

Uitslag AZ - PSV

PSV heeft zaterdagavond op spectaculaire wijze drie punten overgehouden aan het bezoek aan AZ. De Eindhovenaren wonnen met 2-3.

De eerste grote kans was er voor AZ, maar Daniel Schwaab voorkwam een treffer door een schot van Teun Koopmeiners van de lijn de halen. Ook Bart Ramselaar kreeg een mogelijkheid voor PSV. De middenvelder kreeg de bal van Luuk de Jong op hoogte van de penaltystip, maar schoot over. Via De Jong dachten de Eindhovenaren op voorsprong te komen, alleen zijn treffer werd geannuleerd vanwege buitenspel. In het slot van de eerste helft zette PSV aan en stond de paal een treffer van De Jong in de weg en werd nogmaals een treffer van hem afgekeurd vanwege buitenspel.

Na rust zette de ploeg van Phillip Cocu wederom aan en kreeg Marco van Ginkel een goede kans op de 0-1. Het schot van de middenvelder ging naast. Waar PSV de kansen kreeg, opende AZ na 53 minuten spelen de score. Jeroen Zoet kon eerst nog handelend optreden op een schot en de bal kwam vervolgens voor de voeten van Wout Weghorst en de spits schoot hard binnen. AZ rook bloed en ging beter voetballen en Alireza Jahanbakshs stelde Weghorst met een mooie voorzet in staat om de 2-0 raak te koppen.

Het was voor PSV het signaal om de druk op AZ te zetten en dat resulteerde in mogelijkheden. Marco Bizot moest een voorzet lossen en voorkwam vervolgens dat Van Ginkel de aansluitingstreffer kon maken. De doelman hield zijn ploeg vervolgens op de been door met een uitstekende reflex Gastón Pereiro van dichtbij van het scoren af te houden. Een minuut later moest Bizot zich alsnog gewonnen geven. Een schot in de verre hoek van Pereiro was de doelman te machtig: 2-1.

Bizot werd vervolgens de schlemiel voor de Alkmaarders. Hij was te laat met zijn uittrap en schoot de bal tegen Hirving Lozano aan, waarna de Mexicaan de gelijkmaker maakte. Ook het derde doelpunt van PSV in een tijdsbestek van vier minuten volgde. De ploeg kreeg een strafschop nadat De Jong door Ron Vlaar naar de grond werd getrokken en Van Ginkel profiteerde van dit buitenkansje: 2-3.

AZ dacht via Ricardo van Rhijn nog de 3-3 te maken, maar de treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd. De ploeg van John van den Brom eindigde de wedstrijd met tien man nadat Ron Vlaar in de 89ste minuut met een rode kaart werd weggestuurd vanwege het neerleggen van de doorgebroken Hirving Lozano.

PSV speler Donyell Malen (R), AZ speler Teun Koopmeiners (L). (PRO SHOTS/Joep Leenen)
PSV speler Donyell Malen (R), AZ speler Teun Koopmeiners (L). (PRO SHOTS/Joep Leenen)

AZ

2 - 3

PSV

 53' Weghorst
 61' Weghorst
   74' Pereiro
 76' Lozano
 79' v.Ginkel (pen)
 
 Gele kaart: Weghorst, Vlaar, Midtsjö, (AZ), Malen, (PSV)
 Rode kaart: Vlaar (89) (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: ?
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson (Idrissi/80)
v.Rhijn
Vlaar
Wuytens (Seuntjens/88)
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Hendrix
Ramselaar (Malen/74)
Pereiro (Luckassen/90)
Lozano
De Jong

Clubhuis No Surrender Haarlem gesloten

Op vrijdag 6 april werd op last van de burgemeester van Haarlem het clubhuis van motorclub No Surrender gesloten op basis van artikel 13b van de Opiumwet. Uit strafrechtelijk onderzoek door de politie en het Openbaar Ministerie bleek dat er waarschijnlijk sprake was van de aanwezigheid van (hard)drugs en verboden wapens in het clubhuis.

De politie doorzocht, op last van de officier van justitie, het clubhuis. Bij deze doorzoeking werden onder andere verdovende middelen aangetroffen. De verdovende middelen werden in beslag genomen. Naast het in beslag nemen van de verdovende middelen, verrichtte de politie in totaal tien aanhoudingen. De mannen, in de leeftijd van 17 tot en met 55 jaar, werden aangehouden op grond van de Opiumwet. Het tiental werd overgebracht naar het politiebureau alwaar zij zaterdag verhoord worden.

Uit de bestuurlijke rapportage van de politie aan de burgemeester naar aanleiding van het strafrechtelijk onderzoek, bleek dat er criminele activiteiten plaatsvonden in het clubhuis. Na de doorzoeking besloot de burgemeester het pand met onmiddellijke ingang te sluiten. Het clubhuis van No Surrender staat op gemeentegrond en clubhuizen van motorclubs zijn in de gemeente Haarlem niet toegestaan. Nu blijkt dat zich in het pand criminele activiteiten voordoen, wil de gemeente de ontstane situatie onmiddellijk beëindigen.

Man Utd stelt titelfeest Man City uit na spektakelstuk

Manchester City mag zich nog geen kampioen van Engeland noemen. De ploeg verloor op eigen veld van Manchester United.

Vanaf de eerste minuut pakte de thuisploeg het initiatief en verdiende het een strafschop na een handsbal van Ashley Young, maar de arbitrage gaf er geen. De eerste grote kans was er vervolgens voor Bernardo Silva. De Portugees glipte langs de defensie van United en probeerde David de Gea te verslaan met een schot in de verre hoek, maar de Spanjaard voorkwam een treffer. De doelman moest zich na 25 minuten spelen wel gewonnen geven toen Vincent Kompany keihard raak kopte.

The Citizens drukten door en vijf minuten later was de stand ook 2-0. Illkay Gündogan draaide knap weg in het strafschopgebied en schoot raak. De ploeg was veel dominanter en kreeg via Raheem Sterling voor rust nog twee kansen om verder uit te lopen. Raheem Sterling kreeg de mogelijkheden, maar schoot deze over.

De gemiste kansen van de Engelsman braken de ploeg na rust op. In de 53ste minuut tekende Paul Pogba aan voor de aansluitingstreffer en de Franse middenvelder kopte twee minuten later ook de gelijkmaker tegen de touwen: 2-2. De comeback was na 69 minuten compleet. Volledig vrijstaand kon Chris Smalling de Reds Devils naar een voorsprong schieten.

Manchester City leek in de slotfase van de wedstrijd wederom recht te hebben op een strafschop na een harde tackle van Young op Sergio Agüero, maar wederom werd er geen gegeven. De Gea voorkwam in de laatste minuten nog de 3-3 door Agüero van het scoren af te houden. Met nog zes wedstrijden te spelen is het verschil tussen Manchester City en Manchester United nu dertien punten.

Overige uitslagen Premier League
Everton - Liverpool 0-0
AFC Bournemouth - Crystal Palace 2-2
Brighton & Hove Albion - Huddersfield Town 1-1
Leicester City - Newcastle United 1-2
Stoke City - Tottenham Hotspur 1-2
Watford - Burnley 1-2
West Bromwich Albion - Swansea City 1-1

Politie zoekt ouders overleden baby

De politie is dringend op zoek naar de ouders van een overleden, pasgeboren baby'tje. Het stoffelijk overschot van het kleintje werd zaterdagmiddag gevonden op het balkon van een flatwoning aan de Stationstraat in Schiedam. “We maken ons vooral zorgen om de moeder, die mogelijk medische of psychische zorg heeft “, aldus de leider van het onderzoek.

De bewoners van de flat vonden het stoffelijk overschot van het kindje zaterdagmiddag op het balkon van hun woning en waarschuwden de politie. Forensisch rechercheurs startten direct een uitvoerig onderzoek in en om het balkon. Zo werd bijvoorbeeld een 3D scan van het balkon gemaakt, spraken zij met enkele omwonenden en stelden zij het vuil uit een container aan de Stationstraat veilig. De bewoners die het lichaampje vonden, zijn meegenomen om op het bureau gehoord te worden als getuigen.

Op dit moment kan nog geen antwoord worden gegeven op vragen als wat de leeftijd is van het baby'tje, of het gaat om een jongetje of meisje, wanneer en hoe het kindje is overleden en hoe lang het op het balkon heeft gelegen. Ook is nog onduidelijk wie de ouders zijn. Een dringend verzoek gaat uit aan de vader en moeder om zich zo spoedig mogelijk te melden bij de politie. De zorgen gaan daarbij vooral uit naar de moeder die mogelijk psychische of medische hulp nodig heeft.

Politie zoekt ouders overleden baby (Foto: politie.nl)
Politie zoekt ouders overleden baby (Foto: politie.nl)

Tottenham na rust langs Stoke City

In de strijd om de plek in de top vier heeft Tottenham Hotspur zaterdag geen fout gemaakt op bezoek bij Stoke City. The Spurs wonnen met 1-2.

Bij de gasten was er weer een basisplaats voor Harry Kane. De spits had enkele weken last van een enkelblessure en was weer fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen. Bruno Martins Indi en Erik Pieters speelden de gehele wedstrijd voor The Potters.

Voor rust slaagden beide ploegen er niet in om te scoren, waarna het duel na de thee ontbrandde. In de vijftigste minuut brak Christian Eriksen de ban. De Deense middenvelder werd met een lage voorzet bediend door Dele Alli en schoot in de lange hoek raak. Vijf minuten later was het al weer gelijk in het Bet365 Stadium. Mame Biram Diouf kreeg de bal hard in zijn buik geschoten door Hugo Lloris, maar kon desondanks verder en schoot in het lege doel raak.

Kane zorgde vervolgens voor de derde treffer in een tijdsbestek van tien minunten. Een voorzet van Eriksen werd door de Engelse spits succesvol aangeraakt en daarmee wist hij doelman Jack Butland te verrassen: 1-2. Het was voor de 24-jarige Engelsman zijn 25ste doelpunt in de Premier League dit seizoen en daarmee staat hij tweede op de topscorersranglijst, achter Mohamed Salah.

Stoke, dat negentiende staat in de Premier League en vecht tegen degradatie, was in de slotfase nog dicht bij de gelijkmaker. Een fantastische vrije trap van Xherdan Shaqiri verdween tegen de lat en daardoor bleef het 1-2. Tottenham komt in puntenaantal gelijk met nummer drie Liverpool en heeft elf punten voorsprong op nummer vijf Chelsea.

Uitslag NAC - Vitesse

Vitesse heeft zich niet weten te herstellen van de 0-3 thuisnederlaag tegen Roda JC van vorige week. Ditmaal was NAC Breda te sterk.

De thuisploeg kreeg in de eerste helft de eerste goede mogelijkheid op een treffer. Umar Sadiq nam een vrije trap van Angeliño aan, maar schoot vervolgens ongecontroleerd over. In de 35ste minuut kon het thuispubliek wel juichen. Angeliño ontfermde zich over een vrije trap en schoot raak: 1-0.

Voor rust had Vitesse weinig in de melk te brokkelen, maar na rust werd het zo nu en dan gevaarlijk. Nigel Betrams moest handelend optreden op een schot van Bryan Linssen. Het houtwerk stond een treffer van de Arnhemmers in het laatste kwart van de wedstrijd in de weg. De zeventienjarige invaller Thomas Buitink raakte van dichtbij de paal.

