FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 december 2017

Vitesse besluit Europees avontuur met zege tegen Nice

Vitesse heeft het Europa League-avontuur afgesloten met een zege. Op eigen veld werd OGC Nice met het kleinst mogelijke verschil verslagen: 1-0.

Al snel kon Vitesse voor het eerst gevaarlijk worden. De Arnhemmers waren dreigend en Guram Kashia was dicht bij de 1-0. Ook Nice liet zich ook gelden, maar Remko Pasveer maakte een inzet van de Fransen onschadelijk.

Halverwege de eerste helft ontsnapte Vitesse aan een strafschop tegen. Julian Lelieveld leek een overtreding te maken in het strafschopgebied, maar de arbitrage kende geen strafschop toe. Vitesse kreeg op slag van rust een uitgelezen mogelijkheid om de kleedkamer met een voorsprong op te zoeken, maar Luc Castaignos liet een honderd procent kans onbenut door van dichtbij tegen Yoan Cardinale te schieten.

In de tweede helft werd Nice, dat al verzekerd was van een plek in de knockout-fase en de tweede plaats hoe dan ook vast zou houden, gevaarlijker. Bassem Srarfi tekende al snel voor een gevaarlijk schot waarbij Remko Pasveer de bal ternauwernood uit de hoek kon tikken.

Vijf minuten voor tijd werd er na een gezapige tweede helft toch gescoord. Een voorzet van Milot Rashica kon niet goed worden verwerkt door Cardinale en Castaignos kon voor een leeg doel binnenschuiven. Vitesse beeïndigde het Europese avontuur met vijf punten en de laatste plaats in Groep K.

In het andere duel sloot Lazio Roma de groepsfase af met een nederlaag tegen Zulte Waregem. De ploeg keek na zestig minuten tegen een 2-0 achterstand aan na doelpunten van Nill De Pauw en Michael Heylen, maar in de slotfase kwam het via Felipe Caicedo en Lucas Leiva terug tot 2-2. Toch zou Zulte nog met een zege aan de haal gaan na de treffer van Leya Iseka in de 83ste minuut.

Curlers buigen voor China

De kans dat de Nederlandse curlingmannen zich voor de Olympische Spelen plaatsen is heel klein geworden. De formatie van skip Jaap van Dorp verloor met 5-7 van China, waardoor de ploeg met drie duels te gaan afhankelijk van resultaten van anderen is om nog kans op Zuid-Korea te houden.

China nam direct in het eerste end een 3-0 voorsprong, maar oranje knokte zich terug door enkele ends te stelen en kwam na het zevende end langszij. China sloeg in het achtste met twee stenen opnieuw toe. Nederland kwam nog terug tot 6-5, maar een perfecte laatste steen in het tiende en laatste end bezorgde China de 7-5 overwinning.

'Kevin Spacey betastte ex Noorse prinses'

Ari Behn, de ex-man van prinses Märtha Louise van Noorwegen, heeft in een interview met een radiostation verteld dat acteur Kevin Spacey hem tijdens een gala in zijn kruis gegrepen zou hebben. Het voorval zou zijn gebeurd tijdens een diner van het Nobelprijscomité in Oslo dat werd georganiseerd door Spacey en Uma Thurman.

"We hadden een fijn gesprek", vertelt de nu 46-jarige Behn. "Na vijf minuten zei hij: laten we buiten een sigaret gaan roken. Toen hij dat vroeg, greep hij met zijn hand onder de tafel in mijn kruis." De toenmalige echtgenoot van prinses Märtha Louise, die niet rookt, ging niet op de uitnodiging in.

Spacey is in Hollywood persona non-grata sinds meer dan tien mannen hem hebben beschuldigd van seksueel ongepast gedrag. Het eerste verhaal werd gedaan door acteur Anthony Rapp, bij wie Spacey zich opdrong toen Rapp veertien jaar oud was. Spacey is sinds alle onthullingen uit de hitserie House of Cards gezet en uit de nieuwe film All the Money in the World, waarvan de opnames al klaar waren, geknipt.

Ari Behn en prinses Märtha Louise trouwden in 2002, zij hebben samen drie kinderen. Het paar kondigde vorige jaar aan uit elkaar te gaan.

'Kevin Spacey betastte ex Noorse prinses'
'Kevin Spacey betastte ex Noorse prinses' (Foto: BuzzE)

Definitief 21 Formule 1-races in 2018

Het Formule 1-seizoen 2018 zal definitief 21 races gaan tellen. De voorlopige kalender werd al in juni bekendgemaakt en deze heeft sindsdien maar een kleine wijziging ondergaan. Ten opzichte van het concept hebben de races in Bahrein en China van positie gewisseld.

Het seizoen start op 25 maart in Australië en eindigt precies acht maanden later in Abu Dhabi. Daar tussenin wordt eind juni/begin juli voor het eerst drie weekeinden achtereen geracet met Frankrijk, gevolgd door Oostenrijk en Groot-Brittannië. Na een pauze van een week volgen voor de zomerstop nog Duitsland en Hongarije.

Definitieve kalender

Datum Land Circuit
25 maart Australië Melbourne
8 april Bahrein Sakhir
15 april China Shanghai
29 april Azerbeidzjan Baku
13 mei Spanje Barcelona
27 mei Monaco Monaco
10 juni Canada Montreal
24 juni Frankrijk Le Castellet
1 juli Oostenrijk Spielberg
8 juli Groot-Brittannië Silverstone
22 juli Duitsland Hockenheim
29 juli Hongarije Budapest
26 augustus België Spa-Francorchamps
2 september Italië Monza
16 september Singapore Singapore
30 september Rusland Sochi
7 oktober Japan Suzuka
21 oktober Verenigde Staten Austin
28 oktober Mexico Mexico City
11 november Brazilië Sao Paulo
25 november Abu Dhabi Yas Marina

Gordon weer eens niet getrouwd

Het lukt Gordon maar niet om een keuze te maken tussen de twee potentiële echtgenoten Rogier en Manuel. Wordt het de bedeesde horeca-ondernemer en bakfietsvader Rogier of de ondeugende Italiaanse steward Manuel die hij volgende week een ring om de vinger schuift?

In de op een na laatste aflevering van Gordon gaat trouwen...maar met wie? leerde Gordon de twee totaal verschillende mannen beter kennen in zijn geliefde Zuid-Afrika. Gordon ging met de mannen paragliden en maakte een helikoptervlucht met Manuel, maar het lukte hem daarna niet de knoop door te hakken en een definitieve keuze te maken.

Gordon heeft moeite met het kiezen van zijn bruidegom. Kiest hij voor een bestaan in rustig vaarwater met horeca-ondernemer Rogier of voor het avontuur met de knappe en steward uit Rome die daarnaast ook nog banketbakker is?

Emoties
"Het was een tocht van emoties, een rollercoaster wat ik heb meegemaakt", zei Gordon in de voorlaatste aflevering. "Ik heb nog nooit zoveel gejankt als in dit programma."

Op de vraag met wie Gordon gaat trouwen kwam donderdag nog geen antwoord. Gordon: "Is het Manuel die mij de ondeugende jongen laat zijn of Rogier die mij stabiliteit geeft? Ik ben er nog steeds niet uit."

Geweldig mens
"Ik vind je een geweldig mens", zei Gordon tegen de zenuwachtige Manuel. "We hebben enorm geel gemeen. Je geeft me energie. Maar ik wil ook iemand die stabiel. Is. Toch kan ik je niet loslaten. Dus ik wil dat je blijft."

Tegen de al even gespannen Rogier zei Gordon: "Dit is een ongelooflijke trip. Die gaan we nooit vergeten. Ik vind je een wereldvent, superlief. Ik had niet verwacht dat ik jou zo leuk zou vinden. Ik dacht in het begin dat je mijn type niet was. Straks sneeuw ik je helemaal onder, want in gezelschap ben je wat stil. Volgens mij is dit het allermoeilijkste wat ik ooit gedaan heb op televisie. Ik moet een keuze maken. Maar ik ga nog niet kiezen. Ik kan het niet."

Gordon stelt keuze bruidegom uit
Gordon stelt keuze bruidegom uit (Foto: BuzzE)

Fusie tussen WTCC en TCR International Series

Het FIA World Touring Car Championship en TCR International Series fuseren voor komend seizoen tot de WTCR - FIA World Touring Car Cup. Dit is na afloop van de World Motor Sport Council bekendgemaakt.

De auto's zullen gaan voldoen aan de regels die voor de TCR in de seizoenen 2018 en 2019 zouden gelden. Het kampioenschap staat open voor voor maximaal 26 auto's, waarbij deelnemende teams ieder minimaal twee bolides in moeten zetten. Er is geen ruimte voor fabrieksteams, waardoor alleen privateers mogen rijden. De goed presterende auto's zullen met strafgewichten worden uitgerust.

De kalender voor het kampioenschap wordt later bekendgemaakt, evenals de banden- en brandstofleverancier.

'Ik ben gewoon een neger met geld'

Een man met zelfkennis heeft een, blonde en blanke vrouw op Washington Airport flink voor schut gezet. De negroïde man, flink van postuur, stond netjes op zijn beurt te wachten in de rij voor de 'first class'. De dame in kwestie was het daar niet mee eens en sommeerde hem aan de kant te gaan met de woorden: "Je staat waarschijnlijk in de verkeerde rij, laat ons erdoor". 

