FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 januari 2018

Beroep in zaak oorlogsmisdaden Nederlandse Ethiopiër

De 63-jarige Ethiopische Nederlander Eshetu A. die door de rechtbank is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor oorlogsmisdaden in de jaren zeventig heeft hoger beroep aangetekend. Dat laat zijn advocaat Sander Arts weten.

Volgens de verdediging is er niet "voldaan aan een eerlijk strafproces". Vooral omdat de rechtbank weigerde getuigen te laten horen over schriftelijke stukken uit het Ethiopische strafdossier die als bewijsmiddel tegen A. werden gebruikt. A. heeft de indruk te zijn 'tentoongesteld' in plaats van een eerlijke en objectieve rechtsgang te hebben gekregen, stelt zijn advocaat. Ook andere onderzoekswensen werden volgens hem niet ingewilligd.

Een woordvoerder van Openbaar Ministerie laat weten dat ook het OM hoger beroep heeft aangetekend, wat een standaardprocedure is als de andere partij dat doet.

Asielzoeker

A. had in de destijds een militaire sleutelpositie voor het zogeheten Derg-regime in de Ethiopische provincie Gojjam. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor het opsluiten, martelen en vermoorden van tientallen tot honderden mensen, veelal minderjarigen, oordeelde de rechtbank. Een van de feiten die de rechtbank bewezen heeft verklaard, betreft de executie van 75 jonge mensen, in een kerk op het terrein van een gevangenis.

De man kwam in 1990 als asielzoeker naar Nederland. In eigen land werd hij bij verstek veroordeeld tot de doodstraf. Nederland begon zelf een zaak tegen hem, omdat het Ethiopische vonnis niet ten uitvoer kon worden gelegd.

Beroep tegen vonnis oorlogsmisdaden Ethiopië
Beroep tegen vonnis oorlogsmisdaden Ethiopië (Foto: ANP)

Verlovingsring Paris Hilton 2 miljoen waard

De verlovingsring van Paris Hilton is 2 miljoen dollar waard en kostte vier maanden om te maken. Dit vertelt de Amerikaanse sieradenontwerper Michael Greene, die de ring maakte, aan TMZ. Omgerekend kost de ring 1,66 miljoen euro.

Acteur Chris Zylka bestelde de verlovingsring waarmee hij zijn vriendin Paris afgelopen weekend ten huwelijk vroeg, al in de zomer. Dat is slechts enkele maanden nadat zijn relatie met Paris Hilton publiekelijk was geworden. In februari van het afgelopen jaar maakte Paris Hilton de relatie wereldkundig op Instagram.

De Amerikaanse celebrityjuwelier vertelt dat hij in de ring 20-karaats diamanten heeft verwerkt. Het slijpen daarvan nam vier maanden in beslag en het plaatsen in de ring kostte enkele dagen. Kort voor vertrek naar Aspen kwam Chris Zylka de ring halen.

Zylka ging op de skipiste voor de hotelerfgename op zijn knieën om haar ten huwelijk te vragen. Paris Hilton: ''Ik was zo verrast. Ik heb onmiddellijk ja gezegd. De verlovingsring is zo prachtig en glimmend. Ik trilde ervan. Ik heb nog nooit zo'n mooie ring gezien."

Verlovingsring Paris Hilton 2 miljoen waard
Verlovingsring Paris Hilton 2 miljoen waard (Foto: BuzzE)

AfD-kopstuk onder vuur door racistische tweet

Een belangrijke politicus van de Duitse rechts populistische partij AfD is zwaar onder vuur komen te liggen door een "volksophitsende" Tweet die zij rond de jaarwisseling verspreidde. Inmiddels hebben honderden Duitsers aangifte gedaan tegen Beatrix von Storch, vice-fractievoorzitter van de partij in de Bondsdag.

In het digitale bericht maakt ze zich kwaad omdat de politie in Keulen informatie over de oudejaarsviering in diverse talen verspreidde, waaronder Arabisch. "Wat is er in ons land in hemelsnaam aan de hand?" vraagt Von Storch zich onder andere af. "Denkt u die barbaarse, islamitische, groepsverkrachtende mannenhorde zo tot bedaren te brengen?" De Tweet was maandag weggehaald maar Von Storch publiceerde een screenshot op haar Facebook-pagina.

Uit het hele land meldden Duitsers zich bij de Keulse justitie om aangifte te doen wegens volksophitsing, berichtten diverse Duitse media dinsdag. Ook de Keulse politie heeft een klacht ingediend.

De jaarwisseling van 2015/2016 in Keulen liep uit de hand toen jonge mannen op grote schaal vrouwen en meisjes lastigvielen in het centrum

AfD-kopstuk onder vuur door nieuwsjaarstweet
AfD-kopstuk onder vuur door nieuwsjaarstweet (Foto: ANP)

Hoffenheim laat Schreuder nog niet naar Ajax gaan

Ajax heeft Erik ten Hag al gestrikt als nieuwe hoofdtrainer, maar de overname van assistent Alfred Schreuder verloopt nog wat stroef.

Zijn club Hoffenheim wil namelijk eerst een vervanger voor Schreuder vinden. "We laten hem alleen gaan als we iemand hebben die het zonder problemen kan overnemen. En dat is nu niet het geval", reageert sportief directeur Alexander Rosen in gesprek met Kicker.

De 45-jarige Schreuder heeft bij Hoffenheim een contract tot medio 2019. Hij meldde zich dinsdag gewoon op de club om zich met de spelers voor te bereiden op de tweede seizoenshelft in de Bundesliga. De oud-speler van onder meer RKC Waalwijk en NAC Breda wil geen breuk forceren, al staat hij wel open voor een transfer naar Ajax.

Julian Nagelsmann, de hoofdtrainer van Hoffenheim, snapt wel waarom Schreuder best naar de Amsterdammers wil verhuizen. "Alfred heeft ook een familie met drie kinderen die hun vader niet zo vaak zien."

Jongen (12) richt ravage aan met moeders auto

Een twaalfjarige jongen heeft dinsdag in het Duitse Groß-Umstadt voor zo'n 100.000 euro schade aangericht met de auto van zijn moeder. Dat meldt Bild.

Aan het eind van de ochtend stapte hij ongemerkt in de BMW van zijn moeder en startte de auto. De auto schoot achterwaarts de garage uit, reed door de poort van de achterliggende tuin en knalde vervolgens tegen een Mercedes en een muur.

Daarna reed hij vol gas terug naar de garage, ramde de deur en de achter- en de zijwand waardoor instortingsgevaar dreigde. De kleine brokkenpiloot raakte lichtgewond en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

Jongen (12) richt ravage aan met moeders auto
Jongen (12) richt ravage aan met moeders auto (Foto: ANP)

'9-jarige meisjes mogen trouwen'

Turkije heeft opnieuw een stap richting de vroege middeleeuwen gezet. Het Diyanet İşleri Başkanlığı, kortweg Diyanet genoemd, heeft de heilige boeken nog een keertje goed doorgenomen en zijn tot de conclusie gekomen dat het hartstikke halal is 9-jarige meisjes te trouwen en te bezwangeren.

Handig om te weten is dat Diyanet het ministerie van Geloofszaken in het Islamgekke land is. Je kan er dus de klok op gelijkzetten dat het binnenkort volkomen legaal om je leuter in een nog lang niet volgroeid meisje te steken in Turkije. Mits je er getrouwd mee bent, natuurlijk. Iedereen die de Hadith een beetje kent, weet dat dit geheel in de geest van de 'meest perfecte mens ooit' de profeet Mohammed is. Deze man kreeg niet alleen maar handige ingevingen, die hem persoonlijk vaak goed uitkwamen, maar consumeerde ook zijn huwelijk met Aïsha, toen zijn bruidje de respectabele leeftijd van negen jaar bereikt had. Jongens moeten trouwens iets ouder zijn, zo besloten de Korangeleerden; zij mogen pas trouwen en reproduceren wanneer ze twaalf jaar oud geworden zijn.

Hiermee lijkt Turkije hard op weg om een soort pedofielenwahalla te worden.

Ali Akbar Ërtürk, de woordvoerder van Diyanet, motiveert de beslissing door te zeggen dat het huwelijk bescherming biedt tegen buitenechtelijke relaties. Vrouwen die buiten het huwelijk om seks hebben gehad en/of zelf een beetje willen bepalen wie er aan de toetsen mogen zitten, worden gezien als hoeren binnen de meeste Islamitische culturen. Zij zouden de eer van de familie bezoedelen. Dergelijke dames zijn dan ook veelvuldig het slachtoffer van slutshaming, verbanning of zelfs eerwraak.

Andere landen waar veel Turken wonen, waaronder Nederland, zouden ook nog wel eens te maken kunnen krijgen met deze gelegaliseerde verkrachtingspartijtjes. Vrijwel alle Turkse moskeeën in ons land zijn aangesloten bij Diyanet. Eerder al toonde het TV-programma Undercover in Nederland aan dat het kinderlijk eenvoudig is om een religieus huwelijk af te sluiten in ons land. De kans is aanwezig dat, wanneer de Imam en de Turkse goegemeente er geen probleem mee hebben, de hoeveelheid illegale huwelijken met minderjarigen in ons land zal toenemen. Bijkomend probleem hierbij is dat veel moslims de sharia als belangrijker beschouwen dan de (seculiere) wetten van het gastland.

Update.
Na alle commotie die over de uitspraak is ontstaan in binnen- en buitenland, vindt Diyanet het nodig om wat tegengeluid te geven. Men zou een dergelijke bewering helemaal niet gedaan hebben en dat zou men ook nooit doen. Fok!ker Triggershot (die het Turks machtig is) kwam met een oficiele verklaring van het ministerie van Religieuze zaken na de ophef: 'Kleine meiden die nog geen verantwoordelijkheidsgevoel hebben om een moeder te worden of gezin te stichten, zonder dat ze de psychologische en biologische volwassenheid hebben bereikt te huwen is niet te verzoenen met de Islam, die in het huwelijk de goedkeuring en keuze als voorwaarde stelt. Zodoende heeft onze ministerie nimmer in haar geschiedenis toegestemd met het huwen op jonge leeftijd, noch zal het daar ooit mee instemmen. In de seminars van de Fatwa commissies is er nooit op basis van religieuze referenties steun voor het huwen op vroege leeftijd genoteerd'.

Federer en Bencic winnen weer in Hopman Cup

Tennissers Roger Federer en Belinda Bencic hebben ook hun tweede wedstrijd in de Hopman Cup gewonnen. In het Australische Perth was het Zwitserse duo te sterk voor het Russische team, bestaande uit Anastasia Pavlyuchenkova en Karen Khachanov.

Federer opende de dag met een zege op Khachanov, waar hij vooral in de tiebreak van de tweede set flink voor moest werken: 6-3, 7-6 (8). Bencic had het vervolgens één set moeilijk met Pavlyuchenkova, maar won met 6-1, 3-6, 6-3.

In het dubbelspel waren in de eerste twee sets tiebreaks nodig, maar in set drie bleken Bencic en Federer toch net wat te goed: 4-3 (1), 3-4 (3), 4-1.

Trainer Boessen één jaar langer bij FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft de optie in het aflopende contract van Wil Boessen gelicht. De 53-jarige trainer ligt nu tot medio 2019 vast bij de huidige nummer acht van de Jupiler League.

