Monsanto daagt Avaaz voor de rechter

Monsanto, je weet wel: dat bedrijf achter RoundUp (ook wel Glyfosaat), dat wereldwijd vecht om dit te mogen blijven produceren en verkopen, ondanks onder meer de bijensterfte die het veroorzaakt, probeert het nu over een andere boeg te gooien. Ze hebben Avaaz, een online campagnenetwerk met meer dan 46 miljoen leden wereldwijd,  voor de rechter gedaagd.

In een 168 pagina's tellende dagvaarding eist de chemie-reus dat ze elke privémail, elke notitie en elk dossier dat Avaaz over Monsanto heeft overdragen, inclusief de namen en e-mailadressen van Avaazers die de Monsanto-campagnes hebben ondertekend. 

Avaaz: "We weten niet wat Monsanto van plan is, maar wel waar deze dagvaarding vandaan komt;  Avaaz heeft verschillende keren de strijd om nieuwe wetgeving gewonnen van Monsanto. Zo blokkeerden wij een lange-termijn vergunning voor de pesticide glyfosaat, de hoeksteen van hun chemische imperium. We zijn aan de winnende hand, dus Monsanto wil de regels van het spel veranderen. Uit de dagvaarding maken we op dat Monsanto onze privé-informatie nodig heeft om een collectieve rechtszaak aan te vechten waarin kankerpatiënten claimen dat glyfosaat hun ziekte heeft veroorzaakt."


People 7 - Monsanto 0 door Avaazorg, op Flickr.