Ondanks aanvallende wissels, wist Vitesse in de slotfase de gelijkmaker niet meer te forceren. Na dertig wedstrijden staat de ploeg zeven in de Eredivisie, waar NAC de veertiende plek bezet.

NAC Breda

1 - 0

Vitesse

 35' Angelino    
 

 Gele kaart: , Kasjia, Linssen, Castaignos (Vitesse)

 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.567
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Sporkslede
Mets
Marí
Angelino
García
Vloet (Fernandes/ 46)
Verschueren
Ambrose (Nijholt/90)
Sadiq (Te Vrede/79)
El Allouchi
  Houwen
Karavajev
Kasjia
Miazga
Büttner
Serero (Castaignos/82)
Mount
Foor
Beerens (Buitink/69)
Matavz
Linssen

Robben passeert Cruijff: "Iets om trots op te zijn"

Arjen Robben werd zaterdag de succesvolste Nederlands voetballer ooit, gemeten naar behaalde landstitels. De vleugelaanvaller passeerde Johan Cruijff.

Robben was met Bayern München met 1-4 te sterk voor FC Augsburg en daarmee verzekerde de ploeg zich van de landstitel in de Bundesliga. Het betekende voor de 34-jarige aanvaller zijn zevende landstitel in Duitse dienst en elfde in zijn gehele loopbaan. Cruijff werd in zijn loopbaan tien keer landskampioen.

"Dat geeft het wel een extra tintje. Ik wist het natuurlijk, vorig jaar stond ik gelijk met hem. Als je de grootste allertijden van Nederland inhaalt en alleen het record hebt, is dat iets om trots op te zijn", vertelt Robben in gesprek met FOX Sports.

"Het blijft altijd leuk om kampioen te worden. Iedereen zegt dat we de sterkste selectie hebben en het verschil te groot is, maar je moet niet vergeten dat toen wij van trainer wisselden, we vijf punten achter de koploper stonden. In de Bundesliga krijg je sowieso niets cadeau. Je moet het wel altijd eerst doen. Die geluiden van buitenaf zijn er altijd, maar je weet van jezelf wat je er allemaal voor moet doen. Het karakter in deze ploeg is wel zo groot dat we er elke week weer staan."

Robben heeft een aflopend contract bij Bayern en het is vooralsnog onduidelijk of hij volgend seizoen ook in München actief zal zijn. "Ik heb al een keer met de club gesproken. Het is wat later dan dat we gewend zijn. Dat maakt het niet gemakkelijker. Bayern plant voor de toekomst, maar ik moet zelf ook plannen. Ik heb een gezin en wil het liefst zo snel mogelijk weten waar ik aan toe ben. April is de maand waar alles om draait en daar wil je je dan volledig op focussen. De focus moet nu alleen daarop liggen."

Plek drie in gevaar na nederlaag AS Roma

AS Roma is zaterdag op eigen veld tegen een nederlaag aangelopen. Nummer zeven Fiorentina was te sterk in het Stadio Olimpico.

Midweeks verloor AS Roma in de kwartfinale van de Champions League op bezoek bij Barcelona met 4-1 en dat resulteerde in een aantal wijzigingen in de basisopstelling van de Romeinen, maar Kevin Strootman behield zijn plek in de basis.

Al na zeven minuten spelen opende Fiorentina, de nummer zeven in de Serie A, de score. Op aangeven van Riccardo Saponara maakte Marco Benassi de 0-1. Saponara stond zes minuten voor rust ook aan de basis van de 0-2, gemaakt door Giovanni Simeone en dat betekende de zege voor La Viola.

Door de nederlaag komt de derde plek op de ranglijst van Roma in gevaar. Internazionale kan de ploeg zondagmiddag bij een zege op Torino passeren en ook Lazio achterhaalt de stadsgenoot als het weet te winnen bij Udinese.

SPAL - Atalanta Bergamo 1-1
Bij Atalanta waren er basisplaatsen voor international Hans Hateboer en Marco de Roon. De beide Nederlanders keken na 39 minuten spelen tegen een 1-0 achterstand aan. Thiago Cionek nam de treffer voor zijn rekening. Na 79 minuten drukte De Roon de stempel op zijn wedstrijd. De middenvelder benutte een toegekende strafschop en bepaalde de eindstand op 1-1.

Uitslagen Serie A
Benevento - Juventus 2-4
AS Roma - Fiorentina 0-2
SPAL - Atalanta 1-1
Sampdoria - Genoa 0-0

Verstappen over oorzaak crash: "Toename motorvermogen van 150 pk"

Volgens Max Verstappen werd zijn crash in de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein veroorzaakt doordat de motor plotseling 150 pk extra vermogen genereerde.

In zijn tweede snelle ronde raakte Verstappen bij het ingaan van bocht twee de controle kwijt over zijn wagen en crashte in de bandenstapel. Volgens de Nederlander kwam er plotseling extra vermogen vrij.

“Ik heb natuurlijk naar de data gekeken en er blijkt een toename te zijn geweest van 150 pk, wat een beetje vreemd is”, aldus Verstappen. “Die bocht is niet volgas, maar het was net alsof iemand een schakelaar omzette. De achterbanden versnelden vrij agressief, waarna ik spinde. Ik heb het helemaal niet zien aankomen. Met 150 pk extra gaat de auto er ineens vandoor. Als je al op de limiet aan het rijden bent, dan is het vrij veel.”

Voertuig op mensen ingereden in Münster, meerdere doden

In het Duitse Münster is een voertuig ingereden op een groep mensen die op een terras zaten. De Rheinische Post spreekt op basis van politiebronnen over drie doden en zeker dertig gewonden. 

De bestuurder van het voertuig, een kleine vrachtauto, heeft zichzelf van het leven beroofd, zo meldt Der Spiegel.  In Münster bevindt zich een kazerne waar doorgaans veel Nederlandse militairen aanwezig zijn.

De lokale autoriteiten spreken van een aanslag.

Update:
Volgens de BILD was de dader een Duitser met psychologische problemen. volgens RP online had de dader zelfs suïcidale neigingen. Dat zou dus betekenen dat de aanslag niets te maken heeft met terrorisme.

FOK! Wat een weer: zacht, maar in het westen kans op zeewind

Gegroet!

Ik denk dat we over het weer van vandaag niets te klagen mogen hebben. Het was overal zonnig en de wolkenvelden die ik verwacht had voor het westen waren er wel, echter alleen maar vrijdagavond. Overdag kwamen er veel klachten over hooikoorts binnen en dat is ook logisch met een zuidoostenwind. Zelfs ik had er last van. 

Vannacht is het vrijwel overal helder met minima van 6 tot 9 graden.

Morgen zijn er wel een paar kapers op de kust. De wind zwakt af en dat wil zeggen dat er een grotere kans is op zeewind. In het binnenland blijft het wel heerlijk op temperatuur. De timing van de zeewind is echter zeer onzeker. Ik verwacht hem pas in de loop van de middag. Tot die tijd wordt het ook op het strand een graad of 20. In het zuiden en oosten is 23 graden mogelijk. Behalve de zeewind is ook de windrichting van belang, mogelijk draait die naar het noorden toe en ook dan kan het flink afkoelen in het noorden en westen. 

Verder ligt er nog steeds een storing ten westen van ons land en die brengt wolkenvelden met zich mee. Neerslag verwacht ik daar niet van. Het kan echter wel het mooie beeld van deze zaterdag wat bederven.

Komende week blijft het erg zacht en neemt de kans op een groeizame bui toe.

Fijne zondag!

Nederland
 

Arcus (Foto: DJMO)
Afgelopen week vielen er her en der fikse buien. Zo ook bij collega Monique. Fraaie arcus. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Eerste zege voor Blaak in regenboogtrui in Healthy Ageing Tour

Boels-Dolmans blijft heersen in de Healthy Ageing Tour. De Nederlandse ploeg won eerder al de ploegentijdrit in de de derde etappe. Anna van der Breggen en Amy Pieters een etappe te pakken in de Hollandse rittenkoers. In de vierde etappe pakte Chantal Blaak de bloemen.

De wereldkampioene was na 142 kilometer in Winsum de snelste van een groep van dertien rensters. De kopgroep ontstond al snel na de start met daarbij alle belangrijke namen voor het klassement. Lang bleef het verschil hangen tussen de kopgroep en het peloton op de twee minuten, maar in de laatste dertig kilometer liep het op naar de drie minuten.

Er waren meerdere aanvallen in de laatste tien kilometer, maar Boels-Dolmans hield alles onder controle. Uiteindelijk was Blaak de snelste, voor Kirsten Wild en Monique van de Ree. Het was voor Blaak haar eerste zege in de regenboogtrui. Blaak schuift in het klassement op naar de tweede plaats op 22 seconden van haar ploeggenote Amy Pieters, die als vierde over de streep kwam.

F1: poleposition voor Vettel, crash Verstappen

Sebastian Vettel start morgen in de Grand Prix van Bahrein van poleposition. De Duitse Formule 1-coureur was met zijn Ferrari op het woestijncircuit met een tijd van 1.27,958 nipt sneller dan teamgenoot Kimi Räikkönen. Max Verstappen crashte aan het einde van Q1 en start daarom morgen vanaf plek vijftien.

Ferrari zette meteen de toon in het eerste deel van de kwalificatie, maar ook Mercedes en Red Bull zaten er goed bij. Verstappen klokte de vierde tijd, maar de Nederlander parkeerde zijn auto vijf minuten voor het einde in de muur toen hij wat motorinstellingen aan het testen was, een rode vlag volgde. Daarna werd duidelijk dat de Williams en Sauber nog veel snelheid tekort komen. Verrassender was dat ook Romain Grosjean uit kon stappen. De Fransman reed met de Haas dezelfde tijd als Fernando Alonso, maar laatstgenoemde had eerder de tijd gezet en kwam hierdoor een plekje hoger uit.

In Q2 gingen er maar vier coureurs uit, omdat Verstappen niet meer in actie kon komen. Ferrari was opnieuw de snelste en Pierre Gasly ging met de Toro Rosso door naar het laatste deel. Dit ging onder meer ten koste van de McLarens van Stoffel Vandoorne en Alonso, maar ook van Brendon Hartley (Toro Rosso) en Sergio Perez (Force India). Opvallend was dat Lewis Hamilton zijn snelste ronde op de zachte in plaats van superzachte banden reed.

De strijd om poleposition barstte in Q3 in volle hevigheid los. Vettel opende met 1.28,196 maar maakte bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish een fout, waardoor Räikkönen er onder kon komen. De Mercedesen van Valtteri Bottas en Hamilton konden hier niet aan tippen, net als Daniel Ricciardo met de overgebleven Red Bull.