"Ik wil de club graag bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen", laat Boessen weten op de website van de club. "We hebben een talentvolle, energieke spelersgroep die volop in ontwikkeling is. Ik zie het als een mooie uitdaging om die ontwikkelingen van de spelers te begeleiden en om de stijgende lijn in de sportieve prestaties door te trekken."

Algemeen directeur Paul van der Kraan: "In onze sportieve ambitie staan talentontwikkeling, aantrekkelijk voetbal en strijden voor deelname aan de play-offs centraal. Op basis van de prestaties tijdens de eerste seizoenhelft geeft Wil Boessen hier op prima wijze invulling aan.''

FOK! Wat een weer: code geel (alweer)

Komende nacht is het zwaar bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. In de tweede helft van de nacht trekt een gebied met actieve buien, soms ook met hagel en onweer, van west naar oost over het land. Lokaal kan er tijdens de buien veel neerslag in korte tijd vallen.

De wind draait gedurende de nacht naar west en neemt toe naar krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust, 7-8 Bft, aan het einde van de nacht tijdelijk naar westerstorm, 9 Bft. Bovendien komen er lokaal (zeer) zware windstoten voor tot ongeveer 90 km/uur, aan de kust tot ongeveer 110 km/uur.

Bij het gebied met actieve buien kunnen vannacht ook landinwaarts plaatselijk en kortdurend zeer zware windstoten tot 110 km/uur voorkomen. De minimumtemperatuur wordt al aan het begin van de nacht bereikt en wordt circa 7°C.

Morgen wordt het een onstuimige dag met langs de kust een westerstorm, 9 Bft, met name in het noordwestelijk kustgebied mogelijk enige tijd zware storm, 10 Bft. Boven land kunnen windstoten van 80-90 km/uur voorkomen, in de kustgebieden 90-110 km/uur.

Verder is het half tot zwaar bewolkt en komen er nog steeds buien voor, mogelijk met onweer en hagel. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 8°C. Pas later in de middag en in de avond neemt de wind af. (Bron: KNMI)

Nederland
 

De situatie morgenmiddag?  (Foto: Onbekend)
De situatie morgenmiddag? (Foto: Onbekend)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Inbreker door slaap overmand

Een 38-jarige inbreker in het Duitse Lüneburg was kennelijk zo uitgeput geraakt van zijn activiteiten, dat hij zijn ogen op de plaats delict niet meer open kon houden en in slaap kachelde. De bewoners van het huis waar hij had ingebroken vonden de snurkende man in diepe rust liggend op de vloer, aldus Duitse media dinsdag.

De politie werd gealarmeerd en nam de man mee naar het bureau. Toen hij werd gefouilleerd vonden de politiemensen diverse gestolen goederen.

Inbreker door slaap overmand
Inbreker door slaap overmand (Foto: ANP)

3 jaar cel en geldboete voor invoer cocaïne

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete van 13.000 euro opgelegd aan een 55 jarige man uit Almere. De man is veroordeeld voor "de invoer via Schiphol van 19 kilo cocaïne uit Colombia en voor het plegen van voorbereidingshandelingen voor de invoer van cocaïne in de periode 25 januari tot en met 26 juni 2017 op Schiphol, in Almere en in Amsterdam", zo meldt het Openbaar Ministerie, dat in december een celstraf van 5 jaar en geldboete van ruim 31.000 had geëist. 

De Almeerder, geboren in Curaçao, ging vanuit financieel gewin door met zijn bloeiende handel in harddrugs. Het was niet de eerste keer dat hij voor dit soort misdrijven in aanraking is gekomen met justitie. Op zijn strafblad prijken veroordelingen tot jarenlange gevangenisstraffen voor Opiumwet-gerelateerde feiten. In de meest recente zaak uit 2006 is verdachte in hoger beroep veroordeeld tot maar liefst 9 jaar gevangenisstraf voor de invoer van ruim 4000 kilo cocaïne.

Bij cocaïnesmokkel via luchthavens is de deklading in de regel een vracht bloemen. Dat was ook in dit onderzoek het geval. Omdat bloemen verwelken, is het zaak dat zulke transporten snel verwerkt worden. Er is weinig tijd voor uitgebreide controle van de vrachten. De partij van 19 kilo cocaïne werd op 11 mei verstopt in een doos onder de bloemen aangetroffen door de Douane.

3 jaar cel en geldboete voor invoer cocaïne (Foto: Rechtbank Rotterdam)
3 jaar cel en geldboete voor invoer cocaïne (Foto: Rechtbank Rotterdam)

Tientallen demonstranten bij Iraanse ambassade

In Den Haag zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren bij de Iraanse ambassade. Tientallen Iraniërs in Nederland willen zich op die manier solidair verklaren met de demonstraties in Iran. Ook op de Dam in Amsterdam zijn mensen uit protest bijeengekomen.

De demonstratie is op initiatief van de Vereniging van Iraanse Academici in Nederland. De voorzitter laat weten met de actie "morele steun" te willen betuigen aan de betogers in Iran. "We willen de ambassade van het regime laten zien: kijk wij zijn hier."

Volgens de voorzitter zijn zeventig à tachtig mensen naar de ambassade gekomen om tot 17.00 uur te demonstreren. Woensdag zal op de Dam opnieuw een demonstratie plaatsvinden.

Tientallen demonstranten bij Iraanse ambassade
Tientallen demonstranten bij Iraanse ambassade (Foto: ANP)

Celstraf voor schop tegen hoofd op voetbalveld

Een 35-jarige voetballer van SC Badhoevedorp heeft een jaar celstraf gekregen, waarvan een half jaar voorwaardelijk, omdat hij tijdens een voetbalwedstrijd zijn tegenstander tegen het hoofd heeft geschopt. De rechtbank in Haarlem oordeelde dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot doodslag. Dat gebeurde tijdens de wedstrijd tussen SC Badhoevedorp en VV Hercules afgelopen september.

Op basis van onder meer getuigenverklaringen concludeert de rechtbank dat de 35-jarige man zijn slachtoffer hard tegen het hoofd schopte, terwijl die op de grond lag. Daardoor heeft de man bewust het risico genomen dat het slachtoffer zou kunnen overlijden'', aldus de rechtbank dinsdag.

Het slachtoffer liep door de schop tegen zijn achterhoofd een hersenschudding op en kon een tijd lang niet werken en voetballen. Naast de celstraf is de dader ook veroordeeld tot het betalen van 1000 euro schadevergoeding aan zijn slachtoffer.

Celstraf voor schop tegen hoofd op voetbalveld
Celstraf voor schop tegen hoofd op voetbalveld (Foto: ANP)

Kongolo op huurbasis naar Huddersfield

Terence Kongolo maakt het seizoen af in de Premier League. De oud-speler van Feyenoord wordt verhuurd aan Huddersfield Town.

Kongolo werd vorig seizoen landskampioen met Feyenoord, waarna hij een mooie transfer maakte naar AS Monaco. Bij de Franse kampioen kwam de verdediger echter amper aan spelen toe. Kongolo speelde zes keer in het shirt van de Monegasken.

Bij Huddersfield Town, de huidige nummer elf van de Premier League, krijgt de 23-jarige Kongolo een huurcontract tot het einde van dit seizoen. Naar verluidt was Bordeaux ook geïnteresseerd en hij zou zijn aangeboden bij PSV. De koploper van de Eredivisie had echter geen interesse.

Mogelijk kan Terence Kongolo zaterdag zijn debuut maken voor The Terriers. Dan staat de uitwedstrijd tegen Bolton Wanderers op het programma, in de derde ronde van de FA Cup. Het volgende competitieduel is volgende week zaterdag tegen West Ham United (thuis).

Kogel treft Duits meisje bij jaarwisseling

Een 68-jarige man heeft bekend dat hij in het Duitse Salzgitter tijdens de jaarwisseling met een pistool om zich heeft heeft geschoten. Een twaalfjarig meisje werd door een kogel geraakt en moest met spoed in het ziekenhuis worden geopereerd. Ze is inmiddels buiten levensgevaar.

De politie was sinds de jaarwisseling op zoek naar de schutter. Uit onderzoek blijkt dat de schoten werden afgevuurd vanuit het raam van een café en even later op een trottoir. De verdachte heeft geen vergunning voor het 9 millimeter pistool. De politie kwam de schutter via ooggetuigen op het spoor.

Tijdens de jaarwisseling van 2015/2016 was er een vergelijkbaar incident in Duitsland met ernstiger gevolgen. In Unterschleichach schoot een man om zich heen waardoor een elfjarig meisje werd geraakt en de dood vond. De man is inmiddels veroordeeld tot 12,5 jaar cel.

Kogel treft Duits meisje bij jaarwisseling
Kogel treft Duits meisje bij jaarwisseling (Foto: ANP)

Datageil

Ik probeer een goed beeld te krijgen van wat ‘data verzamelen’ met ons leven doet. Toen ik voor het eerst ervoer dat mijn zoekopdrachten bij Wehkamp het resultaat gaven dat hierna op alle sites die ik bezocht reclame verscheen van wat ik bij Wehkamp had gezocht, voelde ik mij een beetje een lul. Hoe kwam dat terecht bij al die andere sites die niets met Wehkamp te maken hebben?

Kramer en Wüst niet naar EK, Verweij wel

De Selectiecommissie Langebaan heeft de selectie bekend gemaakt voor het eerste EK Afstanden, dat aankomend weekend wordt verreden in Kolomna. Acht van de twintig olympiërs zullen aan de start verschijnen in Rusland.

Waar toppers als Sven Kramer, Kjeld Nuis en Ireen Wüst het EK overslaan, staan Koen Verweij, Ronald Mulder en Marrit Leenstra daarentegen wel aan de start. Verder rijden ook Jan Blokhuijsen, Carlijn Achtereekte, Lotte van Beek, Esmee Visser en Annouk van der Weijden mee. Anice Das zou bij de vrouwen op de 500 meter meedoen, maar heeft zich ziek afgemeld.

De EK afstanden worden dit jaar voor het eerst gereden en komt in de olympische seizoen in de plaats voor het EK Allround & Sprint, dat vorig jaar voor het eerst gecombineerd werd gehouden.

De volledige selectie;

Mannen
500 meter: Ronald Mulder, Hein Otterspeer, Michel Mulder
1000 meter: Koen Verweij, Thomas Krol, Hein Otterspeer
1500 meter: Koen Verweij, Thomas Krol, Marcel Bosker
5000 meter: Jan Blokhuijsen, Marcel Bosker, Simon Schouten
Mass start: Simon Schouten, Jan Blokhuijsen
Ploegenachtervolging: Jan Blokhuijsen, Marcel Bosker, Simon Schouten
Teamsprint: Ronald Mulder, Hein Otterspeer, Koen Verweij, Michel Mulder

Vrouwen
500 meter: Letitia de Jong, Sanneke de Neeling, Mayon Kuipers
1000 meter: Marrit Leenstra, Letitia de Jong, Lotte van Beek
1500 meter: Lotte van Beek, Marrit Leenstra, Linda de Vries
3000 meter: Carlijn Achtereekte, Annouk van der Weijden, Esmee Visser
Mass start: Annouk van der Weijden, Carlijn Achtereekte
Ploegenachtervolging: Marrit Leenstra, Lotte van Beek, Melissa Wijfje
Teamsprint: Mayon Kuipers, Sanneke de Neeling, Letitia de Jong

Marine onderschept 1600 kilo cocaïne

Het marineschip Zr.Ms. Van Speijk heeft op oudejaarsdag 1.600 kg cocaïne onderschept. De drugs was verstopt aan boord van een Tanzaniaans gevlagd koopvaardijschip dat onderweg was naar de Dominicaanse Republiek. Het was de tweede drugsvangst binnen twee weken. Op 22 december hield de Van Speijk een go-fast aan met 550 kg cocaïne aan boord.

