Mummie gevonden in 2500 jaar oude 'lege' kist

Medewerkers van de Universiteit van Sydney hebben een bijzondere ontdekking gedaan. In een 2500 jaar oude Egyptische grafkist zijn de restanten van een mummie gevonden. Dat was bijzonder, want sinds de kist zo'n 150 jaar geleden in bezit van de universiteit kwam werd deze beschouwd als leeg.

De kist werd in de negentiende eeuw aan de universiteit geschonken door archeoloog Charles Nicholson, samen met honderden andere oud-Egyptische voorwerpen - inclusief nog een aantal grafkisten en mummies. Men was er al die tijd van overtuigd dat grafrovers de kist al leeg hadden gehaald, tot dr James Fraser vorig jaar besloot om de kist toch eens te openen.

Daarin vond men plotseling toch menselijke resten, waaronder botten van de voeten. Volgens hiërogliefen op de kist gaat het om een priesteres uit de tempel van de godin Sekhmet, die zo populair was dat ze werd gezien als dochter van zonnegod Ra. Of het ook daadwerkelijk om deze Mer-Neith-it-es gaat is lastig te bepalen, maar volgens de wetenschappers in Australië lijkt die kans zeker aanwezig.

Op markten in het Egypte van de negentiende eeuw waren grafkisten razend populair, en vaak werd er een 'vervangende' mummie in gegooid om het geheel compleet te maken. Veel mummies hebben daardoor weinig met de kist te maken, en aangezien Nicholson deze kist vermoedelijk in 1857 of 1858 kocht, kan dat ook hier het geval zijn. 

Uit onder meer in de kist gevonden voorwerpen blijkt dat de kans zeker aanwezig is dat het om de priesteres gaat. Zo werden er voorwerpen gevonden die bij de statuur van zo'n persoon passen, en de kist is gemaakt van peperduur hout. Mer-Neith-it-es leefde zo'n 2500 jaar geleden tijdens de 26e Dynastie in het oude Egypte, de laatste periode waarin oorspronkelijke Egyptische leiders de macht hadden zonder daarbij onder de Assyriërs, Babyloniërs of Perzen te vallen. 

Een bioarcheoloog zal de restanten verder gaan onderzoeken, waarna de vondst uiteindelijk tentoongesteld gaat worden in het museum. Mer-Neith-it-es zal zich dan eindelijk niet meer eenzaam hoeven voelen: ze wordt samen gezet met een zes of zeven jaar oude jongen, Horus, een vrouw genaamd Meruah van zo'n 1000 jaar voor Christus en Padiashiakhet, een priester uit de 25e Dynastie.

Meer informatie en foto's zijn hier te zien, voor de liefhebber.