In zijn tweede run was Bottas een fractie langzamer dan Räikkönen die zijn tijd niet meer verbeterde. Datzelfde gold voor Hamilton, maar niet voor Vettel die als enige de grens van 1.28 minuten slechtte. Ricciardo eindigde op plek vijf, voor de verrassend snelle Toro Rosso van Gasly, terwijl Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon en Carlos Sainz de top tien afsloten. Door dit resultaat moet Hamilton door zijn straf morgen vanaf plek negen starten.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:29.060 1:28.341 1:27.958 12
2 K. Räikkönen Ferrari 1:28.951 1:28.515 1:28.101 12
3 V. Bottas Mercedes 1:29.275 1:28.794 1:28.124 15
4 L. Hamilton Mercedes 1:29.396 1:28.458 1:28.220 16
5 D. Ricciardo Red Bull 1:29.552 1:28.962 1:28.398 12
6 P. Gasly Toro Rosso 1:30.121 1:29.836 1:29.329 18
7 K. Magnussen Haas 1:29.594 1:29.623 1:29.358 16
8 N. Hülkenberg Renault 1:30.260 1:29.187 1:29.570 15
9 E. Ocon Force India 1:30.338 1:30.009 1:29.874 16
10 C. Sainz Jr. Renault 1:29.893 1:29.802 1:29.986 18
11 B. Hartley Toro Rosso 1:30.412 1:30.105   15
12 S. Pérez Force India 1:30.218 1:30.156   11
13 F. Alonso McLaren 1:30.530 1:30.212   12
14 S. Vandoorne McLaren 1:30.479 1:30.525   12
15 M. Verstappen Red Bull 1:29.374 geen tijd   4
16 R. Grosjean Haas 1:30.530     7
17 M. Ericsson Sauber 1:31.063     9
18 S. Sirotkin Williams 1:31.414     8
19 C. Leclerc Sauber 1:31.420     8
20 L. Stroll Williams 1:31.503     8

Bayern München wint en kroont zich tot kampioen

Bayern München heeft zich zaterdagmiddag voor de 28ste keer in de clubhistorie gekroond tot landskampioen van Duitsland.

Bayern wist dat het bij een zege op FC Augsburg kampioen zou worden, na 29 gespeelde wedstrijden in de Bundesliga. In het kampioensduel was er een basisplaats voor Arjen Robben en de buitenspeler claimde een hoofdrol.

De thuisploeg, met Jeffrey Gouweleeuw in de basis, kwam als beste uit de startblokken. Na een uitstekende aanval schoot Philipp Max de bal hard op de paal, maar na achttien minuten had de ploeg meer geluk. Jerôme Boateng verspeelde op knullige wijze de bal aan Sergio Cordova en de jonge Venezolaan stuitte in eerste instantie nog op Sven Ulreich, maar via Niklas Süle verdween de bal alsnog in het Bayern-doel.

Nog voor rust herstelde Bayern zich. In de 32ste minuut kopte Corentin Tolisso de gelijkmaker tegen de touwen en zes minuten later maakte James Rodríguez op aangeven van Juan Bernat de 1-2, waarmee Bayern halverwege op kampioenskoers was.

Na 62 minuten spelen gooide Robben de wedstrijd in het slot. De buitenspeler kreeg de bal van James en knalde in de korte hoek raak, met zijn vijfde competitietreffer van het seizoen. De 34-jarige aanvaller drukte daarmee een stempel op zijn zevende kampioenschap in Duitse dienst. Drie minuten voor tijd bepaalde Sandro Wagner de eindstand op 1-4. De spits kopte raak na een corner.

Bayern ligt nog op koers om de treble te winnen dit seizoen. Komende week wacht de return in de kwartfinale van de Champions League tegen Sevilla, nadat de heenwedstrijd in Spanje met 1-2 werd gewonnen, en in de DFB Pokal wacht in de halve finale Bayer Leverkusen.

Arjen Robben en Jupp Heynckes. (PRO SHOTS/Witters)
Arjen Robben en Jupp Heynckes. (PRO SHOTS/Witters)

Uitslagen Bundesliga
1. FC Köln - 1. FSV Mainz 05 1-1
SC Freiburg - VfL Wolfsburg 0-2
Borussia Mönchengladbach - Hertha BSC 2-1
FC Augsburg - FC Bayern München 1-4
Hamburger SV - Schalke 04 3-2

Roglic wint Ronde van het Baskenland, Mas pakt de zege in de laatste etappe

Primoz Roglic heeft het eindklassement van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Sloveen van LottoNL-Jumbo moest op de slotklim naar Arrate Mikel Landa, zijn belangrijkste concurrent laten rijden, maar hield genoeg voorsprong over. Enric Mas maakte deel uit van de vroege vlucht en hield knap stand op de laatste klim. Landa werd tweede in de etappe, voor Ion Izagirre.

Aan het begin van de etappe had Roglic een kleine twee minuten voorsprong op Landa. In de laatste etappe van 122 kilometer moesten de renners acht beklimmingen over, met daarbij de slotklim naar Arrate toe.

Na drie kilometer kwam Roglic al toen val. De Sloveen van LottoNL-Jumbo werd opgewacht door zijn ploeggenoten en samen moesten de renners in de achtervolging op het peloton. Het verschil liep op naar de minuut, maar Roglic wist toch de aansluiting te maken met het peloton. Niet alleen Roglic kwam in de beginfase ten val, maar ook een renner van Team EF Education First-Drapac kwam zwaar ten val.

Toen Roglic de aansluiting had gemaakt ontstond er een kopgroep van zes renners: Tao Geoghegan Hart (Sky), Jesper Hansen (Astana), Enric Mas (Quick-Step Floors), Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe), Carlos Verona (Mitchelton-Scott) en José Joaquin Rojas (Movistar). Later maakte ook Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Chris Hamilton (Mitchelton-Scott), Carlos Betancur (Movistar), David Lopen (Sky), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) en Gorka Izagirre (Bahrein Merida) de aansluiting. De kopgroep kreeg een voorsprong van drie minuten op het peloton.

Het peloton werd het geleid door Trek-Segafredo. De jonge Spanjaard was een bedreiging voor het klassement van Bauke Mollema. De Amerikaanse ploeg bracht het verschil onder de twee minuten, waarna Movistar op de beklimming over nam van Trek-Segafredo.

Met nog 35 kilometer te gaan, met daarbij drie beklimmingen, was het Landa en Nairo Quintana die de aanval koos. Roglic had overal een antwoord. De Sloveen kwam samen met Landa, Quintana en Ion Izagirre boven. Mollema moest ze even laten rijden, maar kwam in de afdaling terug. Movistar, de ploeg van Landa en Quintana, besefte dat de eindoverwinning in de Ronde van Baskenland er niet in zat en tot aan de slotklim waren er geen aanvallen meer van de Spaanse ploeg.

Aan de voet van de slotklim naar Arrate, had de kopgroep nog een voorsprong van dertig seconden op het uitgedunde peloton. Mas bleek de sterkste van de kopgroep en ging er alleen vandoor. Daarachter was het eerst Quintana die de aanval zocht. Niemand reageerde op de Colombiaan en kwam tot 15 seconden van Mas, maar kwam niet dichter. Op vier kilometer van de streep was het aan Landa. Ook op de aanval van de Bask kon Roglic niet reageren en moest voor zijn eigen tempo kiezen op de steile slotklim.

Landa kwam al snel bij zijn ploeggenoot Quintana, maar ook het tweetal van Movistar kwam niet dichter bij Mas. De 23-jarige Spanjaard pakte daarmee zijn eerste overwinning van het seizoen en is daarmee de tiende renner van Quick-Step Floors die dit seizoen een zege pakt. Quintana moest Landa laten gaan, waarmee Landa als tweede eindigde in de koninginnenrit van de Ronde van het Baskenland.

Roglic kwam 42 seconden later dan Landa binnen, maar zag zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen. Mollema, die de dag als vijfde begon, moest lossen op de slotklim en zakte in het klassement van de vijfde naar de zevende plaats. Emanuel Buchmann, Quintana en Mas gingen hem nog voorbij. Julian Alaphilippe, nummer vier van het klassement aan het begin van de etappe, moest op de eerste klim lossen en zakte helemaal weg in het algemeen klassement.

SNK 40th Anniversary Collection aangekondigd

SNK, bekend van onder andere King of Fighters en Metal Slug, bestaat dit jaar veertig jaar en dat moet gevierd worden. Het bedrijf heeft de SNK 40th Anniversary Collection aangekondigd voor Nintendo Switch.

De collectie heeft een focus op games die zijn uitgebracht in de jaren 80. Voor velen zijn het ongetwijfeld wat minder bekende titels, maar het lijstje is nog niet compleet. Tot nu to zijn de volgende games bevestigd voor de collectie:

  • Alpha Mission 
  • Athena
  • Crystalis
  • Ikari Warriors
  • Ikari III: The Rescue
  • Guerilla War 
  • P.O.W. 
  • Prehistoric Isle in 1930
  • Psycho Soldier
  • Street Smart
  • TNK III
  • Vanguard
  • Victory Road

Daarnaast bevat de game een 'SNK Museum', waarin geschiedenis van de SNK Games wordt bekeken, zelfs van games die nooit zijn uitgebracht. Een Limited Edition is ook in de maak, die komt met een cd en artbook. De collectie zelf lanceert in de herfst.

SNK 40th Anniversary Collection Limited Ediiton

SNK 40th Anniversary Collection Games

10 jaar uitsluiting van Europees voetbal wegens massale matchfixing

De Albanese topclub KF Skënderbeu mag tien jaar lang niet uitkomen in Europees verband. Dat heeft de UEFA bekendgemaakt. Skënderbeu is schuldig bevonden aan matchfixing en ook niet één keer: maar liefst 53 wedstrijden zouden op illegale wijze beïnvloed zijn door de club.

In eerste instantie werd de club wat Europees voetbal betreft al uitgesloten van het seizoen 2016/17, een beslissing waar sporttribunaal CAS het mee eens was. Uit onderzoek bleek vervolgens dat in totaal 53 wedstrijden zeer verdacht waren, waaronder twee kwalificatiewedstrijden in de Champions League van 2015/16 en twee wedstrijden uit de groepsfase van de Europa League in hetzelfde seizoen.

Fans en officials van Skënderbeu waren woedend nadat bekend werd dat de club tien jaar niet in Europa mag spelen. President Ardjan Takaj liet al weten naar CAS te stappen en, als dat geen succes oplevert, naar een Zwitserse rechtbank te gaan. Volgens de club is van matchfixing totaal geen sprake en heeft men niks te maken met georganiseerde misdaad.

Onderzoekers in de zaak werden overigens met de dood bedreigd. Zo kreeg één van hen een Albanese kogel in de post, waarna UEFA-baas Aleksander Ceferin liet weten dat men zich niet zou laten intimideren.

Räikkönen de snelste in VT3, Verstappen tweede

Kimi Räikkönen heeft ook de snelste tijd neergezet tijdens de laatste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein. Max Verstappen werd uiteindelijke tweede en Daniel Ricciardo completeerde de top drie.

Pierre Gasly kende opnieuw een uitstekende vrije training en nestelde zich op de negende plaats. Hiermee was hij net iets sneller dan Fernando Alonso. Voor Sebastian Vettel verliep de laatste training iets minder vlekkeloos. In de eerste helft een run afbreken, omdat één van zijn sidepods los was gekomen. Het onderdeel wapperde gevaarlijk heen en weer, maar de Duitser kon zijn bolide veilig naar de pits brengen.