De NH-90 boordhelikopter ontdekte het verdachte koopvaardijschip op Eerste Kerstdag. Hierop heeft Zr.Ms. Van Speijk het schip gedurende de nacht geschaduwd, om de volgende ochtend het boardingteam van de Amerikaanse kustwacht, het zogenoemde Law Enforcement Detachment (LEDET), aan boord af te zetten. Vanaf dat moment is het verdacht schip onder controle gehouden en grondig doorzocht. Toen een eerste zoekslag niets opleverde, is in overleg met de autoriteiten besloten om het schip in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek aan de ketting te leggen en verder te doorzoeken. Op oudejaarsdag ontdekte het LEDET de balen cocaïne die waren verstopt in een ruimte tussen de brandstoftanks. Het schip, de drugs en opvarenden zijn overgedragen aan de Dominicaanse Republiek.

Zr.Ms. Van Speijk vaart momenteel als stationsschip in het Caribisch Gebied. Naast maritieme presentie bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het verlenen van orkaannoodhulp en het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Hiertoe wordt het schip ingezet voor zowel de Kustwacht Caribisch Gebied, als het voor de permanente multinationale drugsbestrijdingsorganisatie, de Joint Interagency Task Force South. De Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigade-generaal der mariniers Peter Jan de Vin, voert het commando over één van de taakgroepen van deze organisatie.

Onderschepping (Foto: Ministerie van Defensie)
Onderschepping (Foto: Ministerie van Defensie)

1600 kg cocaïne onderschept (Foto: Ministerie van Defensie)
1600 kg cocaïne onderschept (Foto: Ministerie van Defensie)

'De Vrij wacht op aanbod uit Spanje'

Stefan de Vrij kan de overstap maken naar Internazionale, maar wacht nog op een aanbod uit Spanje. De Vrij hoopt op Barcelona.

De verdediger heeft naar verluidt aan aanbieding van Internazionale op zak, maar hij heeft nog geen beslissing gemaakt. De Vrij wil meer bedenktijd, omdat hij nog hoopt op een aanbod van FC Barcelona.

De Catalanen zijn op zoek naar defensieve versterkingen en omdat De Vrij in bezit is van een aflopend contract mag hij onderhandelen met andere clubs. Mundo Deportivo meldt dat De Vrij bij Internazionale heeft aangegeven dat hij mee bedenktijd wil en dat hij nog geen beslissing wil maken.

Lazio is bereid mee te werken aan een winterse transfer, omdat De Vrij anders komende zomer transfervrij de deur uit wandelt. Internazionale hoopt de mandekker deze winter over te nemen.

Mortier werd inwoner Swifterbant fataal

Een direct ontploffende mortier is de oorzaak van het overlijden van de 39-jarige man uit Swifterbant zaterdag. Dat liet de politie dinsdag weten.

De man was het enige dodelijke vuurwerkslachtoffer van de afgelopen jaarwisseling. Volgens de politie is uit getuigenverklaringen gebleken dat de man rond 15.30 uur vanuit zijn woning naar buiten is gelopen om illegaal vuurwerk, een mortier, aan te steken. Het vuurwerk ontplofte vrijwel onmiddellijk. De zware explosie werd de man fataal.

Omdat er geen andere personen bij het incident waren betrokkenen, heeft de politie het onderzoek afgesloten.

Mortier werd inwoner Swifterbant fataal
Mortier werd inwoner Swifterbant fataal (Foto: ANP)

Toch excuses Boef na 'hoerenopmerking'

Rapper Boef heeft na een dag alsnog zijn excuses aangeboden naar aanleiding van een filmpje op Snapchat waarin hij drie vrouwen die hem hielpen beledigde. Ook heeft hij spijt van de daaropvolgende reactievideo die dinsdag voor nog meer ophef zorgde.

Boef maakte zijn Snapchat in een dronken bui nadat hij in de nacht van oud en nieuw een lekke band had gekregen. De rapper kreeg hulp van drie vrouwen die hem naar huis brachten. Als dank noemde hij hen echter 'kechs', Marokkaans Arabisch voor hoer. De rapper maakte later nog meer mensen boos toen hij in een reactie zei dat alle vrouwen in clubs met alcohol en korte rokjes 'kechs' zijn.

"Wij rappers gebruiken woorden als bitches, kechs", legt Boef uit in een nieuwe video op Instagram. "Het is niet per se heel beledigend alleen dat wordt natuurlijk wel zo opgevat, dat begrijp ik ook. Hierbij mijn excuses naar die dames toe, ook naar alle dames die ik heb beledigd en die zich beledigd voelen."

Zijn reactie vindt Boef ook niet heel handig. De rapper noemt het achteraf 'dom' en 'niet zo netjes'. "Ik voelde mij de gebeten hond en nu ik alles terugzie denk ik: dit is heel dom wat ik heb gedaan en dan moet je ook een man zijn om een excuusfilmpje te maken. En dat doe ik hierbij. Sorry voor alle vrouwen die ik heb beledigd."


Toch excuses Boef na 'hoerenopmerking'
Toch excuses Boef na 'hoerenopmerking' (Foto: BuzzE)

Haase opent tennisjaar met zege in India

Robin Haase is het tennisseizoen in India begonnen met een overwinning. Op het ATP-toernooi van Pune was de 30-jarige Nederlander in de eerste ronde met 7-6 (6) en 7-5 te sterk voor de Sloveen Blaz Kavcic.

Haase speelt in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Pune tegen Nicolas Jarry. De Chileen won zijn eerste ronde tegen Spanjaard Pablo Andujar: 6-7 (4), 6-4 en 7-5. Jarry is de nummer 113 van de mondiale ranking, terwijl Haase op plaats 42 staat.

Pliskova slaat Ostapenko uit WTA-toernooi Shenzhen

Op het WTA-toernooi van Shenzhen is de als tweede geplaatste Jelena Ostapenko al in de eerste ronde gesneuveld. De Letse nummer zeven van de wereld ging in twee sets onderuit tegen de mondiale nummer 61, Kristyna Pliskova uit Tsjechië: 6-1, 6-4.

Thuisfavoriete Zhang Shuai speelde dinsdag haar tweederondepartij en verloor eveneens. De als derde geplaatste Chinese was niet opgewassen tegen Zarina Diyas uit Kazakhstan: 6-3, 6-7 (5), 6-4. Wereldranglijstaanvoerdster Simona Halep was de Amerikaanse Nicole Gibbs met 6-4, 6-1 de baas.

Muguruza geeft op met kramp in Brisbane

Tennisster Garbiñe Muguruza is het nieuwe jaar niet lekker begonnen. De Spaanse nummer twee van de wereld moest op het WTA-toernooi van Brisbane in haar eerste partij opgeven met kramp.

Muguruza speelde tegen de Servische Aleksandra Krunic, de mondiale nummer 53. Met de nodige moeite won de Spaanse de eerste set, waarna Krunic set twee via de tiebreak pakte. Vroeg in set drie was het echer klaar: Muguruza liet zich nog even behandelen, maar kon niet meer verder.

"Ik heb niet vaak last van kramp, misschien komt het door de hitte. De laatste keer was ook in Australië, toen tijdens de Australian Open", aldus de Spaanse, die de eerste plek op de wereldranglijst zo nog niet over kan nemen van Simona Halep.

Tennissers VS verslaan Japan na opgave Osaka

De Verenigde Staten hebben een tweede zege geboekt in de Hopman Cup, het tennistoernooi voor landenteams van één man en één vrouw. Coco Vandeweghe zou het in de eerste wedstrijd opnemen tegen Naomi Osaka, maar de 20-jarige Japanse voelde zich niet goed genoeg om het veld op te komen.

Het werd zo een reglementaire 6-0, 6-0 overwinning voor Vandeweghe, die echter wel aan de bak moest. De 19-jarige Australische Maddison Inglis, woonachtig in gaststad Perth, werd opgetrommeld om haar kunsten te vertonen, zodat het publiek in elk geval wat te zien kreeg. Dat deed ze uitstekend, want de nummer 799 van de wereld bood vooral in set één prima partij tegen de mondiale nummer tien: 7-5, 6-2.

De Japanners kwamen op gelijke hoogte in het mannenenkelspel, want Jack Sock moest opgeven tegen Yuichi Sugita. Dat hielp overigens niet veel: doordat Osaka ook het dubbelspel niet kon spelen eindigde dat in een reglementaire 4-0, 4-0 nederlaag. Het publiek kreeg ook hier wel een wedstrijd te zien: Inglis speelde samen met Sugita, terwijl Sock aan Amerikaanse zijde vervangen werd door niemand minder dan de legendarische Pat Cash. Inglis en Sugita wonnen het duel voor spek en bonen met 0-4, 4-3 (4), 4-0.

Commissie onderzoekt PvdA-Kamerlid in opspraak

Een driekoppige commissie van de PvdA gaat onderzoeken of het in opspraak geraakte Tweede Kamerlid William Moorlag moet opstappen. Het partijbestuur en veel prominente PvdA'ers zouden willen dat Moorlag aftreedt, maar hij wil zelf niet het veld ruimen voor hij rekenschap heeft kunnen afleggen aan zo'n commissie.

De commissie bestaat uit jeugdzorgbestuurder Hans Spigt, oud-Kamerlid Saskia den Uyl-Noorman en wethouder Thea van der Veen. Zij gaan onderzoeken of Moorlag "nog geloofwaardig kan opereren als Kamerlid voor de PvdA", schrijft het partijbestuur aan de leden. Het drietal neemt "het handelen van William Moorlag, de fractie en het partijbestuur" onder de loep. De commissie moet binnen een week verslag uitbrengen.

Moorlag ligt onder vuur omdat hij in zijn vorige functie als directeur van sociale werkplaats Alescon in Assen mensen in dienst heeft genomen met een voor hen nadelige schijnconstructie. De kwestie ligt gevoelig omdat juist de PvdA van de strijd tegen schijnconstructies een speerpunt heeft gemaakt. Moorlag houdt vol dat hij juist heeft gehandeld, ook al heeft de rechter de werkwijze van Alescon vorige maand afgewezen.

Onzeker
Of het Groningse Kamerlid akkoord gaat met de onderzoekscommissie is nog onzeker. Hij twitterde even na het bericht van het partijbestuur dat "de indruk dat er overeenstemming is over een commissie en een onderzoek niet juist is".

De partijtop en Moorlag voerden de afgelopen dagen veelvuldig overleg.

Commissie onderzoekt PvdA-Kamerlid in opspraak
Commissie onderzoekt PvdA-Kamerlid in opspraak (Foto: ANP)

Polen zet 800 zedendelinquenten op internet

Het Poolse ministerie van Justitie heeft een register met achthonderd zedendelinquenten online gezet. In het register staan namen, geboortedata, woonplaats, foto's en de misdaden van de zedendeliquenten.