De man, Emmit Walker, vond het wel grappig en liet zijn boardingpass zien aan de vrouw die verontwaardigd reageerde met de opmerking dat de neger dan wel een militair zou zijn. Opnieuw eiste ze voorrang omdat zij voor hun plaatsen betaald zouden hebben en Emmit niet. 

Emmit werd het een beetje zat en antwoordde: "Nope, ik ben te dik voor welk leger dan ook. Ik ben gewoon een neger met geld." Hierop barstte het publiek om hen heen in applaus uit. De post die Walker hierover plaatste is inmiddels flink viral gegaan. 

Volleybalvrouwen op WK tegen Japan, Argentinië, Duitsland, Kameroen en Mexico

Donderdag heeft de loting plaats gevonden voor het WK volleybal in Japan. De volleybaldames zijn ingedeeld met gastland Japan, Argentinië, Duitsland, Kameroen en Mexico in poule A. Het WK wordt gespeeld van 29 september t/m 20 oktober 2018.

Japan staat zesde op de wereldranglijst, Nederland staat twee plaatsten lagen op de ranking. Argentinië is de nummer elf, Duitsland staat dertiende, Kameroen is achttiende en Mexico 26ste. De eerste vier van elke poule plaatst zich voor de tweede ronde.

Oranje werd op het vorige WK dertiende. Op de spelen in Rio werd de ploeg vierde en op het laatste EK verloor van Servië.

Oranje in Divisie A van Nations League

Het Nederlands elftal is ingedeeld in Divisie A van de Nations League, zo heeft de UEFA donderdag bekend gemaakt.

Oranje bezet plek twaalf op de UEFA-ranglijst en dat is net goed om bij de Europese toplanden te horen. Er wacht mogelijk een lastige loting aangezien Oranje is ingedeeld in Pot 3. De kans is daardoor groot dat er in de poule van drie landen twee andere sterke tegenstanders zullen zitten. 

Het Nederlands elftal neemt het in de groepsfase op tegen een land uit Pot 1 (België, Duitsland, Portugal of Spanje) en een tegenstander uit Pot 2 (Engeland, Frankrijk, Italië of Zwitserland). Op 24 januari vindt de loting van de Nations League plaats. 

Via de Nations League worden vier tickets voor het EK van 2020 verdeeld. Tussen september en november 2018 worden de eerste wedstrijden gespeeld. De groepswinaars spelen in juni 2019 de finaleronde, waarbij de slechtste ploeg degradeert. 

Nederland speelde beste wedstrijd van HWL, maar verliest van Duitsland

Spits Mirco Pruyser was de grote roerganger, de aanjager die er bijna eigenhandig voor zorgde dat Nederland Duitsland omver duwde in de kwartfinale van de HWL Final. Maar na de 3-3 en de verloren shoot-outs bleek de renaissance van Oranje dit toernooi te laat te komen.

Middenvelder Seve van Ass zei over de kwartfinale tegen Duitsland dat hij graag wilde ‘proeven’ hoe ver Nederland was, na een matige poulefase, waarin bondscoach Max Caldas zei dat Nederland vaak ‘twee stappen’ te laat was. Van Ass miste scherpte, felheid en keihard werken. Het gerecht dat de Oranje Heren tegen Duitsland opdiende was voorzien van veel meer peper, Nederland leek bij vlagen zelfs dichtbij de halve finale. Maar op details werden de oranjehemden toch geklopt.

Bij een 0-1 achterstand was het Pruyser – de atypische spits die zichzelf met keihard werken naar de wereldtop katapulteerde – die Nederland op sleeptouw nam tegen de Duitsers. Met wat slimmigheden en doorzetten maakte hij van dichtbij de 1-1. De acties van de sturm und drang spits zorgden voor extra zuurstof in het Nederlandse kamp, wat tot uiting kwam in de heerlijke 1-2. Talent Thijs van Dam maakte zijn ‘Thijs Turn’ en bediende daarmee Bjorn Kellerman, die knap en droog Oranje op voorsprong schoot. Het vreugdesprongetje en de ontlading bij Kellerman, die z’n eerste goal van dit toernooi maakte, waren pure bevrijding voor de ijverige spits.

Maar net als bij de 1-0 van de Duitsers was het bij de 1-2 superspits Florian Fuchs (van topclub Bloemendaal) die vrij de 2-2 mocht aantekenen. Daarna kwam Duitsland vanuit een vrij ongevaarlijke positie zelfs op de 2-3, nadat Constantin Staib de bal door de benen van keeper Pirmin Blaak schoot. De Nederlandse defensie en de stabiliteit van de keepers is zonder Sander de Wijn en beoogd aanvoerder dit toernooi Mink van der Weerden (enkelblessure van de beste Nederlandse strafcornerspecialist) het zorgenkindje. Elke wedstrijd kreeg Oranje dit toernooi drie goals tegen. Een Europees kampioen onwaardig.

Net zoals de aanvallende strafcorner niet op niveau is. Fenomeen Van der Weerden is er al het hele toernooi niet bij. De cirkel waar Oranje de tweede helft speelde staat bekend om de vreselijke stuit die erin zit, maar het Nederlands elftal heeft dit toernooi nog geen directe strafcorner gescoord. Vervangers Martijn Havenga, Tristan Algera en Seve van Ass lukten dat nog niet in vier wedstrijden.

Terwijl de historie juist uitwijst dat Nederland het in moeilijke tijden – zoals tegen Duitsland – op die strafcorner moet kunnen leunen. Daarom gingen er ook meer strafcornerspecialisten mee naar India, als testcase voor het WK volgend jaar. Die proefballon werd helaas al snel doorgeprikt. De corner van Van der Weerden is wereldtop, die van de rest (nog) niet.

Dat Pruyser in de laatste minuut nog van dichtbij de 3-3 aantekende en zorgde dat er shoot-outs kwamen, zegt iets over de mentaliteit van het elftal en de spits, die tegen Duitsland nooit opgaven. Iets dat ze in de poulewedstrijd tegen België wel deden. In die shoot-outs begon Blaak sterk, maar waren de Duitsers doortastender, net als op de Olympische Spelen om het brons, toen ze de shoot-outs beter namen.

Symbool voor deze wedstrijd stond het frisse spel van talent Thijs van Dam. Ook hij was net als Blaak ziek geworden in India en moest daardoor de wedstrijd tegen Argentinië missen. Tegen België moest hij er nog inkomen. Tegen Duitsland was hij die frisse verschijning die het bloed van de liefhebber sneller doet stromen. Nadat Pruyser het team bij de hand had genomen, was het tijd voor een talent als Van Dam om Pruyser te volgen. Met een heerlijke turn bracht hij Kellerman in stelling. En ook in de tweede helft was hij gevaarlijk met zijn energieke acties. Hij was deze laatste belangrijke wedstrijd van de HWL Final een positieve noot die Oranje goed kon gebruiken.

Mink van der Weerden raakte al voor de eerste wedstrijd geblesseerd. Blaak en Van Dam werden ziek. Sander de Wijn – een van de beste verdedigers van de wereld – doet voorlopig niet mee met Oranje. Maar van excuses wilde de stoere Van Dam niets weten, die als een volwassen international een interview gaf na de wedstrijd. "We moeten niet kijken wie er niet bij zijn. Elk team heeft hier last van zieke spelers. Ja, Mink heeft de beste corner van de wereld. Maar dat moet geen reden zijn om te verliezen", zei Van Dam, die na de wedstrijd al doodleuk op z’n slippers had aangetrokken. "Dit was de beste wedstrijd tot nu toe van het toernooi. Dat moest vandaag ook. Hockeyend was het beter dan de eerste drie wedstrijd. Het stond beter. De communicatie was beter. We waren feller, scherper."

Van Dam begon in de tweede helft aan een solo door de Duitse defensie die bijna een goal opleverde. Maar zijn energieke acties hielpen Oranje in ieder geval tot een goed resultaat te komen. Maar Van Dam wil het niet over zichzelf hebben. "Ik was scherp vandaag ja. Als dingen dan lukken, krijg ik zelfvertrouwen. Dan lukt er meer dan normaal bij mij. Maar ik ben hier doodziek van. Het is niet belangrijk dat je goed speelt. Mijn spel maakt geen drol uit. Het is belangrijk dat je als team goed speelt. En elk team heeft tegenvallers. Daar mogen het we echt niet op afschuiven."

Opstekers als het spel van Van Dam en zijn volwassen houding na de verloren kwartfinale tegen Duitsland, daar moet Nederland blij mee zijn in een toernooi dat meer vragen opwierp dan antwoorden gaf, een jaar voor het WK in hetzelfde Bhubaneswar.

Duitsland – Nederland 3-3 (1-2) 
’10 Johannes Grosse 1-0
’21 Mirco Pruyser 1-1
’27 Bjorn Kellerman 1-2
’34 Florian Fuchs 2-2
’41 Constantin Staib 3-2
’70 Mirco Pruyser 3-3
Duitsland wint na shoot-outs 4-3

Ronaldo wint vijfde Ballon d'Or en komt gelijk met Messi

Cristiano Ronaldo heeft donderdagavond voor de vijfde keer in zijn loopbaan de Ballon d'Or gewonnen. De Portugees komt daarmee gelijk met Leo Messi.