Hoe dan ook, het middenveld zit opnieuw dicht bij elkaar. Brendon Hartley (Toro Rosso), Romain Grosjean (Haas), de twee Force India's van Esteban Ocon en Sergio Perez, en Kevin Magnussen (Haas) zitten allemaal nog binnen een drie tienden van Gasly, dus het beloofd om 17.00 uur een spannende kwalificatie te worden.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Bahrein

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   K. Räikkönen Ferrari 01:29.868 15
2.   M. Verstappen Red Bull 01:30.393 8
3.   D. Ricciardo Red Bull 01:30.452 8
4.   L. Hamilton Mercedes 01:30.691 14
5.   S. Vettel Ferrari 01:30.719 8
6.   V. Bottas Mercedes 01:30.781 16
7.   N. Hulkenberg Renault 01:31.144 11
8.   C. Sainz Jr. Renault 01:31.200 12
9.   P. Gasly Toro Rosso 01:31.438 18
10.   F. Alonso McLaren 01:31.445 13
11.   B. Hartley Toro Rosso 01:31.460 18
12.   R. Grosjean Haas 01:31.513 14
13.   E. Ocon Force India 01:31.554 17
14.   S. Pérez Force India 01:31.564 14
15.   K. Magnussen Haas 01:31.737 14
16.   M. Ericsson Sauber 01:31.859 17
17.   S. Vandoorne McLaren 01:31.860 14
18.   C. Leclerc Sauber 01:32.047 19
19.   S. Sirotkin Williams 01:32.463 11
20.   L. Stroll Williams 01:32.865 12

Zes jaar cel voor dood tijdens wurgseks

Een 32-jarige Schot moet zes jaar de cel in. Mark Bruce uit Aberdeen is schuldig bevonden aan de dood van de 20-jarige Chloe Mizek tijdens een potje wurgseks. We kennen het allemaal wel: na een avondje stappen sta je samen met een totale vreemde bij de bushalte en voor je met je ogen knippert gaat het dan over je voorliefde voor wurgseks, zo is het leven.

Zo ook voor Mark en Chloe, die besloten om deze hobby in Marks appartement gezamenlijk uit te voeren. Het duurde niet lang voor dit geen beste beslissing bleek te zijn: Mark plaatste zijn handen op de nek van Chloe en een paar tellen later was ze dood. De aangeslagen Mark zwierf over straat, alvorens hij zich bij de politie kwam melden. Tijdens de rechtszaak betuigde Mark veel spijt van het gebeuren, waar hij zich uiteraard zeer schuldig over voelt.

De rechter kon daar weinig mee en besloot dat een gevangenisstraf de juiste reactie was. Daar blijft het voor Mark niet bij: wegens de fatale wurgseks, wat vermoedelijk met wederzijds goedkeuren gebeurde, staat hij voor de rest van zijn leven in een register met seksovertreders, samen met bijvoorbeeld mensen die met hun handen niet van kinderen af konden blijven. 

Russische ambassadeur wil overleg met Johnson

De Russische ambassadeur in Londen heeft wederom aangedrongen bij Groot-Brittannië om betrokken te worden bij Skripal-onderzoek. Dat blijkt uit een brief waarin ambassadeur Alexander Jakovenko om een onderhoud vraagt met minister Boris Johnson van Buitenlandse Zaken. Dat onderhoud zou al op korte termijn moeten plaatsvinden. Het ministerie bevestigt het formele verzoek van de Russen.

Eerder deze week deed Rusland ook al een voorstel om gezamenlijk onderzoek te doen naar de aanslag op de voormalige Russische spion Sergej Skripal. Groot-Brittannie noemde dat voorstel 'pervers'.

Sinds de aanslag op de oud-spion Sergej Skripal zijn de diplomatieke banden tussen Groot-Brittannië en Rusland ernstig verslechterd. De Britten denken dat Rusland achter de aanslag zit.

Russische ambassadeur wil overleg met Johnson
Russische ambassadeur wil overleg met Johnson (Foto: ANP)

Norris oppermachtig in Formule 2, De Vries zesde

Het Formule 2-seizoen is in Bahrein begonnen met een zeer indrukwekkende zege van Lando Norris. De Britse McLaren-junior vertrok in de hoofdrace vanaf poleposition en kwam geen moment in de problemen.

Norris moest de leiding rond de pitstops even afstaan, maar zodra iedereen naar binnen was geweest lag hij weer ruim aan kop. Het verschil met de rest bleef constant rond de tien seconden hangen, hoewel dat aan het einde nog iets minder werd: 7,6 seconden bedroeg zijn voorsprong op de finish.

Het team van Carlin keerde op indrukwekkende wijze terug in de F2, want achter Norris ging de tweede plek naar Sergio Sette Câmara. De Braziliaan wist in de slotfase sterk te verdedigen tegen Artem Markelov, die een laatste poging zag stranden, nadat Sette Câmara een ronde eerder al een aanvankelijk geslaagde inhaalpoging counterde.

Markelov mocht overigens wel zeer tevreden zijn. De coureur van Russian Time, vicekampioen in 2017, kwam in de kwalificatie niet verder dan de zeventiende plek, maar kende zaterdag een wereldrace. Bij de start bleef hij staan, maar omdat dat ook met Roberto Mehri gebeurde en de start werd afgeblazen, kon Markelov vanuit de pitstraat alsnog starten. Hij reed geweldig en klom in de slotfase nog naar het podium.

Nyck de Vries vertrok als vierde en schoot uit de startblokken. Hij verschalkte Alexander Albon en niet veel later passeerde hij ook Sette Câmara, waardoor de Nederlander op plek twee lag. De McLaren-junior viel vervolgens flink terug en lag zelfs even negende, maar met iets nieuwere banden kwam hij in de slotfase nog wat naar voren, waardoor hij als zesde eindigde.

Zondag begint de sprintrace om 13.15 uur, met De Vries die als derde start. Maximilian Günther en Sean Gelael, achtste en zevende in de hoofdrace, starten op de eerste rij.

MAD vreest aanslagen op leger

De Duitse militaire veiligheidsdienst MAD (Militärischer Abschirmdienst) vreest voor aanslagen op voertuigen van het Duitse leger. In een intern veiligheidsadvies zegt de dienst dat "aangenomen moet worden dat het tot verdere aanslagen kan komen" in reactie op het Turkse offensief in Syrië tegen Koerden.

Op 13 maart vielen onbekenden twee voertuigen van de Bundeswehr aan in Soltau waarbij brand werd gesticht. In een verklaring die waarschijnlijk uit extreem linkse kringen kwam, staat dat het om een "directe aanval op de Duits-Turkse oorlogsmachine" ging.

Het Turkse leger zet bij het offensief in Syrië voertuigen in die eerder bij het Duitse leger in gebruik waren. Het legerpersoneel in Duitsland wordt onder andere aangeraden voordat er een rit met een voertuig wordt gemaakt, de "wielmoeren te controleren", meldde Der Spiegel. Aan legervoertuigen die naar een garage buiten de kazerne moeten, mag alleen worden gesleuteld in afgeschermde ruimten.

Duitse dienst vreest aanslagen op leger
Duitse dienst vreest aanslagen op leger (Foto: ANP)

Moto3-favoriet ontsnapt aan straf na veroorzaken crash

Moto3-coureur Aron Canet is vrijdag tijdens de vrije trainingen voor de Grand Prix van Argentinië ontsnapt aan een flinke straf. De Spanjaard, één van de favorieten om de wereldtitel te pakken, beukte Makar Yurchenko in de eerste training omver.

Yurchenko zat Canet in de weg tijdens de training en daar was de 18-jarige Spanjaard bepaald niet blij mee. Hij achtervolgde Kazachstan's eerste Grand Prix-coureur ooit en leek deze simpelweg van het circuit te beuken.

Beiden gingen onderuit, Yurchenko was boos, commentatoren waren boos, fans waren boos en andere coureurs waren boos, maar de raceleiding was bijzonder mild: race incident, en dus geen straf voor Canet.

Canet vs Yurchenko (Bron: YouTube)

Sporting-voorzitter schorst selectie na antwoord op kritiek

Sporting Lissabon moet het zondagavond in de Portugese competitie tegen Paços de Ferreira met een B-elftal doen. Niet vanwege blessures, maar vanwege een tirade van voorzitter Bruno de Carvalho. Hij heeft negentien spelers geschorst, nadat ze reageerden op zijn kritiek.

Donderdag verloor Sporting met 2-0 van Atletico Madrid in de Europa League en daar was De Carvalho woest over. De instelling van de spelers was volgens hem helemaal niks en onder meer Bas Dost en Fabio Coentrão zouden onnodige overtredingen gemaakt hebben. 

Aanvankelijk leek het erop dat De Carvalho alle spelers geschorst heeft die in de selectie voor de wedstrijd tegen Atletico zaten, maar het heeft er nu alle schijn van dat het alleen geldt voor spelers die het lef hadden om op social media een statement te delen.

"We balen ervan dat er een gebrek aan steun is van degene die onze leider zou moeten zijn. Een perfecte voetballer of een perfect team bestaat niet, we winnen en verliezen samen. We vechten voor de club en de fans en onze toewijding staat buiten kijf", aldus het antwoord.

Dost is niet al te actief op social media en deelde het statement dan ook niet. Vermoedelijk is hij daardoor niet geschorst door De Carvalho. Overigens is de Portugese voetbalbond bezig met een onderzoek, want het is niet duidelijk of de voorzitter überhaupt wel het recht heeft om vrijwel de hele spelersgroep te schorsen.

Congreslid stapt op na #MeToo-kwestie

Een Amerikaans Congreslid, dat door een oud-medewerkster beschuldigd werd van onder meer seksuele intimidatie, legt per direct zijn functie neer. December vorig jaar werd bekend dat de Republikeinse afgevaardigde uit de staat Texas overheidsgeld had gebruikt om de zaak in 2014 te schikken.

Blake Farenthold maakte zijn aftreden vrijdag bekend, meldt onder meer CNN. Het Republikeinse comité dat kandidaten selecteert voor een plek in het Huis van Afgevaardigden heeft het bedrag teruggevraagd dat Farenthold de oud-medewerkster heeft betaald. Het zou gaan om 84.000 dollar, omgerekend bijna 70.000 euro.

De ethische commissie van het Huis was eind vorig jaar een onderzoek begonnen naar de beschuldigingen aan zijn adres. Farenthold had al aangekondigd na zijn termijn te stoppen, maar vindt het bij nader inzien beter om per direct op te stappen.

Congreslid stapt op na #MeToo-kwestie
Congreslid stapt op na #MeToo-kwestie (Foto: ANP)

Studenten kampen vaak met depressie en angsten

Een grote groep studenten kampt met (ernstige) angst- en depressieklachten. Ook zelfmoordgedachten en burnout komen voor. Studenten zelf geven regelmatig aan dat de prestatiedruk hieraan debet is. Een en ander blijkt uit een onderzoek onder 3134 studenten van Hogeschool Windesheim.

Van die 3134 heeft één op de vijf suïcidale gedachten, ooit een poging tot zelfdoding gedaan of een plan gemaakt om zichzelf van het leven te beroven. Bij 453 is sprake van ernstige angst- en depressieklachten. Bijna de helft van de hele onderzoeksgroep heeft die klachten overigens nauwelijks. Verder kampt een kwart met burnoutverschijnselen, zoals emotionele uitputting. Een op de dertien studenten is bovendien mantelzorger. Van de mannen drinkt ruim 88 procent te veel alcohol, van de vrouwen iets meer dan 87 procent. De meeste studenten die meededen aan de enquête wonen nog thuis (71 procent).

Onderzoeker Jolien Dopmeijer stelt dat steeds meer jongeren gebukt gaan onder mentale druk. Er wordt een behoorlijk beroep gedaan op hun veerkracht. De samenhang tussen psychische klachten en studieproblemen maken het volgens haar tot een urgent probleem dat moet worden aangepakt. Dopmeijer doet al langer onderzoek naar studenten. Ook in haar eerdere studies kwam die prestatiedruk steeds naar voren.

