Moto3-seizoen begint met fraaie race en zege Martin

Motorcoureur Jorge Martin heeft de allereerste race van het nieuwe Moto3-seizoen gewonnen. De 20-jarige Spanjaard, vorig jaar vierde in de eindstand van het WK, sloot de Grand Prix van Qatar op het Losail International Circuit als snelste af na een fraaie race.

Niccolo Antonelli pakte bij de start gelijk de leiding, maar zag Gabriel Rodrigo een paar bochten later binnendoor komen. De Argentijn moest op zijn beurt ook de leiding al snel weer inleveren en wel aan Martin, die als eerste de eerste ronde afsloot, voor Rodrigo, Jakub Kornfeil, Antonelli, Enea Bastianini en Ayumu Sasaki.

Zoals gewoonlijk in de Moto3 werd weer veel van plek gewisseld en na een paar ronden zaten ook onder meer Aaron Canet en Lorenzo Dalla Porta vooraan. Voor Darryn Binder - zoals zo vaak - en Philipp Öttl eindigde de race na een paar ronden tegen het asfalt, terwijl Bastianini en Canet voorin Martin aanvielen.

Voor Bastianini was het ook al snel klaar: na zeven ronden schoof de Italiaan vanaf de tweede plek onderuit. Met zes ronden te rijden lagen Martin en Canet nog altijd samen op kop, met een om plek drie vechtende groep van zes man daar relatief ruim achter. John McPhee en Fabio di Giannantonio raakten ook prima op dreef en sloten langzaam maar zeker aan bij de achtervolgers.

Martin en Canet vochten in de slotronden om de winst, daarachter werd door inmiddels negen man volle bak gestreden om de laatste podiumplaats. Dat er weinig te voorspellen viel bleek wel: in één ronde schoof McPhee op van negen naar drie, terwijl Marco Bezzecchi van drie naar tien terugviel met nog één ronde te rijden. 

Martin deed in de laatste bochten alles om een gaatje te slaan, maar Canet beet zich vast en pakte een plek in de slipstream. Hij kon er echter net niet van profiteren: Canet kwam wel achter Martin vandaan, maar had niet de snelheid om er voorbij te komen. Het gevecht om plek drie werd uiteindelijk gewonnen door Dalla Porta en dat was knap: één achtste en twee tiende plekken waren zijn beste resultaten in de Moto3, tot zondag.