Ronaldo scoorde afgelopen seizoen 42 doelpunten voor Real Madrid en werd met de ploeg Spaans landskampioen en won voor het tweede seizoen op rij de Champions League. In de finale tegen Juventus was de aanvaller twee keer trefzeker. 

Het is het tweede opeenvolgende jaar dat Ronaldo de prijs wint, die door France Football wordt georganiseerd. In oktober werd hij ook uitgeroepen tot Best FIFA Men's Player of 2016/17. Ronaldo won de Ballon d'Or ook in 2008, 2013 en 2014. 

In totaal staan er zes spelers van Real Madrid in de top dertig: Karim Benzema (25e) Toni Kroos (17e), Marcelo (16e), Isco (12e), Sergio Ramos (6e) en Luka Modric (vijfde). 

Quick-Step Floors met meer blauw, Bora-hansgrohe kiest voor meer groen en wit

De wielerploegen zijn volop bezig met de voorbereiding op een nieuw wegseizoen en daar horen nieuwe wielertenues bij. Vandaag was het de beurt aan de Belgische Quick-Step Floors en het Duitse team Bora-hansgrohe.

"Volgend seizoen kiest Quick-Step Floors voor koninklijk blauw en een elegant ontwerp, dat trouw blijft aan de erfenis van de ploeg en herkenbaar is in een peloton van 200 renners", zo laat de de ploeg weten. Op het wielertenue staat naast de naam van de renner ook het 'Wolfpack'-stempel, een bijnaam die de Deense ploegleider Brian Holm aan het team gegeven heeft.


Bora-hansgrohe kiest voor volgend seizoen voor meer groen en wit in het shirt. De Duitse ploeg had vorig jaar nog meer zwart in het shirt. Bij Bora-hansgrohe is Peter Sagan de kopman.

Eigen risico in zorg werkt beter dan no-claim

Consumenten letten beter op hun zorgkosten als er een bedrag aan eigen risico op het spel staat dan wanneer er een no-claimkorting wordt gegeven. Tot die conclusie komt het Centraal Planbureau (CPB) dat een studie heeft gedaan naar de twee methodes om mensen kostenbewust te maken.

De no-claimkorting werd in 2005 ingevoerd: mensen met zorgkosten lager dan 255 euro, kregen aan het eind van het jaar een bonus. In 2008 werd die bonus vervangen door het verplichte eigen risico. Het CPB heeft de gegevens van duizenden verzekerden uit de periode met de no-claimkorting vergeleken met verzekerden met een eigen risico.

Uit die studie komt naar voren dat een consument bij elke euro extra no-claimkorting 26 cent minder zorgkosten maakt. Een extra euro eigen risico levert 44 cent minder zorgkosten op.

Timing

Volgens het CPB zijn mensen gevoeliger voor verlies (eigen risico) dan voor winst (no-claimkorting). Ook de timing maakt verschil, verklaart onderzoeker Minke Remmerswaal. ,,Doordat het eigen risico sneller na de zorgafname betaald moet worden is de link tussen kosten en zorg directer dan bij de no-claimkorting."

Het CPB plaats ook een kanttekening bij het eigen risico als instrument. ,,Doordat mensen het eigen risico in één keer uit eigen zak moeten betalen, zien zij soms af van behandeling wanneer zij hier geen geld voor opzij hebben gelegd."

Eigen risico in zorg werkt beter dan no-claim
Eigen risico in zorg werkt beter dan no-claim (Foto: ANP)

Stadionsoap kost Brussel EK 2020

De UEFA heeft besloten Brussel geen wedstrijden te gunnen voor EK 2020, wat vanwege het 60-jarig bestaan van de bond door heel Europa gehouden wordt. De Belgische hoofdstad was al zeker van vier wedstrijden en de topkandidaat voor de openingswedstrijd, die eer gaat nu naar Rome, waar ook Amsterdam kandidaat was.

Oorzaak is het feit dat er nog altijd geen duidelijk is over het te bouwen stadion in Brussel waar de wedstrijden zouden plaatsvinden. "Door het falen van het Eurostadion-dossier voldoet Brussel niet aan de voorwaarden die de UEFA heeft opgelegd",aldus UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. België had nog enkele weken uitstel gevraagd, omdat het pas zekerheid heeft over een omgevingsvergunning eind januari.

"Het risico was te groot om te wachten", zei Ceferin. "We hebben lang gediscussieerd, maar tot vandaag weten we niet of Brussel het stadion kan bouwen. Ze kunnen ons nog altijd niet de nodige documenten voorleggen. Ze hadden tijd tot vandaag, maar we kregen een brief dat ze uitstel vroegen tot 31 januari. Brussel heeft een probleem om het stadion op tijd af te krijgen, maar wij hebben een nog groter probleem als het er uiteindelijk niet komt."

De problemen met het nieuw te bouwen stadion spelen al jaren. In december 2013 werd besloten om op de parkeerplaats naast het huidige Koning Boudewijn Stadion een nieuw stadion te bouwen. Precies over die parkeerplaats loopt echter de taalgrens, waardoor er ruzies tussen Vlamingen en Walen kwamen en de benodigde vergunningen nog altijd niet zijn afgegeven.

De wedstrijden voor het EK die in Brussel gepland stonden zullen nu op Wembley in Londen plaatsvinden. Daar zijn ook de halve finales en de finale. In de Johan Cruijff Arena in Amsterdam zullen 2 groepsduels en een achtste finale plaatsvinden.

Kickbokser Holzken: 'Glory wil van me af'

Zaterdag staat voormalig kickbokskampioen Nieky Holzken weer in de ring, voor het eerst sinds zijn verloren titelgevecht in juni. Holzken neemt het tijdens kickboksgala Glory 49 op tegen Alim Nabiyev, het 22-jarige talent uit Azerbeidjan.


Voorbereiding Holzken voor Glory 49 (Bron: Youtube)

De Helmonder is weer volledig blessurevrij, nadat hij in september een gevecht moest afzeggen vanwege een scheenbeenblessure. 'Ik heb afgelopen zomer te lang doorgetraind met een scheenbeenvliesontsteking. Op een gegeven moment kon ik niet meer trappen. Na een week rust en stroomtherapie ging het snel weer beter. Nu ben ik superfit'. Zaterdag vindt het uitgestelde gevecht dan toch plaats, in Rotterdam Ahoy.

In ongenade gevallen
Alhoewel Holzken in juni nog om de titel bij Glory streed, is de kickbokser tot zijn eigen verbazing opeens gezakt naar de zevende plek op de ranglijst. Ook schoonvader en trainer Sjef Weber begrijpt hier niets van. 'Nieky is vijf jaar lang ongeslagen geweest. Hij verliest twee wedstrijden om de wereldtitel en staat nu zevende. Dat kan toch niet? Hij zou tweede of derde moeten staan.'

'En die Azerbeidzjaan komt net kijken, hij vecht tegen mij zijn eerste Glory-wedstrijd en staat vijfde. Daar snap ik echt niks van.' Holzken, geboren in Beek en Donk, vindt het ook een rare plek om te staan, maar heeft wel een onheilspellend idee waarom dat zo zou zijn. 'Ze willen van me af bij Glory. Ze willen nieuwe gezichten op de posters. Hoe ik dat weet? Dat heb ik zelf gehoord van mensen van Glory.'

Oneerlijk verlies van wereldtitel
Zelfs het verlies van zijn wereldtitel kwam op de ervaren prijsvechter vreemd over. 'In december was ik de regerend wereldkampioen. Er moest in het gevecht met de Fransman Cedric Doumbé een split decision aan te pas komen om de winnaar uit te roepen. Normaal krijgt de wereldkampioen dan het voordeel van de twijfel van de jury. Ik niet. En bij de revanchewedstrijd in juni in Parijs kreeg Doumbé als wereldkampioen wel het voordeel van de twijfel bij de split decision. Ik moet gewoon iedereen knock-out slaan, dan is het duidelijk wie de beste is. Dat ga ik dan ook maar doen.'

Zomaar een nieuwe kans op de titel lijkt ook verder weg dan ooit. 'Glory heeft gezegd dat ik eerst twee wedstrijden moet winnen. Na Ahoy volgt waarschijnlijk in februari of maart nog een gevecht', aldus Holzken wiens contract met Glory in mei afloopt. 'Ik heb op dit moment geen idee of er nog een gevecht om de wereldtitel kan komen.'

Bokscarrière
'Het liefste ga ik boksen. Daar liggen voor mij nu meer uitdagingen en dromen. Ik ben zeven keer wereldkampioen kickboksen geweest. Wat valt er nog te winnen? Maar goed, dan moet er wel een bokspromotor komen met een mooi contract. Anders blijf ik nog een jaar of drie, vier kickboksen.' 

Holzken heeft naast zijn kickbokscarrière inmiddels al twaalf boksgevechten achter de rug en staat 33e op de wereldranglijst. Op 19 mei vecht hij zijn eerste wereldtitelgevecht voor de boksbond World Boxing Federation tegen de Pool Przemyslaw Opalach. 

