Dimitrov en Cilic door in Melbourne, Shapovalov wint duel ter talenten

Tennissers Marin Cilic en Grigor Dimitrov hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. Voor Dimitrov, de mondiale nummer drie, was dat niet al te ingewikkeld: hij schoof de Oostenrijkse qualifier Dennis Novak met 6-3, 6-2, 6-1 aan de kant.

De als zesde geplaatst Cilic had geen last van de Canadees Vasek Pospisil, tot de qualifier in de derde set ineens goed partij begon te bieden. De Kroaat verloor de set en moest een tandje bijschakelen, maar kon het via de tiebreak in de vierde set wel afmaken: 6-2, 6-2, 4-6, 7-6 (5).

Ook voor de nummer tien van de plaatsingslijst, Pablo Carreño Busta, gaat het toernooi in Melbourne verder. De Spanjaard moest tegen wildcardspeler Jason Kubler even op gang komen, maar zette de Australiër uiteindelijk op zijn plaats: 7-5, 4-6, 7-5, 6-1.

Het thuispubliek in Melbourne mocht juichen voor Nick Kyrgios. Hun als zeventiende geplaatste landgenoot had het niet al te moeilijk met de Braziliaan Rogerio Dutra Silva: 6-1, 6-2, 6-4.

Diego Schwartzman en Dusan Lajovic speelden de eerste echte thriller van het toernooi. Uiteindelijk ging de zege naar de als 24e geplaatste Argentijn, die Lajovic in de verlenging van de beslissende set brak en het vervolgens na veel pogingen en ruim vier uur uit wist te serveren: 2-6, 6-3, 5-7, 6-4, 11-9.

Het 20-jarige Russische toptalent Andrey Rublev, als dertigste geplaatst, rekende af met de vijftien jaar oudere David Ferrer, tweevoudig halve finalist. Ook dat duurde even, maar na bijna vier uur sloeg de jonge Rublev zich net als vorig jaar naar de tweede ronde: 7-5, 6-7 (6), 6-2, 6-7 (6), 6-2.

Dat de pas 18-jarige Denis Shapovalov een megatalent is is ook al wel even duidelijk, gezien zijn 50e plek op de wereldranglijst. In ronde één speelde hij tegen een ander, één jaar ouder toptalent: de Griek Stefanos Tsitsipas. De jonge Griek was nog even niet opgewassen tegen de toch al wat meer ervaren Shapovalov, die vorig jaar op de US Open de laatste zestien haalde: 6-1, 6-3, 7-6 (5).