Fenomenale tweede race World Superbikes in AustraliŽ

Motorcoureur Marco Melandri heeft op het circuit van Phillip Island in Australië ook de tweede World Superbikes-race van het jaar gewonnen. Na zijn zege op zaterdag was het voor de Ducati-coureur de tweede Italiaanse dubbelslag in een weekend sinds Melandri dat in september 2014 deed in Spanje.

Jonathan Rea pakte vanaf de tweede plek de leiding bij de start, maar die raakte hij al na een paar bochten kwijt aan een - zoals zo vaak - heerlijk vertrokken Eugene Laverty. Xavi Fores en Chaz Davies streden voorin mee, terwijl de als vierde vertrokken Leon Camier op zijn Honda zowaar met succes Rea verschalkte. Van der Mark kende een lastige start en had zijn zesde plek na één ronde weer terug, maar wel met Marco Melandri en Tom Sykes achter zich.

Laverty sloeg vooraan een gat, maar de Ier schoof onderuit. Davies nam zo de leiding over, voor Fores. Daarachter werd hard gevochten en was het Van der Mark die Rea passeerde, maar zijn plek ook snel weer in moest leveren - eerst aan Rea, daarna aan Melandri - alvorens Rea in de knotsgekke openingsfase ineens weer de leiding pakte.

Van der Mark had het tempo toch weer uitstekend te pakken en de Nederlander zette zijn Yamaha op fraaie wijze binnendoor bij eerst Melandri en vervolgens Rea, die op zijn beurt de derde plek toch terug kon pakken. Hij werd vervolgens ook weer verschalkt door Fores, waarna de Spanjaard, Van der Mark en Rea als eersten naar binnen kwamen voor de vanwege bandenproblemen verplichte pitstop.

Alle anderen kwamen een ronde later naar binnen, waarna de top volledig in elkaar schoof - op debutant PJ Jacobsen na, die een ronde later naar binnen kwam en dus zowaar aan de leiding ging, heel even. De chaos bleef maar doorgaan na de pitstops, want al snel ging Davies onderuit in de vechtende groep, waar Van der Mark wat moeite had zich staande te houden.

Met vijf ronden te rijden streden Fores, Rea en Melandri om plek één, op een seconde gevolgd door Sykes, Camier en Alex Lowes, wiens teamgenoot Van der Mark het lastig begon te krijgen. Bij het ingaan van de slotronde kwamen Rea en Melandri zij aan zij over de streep, waarna een fel gevecht om de zege los kon barsten. 

Die strijd leek een overwinning voor de wereldkampioen op te gaan leveren, maar bij het oprijden van het rechte stuk zat Melandri vol in zijn slipstream. De Italiaan gooide de Panigale naast Rea's Kawasaki en timede dat perfect: Melandri won met 0,021 seconden voorsprong op Rea, terwijl Fores als derde eindigde. Sykes werd vierde, voor Lowes, Camier en Van der Mark.