Naar aanleiding van het onderzoek komt het netwerk studentenwelzijn (dat bestaat uit ongeveer dertig partijen die zich bezighouden met gezondheid van studenten) met een plan. Dat gaat onder meer over bewustwording, preventie en voldoende hulpaanbod.

Studenten kampen vaak met depressie en angsten
Studenten kampen vaak met depressie en angsten (Foto: ANP)

Van Barneveld loopt kwalificatie Dutch Dart Masters mis

Raymond van Barneveld zal niet deelnemen aan de Dutch Darts Masters. De Haagse dartgrootheid verloor op het Britse kwalificatietoernooi met 6-3 van Stephen Bunting. 

Barney speelde vrijdagavond de Britse qualifier in plaats van de Nederlandse qualifier, begin volgende maand. In verband met Premier League-verplichtingen kan hij niet meedoen aan het Nederlandse kwalificatietoernooi en mocht als uitzondering meedoen bij de Britten. Zonder succes, want in de eerste partij ging het al direct mis. 

Bunting is één van de achttien qualifiers die zich wel voor de Dutch Dart Masters hebben geplaatst. In de finaleronde won hij met 6-0 van Lee Evans en gooide in de finale een negendarter. Ook onder andere Adrian Lewis, James Wade, Kyle Anderson, Terry Jenkins en Steve Beaton wisten kwalificatie voor de Dutch Darts Masters af te dwingen. De Dutch Dart Masters zijn van 11 tot en met 13 mei in de Dutch Dart Masters in de IJsselhallen in Zwolle. Michael van Gerwen en Jelle Klaasen zijn automatisch geplaatst. Vier andere landgenoten zullen zich op 10 mei via het Nederlandse kwalificatietoernooi zich plaatsen. 

European Tour #6 - Dutch Dart Masters - Finaleronde UK Qualifier 
Kyle Anderson 6 | 4 Kevin Burness
Stephen Bunting 6 | 0 Lee Evans
Steve Beaton 6 | 2 Bradley Brooks
Jonny Clayton 6 | 4 Stuart Kellett
Adrian Lewis 6 | 5 Peter Jacques
Adam Huckvale 6 | 5 Darren Johnson
James Wade 6 | 3 Aden Kirk
James Wilson 6 | 5 Jamie Bain
Ricky Evans 6 | 2 Mickey Mansell
Josh Payne 6 | 3 Justin Pipe
Jason Cullen 6 | 3 Mick McGowan
Cameron Menzies 6 | 3 Keegan Brown
Wayne Jones 6 | 3 Stephen Burton
Terry Jenkins 6 | 5 Chris Dobey
James Richardson 6 | 2 Matt Padgett
Jamie Lewis 6 | 5 Ronnie Baxter
Steve Lennon 6 | 2 Joe Murnan
Ryan Joyce 6 | 2 Robbie Green

MLB: Gregorius kan Yankees net niet aan zege helpen

De honkballers van de New York Yankees hebben in de eigen Bronx een nederlaag geleden tegen de Baltimore Orioles. Er moest flink voor geknokt worden, want pas na vijf extra innings werd het duel beslist.

Via onder meer twee homeruns van Manny Machado namens de Orioles stond het na zeven innings 2-3 voor de Orioles. In de achtste inning kwam Didi Gregorius aan slag en de Nederlander, dit seizoen lekker op dreef, sloeg weer toe: hij mepte de bal de tribunes in en trok de stand gelijk, 3-3.

Vervolgens werd er niet gescoord en dus moesten extra innings gespeeld worden. In de elfde dacht Gregorius na een totaal mislukte worp van Mychal Givens de winnende run binnen te lopen, maar Givens lette op, blokkeerde de thuisplaat en tikte de Amsterdammer uit. De dertiende inning leverde een zeer fraaie vangbal op van Aaron Judge, die de Yankees in de wedstrijd hield.

In de veertiende inning bleek het net mislopen van de winnende run door Gregorius de Yankees de kop te kosten: Pedro Alvarez van de Orioles zag dat de honken bezet waren en sloeg een grand slam, een homerun met alle drie honken bezet. Onder meer Jonathan Schoop kwam over de thuisplaat en het bleek genoeg om de Orioles de 3-7 winst te bezorgen.

Uitslagen MLB vrijdag
Cleveland Indians - Kansas City Royals 3-2
Colorado Rockies - Atlanta Braves 3-8
New York Yankees - Baltimore Orioles 3-7
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 14-3
Texas Rangers - Toronto Blue Jays 5-8
Houston Astros - San Diego Padres 1-4
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 5-4
Los Angeles Angels - Oakland Athletics 13-9

Yankees - Orioles (Bron: YouTube)

Doden door crash jeugdijshockeyteam Canada

Door een ongeval met een bus met aan boord een jeugdijshockeyteam zijn in Canada veertien doden gevallen. De bus kwam in botsing met een vrachtwagen bij de plaats Tisdale in centraal Canada. In de bus zaten 28 mensen, aldus de Canadese politie. Alle doden vielen in de bus. De oorzaak van de botsing vrijdag (lokale tijd) is niet bekend.

Het ijshockeyteam van de Humboldt Broncos was onderweg naar een wedstrijd in Nipawin in de provincie Saskatchewan. Daar zouden ze tegen de Nipawin Hawks spelen in de play-offs van de Saskatchewan Junior Hockey League, een van de opleidingsdivisies in het Canadese ijshockey.

Na drie nederlagen moesten de Broncos daar winnen om nog in de strijd te blijven, maar de wedstrijd is uiteraard afgelast. De spelers van het team zijn tussen de 18 en 21 jaar, de maximale leeftijd in de competitie. Het team spreekt van een "ongelofelijke tragedie" en verklaarde in shock te zijn.

Veertien inzittenden van de bus werden naar het ziekenhuis gebracht. Van hen verkeren er drie in kritieke toestand.

Doden door crash jeugdijshockeyteam Canada
Doden door crash jeugdijshockeyteam Canada (Foto: ANP)

Hockeysters Laren profiteren maximaal van nederlaag Oranje-Rood

Het was een doelpuntrijke slotfase vrijdagavond tijdens de extra speelronde in de Hoofdklasse van het Nederlandse dameshockey, waarbij de ploegen die strijden om de laatste twee play-offtickets heen en weer werden geslingerd in hun emoties. Toen de stofwolken waren neergedaald, kwamen Laren en SCHC als grote winnaars tevoorschijn. Oranje-Rood staat nu op plek vijf en HDM is definitief uitgeschakeld.

HDM - Laren (0-3)
54' 0-1 Maxime Kerstholt
58' 0-2 Maxime Kerstholt
63' 0-3 Lisa Gerritsen

Lange tijd hielden HDM en Laren elkaar in evenwicht. Laren was wel de ploeg die het duel in Den Haag van meet af aan controleerde, maar op één enkele grote kans na in de eerste helft, lukte het de jonge ploeg van coach Robbert-Jan Cox verder niet om echt gevaarlijk te worden. Pas in het derde kwart vertaalden de bezoekers het lichte veldoverwicht in doelpunten toen Maxime Kerstholt het op haar heupen kreeg en de Haagse defensie tot tweemaal toe steken liet vallen.

De topschutter van Laren profiteerde optimaal en trof twee keer onverbiddelijk doel waardoor de thuisploeg kansloos was voor een goed resultaat. Dat Lisa Gerritsen er in de slotfase nog 0-3 van maakte, is alleen voor de statistieken interessant. Laren heeft door de zege de kansen op de play-offs nu stevig in eigen handen. HDM heeft dankzij deze nederlaag de slag om een plek bij de beste vier nu toch echt definitief verloren en zal de resterende vier duels van dit seizoen gebruiken om te bouwen aan de selectie richting volgend jaar.

Groningen - Amsterdam (0-5)
10' 0-1 Charlotte Vega
37' 0-2 Charlotte Vega
54' 0-3 (sc) Kitty van Male
61' 0-4 (sc) Lauren Stam
69' 0-5 (sb) Lauren Stam

Groningen won vorige week het eerste duel deze competitie van Nijmegen, waardoor de noorderlingen weer mogen hopen op een plek in de play-outs. Tegen kampioenskandidaat Amsterdam kwam de ploeg van Marc Matarek vrijdagavond duidelijk te kort en ging er hard af.

Kampong - Bloemendaal (4-2)
34' 1-0 Michelle Fillet
47' 1-1 (sc) Myrthe van Kesteren
51' 2-1 Kiki van Wijk
51' 2-2 Michelle van de Drift
57' 3-2 (sc) María López
64' 4-2 Michelle Fillet

Kampong is qua veldspel bezig aan een goede tweede seizoenshelft, maar veel punten leverde dat de ploeg van coach Santi Freixa tot nu toe niet op. Tegen laagvlieger Bloemendaal werd door de Utrechters echter de volle mep gehaald. Omdat ook Hurley won, staat Kampong nog steeds op de achtste plaats in de rangschikking.

SCHC - Oranje-Rood (2-1)
25' 0-1 Donja Zwinkels
66' 1-1 (sc) Kyra Fortuin
68' 2-1 Ginella Zerbo

Door een doelpunt van Donja Zwinkels leek Oranje-Rood lange tijd af te stevenen op een knappe overwinning op SCHC. In de slotfase sloeg de thuisploeg echter keihard toe met twee treffers in de twee minuten tijd. Oranje-Rood, dat vorige week net een plek in de top vier had heroverd, moet vanaf nu weer op jacht naar een een play-offplek.

Hurley - Huizen (1-0)
32' 1-0 (sc) Sabine Plönissen

Huizen kon de knappe zege van vorige week tegen Bloemendaal in de score geen vervolg geven tegen Hurley. De Amsterdammers hadden aan één treffer voldoende om de drie punten in eigen huis te houden. Door die zege houdt Hurley Kampong op de ranglijst achter zich. Dat is zo’n beetje het enige waar de ploeg nog voor strijd; degradatiegevaar is er niet en de play-offs zijn ver buiten bereik.

Den Bosch - Nijmegen (2-1)
1' 0-1 Tessa Verweijen
8' 1-1 Lieke Hulsen
38' 2-1 Marlies Verbruggen

Net als vorige week tegen Groningen knalde Nijmegen ook tegen Den Bosch uit de startblokken. Al na een minuut spelen stond de degradatiekandidaat bij de langskampioen op voorsprong. Heel lang konden de Gelderlanders niet van die voorsprong genieten na de gelijkmaker (1-1) van Lieke Hulsen. Net na de rust scoorde Marlies van Bruggen de 2-1. Dat bleek na zeventig minuten voldoende voor de overwinning van Den Bosch, dat zondag de kraker tegen Amsterdam speelt. Inzet is dan de koppositie.

NHL: Goalfestijn in Tampa Bay, slotweekeinde van start

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is het slotweekeinde van het reguliere seizoen van start gegaan. Na zondag is bekend welke teams in de play-offs strijden om de Stanley Cup, tenzij een bijzonder scenario zich voor doet.

Als de New York Rangers met twee goals verschil winnen van de Philadelphia Flyers en de Florida Panthers hun twee wedstrijden via shootouts winnen, zullen de Flyers en Panthers het in een rechtstreeks duel op dinsdag tegen elkaar op moeten nemen voor de laatste play-offplek.