In de database staan vooral pedofielen die kinderen onder de vijftien hebben misbruikt. Het register wordt voortdurend bijgewerkt.

Het ministerie wil met de database de criminelen beter controleren en nieuwe gevallen van misbruik voorkomen.

Kinderbescherming
"Het recht op kinderbescherming telt zwaarder dan het recht op privacy van daders", zegt justitieminister Zbigniew Ziobro.

De database is voor iedereen vrij in te zien. Er is ook nog een groter register waar onder andere mensen in staan die veroordeeld zijn voor het bezit van kinderporno. Deze lijst is alleen in te zien door bepaalde instellingen, zoals scholen. Justitie roept scholen op hun personeel te screenen via dit register.

Polen zet 800 zedendelinquenten op internet
Polen zet 800 zedendelinquenten op internet (Foto: ANP)

Michael P. voor de rechter in zaak Anne Faber

Michael P., die verdacht wordt van moord of doodslag, vrijheidsberoving en het verkrachten van Anne Faber, moet op 10 januari voor het eerst voor de rechter verschijnen. De eerste zitting vindt om 10.00 uur plaats bij de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht.

Tijdens de zitting wordt gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis van de verdachte en de verdere planning. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Het lichaam van de 25-jarige Faber werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober in Zeewolde gevonden. P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor diverse zeden- en geweldsdelicten. Hij kwam in beeld nadat zijn DNA op de gevonden jas van Faber was aangetroffen. Ook zijn bloedsporen van de studente gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had.

Michael P. voor de rechter in zaak Anne Faber
Michael P. voor de rechter in zaak Anne Faber (Foto: ANP)

Spookrijder na achtervolging opgepakt

Na een achtervolging heeft de politie dinsdag een spookrijder opgepakt die in de buurt van Prinsenbeek aan een controle probeerde te ontsnappen. De automobilist reed met hoge snelheid tegen het verkeer in over de A59 en de A16 en kon op de A17 bij Roosendaal worden aangehouden.

De auto van de spookrijder en een politiewagen raakten licht beschadigd. Tijdens de achtervolging vielen geen gewonden. De politie kon niet zeggen waarom de automobilist op de vlucht sloeg.

Spookrijder na politieachtervolging opgepakt
Spookrijder na achtervolging opgepakt (Foto: ANP)

België krijgt digitaal patiëntendossier

De Belgen kunnen binnenkort hun eigen medische dossier via het internet inkijken. Het digitaal platform Personal Health Viewer wordt in het eerste kwartaal van dit jaar gelanceerd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block op de Belgische radio gezegd.

Patiënten krijgen volgens de bewindsvrouw niet alleen inzage in hun medische gegevens. "We gaan ook de mogelijkheid geven om zaken toe te voegen die er volgens de patiënt ook bij moeten staan", liet ze weten. Ook mogen de Belgen zelf kiezen of hun dossier met anderen wordt gedeeld.

De Belgen kunnen sinds 2002 hun medisch dossier inzien, maar daarvoor moeten ze wel naar hun huisarts. De Block hoopt dat het platform mensen stimuleert meer met hun gezondheid bezig te zijn. "De patiënt moet een copiloot zijn in de cockpit als het gaat over gezondheidszorg", zegt ze.

Bovendien heeft de minister voor Personal Health Viewer in de toekomst nog meer functies in gedachten. Zo wil ze in een later stadium gezondheidsapps koppelen aan het systeem. Dat moet zorg op afstand mogelijk maken. Denk daarbij aan het meten van de hartslag of het bloedsuikergehalte.

België krijgt digitaal patiëntendossier
België krijgt digitaal patiëntendossier (Foto: BuzzT)

Nederlandse F-16’s vertrekken op missie

Nederlandse F-16’s vertrekken morgen vanaf vliegbasis Volkel naar het Midden-Oosten om deel te nemen aan de coalitie in de strijd tegen ISIS. Eind vorig jaar kwam er groen licht voor de verlenging van de Nederlandse deelname aan de strijd tegen ISIS. Eerder vandaag en vorige week zijn vanaf vliegbasis Eindhoven ook 150 militairen vertrokken die deel uitmaken van het F-16 detachement.
 
Ondanks dat ISIS bijna is verslagen, is de strijd nog niet voorbij. De dreiging van ISIS blijft. Daarnaast is de behoefte aan jachtvliegtuigen van de coalitie nog altijd aanwezig. De zes Nederlandse F-16 jachtvliegtuigen, waaronder twee reservetoestellen, zullen opereren vanuit gastland Jordanië. Nederland lost daar België af, dat ook F-16’s leverde voor de luchtcampagne van de coalitie.

Het is de tweede keer dat Nederland F-16’s inzet in de strijd tegen ISIS. Eerder waren de toestellen actief van oktober 2014 tot juli 2016. De Koninklijke Luchtmacht heeft daarnaast een bijdrage geleverd aan de coalitie door de inzet van een force protection detachement voor de Belgische F-16’s en een KDC-10 tankervliegtuig en C-130 Hercules transportvliegtuig.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

De Jong volgt Ten Hag op bij FC Utrecht

Jean-Paul de Jong is de nieuwe trainer van FC Utrecht. De 47-jarige Utrechter wordt de opvolger van Erik ten Hag.

Doordat Ten Hag de overstap naar Ajax maakte, moest FC Utrecht op zoek naar een nieuwe trainer. De Jong werd al snel genoemd en inmiddels is de assistent-trainer benoemd tot hoofdtrainer. Luc Nijholt, Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys worden zijn assistent-trainers.

De Jong was als speler van 1993 tot en met 2007 actief bij FC Utrecht en ging ook na zijn loopbaan als profvoetballer aan de slag bij de club. Hij trainde verschillende jeugdteams, maar vertrok in 2013 naar FC Eindhoven. De Jong stond twee jaar aan het roer bij de club en werd uitgeroepen tot Trainer van de Jupiler League.

Afgelopen zomer keerde hij terug naar Utrecht, waar hij assistent-trainer werd van Ten Hag. "Jean-Paul is tweeënhalf jaar geleden ingestapt bij FC Utrecht met de ambitie om hoofdtrainer te worden. Hierbij heeft hij het vertrouwen en de steun gekregen van de club en grootaandeelhouder Frans van Seumeren”, vertelt Directeur Voetbalzaken Jordy Zuidam op de website van Utrecht.

"Sinds zijn terugkeer bij FC Utrecht is Jean-Paul onderdeel geweest van een zeer succesvol team, dat in 2017 diverse clubrecords uit de boeken speelde. Door het tussentijdse vertrek van Erik ten Hag is nu het moment aangebroken om Jean-Paul zijn ambitie te laten waarmaken."

De Jong is blij met zijn aanstelling. "Ik ben trots dat ik als hoofdtrainer ben aangesteld. Het vertrouwen dat FC Utrecht in mij heeft, waardeer ik zeer. Ik zie het als een mooie uitdaging om de koers die we onder leiding van Erik ten Hag hebben ingezet voort te zetten met de (nieuwe) staf en spelers."

50Plus wil steun voor referendum 'aflosboete'

50Plus is gestart met het verzamelen van handtekeningen voor een raadgevend referendum over de afschaffing van de wet-Hillen. De partij is fel gekant tegen wat zij de 'aflosboete' noemt voor huisbezitters. Om de handtekeningen te verzamelen is de website stopaflosboete.nl in het leven geroepen.

Tweede Kamerlid Martin van Rooijen van 50Plus zegt in 1 op 1 op NPO Radio 1 dat het om een "zeer serieus" initiatief gaat. "Het plan is om een referendum voor te bereiden. Daarvoor moeten op 18 januari ruim 10.000 handtekeningen binnen zijn." Volgens van Rooijen is er breed verzet tegen afschaffing van de zogeheten wet-Hillen en hebben mensen rekening gehouden met het belastingvoordeel.

In de wet-Hillen is een belastingvoordeel geregeld voor huiseigenaren die hun hypotheek (grotendeels) hebben afgelost. Een meerderheid in de Eerste Kamer en Tweede Kamer heeft inmiddels met de afschaffing ingestemd. Om de gevolgen te verzachten, gebeurt dit niet van de een op de andere dag, maar in dertig jaar tijd.

Handtekeningen
Uiteindelijk moeten 300.000 geldige handtekeningen worden verzameld om daadwerkelijk een referendum te kunnen houden.

Het kabinet is ook bezig het raadgevend referendum zelf af te schaffen. Het laatste referendum waarvan zeker is dat het doorgaat, gaat over de wet die de inlichtingendiensten nieuwe bevoegdheden geeft.

50PLUS wil steun voor referendum 'aflosboete'
50Plus wil steun voor referendum 'aflosboete' (Foto: ANP)

Sinkeldam in het rood-wit-blauw bij Groupama-FDJ

Groupama-FDJ heeft de nieuwe kampioenstrui trui van Ramon Sinkeldam bekendgemaakt. Bij de Franse ploeg krijgt Sinkeldam een volledig rood-wit-blauw wielershirt.

"Wat denken jullie?", schrijft hij op Twitter. "Trotser kan ik niet zijn. Hier droom je van als je als wielrenner in Nederland bent geboren."

Afgelopen jaar kwam Sinkeldam nog uit voor Sunweb. Toen kreeg de Nederlands kampioen op de weg een ploegshirt met daarop de Nederlandse driekleur klein afgebeeld. Bij de meeste wielerfans viel dat shirt niet goed in de smaak.


De Nederlands kampioen zal dit wielerseizoen vooral de sprint moeten aantrekken voor Arnaud Démare. Demare heeft het tegenovergestelde shirt van Sinkeldam, want hij draagt de Franse kampioenstrui.

Skiër Ganong scheurt kruisband en moet Spelen laten schieten

Voor alpineskiër Travis Ganong zit het seizoen erop. De 29-jarige Amerikaan kwam eind december ten val tijdens de afdaling in het Italiaanse Bormio en uit onderzoek is gebleken dat hij daarbij zijn kruisband afgescheurd heeft. Daarmee komt ook een einde aan Ganong's olympische droom voor deze winter.

"Bormio is nu een plek met gemengde gevoelens voor mij. Ik heb er mijn eerste World Cup-punten gehaald, mijn eerste top-10 en in het nabije Santa Caterina won ik mijn eerste wedstrijd. Nu is het echter ook de plek waar ik na 115 World Cup-starts mijn eerste valpartij heb gehad", schrijft Ganong op social media. 

"De komende zes maanden zullen uiteraard anders zijn dan die van een World Cup-skiër, maar ik ga de uitdaging aan en zal er alles aan doen om sterker dan ooit terug te komen. Ik heb nog veel doelen en ik kan niet wachten om volgend seizoen weer in het starthuis te staan. Ik heb in elk geval een goede partner voor mijn rehabilitatie", zo grapt Ganong over zijn partner, Marie-Michele Gagnon. De Canadese scheurde eerder dit seizoen eveneens haar kruisband af en zal de Spelen ook aan zich voorbij moeten laten gaan.