Glory:Redemption start zaterdag 9 december om 22:00 uur en is via betaalde streamservice ufc.tv live te volgen. Abonnees van Ziggo kunnen de uitzending al vanaf 21:00 uur gratis volgen via Ziggo Sports op kanaal 14. Glory 49 SuperFight Series wordt exclusief gelivestreamd via UFC Fight Pass vanaf 19:30 uur.

Peiling: meerderheid voor verbod knalvuurwerk

Nederland is verdeeld over een totaalverbod op consumentenvuurwerk, maar volgens een peiling van EenVandaag onder ruim 32.000 mensen is er wel veel steun voor een gedeeltelijk verbod. Van de ondervraagden vindt 68 procent het een goed idee om de vrije verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde dat vorige week. Slechts 27 procent van de ondervraagden is tegen. Volgens EenVandaag zijn jongeren meer gehecht aan het vuurwerk dan ouderen: van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar steunt de helft een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Van de 65-plussers uit het Opiniepanel is 83 procent voorstander.

Consumentenvuurwerk geheel verbieden vindt 51 procent een goed idee als daarvoor in de plaats vuurwerkshows worden georganiseerd.

Peiling: meerderheid voor verbod knalvuurwerk
Peiling: meerderheid voor verbod knalvuurwerk (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: winterse buien met gladheid!

December vol met mist, goud in de kist.

Goeiedag of avond of nacht.

Het worden een paar spannende dagen voor de weerliefhebber, en dan met name voor de liefhebbers van sneeuw. Een mooie ijslaag verwacht ik nog echter niet. Er gaan wél winterse buien vallen, maar er blijven toch wat addertjes onder het gras.

Vandaag werd de zachte lucht verdreven en dat ging gepaard met een actieve regenzone. De neerslagcijfers kwamen over het algemeen uit tussen de 6 en 11 mm. Conform verwachting. Daarachter draait de wind de komende uren naar west- tot noordwest, maar zwakt wel wat af. In de loop van de avond en nacht ontstaan dan de eerste buien. In eerste instantie zijn dat nog voornamelijk regenbuien, maar met het verstrijken van de tijd komen daar ook steeds vaker hagel en natte sneeuw bij kijken. Uiteraard mag een flinke klap onweer ook niet ontbreken. De minima liggen nog boven 0.

Morgen is er de hele dag kans op winterse buien. Ik verwacht echter wel twee pieken. De eerste in de ochtend en de tweede in de avond. Met name die in de avond kan wel eens voor problemen gaan opleveren voor het verkeer. In zo'n bui zakt het kwik naar rond het vriespunt en dan kan het dus ook op de autosnelwegen behoorlijk glad worden. Landinwaarts nemen de buien iets in activiteit af, maar kunnen dan wel uit droge sneeuw bestaan. Het kan dus lokaal een witte wereld worden en dit met name in het zuidoosten. In de nacht naar zaterdag gaat het licht vriezen.

Zaterdag vallen er ook winterse buien, maar onze ogen zijn vooral gericht op de zondag. Daar weet ik morgen vast meer over. 

Pas op in het verkeer en een fijne avond!

Nederland
 

Midwinterhoornspelen (Foto: qltel)

In Doesburg vond afgelopen weekend de Midwinterhoornwandeling plaats. Qltel was erbij en fotografeerde een midwinterhoornspeler.(Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

The Crew 2 en Far Cry 5 uitgesteld

Via een blogpost heeft Ubisoft aangekondigd twee games uit te stellen. Dit betreft The Crew 2 en Far Cry 5Far Cry 5 laat slechts een maandje op zich wachten en lanceert op 27 maart. Fans van The Crew 2 hebben minder duidelijkheid.

Far Cry 5 is uitgesteld om nog enkele verbeteringen door te voeren in het uiteindelijke product. Ubisoft belooft morgen met nieuwe beelden van de game te komen. The Crew 2 is uitgesteld naar ergens tussen april en september 2018 en heeft dus geen specifieke datum. Ubisoft wil met deze game het open-wereld racen naar een nieuw niveau tillen en heeft hier meer tijd voor nodig. De komende maanden worden gebruikt om meer feedback te verzamelen van fans om aan alle verwachtingen te voldoen.

Far Cry 5 - Dog (Foto: Ubisoft)

Nieuwe Tomb Raider 'aangekondigd'

Square-Enix heeft via de Twitter-pagina van Tomb Raider een nieuw deel in de serie aangekondigd. Het bedrijf pakt het echter iets anders aan dit keer: de eerste beelden en informatie komen pas volgend jaar, gevolgd door een snelle release.

De game wordt officieel aangekondigd op een groot evenement volgend jaar, gevolgd door een snelle release. Geen lange wachttijden dus, maar hoogstwaarschijnlijk een release in 2018.

Wetenschappers tonen 4 miljoen jaar oud skelet

In Zuid-Afrika hebben wetenschappers een bijna 4 miljoen jaar oud skelet tentoongesteld. Op enkele botjes na betreft het een volledig skelet.

De wetenschappers van de universiteit van Witwatersrand die het skelet als een puzzel compleet hebben gemaakt, hebben het skelet Little Foot gedoopt. Dit omdat de eerste vondst wat botjes van een voet betrof. Deze eerste delen van het skelet werden al in 1994 gevonden. Diverse andere delen werden de jaren erna aangetroffen en het laatste stukje in 2012. Daarna begon het samenstellen van alle delen tot één geheel. 

De restanten werden gevonden in een grottencomplex bij een kalkgroeve in Sterkfontein, ten noordwesten van Johannesburg. Het complex is een geliefde plek voor onderzoekers omdat er dikwijls fossielen worden gevonden. Ook restanten van de mens werden versteend aangetroffen.

De restanten behoren toe aan de mensensoort die Australopithecus heet. Tot nu toe bestond er slechts één volledig skelet van.

(University of the Witwatersrand)
(University of the Witwatersrand)

Op zoek naar meer historie? Kijk dan eens in Cultuur&Historie op het forum.

Minister machteloos bij 'misbruik' huurtoeslag

Het is partijen in de Tweede Kamer een doorn in het oog, maar de verantwoordelijk minister zegt er niets tegen te kunnen doen: rijke ouders die 'gratis' een woning aan hun eigen kind verhuren en tegelijkertijd huurtoeslag opstrijken.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) noemt het onwenselijk als verhuurder en huurder "samenspannen" om gebruik te maken van de huurtoeslag op een manier die niet de bedoeling is. Maar ze ziet geen mogelijkheden de regeling aan te passen omdat ze families niet specifiek mag uitsluiten. Dat zou neerkomen op discriminatie.

De bewindsvrouw reageert op kritiek van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij had een reeks vragen gesteld over de praktijk, die was aangekaart door RTL Nieuws. Uit onderzoek blijkt dat ouders door de truc elke maand honderden euro's opstrijken.

Minister machteloos bij 'misbruik' huurtoeslag
Minister machteloos bij 'misbruik' huurtoeslag (Foto: ANP)

Filmbedrijf mag illegale downloaders opsporen

Filmdistributeur Dutch FilmWorks mag de gegevens van illegale downloaders van hun films en series opvragen. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat de organisatie genoeg maatregelen heeft genomen om zorgvuldig met de gegevens om te gaan.

Als er binnen drie maanden niets met de gegevens wordt gedaan, moet het bedrijf deze verwijderen. Het gaat alleen om gegevens uit Nederland van mensen die illegaal films of series van de distributeur downloaden, verspreiden of uploaden.

Dutch FilmWorks is distributeur van Nederlandse films zoals De eetclub en Komt een vrouw bij de dokter. Internationale successen zijn de tv-serie CSI, documentaire Planet Earth en de film Wolf of Wall Street.

Eerder dit jaar meldde de organisatie dat zij van overtreders een schadevergoeding wil eisen per illegaal verkregen film of serie. Het gaat om voorstellen van honderden euro´s.

Alleen toestemming van de autoriteit is niet voldoende om dit te eisen. Met alleen het IP-adres kan Dutch FilmWorks de identiteit niet achterhalen van overtreders. Het bedrijf moet voor deze gegevens aankloppen bij internetproviders en deze gegevens eventueel afdwingen via de rechter.

Filmbedrijf mag illegale downloaders opsporen
Filmbedrijf mag illegale downloaders opsporen (Foto: BuzzT)

Amerikaanse deelname Olympische Spelen is 'open vraagstuk'

Volgens de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley is het nog een 'open vraagstuk' of de Verenigde Staten in februari een ploeg naar de Olympische Spelen zullen sturen. De Spelen worden gehouden in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, niet ver van de grens met Noord-Korea, en door het onderlinge gedoe tussen Donald Trump en Kim Jong-un zijn de spanningen vrij hoog opgelopen.

Haley werd door Fox News gevraagd of ze zich er prettig bij zou voelen een familielid naar Zuid-Korea te sturen. "Dat hangt er vanaf wat er op dat moment precies aan de hand is", antwoordde ze. "We moeten het goed in de gaten houden, het blijft elke dag veranderen. Maar zoals we altijd gezegd hebben: we zijn nergens bang voor en leven onze levens."