In Tampa Bay kregen de bezoekers vrijdagavond in elk geval waar voor hun geld. De Lightning rekende met 7-5 af met de Buffalo Sabres. De eerste tien minuten leverden al vijf goals op, in de laatste periode voegde Tampa Bay er nog drie aan toe. Met 1-3 hadden de Sabres zich in de tweede periode nog terug in de wedstrijd gevochten.

Uitslagen NHL vrijdag
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 4-0
Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 7-5
Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 1-4
Anaheim Ducks - Dallas Stars 5-3

Lightning - Sabres (Bron: YouTube)

Amerikaan Reed nieuwe leider halverwege Masters, Woods haalt cut nipt

Patrick Reed heeft Jordan Spieth afgelost als leider in de Masters, de eerste golfmajor van het jaar. Marc Leishman is tweede. Achter de Amerikaan en de Australiër zit een groot aantal majorwinnaars op het vinkentouw. Tiger Woods haalde op het nippertje de cut en titelverdediger Sergio Garcia ligt eruit. 

Reed verdedigt zaterdag een voorsprong van twee slagen ten opzichte van zijn naaste belager Leishman uit Australië en vier slagen op de Zweedse nummer drie Henrik Stenson. Reed liep een ronde van 66 slagen (zes onder par) en maakte onder andere negen birdies. De vijfvoudig PGA-tourwinnaar staat nu voor het eerst aan de leiding op een major. Leishman liep een ronde 67 (-5) en blijft in de race voor het groene jasje. 

Achter Reed en Leishman wemelt het van de spelers die één of meer majors op hun naam hebben staan. Stenson is alleen derde op -5, Jordan Spieth, leider na dag één kende een dramatische start van ronde twee met dubbele bogey op hole éé'n en bogey op hole twee. De 24-jarige Amerikaan kon de schade vervolgens beperkt houden met een ronde 74 (+2). Met -4 deelt Spieth de vierde plek met Rory McIlroy, de Noord-Ier die op jacht is naar de Career Grand Slam. McIlroy tekende voor 71 (-1) slagen en houdt met -4 uitzicht op een eerste groene jasje.

Woods had voor zijn tweede achttien holes 75 slagen (+3) nodig en kwam daarmee uit op een totaal van 148. Om het weekend af te mogen maken moest hij onder de 150 slagen blijven. De golficoon, die na jarenlang blessureleed zijn rentree maakt op de Augusta National Golf Club, bezet de gedeelde veertigste plek. 

Garcia kan zijn titel niet meer prolongeren in Georgia. De Spanjaard begon donderdag met een ronde van 81 slagen dramatisch aan het toernooi en kon zich op de tweede dag niet herstellen. Hij had vrijdag 78 slagen (+6) nodig en met zijn totaalscore van 159 kwam hij niet eens in de buurt van de cut. Zaterdag gaat het toernooi verder met de 53 overgebleven spelers. 

Nederlands succes bij Bellator

Vrijdagavond was het weer de beurt aan Bellator om een mooi MMA-show neer te zetten. Twee Nederlandse vechters vochten op dit hoge niveau: Denise Kielholtz ging voor de tweede maal de octagon in en Jorine Baars voelde zich weer lekker thuis in de kickboksring.

Baars, al jaren ongeslagen in het kick- en thaiboksen, vocht tijdens het kickboksgedeelte van de avond en liet weer eens zien dat zij op eenzame hoogte staat in de wereld van de vechtsport. Al vroeg in de eerste ronde brak Baars de arm van haar Griekse tegenstander Athina Efmorfiadi. De taaie Griekse wist de ronde nog uit te vechten, maar het sloopwerk van Baars was haar halverwege de tweede ronde dan toch te veel en zodoende wist de 29-jarige Baars haar derde overwinning voor Bellator binnen te slepen.

Kielholtz, partner van zwaargewichtkickbokser Hesdy Gerges, vocht haar tweede MMA-gevecht voor Bellator. En nog wel in het hoofdprogramma van de avond. Tegenstander, de debutante Petra Castkova, had weinig in te brengen tegen het Nederlandse geweld, maar ze hield het tegen Miss Dynamite toch nog drie ronden vol. De jury was unaniem in haar beslissing en besloot dat Kielholtz haar tweede overwinning bij Bellator mocht vieren.

Voor diegenen die het mooie optreden van Kielholtz willen bekijken, SpikeTV zendt zaterdagavond Bellator 196 in zijn geheel uit. De uitzending begint om 21:45 uur. Aansluitend de mooie documentaire over Jorine Baars, Unbeatable Baars, waarna de uitzending van Bellator Kickboxing 9 om 00:25 uur begint.

Volledige resultaten Bellator 196:
Ben Henderson verslaat Roger Huerta na opgave (guillotine choke, ronde 2).
Adam Borics verslaat Teodor Nikolov via flying knee KO in ronde 2.
Denise Kielholtz verslaat Petra Castkova na jurybesluit (30-27 x3).
Brian Moore verslaat Giorgio Belsanti na opgave (guillotine choke, ronde 1).
Ed Ruth verslaat Ion Pascu na jurybesluit (29-28, 30-27 x2).

Guillotine choke van Henderson

Heerlijke KO door Borics

NBA: Timberwolves boeken belangrijke zege op Lakers

De basketballers van de Minnesota Timberwolves hebben een belangrijke zege bijgeschreven in de strijd om een play-offplekje in de NBA. In het Staples Center in Los Angeles werden de al uitgeschakelde Lakers geklopt.

De Wolves namen in het eerste kwart het heft in handen, maar zagen hoe de Lakers richting de helft van de wedstrijd toch een voorsprong op konden bouwen. In het derde kwart kwam Minnesota terug en in het laatste kwartier konden de Lakers het niet meer bijbenen: 96-113.

In de Western Conference strijden nog altijd zeven teams om vijf play-offplekken. De Utah Jazz (46 zeges) staat in poleposition, de New Orleans Pelicans, San Antonio Spurs, Oklahoma City Thunder en Timberwolves (allen 45) volgen, met daarna de Denver Nuggets (44) en LA Clippers (42). De Wolves hebben 80 wedstrijden gespeeld, de overige zes teams hebben er nog één extra te gaan.

Uitslagen NBA vrijdag
Detroit Pistons - Dallas Mavericks 113-106 OT
Orlando Magic - Charlotte Hornets 100-137
Philadelphia 76ers - Cleveland Cavaliers 132-130
Washington Wizards - Atlanta Hawks 97-103
Boston Celtics - Chicago Bulls 111-104
New York Knicks - Miami Heat 122-98
Toronto Raptors - Indiana Pacers 92-73
Memphis Grizzlies - Sacramento Kings 93-94
Phoenix Suns - New Orleans Pelicans 103-122
Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves 96-113

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Opvolger FIA WTCC nu al een succes

Op het einde van vorig seizoen maakten de organisaties van het FIA World Touring Car Championship en de TCR International Series bekend te fuseren. De nieuwe FIA World Touring Car Cup, afgekort FIA WTCR, moet het beste van de twee kampioenschappen samenbrengen. Al voor de eerste race verreden is kan eigenlijk al geconcludeerd worden dat het nieuwe kampioenschap een succes is. Het startveld heeft een hoog niveau wat betreft kwaliteit en kwantiteit. Ook Tom Coronel is natuurlijk weer van de partij. Dit weekend gaat het seizoen van start in Marokko.

2018 FIA WTCR
2018 FIA WTCR (Foto: FIA WTCR)

Het FIA WTCC, oftewel het officiële wereldkampioenschap voor toerwagens kampte al enkele jaren met teruglopende startvelden. De hoge kosten waren de belangrijkste reden voor de neergang. De voormalige baas van het WTCC Marcello Lotti introduceerde in 2015 het TCR concept. Voorwielaangedreven straatauto's die omgebouwd zijn tot auto's voor op het circuit. Via een “balance of performance” (BoP) worden de auto's op elkaar afgestemd zodat ze wat betreft rondetijden op hetzelfde niveau presteren. Door deze BoP hoeven fabrikanten niet tot het uiterste te gaan bij de ontwikkeling van de auto's en kunnen de kosten relatief laag blijven. Dit seizoen zullen zeven verschillende merken actief zijn in het WTCR: Alfa Romeo, Audi, Honda, Hyundai, Peugeot, Volkswagen en Cupra. Laatstgenoemde is eigenlijk gewoon SEAT maar sinds dit jaar brengt de Spaanse fabrikant haar sportieve merk Cupra als zelfstandig automerk op de markt. Fabrieksteams zijn niet toegestaan maar via de achterdeur krijgen diverse teams ondersteuning van fabrikanten.

2018 FIA WTCR Esteban Guerrieri (Foto: FIA WTCR)
2018 FIA WTCR Esteban Guerrieri (Foto: FIA WTCR)

Naast zeven verschillende merken is het veld wat betreft coureurs ook dik in orde. Regerend WTCC-kampioen Thed Björk is aanwezig, net als de regerend TCR International Series-kampioen Jean-Karl Vernay. Eerstgenoemde is ook drievoudig Scandinavisch toerwagenkampioen. De Zweed heeft onderdak gevonden bij het team van viervoudig WTCC-kampioen en 2003 BTCC-kampioen Yvan Muller. Volgens geruchten krijgt het team van de Fransman financiële ondersteuning van Volvo als voorbereiding op een eigen TCR-project van de Zweedse fabrikant. Ook oude bekenden uit Italië Gabriele Tarquini en Fabrizio Giovanardi maken hun fulltime rentree in de toerwagenracerij. Tom Coronel rijdt met een Honda Civic van Boutsen Ginion Racing. Teamgenoot van Coronel bij het Belgische team is Tiago Monteiro. Omdat de Portugees nog niet voldoende hersteld is van een zware crash eind vorig jaar wordt hij voorlopig vervangen door de jonge Belgische coureur Benjamin Lessennes.

Vanuit Groot-Brittannië is ook een sterke afvaardiging aanwezig. De 2012 WTCC-kampioen Rob Huff met een Volkswagen Golf van Sebastien Loeb Racing. Drievoudig BTCC-kampioen Gordon Shedden maakt na dertien seizoenen in het Britse kampioenschap de overstap naar de internationale circuits. Tot slot tweevoudig BTCC-kampioen James Thompson, al is zijn deelname voorlopig beperkt tot enkele races.

2018 FIA WTCR - Introductie (Bron: Youtube)

Nieuw vergeleken met het WTCC en TCR is het format van drie races per weekend. Op zaterdagmiddag is na de kwalificatie de eerste race, de overige twee races zijn gewoon op zondag. De kwalificaties en races zijn (live) te volgen via Eurosport en Facebook. Wie het kampioenschap van dichtbij in actie wil zien moet op 20 en 21 mei naar Zandvoort. Tijdens de Jumbo Racedagen 'driven by Max Verstappen' wordt ronde vier van het kampioenschap verreden.