 

As you may have seen, I crashed in the downhill race in Bormio a few days ago, and tweaked my right knee.  After flying home and getting an MRI, it is confirmed that I have torn my ACL which unfortunately means my season is over. Bormio is a bittersweet place for me now as it is where I scored my first World Cup Points, had my first top 10, and where I won my first World Cup DH (in nearby Santa Caterina). However, now it is also the place where I had my first crash after 115 World Cup starts, and the first time that I have hit the B-net, in both training and racing! Having an injury is tough, and I am especially disappointed that this happened 5 weeks before the Olympics in South Korea where I was hoping to represent my country for the second time and fight for medals.  Now my next 6 months will obviously be very different to those of a World Cup skier, but I am excited for this new challenge and I am looking forward to re-setting, re-motivating, and working harder than ever to come back even stronger than I am now.  I still have many goals and much that I want to accomplish as a professional skier, and I can’t wait to get back into the starting gate again next season.  I will also have a great rehab partner with @mmgagnon rehabbing by my side! I want to thank all of my sponsors, fans, coaches, teammates and everyone at U.S. Ski & Snowboard, my friends and my family for their continued support and I want to let you all know that it is an honor being a part of the snow sports community! I will be cheering for the whole team in South Korea and I am excited to see so many talented athletes achieve their goals at the Games. I am planning on having surgery late this week after the swelling has gone down and I have my range of motion back.  After that I will start the rehab process here in Lake Tahoe, and also re-start working on my Ski Resort Management and Business degree from @sierranevadacollege .  I am also looking forward to having some time to work on and launch a new coffee company @pacificcrestcoffee (more to come)! So here is to a new year filled with new challenges!  The road back is not always easy, but I am embracing it and will be ready...

Een bericht gedeeld door Travis Ganong (@travisganong) op1 Jan 2018 om 11:27 (PST)

'Vijanden van Iran achter protesten'

Bij de aanhoudende protesten in Iran zijn in de nacht van maandag op dinsdag volgens de staatstelevisie zeker negen doden gevallen. Het is niet duidelijk hoeveel van hen burgers zijn. Er is in ieder geval een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven gekomen. Volgens geestelijk leider Ali Khamenei zitten "vijanden van Iran" achter de protesten.

Maandag kwam er ook al een politieagent om het leven. Het dodental komt daarmee op zeker twintig, de afgelopen dagen waren er al tien demonstranten om het leven gekomen.

Er werden in Teheran zo'n honderd mensen gearresteerd. De afgelopen dagen pakte de politie ook al 350 mensen op.

Het is al de zesde dag van oproer, de ergste protesten sinds 2009. Sinds donderdag gaan mensen in Iran de straat op, vooral om te protesteren tegen de regering. Die wordt gedomineerd door behoudende sjiitische geestelijken. Aanleiding voor de protesten vormen onder meer corruptieverdenkingen en het uitblijven van economische vooruitgang.

'Vijanden van Iran'
Geestelijk leider Ali Khamenei van Iran heeft in een verklaring op zijn officiële website fel uitgehaald naar de "vijanden van Iran". Volgens de ayatollah zijn deze vijanden de drijvende kracht achter de aanhoudende demonstraties.

"De laatste dagen hebben vijanden van Iran verschillende middelen zoals geld, wapens, politiek en inlichtingen ingezet om problemen te veroorzaken voor de Islamitische Republiek", aldus de verklaring. Khamenei liet weten het land toe te spreken als "het de tijd daartoe is".

Iraanse staats-tv: 9 doden bij protesten
'Vijanden van Iran achter protesten' (Foto: ANP)

Unicum voor ruimtevarend broodje kebab

Een broodje kebab uit Zwitserland heeft geschiedenis geschreven. De lekkernij werd aan een weerballon gebonden en de ruimte in gestuurd, uiteindelijk tot een kleine 38 kilometer hoogte. Helaas voor ISS-astronauten was het geen bestelservice en kwam het broodje een goede twee uur later weer terug op aarde.

De Zwitserse zakenman Pascal Leuthold was de verantwoordelijke voor de ruimtevlucht van het broodje. Vanuit Zürich werd het ding de lucht in gebracht, om zo aandacht te genereren voor de opening van zijn op een raket lijkende kebabrestaurant in de Zwitserse stad. 

"Een van de meest indrukwekkende dingen was om het broodje te zien bevriezen, daar hadden we niet aan gedacht", reageerde de man na afloop. "Het begon als een soort grap, maar uiteindelijk zijn we drie maanden bezig geweest om het voor te bereiden en het te kunnen filmen, waar we nu heel trots op zijn."

De ruimtevlucht van het broodje kebab (Bron: YouTube)

KLM biedt films voor blinden en slechtzienden

KLM heeft op intercontinentale vluchten films voor blinde en slechtziende passagiers beschikbaar gemaakt. Zij kunnen sinds dinsdag op de urenlange vluchten kiezen voor films met zogeheten audiodescriptie.

Op de films Home Again, Kingsman, The Golden Circle en Lego Ninjago Movie beschrijft een stem tussen dialogen door de beelden. Zo worden onder meer personages, gezichtsuitdrukkingen en ontwikkelingen in de verhaallijn omschreven. KLM laat weten in de toekomst meer films met audiodescriptie aan het assortiment toe te voegen.

De luchtvaartmaatschappij biedt deze optie aan als een van de eersten in Europa. De Britse maatschappij Virgin Atlantic bood de service al eerder.

KLM biedt films voor blinden en slechtzienden
KLM biedt films voor blinden en slechtzienden (Foto: BuzzE)

Koe vlucht uit slachthuis en blokkeert trein

Een uit het slachthuis ontsnapte koe heeft dinsdagmorgen vroeg het treinverkeer op een van de belangrijkste noord-zuidverbindingen in Duitsland even platgelegd. De koe had zich rond 5.00 uur geposteerd op de rails bij het plaatsje Bühl en wilde er beslist niet meer af.

Er moest een jager aan te pas komen om het dier af te schieten. Door het vroege tijdstip bleven de gevolgen voor het treinverkeer beperkt.

Koe vlucht uit slachthuis en blokkeert trein
Koe vlucht uit slachthuis en blokkeert trein (Foto: ANP)

Donderdag minder streekbussen door staking

In het hele land rijden donderdag geen of minder streekbussen en regionale treinen als gevolg van een staking. Dat heeft vakbond FNV dinsdag laten weten, nog voordat een ultimatum dat de bonden aan de werkgevers hadden gesteld was verlopen.

De vervoersbedrijven deden dinsdagochtend een klemmend beroep op FNV en CNV om de staking af te blazen en weer om tafel te gaan. Brancheorganisatie VWOV, die optreedt namens Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS, ging daarbij evenwel niet inhoudelijk in op de eisen van de bonden.

Het overleg tussen werkgevers en bonden over een nieuwe cao liep in november spaak. De vakorganisaties willen afspraken maken over met name een vermindering van de werkdruk van buschauffeurs, maar de vervoersbedrijven willen daar geen centrale regeling voor treffen.

Nood is heel hoog
"Staken is voor niemand leuk", aldus FNV-onderhandelaar Paula Verhoef. "Maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog." Haar collega Sanne van der Meulen van CNV noemde het eerder al zinloos om weer met de werkgevers te gaan praten. "Concreet bieden zij niks", zei zij.

De staking duurt de hele donderdag. "Als werkgevers volharden in hun weigering om goede afspraken te maken, volgen er meer en langduriger stakingen", aldus FNV.

Donderdag minder streekbussen door staking
Donderdag minder streekbussen door staking (Foto: ANP)

'Napoli wil niet meer dan één miljoen euro betalen voor Younes'

Napoli hoopt op de komst van Amin Younes, maar de Italianen zijn niet bereid om veel geld neer te leggen voor de aanvaller van Ajax.

Younes wordt al langer in verband gebracht met Napoli en zou zelf al een persoonlijk akkoord hebben bereikt met de club. Napoli heeft echter nog geen akkoord kunnen bereiken met Ajax.

Beide partijen worden het niet eens over de transfersom voor Younes. Ajax zet hoog in, maar Napoli is niet bereid om diep in de buidel te tasten. Het Italiaanse Il Mattino meldt dat Napoli slechts één miljoen euro wil betalen voor de buitenspeler.

Younes is bij Ajax in bezit van een aflopend contract. Hierdoor wil Napoli niet veel geld voor hem betalen, maar Marc Overmars hoopt een flinke transfersom over te houden aan de deal. De Amsterdammers hebben naar verluidt de optie om het contract van Younes deze zomer met één jaar te verlengen.

'Kutwouten' levert 750 euro boete op

Een Helmonder is het nieuwe jaar begonnen met een goede, doch dure les. De 32-jarige had tijdens de jaarwisseling de nodige uurtjes doorgebracht in het lokale café en ging rond een uur of vier 's nachts naar buiten.

Eenmaal buiten zag de man een politieauto, wat schijnbaar genoeg reden was om eens flink te gaan schelden. Zo kregen de agenten een welgemeend 'kutwouten' naar hun hoofd geslingerd en daar was Oom Agent uiteraard niet van gediend. 

De schavuit werd aangehouden voor belediging en mocht de rest van de nacht de binnenkant van een politiecel bekijken. 's Middags mocht hij de man weer naar huis, inclusief een boete van 750 euro.

Wereldrecord voor Japanse atleet met 76e marathon onder 2:20 uur

Marathonloper Yuki Kawauchi heeft op nieuwjaarsdag een bijzonder wereldrecord gevestigd. De 30-jarige Japanner liep in het Amerikaanse Marshfield een marathon in 2:18.59 uur. Dat was de 76e keer dat hij onder de 2:20 uur dook, waarmee hij het wereldrecord afpakte van de Amerikaan Doug Kurtis.

Kawauchi toog naar de VS om op het parcours van de marathon van Boston te trainen en hij eindigde zijn trip met de marathon in Marshfield. De organisatoren werkten hard om de wedstrijd bij de Amerikaanse atletiekbond geratificeerd te krijgen, zodat Kawauchi's resultaat officieel de boeken in kon gaan.

Het was belachelijk koud, met gevoelstemperaturen van -23 graden Celcius, en dat leek de Japanner op te breken, want hij lag halverwege allesbehalve op schema. "Het leek mijn langzaamste marathon ooit te worden, maar ik ben helemaal naar de VS gekomen en de mensen hier hebben zo hard gewerkt om dit voor mij mogelijk te maken, dus ik wilde echt alles geven. Dit zijn zeker de koudste omstandigheden waarin ik ooit gelopen heb, nu kan ik ook wel voor de snelste tijd ooit op Antarctica gaan", reageerde Kawauchi, nadat hij zich in de lokale school even had opgewarmd.

Kawauchi loopt nogal veel marathons, maar doet dat vaak erg goed. Hij finisht vrijwel altijd onder de 2:20 uur en heeft ook al 25 keer onder de 2:12 gelopen. Hij heeft de wereldrecords in handen van het grootste aantal marathons onder de 2:12 tot en met 2:20 uur. Hij won ook al veel marathons, zoals de wat kleinere stadsmarathons als Oslo, Zürich en vele Japanse wedstrijden. Op het WK werd hij vorig jaar negende, dus ook internationaal telt de veelloper absoluut mee.

Na vijf marathons in de afgelopen acht weken - inclusief twee tijden in de 2:10 uur in december - is het nu even rustig voor Kawauchi. Op 18 februari gaat hij in Kitayushu weer aan de baak, halverwege maart loopt hij een marathon in Taiwan en in april staat de Boston Marathon op het schema. 