"Het is natuurlijk een perfecte kans voor de sporters om er naartoe te gaan en iets te doen waar ze zo hard voor gewerkt hebben", antwoordde Haley op een vraag over deelname aan de Olympische Spelen. "We zullen elke voorzorgsmaatregel nemen om ervoor te zorgen dat ons team veilig is en dat we van alles om hen heen op de hoogte zijn."

Haley liet weten dat een definitieve beslissing nog niet genomen is: "Dat is nog een open vraagstuk. Ik heb nog niks gehoord over het annuleren van de Amerikaanse deelname, maar ik weet wel dat in al onze gesprekken - van Noord-Korea tot Jeruzalem - het beschermen van Amerikaanse burgers voorop staat."

Het Amerikaans Olympisch Comité USOC blijft er vanuitgaan dat men gewoon een volledig team naar de Spelen stuurt. "We hebben nog geen discussies gehad - intern of met onze partners bij de overheid - over het niet sturen van teams naar de Spelen", aldus woordvoerder Mark Jones. "We gaan er gewoon vanuit dat we twee volledige delegaties naar Pyeongchang sturen", doelend op de Olympische en Paralympische Winterspelen.

PlayStation 4 is meer dan 70 miljoen keer verkocht

Sony heeft sinds de introductie van de console in november 2013 tot en met 3 december van dit jaar meer dan 70,6 miljoen PlayStation 4's verkocht aan consumenten. Daarbij zijn er ondertussen meer dan 617,8 miljoen games verkocht, fysiek en digitaal.

PlayStation VR is ondertussen meer dan twee miljoen keer verkocht. Daarbij zijn dan 12,2 miljoen VR-games fysiek en digitaal verkocht. Volgens Sony zijn er ondertussen al 150 VR-titels beschikbaar. Nog eens 130 VR-titels zijn in ontwikkeling om uit te komen voor het eind van 2018.

"We zijn heel blij dat zoveel mensen genieten van het unieke entertainmentaanbod van PlayStation 4 en dat een opkomende technologie zoals PlayStation VR steeds meer grip krijgt", zei Andrew House, voorzitter van Sony Interactive Entertainment. "Ik kan onze fans en partners niet genoeg bedanken. Hun steun, sinds de lancering van de allereerste PlayStation in 1994, heeft ertoe bijgedragen dat PlayStation een van de grootste consolegaming-netwerken ter wereld is geworden. We zullen nauw blijven samenwerken met partners om dit momentum te behouden en standvastig blijven om PS4 de beste plaats om te spelen te maken."

PlayStation 4

Overheid stuurt nog maar één deurwaarder

Burgers die schulden hebben bij de overheid, zullen geleidelijk nog maar door één deurwaarder worden benaderd. Met die stap kan er beter rekening worden gehouden met de persoonlijke situatie.

Het sturen van een deurwaarder ligt voortaan in handen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze maand draagt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), verantwoordelijk voor de studiefinanciering, haar dossiers over. Het gaat om jaarlijks ruim honderdduizend zaken, vooral het niet op tijd terugbetalen van de studieschuld.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (boetes voor bedrijven) droeg zijn zaken al over. Volgend jaar sluit dan het CAK aan (voor bijvoorbeeld onbetaalde zorgpremies), in 2019 het UWV (voor terugvorderen uitkeringen).

De stap vloeit voort uit de wens uit de politiek om "maatschappelijk verantwoord te innen en incasseren."Het moet voorkomen dat mensen met schulden helemaal geen uitweg meer zien.

Overheid stuurt nog maar één deurwaarder
Overheid stuurt nog maar één deurwaarder (Foto: ANP)

Ludieke acties in kinderopvang op til

Medewerkers in de kinderopvang gaan actie voeren om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk en "doorgeslagen" flexibilisering. Dat heeft Vakbond FNV Zorg & Welzijn donderdag bekendgemaakt nadat de cao-onderhandelingen waren vastgelopen.

,,Werkgevers waren niet bereid goede afspraken te maken voor de 80.000 kinderopvangmedewerkers", zegt Ilse van der Weiden, bestuurder van de FNV. ,,Veel werknemers draaien een onzeker aantal werkuren en dit leidt tot onzekerheid en stress. Wij willen grenzen voor de maximale beschikbaarheid die je van een medewerker kan vragen."

De bond gaat overleggen met zijn leden over acties.,,De actiebereidheid is groot", zegt Van der Weiden. Vooralsnog zal het gaan om ludieke acties of om prikklokacties, zegt Van der Weiden. De bond eist ook een loonsverhoging van 3,5 procent.

De huidige cao Kinderopvang loopt tot 1 januari 2018.

Ludieke acties in kinderopvang op til
Ludieke acties in kinderopvang op til (Foto: ANP)

Mario + Rabbids Kingdom Battle krijgt gratis Versus Mode

Vanaf morgen is de nieuwe Versus Mode voor Mario + Rabbids Kingdom Battle gratis beschikbaar voor Nintendo Switch. Spelers strijden met deze lokale modus voor twee spelers tegen hun vrienden om uit te vinden wie van de twee het meest strategisch is.

Met één Nintendo Switch en een tweetal Joy-Cons of Nintendo Switch Pro Controllers vechten spelers op unieke en steeds veranderende slagvelden tegen hun vrienden. Iedere speler kiest drie teamleden uit de acht beschikbare personages die allen drie verschillende vaardigheidsets hebben en daarmee diverse tactieken mogelijk maken.

Tijdens gevechten verschijnen er om de zoveel tijd willekeurige voorwerpen op het slagveld. De speler die er een vindt, krijgt een bonus, zoals het aanrichten van meer schade. Om de game extra spannend te houden, hebben spelers de mogelijkheid om per wedstrijd de instellingen aan te passen, of dit nu is door een tijdslimiet in te stellen of door alle voorwerpen te verwijderen.

Mario + Rabbids Kingdom Battle is reeds exclusief verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Demo van Lost Sphear beschikbaar op PS4, Switch en pc

Square Enix maakt vandaag bekend dat er een demo van Lost Sphear beschikbaar. Dit is de tweede titel van Tokyo RPG Factory, eerder kwamen zij met I am Setsuna. De gratis demo is nu beschikbaar in de Nintendo eShop van de Nintendo Switch, de PlayStation Store van het PlayStation 4 en op Steam voor pc.

In the demo gaan spelers met Kanata en zijn vrienden op avontuur, waarbij ze een eerste indruk krijgen van enkele nieuwe functies in Lost Sphear, inclusief:

  • Het Artefacts-system waarmee spelers herstelde herinneringen kunnen gebruiken om hun gebruikersinterface aan te passen, bonussen te ontvangen en in het verhaal te vorderen
  • Vulcosuit-pantsermechs die spelers nieuwe mogelijkheden bieden zich te verplaatsen en de wereld te verkennen
  • Krachtige en speciale Paradigm Drive-aanvallen die uniek zijn voor elk personage

Lost Sphear bouwt voort op I am Setsuna. De nostalgie van klassieke Japanse RPG's wordt gemengd met de huidige technologie. De game biedt een verbeterd gameplaysysteem en een aangepast ATB-systeem (Active Time Battle) voor meer vrijheid tijdens gevechten, naadloos verbonden omgevingen en gevarieerde locaties om te verkennen. Het avontuur begint in een afgelegen stadje waar het jongetje Kanata ontwaakt uit een onthutsende droom, waarna hij ontdekt dat zijn woonplaats is verdwenen. Om te voorkomen dat de wereld voorgoed verloren gaat, moeten Kanata en zijn vrienden de wereld weer opbouwen met de kracht van hun geheugen, door gedachten in materie te manifesteren.

Lost Sphear is vanaf 23 januari 2018 verkrijgbaar in de PlayStation Store, Nintendo eShop van de Nintendo Switch en Steam. Wie de game pre-ordert in de PlayStation Store ontvangt het dynamische 'Memoirs of the Moon'-thema en twee muziektracks. Wie de game pre-ordert op Steam ontvangt een custom bureaubladachtergrond en twee muziektracks. Voor PlayStation 4 en Nintendo Switch komt de game ook fysiek beschikbaar in de Square Enix Online Store en bij een select aantal retailers. Bestel je via de Square Enix Store dan krijg je bij de lancering twee muziektracks.

Man redt konijntje bij bosbranden VS

De bosbranden in Californië zijn heftig maar toch trotseerde een man de hitte van het vuur om een konijntje uit zijn benarde positie te redden, en dat lukte.

Ajax neemt toptalent Schuurs over van Fortuna

Ajax heeft de strijd om toptalent Perr Schuurs gewonnen. De achttienjarige verdediger heeft donderdag een meerjarig contract getekend in Amsterdam.

Het contract van Schuurs gaat per 1 januari 2018 in, maar maakt het seizoen op huurbasis af bij Fortuna Sittard. Komende zomer voegt hij zich vervoglens bij de selectie van de Amsterdammers, zo maakt Ajax bekend via de officiële kanalen.

Met het binnenhalen van Schuurs troeft Ajax meerdere clubs af. Afgelopen zomer zaten ook PSV, Borussia Dortmund, Bayern München en Liverpool achter de mandekker aan. Schuurs koos echter voor een langer verblijf bij Fortuna Sittard, waar hij afgelopen oktober nog een nieuw contract tot 2020 tekende.

