Van Hanegem: "Van Persie loopt nog net niet in een pak van schuimrubber rond"

Willem van Hanegem is in zijn nieuwste column niet alleen kritisch op Feyenoord, maar ook bekerfinalist AZ komt aan bod.

Van Hanegem schrijft in het Algemeen Dagblad dat hij 'elke vorm van logica' bij zijn club mist. "Nu stond Renato Tapia weer op het middenveld. Terwijl hij, op zijn midweekse invalbeurt tegen Willem II na, alleen nog als verdediger was gebruikt. Zijn eerste twee ballen leverde hij in Breda achteloos in en dan hoor ik Van Bronckhorst na afloop zeggen dat Feyenoord te slap startte. Dat weet je toch bij Tapia?"

Feyenoord verloor zaterdag met 2-1 van NAC Breda en Robin van Persie deed alleen de laatste twintig minuten mee. "Die laten ze in De Kuip nog net niet met een pak van schuimrubber rondlopen. Als hem maar niets overkomt", aldus Van Hanegem. "Een langetermijnproject met iemand die begin volgend seizoen 35 jaar is. Maar weet je wat ik het allerergste vond? Dat gejubel omdat Toornstra voor het eerst in twee jaar in een uitwedstrijd scoorde. Mag het verdorie een keer?"

Inmiddels hebben de Rotterdammers al veertien punten achterstand op nummer drie AZ, de tegenstander van Feyenoord in de KNVB Bekerfinale. "In Alkmaar spelen ze opeens oogstrelend voetbal, in Alkmaar lopen plotseling de grootste talenten van Nederland", schrijft de Kromme. "Zoals we voor de winterstop in dit land ook allemaal in polonaise achter PEC Zwolle, dat toevallig een prima periode kende, aanrenden."

"In de volle Kuip met alle schijnwerpers op bescheiden spelers gericht, is alles opeens anders", stelt Van Hanegem over de finale van zondag 22 april. Hij vindt wel dat de Alkmaarders over veel kwaliteit beschikken. "Maar overdrijf niet met AZ. Laat ze eerst zondag in de competitiewedstrijd Feyenoord maar een tik geven. Al krijg ik steeds meer het idee dat niets het elftal van Van Bronckhorst nog kan raken. Ze vinden het allemaal prima in De Kuip."