3 jaar cel en geldboete voor invoer cocaïne

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete van 13.000 euro opgelegd aan een 55 jarige man uit Almere. De man is veroordeeld voor "de invoer via Schiphol van 19 kilo cocaïne uit Colombia en voor het plegen van voorbereidingshandelingen voor de invoer van cocaïne in de periode 25 januari tot en met 26 juni 2017 op Schiphol, in Almere en in Amsterdam", zo meldt het Openbaar Ministerie, dat in december een celstraf van 5 jaar en geldboete van ruim 31.000 had geëist. 

De Almeerder, geboren in Curaçao, ging vanuit financieel gewin door met zijn bloeiende handel in harddrugs. Het was niet de eerste keer dat hij voor dit soort misdrijven in aanraking is gekomen met justitie. Op zijn strafblad prijken veroordelingen tot jarenlange gevangenisstraffen voor Opiumwet-gerelateerde feiten. In de meest recente zaak uit 2006 is verdachte in hoger beroep veroordeeld tot maar liefst 9 jaar gevangenisstraf voor de invoer van ruim 4000 kilo cocaïne.

Bij cocaïnesmokkel via luchthavens is de deklading in de regel een vracht bloemen. Dat was ook in dit onderzoek het geval. Omdat bloemen verwelken, is het zaak dat zulke transporten snel verwerkt worden. Er is weinig tijd voor uitgebreide controle van de vrachten. De partij van 19 kilo cocaïne werd op 11 mei verstopt in een doos onder de bloemen aangetroffen door de Douane.

3 jaar cel en geldboete voor invoer cocaïne (Foto: Rechtbank Rotterdam)
3 jaar cel en geldboete voor invoer cocaïne (Foto: Rechtbank Rotterdam)