Schuurs, die op 26 november achttien jaar oud werd, is dit seizoen aanvoerder bij Fortuna Sittard en maakt met zijn jonge leeftijd veel indruk. Beide clubs hebben niet bekend gemaakt hoeveel Ajax betaalt voor zijn diensten.

Ryan Reynolds gecast als Detective Pikachu in nieuwe film

Begin 2016 werd de wereld verbeterd met de komst van Meitantei Pikachu: Shin Konbi Tanjo voor Nintendo 3DS. Ondanks dat de game in het Westen bekend is als Great Detective Pikachu, besloten de Japanners niet om de rest van de wereld te verrijken met deze game, dus werd het detective-avontuur alleen in Japan uitgegeven. Binnenkort kunnen wij Europeanen alsnog genieten van dit epische verhaal, want de game wordt verfilmd met Deadpool-acteur Ryan Reynolds in de hoofdrol.

Geen zorgen, ze gaan Reynolds niet in een pak stoppen, maar Pikachu zal worden geanimeerd met de hulp van CGI-technologie. Reynolds zal hiervoor wel de motion-capture verzorgen, en zijn stem zal te horen zijn op het onontkoombare moment waarop Pikachu alle feiten op een rijtje ziet en de grootste misdaden zal oplossen. Ook acteur Justice Smith en Big Little Lies-actrice Kathryn Newton zullen te zien zijn in de film, wel slechts in hun menselijke vorm.

De opnames voor de film starten over enkele weken in Londen. De film wordt geregisseerd door Rob Letterman, die eerder heeft gewerkt aan animatiefilms Monsters vs. Aliens en Goosebumps. Het is nog onbekend wanneer we Detective Pikachu in de bioscopen kunnen verwachten.

Palestijnen slaags met Israëlische leger

Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn rellen uitgebroken. Palestijnen raakten in de bezette gebieden slaags met Israëlische soldaten. De rellen volgen een dag nadat president Trump had meegedeeld dat de VS Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël.

De Palestijnse Autoriteit had opgeroepen tot een algemene staking, maar de Palestijnse moslimbeweging Hamas had onomwonden gepleit voor een derde intifada tegen Israël. In de buurt van de plaats Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gebruikten de Israëlische soldaten onder meer traangas om de menigte te verspreiden nadat ze waren bekogeld met stenen. Ook in het bezette Oost-Jeruzalem waren er relletjes.

Voor zover bekend zijn er slechts enkele lichtgewonden gevallen. De autoriteiten houden rekening met meer en zwaardere rellen op vrijdag. Hamas-leider Ismail Haniyah riep op tot 'razernij' op vrijdag. Israël heeft zijn legereenheden op de Jordaanoever en in de Gazastrook donderdag al versterkt.

Palestijnen slaags met Israëlische leger
Palestijnen slaags met Israëlische leger (Foto: ANP)

Minister wil wel af van 'hoog- en laagopgeleid'

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs ziet wel wat in het voorstel van GroenLinks om de termen hoog- en laagopgeleid niet meer te gebruiken. ,,Ik vind dat een heel prettige suggestie", zei de bewindsvrouw donderdag in de Tweede Kamer.

Volgens Lisa Westerveld (GroenLinks) wordt met de termen een waardeoordeel uitgedrukt. Ze ziet liever dat de woorden 'praktisch' en 'theoretisch opgeleid' zouden worden gebruikt in bijvoorbeeld beleidsstukken, zei ze bij de behandeling van de onderwijsbegroting.

Voor mensen klinkt in hoog- en laagopgeleid een ,,zekere waardering" door en dat is niet goed, reageerde Van Engelshoven. De bewindslieden van het ministerie van Onderwijs gaan nu kijken hoe ,,wij in ons taalgebruik en terminologie" aan de wens van GroenLinks tegemoet kunnen komen.

Minister wil wel af van 'hoog- en laagopgeleid'
Minister wil wel af van 'hoog- en laagopgeleid' (Foto: ANP)

Kamer gaat Grapperhaus snel aan tand voelen

De Tweede Kamer wil verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus zo snel mogelijk aan de tand voelen over de WODC-affaire. Er komt nog voor Kerstmis een debat over de onthullingen dat er politieke druk is uitgeoefend op het werk van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum.

Het verzoek van de SP om tekst en uitleg kreeg brede steun. SP'er Michiel van Nispen zegt zich belazerd te voelen en voor de gek gehouden. Ook de regeringspartijen tonen zich verontwaardigd. D66 heeft het over een onaanvaardbare inmenging. Onthutsend, zegt het CDA.

Het WODC doet in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onder meer onderzoek naar het drugsbeleid van de regering. De rapportages van het instituut, dat onafhankelijk hoort te zijn, gelden als gezaghebbend.

Kamer gaat Grapperhaus snel aan tand voelen
Kamer gaat Grapperhaus snel aan tand voelen (Foto: ANP)

Super Lucky's Tale

In Super Lucky's Tale speel je geheel onverrassend als het kleine vosje Lucky. Lucky wordt per ongeluk in een magisch boek gezogen en door middel van het verzamelen van muntjes en het verslaan van vier bazen in ieder hun eigen wereld, zal Lucky herenigd worden met zijn zus in de normale wereld. De originaliteit spat er nou niet bepaald van af, maar het is wel een genre dat we vreemd genoeg de afgelopen jaren weinig hebben gezien op het Xbox-platform. Kan Super Lucky's Tale het retro-platformer genre weer nieuw leven inblazen?

Molenaarsambacht immaterieel erfgoed

Het molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea. Nederlandse molenaars zijn naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen.

Minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) is trots: “Het is fantastisch dat voor het eerst Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst. Het molenaarschap is een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland.”

Door de inspanningen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders is het gelukt om het molenaarschap op te nemen op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. In Zuid-Korea heeft het Nederlandse nominatiedossier het stempel ‘voorbeeldig’ gekregen.

Behoud voor de toekomst
Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de molens ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars de wind- en watermolens in Nederland weer draaien.

Er is een opleiding voor vrijwillig molenaar opgezet. Ook zetten de vrijwilligers zich in om kennis over het ambacht van molenaar te delen met het grote publiek, zoals door de organisatie van de Nationale Molendag. Van Engelshoven: “Immaterieel erfgoed kan alleen blijven bestaan, als het zich mee ontwikkelt met de tijd. Dat is precies wat de molenaars in Nederland doen. Ze hebben mooie plannen voor de toekomst.”

Unesco
In 2012 heeft Nederland het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geratificeerd. Immaterieel erfgoed bestaat uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan volgende generaties.

Immaterieel erfgoed is dynamisch erfgoed en het beschermen ervan vraagt een andere aanpak dan het beschermen van monumenten en museumobjecten. Immaterieel erfgoed wordt gedragen door mensen en gaat mee met zijn tijd. Beschermen betekent dan ook levend houden en kennis en vaardigheden doorgeven.

Binnenvaartschepen langer in de vaart

Enkele duizenden binnenvaartschepen kunnen door een voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat langer in de vaart blijven. Het voorstel om de binnenvaartsector tegemoet te komen in een versoepeling van de geluidseisen voor oudere schepen, is aangenomen door de bevoegde internationale autoriteit.

Dit betekent dat oudere binnenvaartschepen vanaf 1 januari 2020 niet onverkort aan de dan geldende geluidseisen hoeven te voldoen. Bij ongewijzigde regelgeving zouden deze schepen vrijwel zeker uit de vaart moeten worden genomen wegens het niet halen van de wettelijke geluidsnormen. Schepen gebouwd op 1 april 1976 of eerder profiteren van de versoepeling, die in 2020 ingaat.

Nederland heeft zich in de bevoegde werkgroep van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden in de binnenvaart, CESNI, hard gemaakt voor de versoepeling van eisen. Vanuit de EU en de lidstaten wordt in wet- en regelgeving naar de technische standaarden van CESNI verwezen.

Nieuwe meetmethode
Als vanaf 2020 schepen met een bouwdatum van vóór 1 april 1976 de verplichte geluidsmetingen voor het eerst ondergaan, zullen zij volgens een nieuwe methode worden gemeten. Geluid wordt dan niet bij 95 procent van het motorvermogen gemeten, maar bij een gewogen gemiddelde van verschillende toerentallen. Dit sluit beter aan bij hoe een schip in de praktijk gebruikmaakt van de motor, en levert lagere meetwaarden op.

Worden na 2020 overschrijdingen gemeten, dan dient de scheepseigenaar te doen wat redelijkerwijs van hem mag worden verwacht om het geluid verder terug te dringen. Heeft hij dat gedaan, dan worden overschrijdingen toegestaan tot maximaal 5 dB(A) in woonruimten en 10 dB(A) in slaapruimten.

De komende tijd zal het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenspraak met de ILT, de keuringsinstanties en de internationale brancheorganisaties een voorstel doen over wat redelijke eisen zijn. Het Nederlands voorstel wordt naar verwachting in april 2018 officieel bekrachtigd.

Halvering collegegeld lerarenopleidingen

Studenten die nieuw zijn in het hoger onderwijs en per collegejaar 2018/2019 beginnen, krijgen niet alleen twee jaar halvering van het collegegeld wanneer zij kiezen voor een PABO-opleiding, maar ook voor andere lerarenopleidingen. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (OCW) donderdag tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer. Met deze maatregel wil Van Engelshoven een extra impuls geven aan het tegengaan van het lerarentekort.