Pochettino: "Son kan Beckham-status krijgen in Azië"

Mauricio Pochettino gelooft Son Heung-min dezelfde superster status kan krijgen als David Beckham in het oosten van Azië. Terwijl Harry Kane de absolute sterspeler is van Tottenham Hotspur, heeft Son ook indruk gemaakt voor de Londenaren. De 25-jarige vleugelaanvaller was in 26 wedstrijden dit seizoen goed voor negen doelpunten, waarvan vijf goals in de laatste zeven wedstrijden.

In gesprek met Engelse media wordt Pochettino gevraagd of Son dezelfde status kan krijgen als Beckham, die een ongekende populariteit kent in Azië en een wereldwijde superster is: "Ja, dat is wat we denken, maar we kunnen dit niet bewijzen. Beckham is een gigantisch wereldicoon. Misschien is dat ook zo bij Sonny, maar hier is hij zo nederig en hij is zo'n normale vent. Dat maakt hem zo belangrijk voor ons."

"Ik denk dat hij zo'n belangrijke speler voor ons is. Hij maakt veel doelpunten en hij is zeer consistent, op de training en in zijn prestaties. Het klopt dat de krantenkoppen het altijd over Harry of anderen hebben, maar het is belangrijk om hem te erkennen, want hij is een goede kerel, een zeer goede professional en hij scoort altijd en speelt goed."

'IC's overvol door verkoudheidsvirus'

De intensive care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel overvol met kinderen die het RS-virus hebben opgelopen, meldt het UMC Utrecht dinsdag.

Bij jonge kinderen kan een verkoudheid door dit virus leiden tot een longontsteking, waardoor ze beademing nodig hebben. Na malaria is het virus wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak voor zuigelingen, de tweede doodsoorzaak onder jonge kinderen. In Nederland is de ziekte echter goed te behandelen.

Naar schatting worden er jaarlijks zo'n 2000 kinderen met dit virus behandeld in Nederlandse ziekenhuizen. "Daarmee is het de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname in Nederland. En op dit moment liggen de ziekenhuizen weer vol", zegt UMC-arts Louis Bont. Ouders moeten volgens hem alert zijn op benauwdheidsklachten zoals een piepende ademhaling bij baby's en jonge kinderen met een verkoudheid.

'IC's overvol door verkoudheidsvirus'
'IC's overvol door verkoudheidsvirus' (Foto: ANP)

Brandweer bevrijdt man van penisring na uren werk

Een man in het Britse Ipswich was maandagavond flink de lul. Hij wilde het nieuwe jaar ongetwijfeld spetterend beginnen en besloot een penisring om zijn jongeheer te hangen. Niet zijn beste idee ooit, zo bleek achteraf.

De vermaledijde ring wilde er namelijk niet meer af en dus toog meneer naar het lokale ziekenhuis. Het lokale personeel spoot wat tubes glijmiddel leeg, maar dat mocht allemaal niet baten en de ring zat nog steeds muurvast om de basis van zijn piemel.

Een team van tien brandweerlieden werd opgetrommeld en die gingen aan de slag met hydraulische apparatuur. Als je mensen uit hun verongelukte auto kunt bevrijden, zul je vast ook wel een penisring kunnen verwijderen, zo luidde de gedachte. 

Niet dus, en diep in de nacht kwam een tweede brandweerteam versterking bieden. Met het nodige professionele knip- en snijmateriaal lukte het dan eindelijk om de man uit zijn hachelijke situatie te bevrijden. Of hij nog verdere medische hulp nodig had vertelde een ziekenhuiswoordvoerder niet.

Murray meldt zich met heupblessure af voor Brisbane

Andy Murray heeft zich terug getrokken voor het ATP-toernooi van Brisbane. De Brit heeft nog steeds last van een heupblessure, zo maakten de organisatoren dinsdag bekend.

Murray kwam sinds zijn uitschakeling op Wimbledon door de heupblessure niet meer in actie in een officiële wedstrijd. In november speelde de voormalige nummer 1 van de wereld wel een demonstratiewedstrijd tegen Roger Federer en vorige week nam hij deel een demonstratietoernooi in Abu Dhabi. 

Volgens Australische media was Murray echter dinsdag niet in staat om te trainen. De Brit was vrij in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Brisbane en zou het in de 1/8e finales opnemen tegen de Amerikaan Ryan Harrison.

"Ik was naar hier gekomen met de intentie om mijn jaar op een goeie manier in te zetten, maar jammer genoeg heb ik samen met mijn entourage moeten vaststellen dat ik nog niet klaar ben om mee te strijden op het hoogste niveau", laat Murray weten.

 
Of Murray over twee weken mee kan doen aan de Australian Open is nog onduidelijk.

Theu Boermans maakt serie over Westerbork

Regisseur Theu Boermans werkt aan een vierdelige serie over kamp Westerbork. De productie, die moet worden uitgezonden door KRO-NCRV, concentreert zich op een groep Joodse gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de wekelijkse revue verzorgde om het moreel in het Drentse doorvoerkamp van de nazi's hoog te houden. In ruil hiervoor werden de revue-artiesten vrijgesteld van transport.

Het is nog niet bekend wie de hoofdrollen gaan vertolken. Het scenario is van Peer Wittenbols, die eerder de bioscoopfilms Onder het hart en Oude Liefde schreef. Het wordt het eerste televisieproject van Boermans sinds het veelgeprezen De Prooi, over de val van de ABN-AMRO. Boermans hoopte de afgelopen jaren een speelfilm te maken van het toneelstuk Gijsbrecht van Aemstel van Vondel, maar dit plan strandde.

De serie moet in 2019 op televisie te zien zijn. Het project is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zo controleerde het Herinneringscentrum onder meer of het script historisch gezien correct was. De uitbreng van de serie gaat gepaard met een speciale expositie over de revue in het kamp en de uitgave van een boek over dit onderwerp.

Revue

Eerder werd al een documentaire over de revue in Westerbork gemaakt. Ook werkten filmregisseur Jean van de Velde en scenarist Edwin de Vries aan een speelfilm over dit onderwerp; het project had de titel Westerbork Blues. De film kwam uiteindelijk niet van de grond. Het verzetswerk van acteur Rob de Vries, die een Joods meisje uit Westerbork wist te bevrijden, vormde de rode draad van deze gestrande film.

De Duitsers gebruikten het kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog als doorvoerkamp. Vanuit het Drentse dorp werden meer dan 100.000 Joden en verzetsmensen die waren opgepakt, getransporteerd naar vernietigingskampen en werkkampen in Duitsland en Polen. Tegenwoordig doet het oude kampterrein dienst als herinneringscentrum.

Theu Boermans maakt serie over Westerbork
Theu Boermans maakt serie over Westerbork (Foto: BuzzE)

Inbraak verijdeld dankzij oplettende buurman

Een melding van een oplettende buurman over een inbraak eindigde dinsdagnacht in de Dantestraat in Rotterdam met de aanhouding van twee Rotterdammers. Het bleek niet de enige inbraak van dit duo.

Kort na tweeën hoorde een buurman inbraakgeluiden bij de buren die op vakantie waren. Direct belde hij de politie. Een 20-jarige Rotterdammer werd door agenten direct aangehouden. Twee agenten die in burger surveilleerden, hielden korte tijd later de andere verdachte, een 21-jarige Rotterdammer, aan.

Tijdens het vervoer van de verdachten viel bij de 20-jarige een sleutel uit zijn zak. In de directe omgeving troffen agenten een gestolen auto aan met eveneens gestolen kentekenplaten. De auto was in de nacht van 30 december gestolen in Alblasserdam. De inbrekers zijn ingesloten en de benadeelden zijn geïnformeerd.

Inbraak verijdeld dankzij oplettende buurman (Foto: stockfoto Politie.nl)
Inbraak verijdeld dankzij oplettende buurman (Foto: stockfoto Politie.nl)

'Vraagprijs van 10 miljoen om nek Rashica'

Voor een bedrag van tien miljoen euro mag Milot Rashica deze maand vertrekken bij Vitesse, zo meldt De Gelderlander dinsdag.

De vleugelaanvaller uit Kosovo staat in de belangstelling van Hannover 96, maar de club heeft zich nog niet gemeld in Arnhem. Rashica werd in een eerder stadium ook in verband gebracht met AC Milan, SSC Napoli, Udinese, Newcastle United, SC Freiburg en VfB Stuttgart.

"Niemand heeft zich tot dusver voor Milot gemeld", vertelt techisch directeur Marc van Hintum in gesprek met de krant. "Het beste voor hem is een volledig jaar bij Vitesse en dan die toptransfer maken. Dat beleid stonden we in de zomer al voor en dat is niet veranderd."

De 21-jarige aanvaller staat sinds de zomer van 2015 onder contract in Arnhem, nadat de club hem destijds overnam van KF Kosova Vushtrri. Rashica speelde tot dusver 97 wedstrijden voor Vitesse, waarin hij vijftien keer scoorde en 23 assists gaf.

Bootje uit Kameleon-serie weer terecht

Het bootje dat wordt gebruikt voor de nieuwe Kameleon-serie van KRO-NCRV is weer terecht. Het vaartuig was bij wijze van grap gestolen door de nieuw opgerichte oudejaarsvereniging 'Geitenfok De Wiite Sik'  uit het Friese Haskerhorne, onthult de groep op Facebook.

Tegenover de Jouster Courant verklaarde de groep dat de keuze voor de Kameleonboot was snel gemaakt. "Die komt vast wel in het nieuws, dachten wij. Ook omdat de serie dit jaar op televisie komt.” Waar de boot in de afgelopen twee weken is gestald, wil Minnesma niet zeggen. "Maar we zijn heel zorgvuldig met de boot omgesprongen.”

Bijna twee weken geleden verdween de boot uit de loods van filmmaker Steven de Jong. Hij had hem geleend van het Kameleondorp in Terherne voor opnames van de serie. Door de diefstal moesten enkele resterende opnamedagen noodgedwongen worden geannuleerd.

Omdat direct al rekening werd gehouden met een stunt van een lokale oudejaarsvereniging werd geen aangifte gedaan. Wel worden mogelijke kosten door het uitstellen van de opnames doorberekend aan de dieven.

De Kameleonboot werd al eens eerder het slachtoffer van een oudejaarsstunt. In 2002 werd het vaartuig ontvreemd door een groep uit het Drentse Zorgvlied.

Skiërs Myhrer en Shiffrin winnen 'city event' in dichte mist van Oslo

In Oslo is 2018 ook voor de alpineskiërs begonnen. In de Noorse hoofdstad stond het city event op het programma, een parallelslalom met zestien mannen en zestien vrouwen, die via een knock-outsysteem streden om de prijzen. Het werd een lastige wedstrijd, want de piste was gehuld in dichte mist.

Bij de mannen stond in de achtste finales gelijk al een ware kraker op het programma: Marcel Hirscher tegen Kjetil Jansrud, twee van de grootste namen in het skiën van de afgelopen tien jaar. De Oostenrijker bleek tot verdriet van het thuispubliek net wat beter, maar Hirscher ging in de kwartfinales verrassend onderuit tegen de ijzersterk skiënde Brit Dave Ryding.

Ryding ging in de halve finales tegen Michael Matt in run één onderuit, maar vocht zich knap terug en strandde op slechts 0,15 seconden. In de andere halve finale won de Zweed Andre Myhrer van Linus Strasser. De Duitser had in de eerste ronde eveneens voor een teleurstelling voor het thuispubliek gezorgd, want hij schakelde favoriet Henrik Kristoffersen uit nadat de Noor een flinke fout maakte.