2018 FIA WTCR Tom Coronel
2018 FIA WTCR Tom Coronel (Foto: FIA WTCR)

Kalender 2018
1. 7/8 april - Marrakesh, Marokko
2. 28/29 april - Hungaroring, Hongarije
3. 12/13 mei - Nürburgring, Duitsland
4. 20/21 mei - Zandvoort, Nederland
5. 23/24 juni - Vila Real, Portugal
6. 4/5 augustus - Termas de Río Hondo, Argentinië
7. 29/30 september - Ningbo, China
8. 6/7 oktober - Wuhan, China
9 .20/21 oktober - Suzuka, Japan
10. 17/18 november - Macau, Macau

Startveld 2018
5 – Norbert Michelisz – HUN – BRC Racing Team – Hyundai i30 N TCR
7 – Aurélien Comte – FRA – DG Sport Compétition – Peugeot 308TCR
8 – Norbert Nagy – HUN – Zengő Motorsport – Cupra TCR
9 – Tom Coronel – NED – Boutsen Ginion Racing – Honda Civic Type R TCR
10 – Gianni Morbidelli – ITA – Team Mulsanne – Alfa Romeo Giulietta TCR
11 – Thed Björk – SWE – Yvan Muller Racing – Hyundai i30 N TCR
12 – Rob Huff – GBR – Sébastien Loeb Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
15 – James Thompson – GBR – Münnich Motorsport – Honda Civic Type R TCR
18 – Tiago Monteiro (*) – POR – Boutsen Ginion Racing – Honda Civic Type R TCR
20 – Denis Dupont – BEL – Comtoyou Racing – Audi RS 3 LMS
21 – Aurélien Panis – FRA – Comtoyou Racing – Audi RS 3 LMS
22 – Frédéric Vervisch – BEL – Comtoyou Racing – Audi RS 3 LMS
23 – Nathanaël Berthon – FRA – Comtoyou Racing – Audi RS 3 LMS
25 – Mehdi Bennani – MOR – Sébastien Loeb Racing – Volkswagen Golf GTI TCR
27 – John Filippi – FRA – Campos Racing – Cupra TCR
30 – Gabriele Tarquini – ITA – BRC Racing Team – Hyundai i30 N TCR
48 – Yvan Muller – FRA – Yvan Muller Racing – Hyundai i30 N TCR
52 – Gordon Shedden – GBR – WRT – Audi RS 3 LMS
63 – Benjamin Lessennes (*) – BEL – Boutsen Ginion Racing – Honda Civic Type R TCR
66 – Zsolt Szabó- HUN – Zengő Motorsport – Cupra TCR
68 – Yann Ehrlacher – FRA – Münnich Motorsport – Honda Civic Type R TCR
69 – Jean-Karl Vernay – FRA – WRT – Audi RS 3 LMS
70 – Maťo Homola – SLO – DG Sport Compétition – Peugeot 308TCR
74 – Pepe Oriola – ESP – Campos Racing – Cupra TCR
86 – Esteban Guerrieri – ARG – Münnich Motorsport – Honda Civic Type R TCR
88 – Fabrizio Giovanardi – ITA – Team Mulsanne – Alfa Romeo Giulietta TCR
(*) Vanwege een blessure wordt Tiago Monteiro voorlopig vervangen door Benjamin Lessennes.

Tot slot wie gaat er kampioen worden? Door het sterke startveld is dat lastig te voorspelen. Hyundai heeft een sterke indruk gemaakt, maar de teams van Honda, Audi, Cupra en Volkswagen moeten ook niet onderschat worden. Het beloofd een spannend seizoen te worden!

2018 FIA WTCR Thed Bjork
2018 FIA WTCR Thed Bjork (Foto: FIA WTCR)

Belgische tennissers komen tekort om VS te verrassen

In de kwartfinales van de Davis Cup hebben de Belgische tennissers op dag één niet voor een verrassing kunnen zorgen. In het Amerikaanse Nashville werd echter wel goed partij geboden tegen de thuisploeg.

John Isner dacht een doodsimpel opwarmpartijtje te hebben tegen Joris de Loore, de nummer 319 van de wereld. De Belg zette de mondiale nummer negen echter flink aan het werk, inclusief twee tiebreaks waar De Loore er zelfs één van won. Na bijna 3,5 uur zegevierde Isner toch: 6-3, 6-7 (4), 7-6 (8), 6-4.

Ruben Bemelmans (ATP-110) nam het vervolgens op tegen de mondiale nummer veertien, Sam Querrey. In de eerste set was de Amerikaan veel te sterk, maar in de tweede en derde set bood Bemelmans prima partij. Het was niet genoeg en Querrey won alsnog in drie sets: 6-1, 7-6 (5), 7-5. De Amerikanen hebben in de resterende drie partijen nog één zege nodig om de halve finales te bereiken.

Curlers sluiten sterk WK af met winst en verlies

De Nederlandse curlingploeg heeft het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Las Vegas vrijdag afgesloten met een zege en een nederlaag. De ploeg van skip Jaap van Dorp kende een sterk toernooi en eindigde als tiende van de dertien teams, met vier zeges in twaalf wedstrijden.

Vrijdag nam Nederland het op tegen het Rusland van Alexey Timofeev. Van Dorp zag zijn ploeg in de eerste twee ends een 4-0 voorsprong pakken, maar deze werd weer weggegeven en met nog één end te spelen stond het 5-6 voor Rusland. In het laatste end profiteerde Nederland van de hammer, de laatste steen, door twee punten en dus de winst te pakken: 7-6.

In de slotwedstrijd speelde Nederland tegen de Italianen van skip Joël Retornaz, die in februari bij vlagen nog indruk maakte op de Olympische Spelen. Met drie punten in het vijfde end sloeg Nederland toe, maar de Italianen bleken net iets te sterk en stalen in het laatste end een punt van Nederland: 6-5.

Zweden en Schotland staan al in de halve finales als nummers één en twee van de groepsfase, Zuid-Korea, Noorwegen, Canada en de VS strijden om de overige twee plaatsen bij de laatste vier.

Eerste gardisten naar grens VS en Mexico

De eerste gardisten die de grens tussen de VS en Mexico moeten gaan beschermen zijn inmiddels uitgezonden. Het gaat om gardisten uit Texas. Deze staat verklaarde bij elkaar 250 leden van de nationale garde naar de grens te willen sturen.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde afgelopen week aan militairen in te gaan zetten voor de bewaking van de grens met Mexico, totdat de muur klaar is. Trump wil uiteindelijk tussen 2000 en 4000 reservisten van de nationale garde inzetten.

Arizona, een andere staat die aan Mexico grenst, zet ongeveer 150 gardisten in. Dat liet de gouverneur van de staat weten.

Eerste gardisten naar grens VS en Mexico
Eerste gardisten naar grens VS en Mexico (Foto: ANP)

Man rijdt meerdere keren in op woning broer

In Bucks County in de Amerikaanse staat Pennsylvania is een man na een ruzie met zijn broer woest geworden. Hij besloot met zijn pick-up truck meerdere keren in te rijden op de voorpui van de woning van zijn broer.

Een buurman filmde dit tafereel met zijn mobiel. NBC heeft de politie gevraagd of er arrestaties zijn verricht, maar heeft nog geen antwoord gekregen. De woning is onbewoonbaar verklaard.

Wilders: stem kwijt bij dubbele nationaliteit

Als het aan de PVV ligt, verliezen Nederlanders met een dubbele nationaliteit hun kiesrecht als ze geen afstand nemen van hun tweede nationaliteit. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in een interview in De Telegraaf. Hij wil daarvoor de Grondwet aanpassen.

"Ik wil dat alleen mensen met enkel een Nederlandse nationaliteit nog mogen stemmen. Ik wil ook dat er alleen op Nederlanders met een enkelvoudige nationaliteit gestemd mag worden", aldus Wilders die bezig is met het opstellen van een initiatiefwet om dat mogelijk te maken.

"Het raakt onze existentie. Er zijn veel mensen gekozen die op zijn minst de schijn van een dubbele loyaliteit hebben. Dan gaat het om DENK en Nida, maar bijvoorbeeld ook om D66 in Dordrecht. Daar werden de nummer negen en de nummer dértig met voorkeurstemmen gekozen vanwege etnische reden."

Wilders: stem kwijt bij dubbele nationaliteit
Wilders: stem kwijt bij dubbele nationaliteit (Foto: ANP)

Partij-Islam wil 100% islamitische staat in België

In België kan bij de komende raadsverkiezingen worden gestemd op de 'partij Islam'. Deze Islamitische partij, die DENK doet lijken op een clubje verwesterde afvalligen, is in 28 gemeenten in Wallonië en Vlaanderen verkiesbaar en opvallendst is dat de partij als doelstelling heeft een honderd procent Islamitische Staat op te richten. De partij heeft momenteel in Molenbeek en Anderlecht nog één zetel.

De partij stelt zelf niet de hoofddoek te willen verplichten of handen af te willen hakken, maar wil de Islamitische Staat nastreven zonder de Belgische grondwet te raken. Redouane Ahrouch, voorzitter en penningmeester van de partij, ziet wel graag een verplichting voor scholen om halalvlees aan te bieden, en bijvoorbeeld een scheiding van mannen en vrouwen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Het Anderlechtse gemeenteraadslid, die zelf ook nog buschauffeur is geweest, beweert veel klachten te hebben gekregen over handtastelijkheden. "Ik krijg gewoon heel veel klachten van vrouwen tijdens de piekuren, wanneer iedereen opeengepakt op de bus staat. Mannen maken daar misbruik van om handtastelijk te worden. Dat is de enige reden waarom dat voorstel in ons programma staat.” Zijn voorstel voor segregatie zou dus echt, eerlijk waar, pinky swear, scouts honor helemaal niets met religieuze motieven te maken hebben, maar puur bedoeld zijn om die arme, zielige vrouwen in bescherming te nemen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het er op zijn zachtst gezegd niet helemaal mee eens. "In hun shariawereld hebben vrouwen geen rechten. En het begint bij apart openbaar vervoer. Ik walg van deze partij Islam. Dit is spuwen op Europa", schrijft hij op Twitter.

Verkiezingsposter

KNVB doet onderzoek naar geschorste speler Jong Ajax

De KNVB stelt een onderzoek in naar de speelgerechtigdheid van Teun Bijleveld. De middenvelder van Jong Ajax speelde negentig minuten mee, maar de vraag is of hij wel speelgerechtigd was.

"Bijleveld ontving afgelopen week tijdens FC Dordrecht - Jong Ajax (2-3) van maandag 2 april 2018 zijn vijfde waarschuwing van het seizoen, wat normaal gesproken een schorsing had moeten betekenen voor het duel met N.E.C.", laat de KNVB weten in een verklaring.

De KNVB zegt er niet bij waar de fout zit. Op het overzicht met uitsluitingen dat de de bond dinsdag presenteerde, staat Bijleveld niet bij.

N.E.C raakte door de nederlaag in Amsterdam achterop bij Fortuna Sittard in de strijd om het kampioenschap in de Jupiler League en promotie naar de eredivisie. Het verschil tussen de twee clubs is nu vier punten. Jong Ajax staat daar nog tussen, met één punt achterstand op Fortuna.

Bertens naar halve finale Charleston

Kiki Bertens heeft de halve finale van het WTA-toernooi van Charleston bereikt. De nummer 27 van de wereld won in twee sets van de Française Alizé Cornet: 6-2, 7-5.

Cornet had een ronde eerder nog verrassend gewonnen van de als eerste geplaatste Caroline Garcia. In de kwartfinale had Cornet in de eerste set geen antwoord op het spel van Bertens. Ook in de tweede set had Bertens het betere van het spel. Cornet kwam nog wel terug van een 5-3 achterstand tot 5-5, maar daarna maakte de Nederlandse het af op haar wedstrijdpunt.

In de halve finales speelt Bertens tegen Madison Keys, de nummer veertien van de wereld. De Amerikaanse was in haar halve finale in drie sets te sterk voor haar landgenote Bernarda Pera: 6-2, 6-7(5), 7-5.

FOK! Wat een weer: heerlijk weer

Hallo allemaal!