Om het hoger onderwijs zo toegankelijk mogelijk te maken is in het regeerakkoord afgesproken dat het collegegeld voor alle HBO-/WO-studenten voor het eerste jaar (van de bachelorfase) met de helft wordt verlaagd. In dat akkoord staat verder dat studenten aan (academische) PABO’s in de eerste twee jaar van hun studie zo’n korting krijgen om zo het lerarentekort te bestrijden.

Minister Van Engelshoven heeft nu besloten die halvering van het collegegeld te verruimen naar alle lerarenopleidingen. Dus naast de opleidingen voor basisschoolleraren gaat het gehalveerde collegegeld ook twee jaar gelden voor opleidingen die leraren leveren voor scholen in het voortgezet onderwijs en mbo’s. De halvering geldt hiermee zowel voor opleidingen die studenten opleiden van basisschoolleraar tot tweedegraads of eerstegraads leraar. De korting is bedoeld voor studenten die vanaf studiejaar 2018/2019 voor het eerst beginnen met een opleiding in het hoger onderwijs en zij krijgen in totaal maximaal twee jaar halvering van het collegegeld.

"Steeds meer scholen hebben problemen om bij ziekte van een leraar een vervanger te vinden. Het lerarentekort stelt het onderwijs dus voor een grote, gezamenlijke, opgave’’, aldus Van Engelshoven. "Het tekort loopt weliswaar langzamer op dan eerder geraamd, maar actie hierop is hard nodig. Door deze flinke korting op het collegegeld verleiden we aankomende studenten nog meer om voor de klas te gaan staan; de mooiste baan die er is.’’

De collegegeld-afspraken uit het regeerakkoord worden nu nader uitgewerkt in een wetsvoorstel.

Hamas roept op tot opstand tegen Israël

De Palestijnse Hamas-leider Ismail Haniyah heeft donderdag in Gaza opgeroepen tot een nieuwe opstand of intifada tegen Israël. Haniyah deed de oproep in een reactie op het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

"We moeten oproepen en werken voor de start van een nieuwe intifada tegen de zionistische vijand", aldus Haniyah van de Palestijnse versie van Moslimbroederschap, de Islamitische Verzetsbeweging (Hamas).

Jeruzalem is in de ogen van de wereldgemeenschap al zeventig jaar een aparte plaats die een cruciale rol zou moeten spelen bij het bereiken van vrede tussen de Israëli's en Palestijnen. Lange tijd wilden de VN een internationaal bestuur voor Jeruzalem.

Het Arabische oosten van de stad is echter in 1967 door Israël bezet en vervolgens geannexeerd. De VN eisen dat de bezetters vertrekken en onderhandelen over vrede tussen een Joodse een een Palestijnse staat. De erkenning door Washington van deels bezet Jeruzalem als Israëlische hoofdstad, is volgens waarnemers funest voor het streven naar een 'tweestatenoplossing''.

Hamas roept op tot opstand tegen Israël
Hamas roept op tot opstand tegen Israël (Foto: ANP)

Kanker steeds minder vaak dodelijk

De kansen op overleving van kanker zijn de afgelopen vijftig jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe overlevingscijfers over de periode 1961-2015 die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) donderdag heeft gepubliceerd.

Zo'n 64 procent van de mensen die in de jaren zestig kanker kregen, stierf binnen vijf jaar. Wie in het afgelopen decennium kanker kreeg, had dubbel zoveel kans om vijf jaar later nog te leven. Ook de zogeheten tienjaarsoverleving laat fors gunstiger cijfers zien: van 32 procent tussen 1961 en 1970, naar 54 procent tussen 2006 en 2010. Ook de komende jaren verwacht het kankercentrum nog een verdere stijging van de overlevingskansen.

Er bestaan nog steeds veel verschillen in de sterftecijfers van de verschillende soorten kanker. Bij de veelvoorkomende borstkanker is de overlevingskans naar bijna 80 procent gestegen en bij dikkedarmkanker ligt die op bijna 60 procent.

Andere soorten

Ook bij kankersoorten die voorheen vrijwel altijd dodelijk waren, is veel progressie geboekt. Zo is de vijfjaarsoverleving bij leverkanker van 0 naar 19 procent gegaan en bij alvleesklierkanker van 0 naar 9 procent. Bij slokdarmkanker nam de overleving toe van 10 naar 24 procent.

Ook bij patiënten met bloed- en lymfeklierkankers is een duidelijke toename van de overleving te zien, die onder meer is toe te schrijven aan de introductie van nieuwe behandelingen. Een andere positieve ontwikkeling is te zien bij melanomen, een agressieve vorm van huidkanker. Bij deze patiënten nam de vijfjaarsoverleving toe van 67 naar 91 procent.

Kanker steeds minder vaak dodelijk
Kanker steeds minder vaak dodelijk (Foto: ANP)

Minder mensen bouwen pensioen op

Het percentage van de werkzame beroepsbevolking dat bij pensioenfondsen pensioen opbouwt, is de afgelopen zes jaar gestaag gedaald. Deels komt dat doordat mensen vaker een eigen alternatieve pensioenuitvoerder uitkiezen, maar er zijn ook steeds meer mensen die zelf moeten opdraaien voor hun pensioenvoorziening. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

Eind 2010 bouwde nog bijna 83 procent van de werkzame beroepsbevolking pensioen op bij een pensioenuitvoerder. Dat was eind 2016 nog maar 79 procent. De daling hangt samen met een verandering van de beroepsbevolking, die verhoudingsgewijs meer zelfstandigen telt dan zes jaar geleden. Verder groeide het marktaandeel van verzekeraars en premiepensioeninstellingen.

Het is overigens niet automatisch zo dat zelfstandigen en werknemers zonder pensioenvoorziening later geen pensioen hebben. Zij kunnen zelf iets regelen door geld te sparen voor later.

Minder mensen bouwen pensioen op
Minder mensen bouwen pensioen op (Foto: ANP)

Eerste zege curlingmannen op OKT

De Nederlandse curlingmannen hebben na twee nederlagen op het olympisch kwalificatietoernooi in Tsjechië eindelijk een overwinning geboekt. De formatie van skip Jaap van Dorp legde Finland met 8-4 over de knie.

Finland stond na drie ends met 3-2 voor, maar daarna walsten de oranjemannen over hun tegenstander heen. Na negen ends stond het 8-4, waarna de Finnen het wel geloofden en het tiende en laatste end niet meer afgewerkt werd. De volgende tegenstander voor Nederland is China.

Winterse taferelen in Call of Duty: WWII

Het eerste seizoensevenement voor de community van Call of Duty: WWII staat voor de deur. Tijdens de Winter Siege kunnen spelers genieten van een nieuwe, besneeuwde Winter Carentan multiplayer-map, de terugkeer van de Gun Game mode, Double XP Playlists, winterse Headquarters met bezoek van een nieuwe Quartermaster en Winter Siege Supply Drops die alle spelers trakteren op nieuwe, beperkt verkrijgbare winterspullen en –content.

Van vrijdag 8 december tot dinsdag 2 januari brengt Winter Siege diverse activiteiten en gratis content naar alle Call of Duty: WWII-spelers. Tijdens het Winter Siege-evenement hebben alle spelers toegang tot Winter Carentan, een besneeuwde versie van de populaire Carentan-map die eerder als een aangepaste Carentan-map alleen beschikbaar was voor bezitters van de Season Pass.

De Gun Game keert ook tijdelijk terug. Deze spelstand debuteert in Call of Duty: WWII tijdens de tweede week van het evenement, als onderdeel van een non-stop schema van speciale 2XP Playlists. Een kans voor spelers om diverse wapens te proberen en hun tegenstanders op het verkeerde been te zetten.

De Headquarters worden in winterse sferen gehuld. Het strandkamp krijgt gedurende het evenement een bij het seizoen passend uiterlijk en een nieuwe Quartermaster, Captain Butcher. Captain Butcher kan spelers voorzien van Winter Siege Division-uniformen, cosmetische items en wapenvarianten. Via speciale bestellingen bij Major Howard kunnen spelers gratis varianten van alle nieuwe wapens krijgen. De bestellingen wisselen dagelijks om spelers de kans te geven gratis een variant van elk nieuwe wapen te ontgrendelen. Andere, zeldzame varianten van deze wapens zijn verkrijgbaar via Collection Bounties, of in Winter Siege Supply Drops. Winter Siege Supply Drops zijn gratis te verdienen, door Call of Duty: WWII te spelen tijdens het evenement. Elke week dat spelers inloggen tijdens het Winter Siege-evenement, ontvangen ze een gratis Winter Siege Supply Drop. Spelers kunnen ook de in-game valuta Call of Duty Points gebruiken om Winter Siege Supply Drops aan te schaffen.

Call of Duty: WWII is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Shakhtar verrast tegen Manchester City

Manchester City is voor het eerst sinds 23 april tegen een nederlaag aangelopen. Gisteravond trad de formatie van Pep Guardiola in het laatste groepsduel in Groep F van de Champions League met een verzwakte formatie aan tegen Shakhtar Donetsk en liep tegen een 2-1 nederlaag aan. De Oekraïners zijn samen met de Engelsen door naar de achtste finales.

