Stadionsoap kost Brussel EK 2020

De UEFA heeft besloten Brussel geen wedstrijden te gunnen voor EK 2020, wat vanwege het 60-jarig bestaan van de bond door heel Europa gehouden wordt. De Belgische hoofdstad was al zeker van vier wedstrijden en de topkandidaat voor de openingswedstrijd, die eer gaat nu naar Rome, waar ook Amsterdam kandidaat was.

Oorzaak is het feit dat er nog altijd geen duidelijk is over het te bouwen stadion in Brussel waar de wedstrijden zouden plaatsvinden. "Door het falen van het Eurostadion-dossier voldoet Brussel niet aan de voorwaarden die de UEFA heeft opgelegd",aldus UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. België had nog enkele weken uitstel gevraagd, omdat het pas zekerheid heeft over een omgevingsvergunning eind januari.

"Het risico was te groot om te wachten", zei Ceferin. "We hebben lang gediscussieerd, maar tot vandaag weten we niet of Brussel het stadion kan bouwen. Ze kunnen ons nog altijd niet de nodige documenten voorleggen. Ze hadden tijd tot vandaag, maar we kregen een brief dat ze uitstel vroegen tot 31 januari. Brussel heeft een probleem om het stadion op tijd af te krijgen, maar wij hebben een nog groter probleem als het er uiteindelijk niet komt."

De problemen met het nieuw te bouwen stadion spelen al jaren. In december 2013 werd besloten om op de parkeerplaats naast het huidige Koning Boudewijn Stadion een nieuw stadion te bouwen. Precies over die parkeerplaats loopt echter de taalgrens, waardoor er ruzies tussen Vlamingen en Walen kwamen en de benodigde vergunningen nog altijd niet zijn afgegeven.

De wedstrijden voor het EK die in Brussel gepland stonden zullen nu op Wembley in Londen plaatsvinden. Daar zijn ook de halve finales en de finale. In de Johan Cruijff Arena in Amsterdam zullen 2 groepsduels en een achtste finale plaatsvinden.