Vandaag vinden we de meeste zon in het binnenland. In het westen kunnen er later wat wolkenvelden voorkomen. Dit komt omdat er een storing ten westen van ons land ligt. Deze gaat ons land echter niet bereiken. Het blijft dus droog. De temperaturen zijn echt heerlijk en liggen tussen de 15 en 21 graden. De wind neemt wat af en komt uit een zuidelijke richting. Ga er lekker op uit zou ik zeggen. 

Morgen komt er overal wat meer bewolking, maar ook nu blijft het overal droog. De maxima blijven behoorlijk hoog met gemiddeld over het land gezien een temperatuur van 18 graden. Uiteraard ligt het kwik op en rond de grote wateroppervlakten wat lager.

Ook de komende week blijven de temperaturen op een prima niveau. Alleen op dinsdag zou er een bui kunnen vallen.

Fijn weekend!

Nederland
 

Sallandse Heuvelrug (Foto: spylacopa_68)
Zonnig weertje met wat sluierbewolking op de Sallandse Heuvelrug. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gridstraf voor Hamilton na versnellingsbakwissel

Lewis Hamilton zal zondag de Grand Prix van Bahrein vanaf minimaal de zesde plaats moeten starten. Zijn team Mercedes heeft besloten de versnellingsbak in de bolide van de regerend wereldkampioen te vervangen, waardoor hij een straf van vijf gridplaatsen krijgt.

Ook bij teamgenoot Valtteri Bottas wordt de bak vervangen. De Fin krijgt echter geen straf omdat zijn versnellingsbak tijdens het vorige raceweekend al vervangen is. Volgens de regels mag hij hierdoor de bak dit weekend straffeloos vervangen. Normaal gesproken moet het onderdeel zes races meegaan.

In het kamp van Ferrari kan men ondertussen opgelucht ademhalen. De Italianen oefenden tijdens de tweede vrije training een pitsstop en stuurden hierbij Kimi Räikkönen naar buiten terwijl de band rechtsvoor niet goed vast zat. Dit werd snel ontdekt, waardoor Räikkönen de auto direct na het uitkomen van de pits al moest parkeren. Doordat er snel ingegrepen werd is de straf beperkt tot 5000 euro boete voor het team. Volgens de regels was een gridstraf mogelijk geweest.

Liberty wil budgetlimiet in Formule 1

Liberty wil de Formule 1 drastisch gaan hervormen. De teams en autosportfederatie FIA hebben vrijdag in Bahrein de plannen te horen gekregen die de toekomst van de sport moeten waarborgen. Hierbij staat voorop dat de historie van de sport behouden blijft, maar wordt er ook veel meer gedacht aan de fans.

Directeur Chase Carey: "We willen de geschiedenis van de sport respecteren en uitbouwen door het potentieel van de Formule 1 beter te benutten. We willen de fans centraal zetten en de sport competitiever en spannender maken. We willen de Formule 1 het grootste sportmerk ter wereld maken. Oog voor de fans, commercieel succesvol, rendabel voor de teams en met technologische innovatie hoog in het vaandel."

Belangrijk punt in de plannen is de budgetlimiet. Het geld dat de teams ter beschikking hebben moet zorgvuldiger worden besteed, maar het mag geavanceerde technologie niet in de weg zitten. Wel komen er meer gestandaardiseerde onderdelen.

De motoren moeten goedkoper, luider en krachtiger worden. De hybride techniek blijft om zo belangrijk te blijven voor de straatauto's en de prestaties van de aandrijflijnen moet dichter bij elkaar liggen. Hierdoor moeten klantenteams en nieuwe renstallen gelijk over goed materiaal kunnen beschikken.

Om dit voor elkaar te krijgen moet het prijzengeld op een meer gelijkwaardige manier verdeeld worden, al blijft het wel zo dat succesvolle teams iets meer mogen ontvangen. Daarnaast worden de motorenfabrikanten ondersteund.

Verder moeten de rijderskwaliteiten meer de doorslag gaan geven. De auto's moeten meer geschikt worden gemaakt om in te kunnen halen, terwijl de teams nog steeds zelf veel onderdelen moeten maken, waardoor ze ieder hun sterke punten hebben. Minder zichtbare en minder relevante onderdelen worden gestandaardiseerd. Toezicht moet worden gehouden door de FIA en de organisatie van de Formule 1.

Jong Ajax klopt N.E.C. in Jupiler League-topper, Fortuna houdt leiding

Jong Ajax heeft vrijdagavond de Jupiler League-topper met N.E.C. Nijmegen gewonnen. Sebastian Pasquali opende al na een paar minuten de score op De Toekomst, waarna de Nijmegenaren weinig met de kansen deden.

Binnen twintig minuten werd de Amsterdamse voorsprong al verdubbeld: Mateo Cassierra maakte zijn zestiende van het seizoen door slecht verdedigen van de bezoekers af te straffen, 2-0. N.E.C. probeerde het nog wel, maar kon geen vuist meer maken, waardoor het bij 2-0 bleef.

Fortuna Sittard profiteerde optimaal door drie punten te pakken op bezoek bij Go Ahead Eagles. Aanvoerder Perr Schuurs zorgde al na een kwartier voor 0-1, wat ondanks de nodige kansen ook de eindstand bleek. Lars Hutten viel bij Fortuna geblesseerd weg, een aderlating voor de Limburgers, hoewel nog niet duidelijk is hoe lang hij uit de roulatie zal zijn.

Na 34 van de 38 speelronden staat Fortuna met 68 punten bovenaan, één punt voor Jong Ajax en vier boven Nijmegen, de voornaamste concurrent in de strijd voor promotie naar de Eredivisie.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
Almere City FC - Jong FC Utrecht 2-1
FC Den Bosch - SC Cambuur 1-2
FC Emmen - FC Volendam 2-3
FC Oss - RKC Waalwijk 3-1
Helmond Sport - MVV Maastricht 2-3
Jong AZ - FC Dordrecht 3-1
Telstar - Jong PSV 0-0
Jong Ajax - N.E.C. Nijmegen 2-0
Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard 0-1
FC Eindhoven - De Graafschap 2-4

FOK! sportfoto-onderschrift week 14

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Lunel met het volgende onderschrift: "I believe i can fly."

De opgave van deze week:

Waar zijn de Roda JC-spelers Dani Schahin (l) en Tsiy Ndenge (r) hier mee bezig? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Waar zijn de Roda JC-spelers Dani Schahin (l) en Tsiy Ndenge (r) hier mee bezig? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Toussaint en Kamminga zwemmen Nederlandse records

Zwemmers Kira Toussaint en Arno Kamminga hebben op de Swim Cup in Den Haag allebei een Nederlands record aangescherpt, waarmee ze zich ook plaatsten voor het EK in Glasgow, dat in augustus gehouden wordt.

Op de 100 meter rugslag dook de 23-jarige Toussaint als eerste Nederlandse ooit onder de minuut: 59,94, waarmee ze Femke Heemskerk's record van het WK in 2011, dat op 1:00,03 stond, aan wist te scherpen. Dat oude record evenaarde Toussaint in de series overigens al. Met 1:00,67 pakte ook Tessa Vermeulen een EK-ticket.

Op de 200 meter schoolslag bij de mannen was het Kamminga die zijn eigen record aanscherpte. Dat stond sinds het WK van vorig jaar op 2:09,94, maar met 2:09,57 was hij in de series al rapper. In de finale ging het nog veel harder: Kamminga won met 2:08,75. Op de 50 vlinder zwom Mathys Goosen naar 23,63 seconden en ook dat was goed voor een EK-ticket. Femke Heemskerk en Kim Busch pakten een ticket op de 200 vrij en 50 vlinder.

Lula laat deadline verlopen

Luiz Inácio Lula da Silva heeft de deadline om zich te melden bij de Braziliaanse politie laten verstrijken. Volgens de media is de oud-president daarover wel in onderhandeling. Hij heeft zich met een aantal aanhangers teruggetrokken in het hoofdkwartier van de metaalbewerkersbond in São Bernardo do Campo. In deze voorstad van São Paulo was een helikopter klaargezet om Lula naar een gevangenis in Curitiba te brengen.

Eerder op de dag wees het hof van appèl ook het laatste verzoek van Lula af om op vrije voeten te blijven tot in hoger beroep vonnis is gewezen. De federale rechter had hem gelast zich uiterlijk vrijdag 17.00 uur plaatselijke tijd over te geven om een straf van twaalf jaar uit te zitten. Lula, die in oktober opnieuw aan de verkiezingen wil meedoen, is veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen.

Lula laat deadline verlopen
Lula laat deadline verlopen (Foto: ANP)

Meer mensen laten ontlasting onderzoeken

Bijna 1 op de 5 mensen geeft aan in de afgelopen twee jaar ontlasting te hebben laten onderzoeken op de aanwezigheid van bloed. In 2014 was dat nog 1 op de 14. Dit meldt het CBS op basis van de Gezondheidsenquête 2017.

In 2017 gaf 19 procent van de Nederlanders van 16 jaar of ouder aan dat ze in de voorafgaande twee jaar een occult-bloedtest hebben laten uitvoeren. Met deze test kan de aanwezigheid van kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting worden opgespoord. Afhankelijk van de uitkomst kan bepaald worden of vervolgonderzoek nodig is naar (mogelijke) darmkanker.

Bevolkingsonderzoek
In 2014 startte het RIVM met een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Dit wordt gefaseerd ingevoerd tussen 2014 en 2019. Uiteindelijk worden alle mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar hiervoor iedere twee jaar uitgenodigd.

Met de invoering van het bevolkingsonderzoek geven sinds 2014 steeds meer mensen aan ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren, waarbij de sterkste toename zit bij de leeftijdsgroepen waarop het bevolkingsonderzoek zich richt. Jongere mensen laten ook wel eens een occult-bloedtest uitvoeren, maar minder vaak (2 tot 8 procent). Bovendien is er bij hen geen toename sinds 2014.

Colonoscopie
Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker, maar er zijn ook andere oorzaken. Een colonoscopie, inwendig onderzoek van de dikke darm, is een methode om daarover uitsluitsel te geven. In 2017 gaf 3 procent van de bevolking aan in het afgelopen jaar een colonoscopie te hebben laten uitvoeren. Nog eens 16 procent gaf aan dat dit langer geleden weleens is gedaan. De hoeveelheid onderzoeken is in de afgelopen jaren nauwelijks veranderd.

Bloeddruk
Naast het onderzoeken van ontlasting op sporen van bloed, kan ook bloed zelf op vele manieren onderzocht worden. Zo geeft de helft van de mensen van 16 jaar of ouder aan in het afgelopen jaar de bloeddruk te hebben laten meten door een zorgverlener. Ongeveer een derde meldt metingen naar het cholesterolgehalte in het bloed en ook ongeveer een derde heeft de bloedsuikerspiegel laten meten.

Bij al deze onderzoeken geldt dat oudere mensen ze vaker laten uitvoeren dan jongere. Van de 75-plussers geeft bijvoorbeeld 85 procent aan de bloeddruk te hebben laten meten. Ouderen hebben dan ook vaker gezondheidsproblemen dan jongeren. Desondanks geeft ook een kwart van de jongeren van 16 tot 20 jaar aan dat hun bloeddruk in het afgelopen jaar is gemeten door een zorgverlener. Ook rapporteert 1 op de 10 een meting van de bloedsuikerspiegel.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.