Ryding en Strasser streden zo om de derde plek, een duel waarin de Duitser net iets te sterk bleek. In de finale had Myhrer in run één nipt de overhand, waarna Matt in de tweede run al het mogelijke risico nam. Teveel, zo bleek, want de Oostenrijker ging tegen de vlakte en Myhrer kon de armen in de lucht steken als winnaar.

De strijd bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen werd Mikaela Shiffrin weinig verrassend de eerste halvefinaliste, hoewel ze het knap lastig had met de Duitse Lena Dürr. Shiffrin klopte vervolgens Frida Hansdotter uit Zweden, terwijl de andere halve finale een Zwitsers onderonsje werd. Wendy Holdener nam het op tegen haar jonge landgenote Melanie Meillard, die Petra Vlhova uit Slowakije verrassend uitschakelde. Meillard's opmars werd gestopt door Holdener, die zich voor de finale plaatste.

In de strijd om plek drie zegevierde Meillard met minimaal verschil tegen Hansdotter, waardoor de tiener haar eerste podiumplek ooit pakte. In run één van de finale was Shiffrin Holdener de baas, maar met 0,01 seconden was een kleiner verschil nauwelijks mogelijk. In run twee was de Amerikaanse weer net iets beter en dus pakte zij de overwinning, voor de Zwitserse.

De strijd bij de vrouwen (Bron: YouTube)

NFL: Bengals dompelen Ravens in rouw en laten Bills ontploffen van vreugde

In de NFL zijn alle wedstrijden in het reguliere seizoen gespeeld en dus zijn de twaalf teams bekend die in de play-offs gaan strijden om een plek in de 52e editie van de Super Bowl. Die zal gehouden worden in het US Bank Stadium in Minneapolis, thuishaven van de voor de play-offs geplaatste Minnesota Vikings.

Het meest emotionele moment kwam ongetwijfeld in het M&T Bank Stadium in Baltimore. De Ravens speelden daar tegen de Cincinnati Bengals, die de play-offs al niet meer konden halen. De Ravens konden dat wel, maar daarvoor moesten ze winnen of hopen dat de Buffalo Bills of de Tennessee Titans verloren. De Titans zouden thuis tegen de Jacksonville Jaguars alles geven, want bij winst zouden ze zelf geplaatst zijn en dat gebeurde ook: 15-10.

Voor de Ravens leek er echter nog niet veel aan de hand, want in de slotfase stonden ze in een razendspannende wedstrijd op voorsprong tegen de Bengals. Toch ging het nog helemaal fout: met een goede 50 seconden te spelen gooide quarterback Andy Dalton van de Bengals de bal naar Tyler Boyd, die de pass ontving en naar de endzone rende. Touchdown Bengals, de Ravens verloren en gingen niet naar de play-offs.

Boyd met de touchdown waar de Bengals zelf niet veel aan hadden, maar de Buffalo Bills zeker wel (Bron: YouTube)

Niet alleen in Balitmore was de touchdown een emotioneel moment. De Buffalo Bills volbrachten deel één van hun route naar de play-offs, want de Miami Dolphins werden met 16-22 verslagen, maar moesten ook hopen dat de Ravens zouden verliezen. Dat gebeurde dus op het laatste moment, een uit een in de kleedkamer door kicker Stephen Hauschka geschoten filmpje blijkt dat de boel ontplofte van vreugde. Niet onbegrijpelijk, want de Bills plaatsten zich zo voor het eerst sinds 1999 voor de play-offs.

Op 6 januari beginnen de play-offs. De Los Angeles Rams ontvangen dan de Atlanta Falcons en de Titans gaan op bezoek bij de Kansas City Chiefs. 

Feest in de kleedkamer van de Bills (Bron: YouTube)

Uitslagen NFL zondagavond
Detroit Lions - Green Bay Packers 35-11
Indianapolis Colts - Houston Texans 22-13
Minnesota Vikings - Chicago Bears 23-10
New England Patriots - New York Jets 26-6
New York Giants - Washington Redskins 18-10
Philadelphia Eagles - Dallas Cowboys 0-6
Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns 28-24
Atlanta Falcons - Carolina Panthers 22-10
Baltimore Ravens - Cincinnati Bengals 27-31
Denver Broncos - Kansas City Chiefs 24-27
Los Angeles Chargers - Oakland Raiders 30-10
Los Angeles Rams - San Francisco 49ers 13-34
Miami Dolphins - Buffalo Bills 16-22
Seattle Seahawks - Arizona Cardinals 24-26
Tampa Bay Buccaneers - New Orleans Saints 31-24
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars 15-10

Assistent Liverpool vertrekt naar N.E.C. Nijmegen

Pepijn Lijnders wordt per direct de nieuwe trainer van N.E.C. Nijmegen. Dit is onder meer te lezen op de officiële website van Liverpool, de club waar de Nederlander de rechterhand van Jürgen Klopp was.

Klopp baalt stevig van het vertrek van zijn assistent, die sinds 2014 voor The Reds werkt. "Hij heeft zó'n enorm voetbalbrein. Maar zijn bereidheid om te leren en informatie te absorberen onderscheidt hem het meest. Er zal geen grotere N.E.C-supporter in Liverpool zijn dan ik. Ik weet dat dit het begin is van een lange reis van Pep, één die ongetwijfeld naar succes zal leiden."

Lijnders heeft bij N.E.C. Nijmegen een contract voor anderhalf jaar getekend. Zijn komst betekent ook, dat huidige coach Adrie Bogers een stap terug zal doen. "Bogers pakt nu de functie weer op waarvoor hij deze zomer werd aangetrokken door de club, die van eerste assistent trainer/coach", aldus de Nijmegenaren via de clubkanalen.

Hoe dan ook, de stap van Lijnders is opvallend. "Het zegt veel over deze club dat ze heel bewust voor mij gekozen hebben. Ik identificeer me met hun ambitie en plannen, ik geloof in ontwikkeling van team en spelers én in toegewijde training. De druk om te spelen voor het kampioenschap is er één met een privilege, waar elke topsporter naar op zoek is."

"Ik heb veel geleerd de afgelopen jaren. Die kennis en ervaring wil ik nu gebruiken om de club NEC en haar supporters verder te helpen. Ik ben hier écht aan toe en om dan te mogen beginnen bij een prachtige club als NEC is een enorme eer en een prachtige uitdaging."

Assistent Liverpool vertrekt naar N.E.C. Nijmegen (Pro Shots / Action Images)
Assistent Liverpool vertrekt naar N.E.C. Nijmegen (Pro Shots / Action Images)

Jumbo ziet omzet verder groeien

Supermarktketen Jumbo heeft 2017 afgesloten met een omzet van ruim 7 miljard euro. Daarmee zag de grootgrutter de verkopen met 5 procent stijgen in vergelijking met een jaar eerder. Vooral de onlineverkopen bleken een belangrijke aanjager van de groei. Jumbo heeft naar eigen zeggen nu een marktaandeel van 19 procent.

Het concern zei eerder al dat qua groei, ook in marktaandeel, vooral online een belangrijke aanjager zal zijn. In 2017 verdubbelde het aantal bestellingen online. Inmiddels telt Jumbo 390 zogeheten Pick Up Points waar consumenten hun bestelde boodschappen kunnen ophalen. Daarvan hebben 225 er ook een bezorgdienst.

Bij de restaurants van La Place nam de omzet met ruim een derde toe tot 123,3 miljoen euro, vooral doordat meer restaurants hun deuren openden. Bij La Place-filialen die langer dan een jaar open zijn steeg de omzet met gemiddeld 5,2 procent.

Jumbo ziet omzet verder groeien
Jumbo ziet omzet verder groeien (Foto: ANP)

Spellforce 3

Een combinatie van RTS en RPG klinkt ons als muziek in de oren en de makers van Spellforce weten dit goed uit te werken tot een leuke, vermakelijke game. Het nadeel bij dit soort games is alleen dat mijn persoonlijke lat zo hoog ligt en ik daarom vaak teleurgesteld wordt. De eerste delen waren geweldig en heb ik grijs gespeeld. Hopelijk kan deel drie hetzelfde doen.

Voormalig Miss America gaat in bestuur zitten dankzij #metoo

De Miss America van 1989 gaat in het bestuur van de organisatie zitten. Gretchen Carlson is benoemd tot bestuurslid nadat de CEO vorige maand het veld moest ruimen vanwege seksistische opmerkingen. Dat melden Amerikaanse media. Ze zegt vereerd te zijn met haar nieuwe baan.

Carlson krijgt in het bestuur hulp van meer voormalige Miss America's. Het is voor het eerst dat oud-deelnemers in het bestuur van de organisatie komen te zitten. Ze moeten een frisse wind bij het evenement laten waaien. Tot nu toe hadden mannen het voor het zeggen in de organisatie.

De seksistische opmerkingen van de CEO kwamen aan het licht door uitgelekte e-mails. Hij en twee andere topmannen moesten vertrekken.

Carlson was jarenlang het gezicht van tv-zender Fox News. Ze kwam zelf in het nieuws toen ze in 2016 ontslag nam en haar toenmalige baas Roger Ailes beschuldigde van seksueel misbruik.

Voormalig Miss America gaat in bestuur zitten
Voormalig Miss America gaat in bestuur zitten (Foto: BuzzE)

Woensdag eerste winterstorm 2018

Het jaar 2018 is pas net begonnen en morgen krijgen we al de eerste storm. Langs de zuidwestkust wordt een windkracht 9 verwacht en op de Wadden en langs de westkust kan zelfs een zware westerstorm opsteken, windkracht 10! Er trekken dan stevige buien over het land met onweer en veel regen. In het hele land kunnen zware windstoten voorkomen van 80-100 km/u en aan de noordwestkust zelfs zeer zware windstoten tot 120 km/u. De windpiek valt aan het begin van de middag met als gevolg grote hinder voor het verkeer.

Vanaf vannacht krijgen we te maken met een sterke depressie. Komende nacht is het al onstuimig met een stormachtige wind aan zee. Soms kan al even stormkracht worden bereikt, windkracht 9. Er trekken stevige buien over het land met kans op onweer en (zeer) zware windstoten van circa 100 km/u. Lokaal zijn nog iets hogere uitschieters mogelijk. De buien trekken in de vroege ochtend snel naar Duitsland en tijdens de ochtendspits kan in het zuiden en oosten de zon even goed doorbreken. Het blijft onstuimig en het verkeer moet rekening houden met zware windstoten van 75 tot 100 km/u. Vooral in Noord- en Zuid-Holland waait het erg hard.

Hoogtepunt
In de tweede helft van de ochtend trekt de wind snel aan en wordt krachtig tot stormachtig in het binnenland, 6-8 Bft. In de kustprovincies waait het stormachtig en op de stranden steekt een westerstorm op, 9 Bft. Op de Wadden en langs de Noord-Hollandse kust is aan het begin van de middag zelfs windkracht 10 mogelijk, zware storm! Het is dan bewolkt en opnieuw trekken flinke buien over het land, met kans op onweer.

In het zuiden en oosten komen tijdens buien windstoten voor van 75-90 km/u en de kustprovincies hebben te maken met (zeer) zware windstoten van 90-110 km/u. Op de Wadden en Noord-Hollandse stranden zijn uitschieters van ruim 120 km/u mogelijk! In de tweede helft van de middag neemt de wind in kracht af, maar het blijft tot en met de avondspits nog stormachtig in de kustgebieden. De stormwinden nemen wel zachte lucht mee met maxima van 8-9 graden. De gevoelstemperatuur ligt echter een stuk lager met 1 tot 5 graden.

Stormschade
Langs de hele kustlijn en rondom het IJsselmeer kan stormschade ontstaan door zeer zware windstoten. Denk hierbij aan schade aan gebouwen en bomen die omwaaien. In het binnenland zijn de windstoten net iets minder zwaar, maar is de natuur minder gewend. Ook hier kan daardoor schade aan de natuur ontstaan.

De meteorologen van Weeronline waarschuwen om morgen in de kustgebieden en gebieden rondom het IJsselmeer niet met aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan. Vooral pal aan zee en op windgevoelige plekken zoals de dijk Enkhuizen-Lelystad (Houtribdijk) en de Afsluitdijk kan het erg gevaarlijk worden op de weg. Ook het trein- en vliegverkeer kan ontregeld raken. Diensten van veerponten vallen mogelijk uit door de westerstorm.

Eerste winterstorm
Vorig jaar telde vijf stormen, waarvan drie afgelopen herfst. Op 13 september beleefden we de eerste herfststorm en dit was direct een zware storm (windkracht 10). Op 5 oktober volgde de tweede herfststorm en op 29 oktober de derde. De storm van morgen wordt de eerste van de winter en van 2018 en gaat mogelijk meteen de boeken in als een zware storm. Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland. De meeste officiële zware stormen (58%) vinden plaats tijdens de wintermaanden december, januari of februari.

Woensdag eerste winterstorm 2018 (Foto: Weeronline.nl / Gieny Westra )
Woensdag eerste winterstorm 2018 (Foto: Weeronline.nl / Gieny Westra )

Zuid-Korea wil praten met Noord-Korea over OS

De Zuid-Koreaanse minister die gaat over de eenwording, Cho Myong-gyon, heeft een datum geopperd voor een afspraak met Noord-Korea om te praten over de Olympische Spelen in Pyeongchang. Als het aan Zuid-Korea ligt gaan hoogwaardigheidsbekleders van beide landen op dinsdag 9 januari in gesprek om te zorgen dat een delegatie van Noord-Koreaanse sporters kan afreizen naar het zuiden om deel te nemen aan de Spelen, die volgende maand beginnen.

De ontmoeting zou moeten plaatsvinden in de grensplaats Panmunjom.

Eerder zei zowel de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dat ze ,,openstaan voor een dialoog". In eerste instantie gaat het om de Winterspelen, maar ook willen beiden toewerken naar een betere relatie. Voorwaarde voor Moon is dan wel dat het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma wordt stopgezet.

Zuid-Korea wil praten met Noord-Korea over OS
Zuid-Korea wil praten met Noord-Korea over OS (Foto: ANP)

CBS: 'Meer Europeanen, minder Syriërs in 2017'

De bevolking van Nederland is in 2017 opnieuw relatief sterk gegroeid. Net als een jaar eerder kwamen er per saldo ongeveer 100.000  mensen bij, vooral door buitenlandse migratie. Inmiddels telt Nederland bijna 17,2 miljoen geregistreerde inwoners. Dat blijkt uit de nieuwste ramingen van het CBS.

Ruim vier vijfde van de bevolkingsgroei is afkomstig van buitenlandse migratie. Hoewel nog niet alle gegevens voor het jaar 2017 zijn verwerkt, gaat het CBS ervan uit dat zich ongeveer 82.000 meer mensen in Nederland vestigden dan er vertrokken. Dat aantal is vergelijkbaar met 2016. De immigratie kwam met 233.000  personen net iets hoger uit dan in 2016, terwijl de emigratie met 151.000  iets lager uitviel.

Samenstelling migranten
De samenstelling van de migratiestroom is wel veranderd. Vergeleken met 2016 vestigden zich in 2017 minder asielmigranten en meer arbeids- en studiemigranten in Nederland. In de eerste elf maanden van 2017 schreven 16.000 personen met een Syrische achtergrond zich in als inwoner van Nederland, bijna 10.000 minder dan in dezelfde periode van 2016.

Het migratiesaldo van personen uit Ethiopië (1,200), en uit Afghanistan, Iran en Irak (samen 2,100) was de helft lager dan in 2016. In 2017 vestigden zich juist meer migranten uit Europese landen, Brazilië en India. Zo kwamen uit Roemenië, Bulgarije en de voormalige Sovjetunie (zoals Estland en Letland) samen per saldo ruim 10.000 migranten (3.000 meer dan een jaar eerder). Het migratiesaldo van Polen bleef ongeveer 9.000

Een veel kleiner deel van de bevolkingsgroei, bijna een vijfde, is afkomstig van natuurlijke aanwas (geboorte minus sterfte). Deze is al een aantal jaren laag. De eerste ramingen wijzen op een verdere daling: verwacht wordt dat in 2017 uiteindelijk 19.000 meer kinderen geboren werden dan er mensen overleden. Het jaar daarvoor waren dat er nog 24.000.

Krimp
In het eerste kwartaal van 2017 was er zelfs een periode sprake van krimp: het aantal sterfgevallen lag toen 2.000 hoger dan het aantal geboorten. De lage natuurlijke aanwas heeft niet alleen te maken met een hogere sterfte dan in eerdere jaren, ook het aantal geboorten is naar verhouding laag. De verwachting is dat er in 2017 zelfs minder kinderen geboren zijn dan ten tijde van het vorige dieptepunt midden jaren tachtig. In 1983 werden iets meer dan 170.000 kinderen geboren, op dit moment lijkt het erop dat dit aantal in 2017 niet wordt gehaald.

Vooral jonge vrouwen krijgen nu naar verhouding minder kinderen dan enkele jaren geleden; zij zijn het moederschap weer verder gaan uitstellen. In vier jaar tijd is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen gestegen van 29,4 naar 29,8 jaar. In de jaren daarvoor was deze leeftijd een tijdlang stabiel.

Van uitstel komt afstel
De huidige generatie vrouwen is bovendien relatief klein in aantal. In de jaren tachtig was het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd bijvoorbeeld groter, maar doordat zij het moederschap nog meer uitstelden dan de huidige generatie kwam het aantal geboorten vrijwel net zo laag uit als nu.

Voor de komende jaren verwacht het CBS dat de bevolking van Nederland nog doorgroeit, zowel door natuurlijke aanwas als door migratie. Over vijf jaar, in januari 2023, zal de bevolking volgens de CBS-prognose uitkomen op 17,5 miljoen mensen. Hier zitten wel onzekerheidsmarges omheen: er is een kans dat het inwonertal dan wat lager of juist wat hoger ligt.

CBS: 'Meer Europeanen, minder Syriërs in 2017' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
CBS: 'Meer Europeanen, minder Syriërs in 2017' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Duitsers kloppen België in Hopman Cup

Duitsland heeft haar eerste groepswedstrijd gewonnen in de Hopman Cup, het tennistoernooi voor landenteams bestaande uit één man en één vrouw.

In het Australische Perth namen Angelique Kerber en Alexander Zverev het op tegen Elise Mertens en David Goffin uit België. Kerber bracht Duitsland op voorsprong, door via twee tiebreaks de eerste wedstrijd te winnen: 7-6 (6), 7-6 (1).

Goffin sloeg vervolgens echter terug, want de Belg klopte Zverev in twee sets: 6-3, 6-3. Toch wonnen de Duitsers, die in het dubbelspel net een maatje te groot waren: 4-2, 4-3 (2).

IJshockeyer Sprong maakt prima comeback in NHL, maar verliest wel

IJshockeyer Daniel Sprong is weer terug in de NHL. De 20-jarige Nederlander werd door de Pittsburgh Penguins, de regerend kampioen, opgeroepen om zich na een kleine twee jaar weer voor het team te melden, nadat hij er destijds al achttien wedstrijden voor speelde.

Sprong mocht namens de Penguins zijn comeback maken in de uitwedstrijd bij de Detroit Red Wings. Dat deed de jonge Nederlander eigenlijk behoorlijk goed, want met zes stuks vuurde hij in zijn achttien speelminuten meer schoten op doel af dan welke speler - aan beide zijden - dan ook. De schoten gingen er echter niet in en Sprong zag hoe de Penguins met 4-1 onderuit gingen.

Voorlopig is hij gewoon van de partij bij de Penguins, dus het lijkt een kwestie van tijd te zijn voor de Nederlander zijn derde NHL-goal bij mag schrijven - in zijn eerste serie wedstrijden kwam hij twee jaar geleden tot twee treffers. 

Uitslagen NHL zondagavond
Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs 6-3
Anaheim Ducks - Arizona Coyotes 5-2
Columbus Blue Jackets - Tampa Bay Lightning 0-5
Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 4-1
Edmonton Oilers - Winnipeg Jets 0-5
Colorado Avalanche - New York Islanders 6-1
Dallas Stars - San Jose Sharks 6-0
Calgary Flames - Chicago Blackhawks 4-3 OT

Maandag
Buffalo Sabres - New York Rangers 2-3 OT

De hoogtepunten van de avond in de NHL (Bron: YouTube)

MvG, Barney en vier debutanten in Premier League Darts

Barry Hearn maakte vlak na de finale van het WK bekend wie er dit jaar deel gaan nemen aan de Premier League. Naast Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld is wereldkampioen Rob Cross erbij. Hij is één van de vier debutanten van de Premier League.

De top vier van de wereldranglijst is automatisch geplaatst. Dit zijn Van Gerwen, Peter Wright, wereldkampioen Cross en Gary Anderson. De overige zes tickets zijn te verdelen door de PDC en Sky Sports. Simon Whitlock keert na vier jaar afwezigheid weer terug en Michael Smith was er in 2016 voor het laatst bij. 

Naast Cross zullen Daryl Gurney, Mensur Suljovic en Gerwyn Price debuteren in het rondreizende circus. Ten opzichte van vorig jaar zijn er vijf veranderingen. Phil Taylor heeft afscheid van de sport genomen en James Wade, Adrian Lewis, Jelle Klaasen, Kim Huybrechts zijn er niet bij vanwege hun mindere prestaties het afgelopen jaar. 

De Premier League 2018 begint op 1 februari in Dublin. 22 februari is de vierde speelronde in Berlijn. Het is voor het eerst dat de Duitse hoofdstad wordt aangedaan. Op 19 april de Premier League in Ahoy, Rotterdam. De finale is op 17 mei in de O2 in Londen.

Speler Hoeveelste deelname Plek op OoM Beste resultaat
 Michael van Gerwen 6e 1 Winner (2013, 2016, 2017)
 Peter Wright 5e 2 Runner-up (2017)
 Rob Cross 1e 3 Debuut
 Gary Anderson 8e 5 Winner (2011, 2015)
 Daryl Gurney 1e 6 Debuut
 Mensur Suljović 1e 7 Debuut
 Simon Whitlock 6e 9 Runner-up (2012)
 Raymond van Barneveld 13e 11 Winner (2014)
 Michael Smith 2e 12 10e (2016)
 Gerwyn Price 1e 13 Debuut
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.