Bij City kreeg onder meer talent Phil Foden een kans om zich te bewijzen. Hij en zijn ploeggenoten konden niet voorkomen dat in Charkiv na bijna een half uur spelen Bernard namens de thuisploeg goed naar binnen kwam en de bal langs doelman Ederson krulde. Na een steekpass van Marlos reageerde Ederson opnieuw niet goed en kon Ismaily de 2-0 aantekenen.

Na de pauze probeerde City terug te keren in de wedstrijd. Zo raakte Gabriel Jesus de paal en scoorde Sergio Agüero de 2-1 uit een strafschop. Deze goal viel evenwel pas in de blessuretijd, waardoor de nederlaag een feit was.

In het andere duel won Feyenoord met 2-1 van Napoli. Laatstgenoemde ploeg is aangewezen op de Europa League, terwijl Feyenoord uitgeschakeld is.

Voorproefje van soundtrack Kingdom Come: Deliverance

Warhorse Studios en Deep Silver hebben een nieuwe video uitgebracht voor de aankomende RPG Kingdom Come: Deliverance, die vanaf 13 februari 2018 beschikbaar zal zijn voor PlayStation 4, pc en Xbox One.

De video laat zien hoe de soundtrack gemaakt wordt en werpt een blik achter de schermen van de opnames. Muziek is een belangrijk onderdeel van de authenticiteit van Kingdom Come: Deliverance. Of je nu door bossen loopt of tegen vijanden vecht: de muziek is ondersteunend aan de verschillende situaties waarin spelers zich zullen verkeren. Een orkestrale ambiance zal spelers nóg meer meesleuren in het verhaal en de gameplay.

Kingdom Come: Deliverance is een verhaalgedreven open-wereld-RPG die je onderdompelt in een avontuur in het heilige Romeinse Rijk. Om de dood van je ouders te wreken strijd je tegen invallende troepen, voltooi je missies en maak je invloedrijke keuzes. Verken kastelen, wouden, dorpen en talloze andere omgevingen in middeleeuws Bohemen.

Fotowedstrijd in Assassin's Creed: Origins

Van 7 december 03:00 uur tot 10 januari 11:59 uur vindt er in Assassin's Creed Origins een speciale Photo Mode-wedstrijd plaats. Iedere week onthult het ontwikkelingsteam een nieuw thema op assassinscreed.com en via Twitter.

Deelnemers uploaden afhankelijk daarvan hun foto via de EasyPromos App. Daarna kiest het ontwikkelingsteam voor die week vijf winnaars uit, waarvan één de hoofdprijs wint. Deze week is het thema Wild Life.

Alle winnaars ontvangen een Season Pass-code. Als winnaars deze al hebben, ontvangen zij een officieel Assassin’s Creed-shirt. De foto’s van hoofdprijswinnaars worden tentoongesteld bij Ubisoft Montreal en worden voor de winnaars gedrukt door Cook & Becker, een online kunsthandelaar. Meer informatie over de officiële regels vinden spelers hier.

Met de in-game Photo Mode in Assassin’s Creed Origins hebben spelers de mogelijkheid om hun reis door het Oude Egypte vast te leggen en te delen. Met zeventien verschillende filters en diverse aanpasbare instellingen zoals exposure, kleurtemperatuur en saturatie, biedt de Photo Mode meer dan genoeg manieren om unieke foto’s te creëren.

Assassin's Creed Origins - Wildlife (Foto: Ubisoft)

Porto volgt Besiktas naar knockout-fase Champions League

FC Porto heeft zich woensdagavond overtuigend geplaatst voor de knockout-fase van de Champions League. AS Monaco werd op eigen veld ruim verslagen: 5-2. In het andere duel in Groep G won Besiktas met 1-2 van RB Leipzig dat naar de Europa League gaat.

FC Porto - AS Monaco 5-2

FC Porto had op voorhand alles in eigen hand om plaatsing voor de knockout-fase tegen het al uitgeschakelde AS Monaco af te dwingen. Al na negen minuten spelen opende Vincent Aboubaker de score voor de thuisploeg, nadat hij op aangeven van Yacine Brahimi scoorde. De spits was na 33 minuten ook verantwoordelijk voor de 2-0.

Nog voor rust kwamen beide ploegen met tien man te staan nadat Felipe en Rachid Ghezzal vanwege een opstootje met rood werden weggestuurd. Nog voor rust scoorden de Portugezen voor de derde keer. Brahimi nam de treffer voor zijn rekening.

Na een uur spelen kwam AS Monaco, waar Terence Kongolo in de basis stond, ook op het scorebord. De ploeg kreeg een strafschop die door Kamil Glik benut werd. Vier minuten later was de marge al weer drie nadat Alex Telles de 4-1 maakte. Radamel Falcao maakte in de slotfase van de wedstrijd de stand nog wat dragelijker voor de Monegasken door tegen zijn oude ploeg de 4-2 te maken.

Het slotakkoord was er voor de thuisploeg. Tiquinho Soares was verantwoordelijk voor de 5-2 op eindstand.

RB Leipzig - Besiktas 1-2

Besiktas was al verzekerd van de eerste plek in Groep G en dat was voor de Turken aanleiding om enkele basisspelers, waaronder Ryan Babel, rust te geven en daardoor was er een basisplaats voor Jeremain Lens. De Nederlander was betrokken bij de 0-1, nadat er een overtreding op de aanvaller werd gemaakt en Besiktas een strafschop kreeg en Álvaro Negredo deze benutte: 0-1.

De thuisploeg dacht op gelijke hoogte te komen, maar de gelijkmaker van Timo Werner werd vanwege buitenspel afgekeurd. Drie minuten voor tijd werd het wel 1-1 via Naby Keita. Het bleek niet genoeg voor een punt. In de negentigste minuut maakte Anderson Talisca de 1-2 en hielp daarmee de Turkse formatie aan de zege.

Dortmund verliest maar gaat Europa League in

Borussia Dortmund is woensdagavond al derde geëindigd in Groep H van de Champions League. Een 3-2 nederlaag tegen Real Madrid brak de ploeg niet op. Dit kwam omdat groepswinnaar Tottenham Hotspur met 3-0 zegevierde tegen Apoel Nicosia.

Real Madrid - Borussia Dortmund 3-2

De ploeg van de onder druk staande Peter Bosz keek al na acht minuten tegen een 1-0 achterstand aan. Borja Mayoral scoorde de treffer op aangeven van Cristiano Ronaldo. De Portugees nam vier minuten later de 2-0 voor zijn rekening. Ronaldo werd daarmee de eerste speler ooit die in de Champions League in alle groepsduels wist te scoren.

Nog voor rust kwam Dortmund terug in de wedstrijd. Uit een voorzet van Marcel Schmelzer kopte Pierre-Emerick Aubameyang al vallend de 2-1 binnen. Vier minuten na rust kwamen de Duitsers op gelijke hoogte. In eerste instantie stuitte Aubameyang nog op Keylor Navas en in de rebound lopte de spits de bal over de doelman heen: 2-2.

Dortmund leek een punt over te houden aan de wedstrijd in Madrid, maar Lucas Vázquez bracht daar negen minuten voor tijd verandering in. Met een schot dat amper snelheid had wist hij Roman Bürki voor de derde keer te passeren en hielp hij Real aan de zege.

Doordat Apoel Nicosia er ook niet in slaagde om een punt om meer te pakken eindigde Dortmund als derde en plaatste zich daardoor voor de Europa League.

Tottenham Hotspur - Apoel Nicosia 3-0

Tottenham was op voorhand al verzekerd van groepswinst in Groep H en daardoor kregen enkele wisselspelers een kans bij de Engelsen. Zo stond onder ander Fernando Llorente aan de aftrap en de Spaanse spits tekende na twintig minuten voor de 1-0. Nog voor rust stond het ook 2-0 op Wembley nadat Heung-Min Son scoorde.

In de tweede helft van de wedstrijd werd nog één keer gescoord. Georges N'Koudou zette de 3-0 eindstand op het scorebord, waarmee Tottenham de groepsfase ongeslagen afsloot met zestien punten uit zes wedstrijden.

Liverpool haalt uit tegen Spartak en wordt groepswinnaar

Liverpool heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de laatste zestien in de Champions League. De Engelse ploeg won met 7-0 van Spartak Moskou Ook Sevilla plaatste zich woensdagavond. De Spanjaarden hadden in Groep E genoeg aan een 1-1 gelijkspel tegen NK Maribor. Door deze resultaten plaatst Spartak zich voor de Europa League.

Liverpool - Spartak Moskou 7-0

Liverpool, dat bij aanvang van de wedstrijd winst dat het bij een zege groepswinnaar zou worden in Groep E, kwam furieus uit de kleedkamer. In de vierde minuut kreeg de thuisploeg een strafschop na een overtreding op Mohamed Salah. Philippe Coutinho ontfermde zich over de bal en schoot raak: 1-0.

Na een kwartier spelen was het ook 2-0. Wederom kreeg Coutinho de treffer achter zijn naam na een goede combinatie. Na negentien minuten spelen was de wedstrijd vervolgens al gespeeld op Anfield nadat Roberto Firmino de 3-0 maakte.

Na rust ging het elftal van Jürgen Klopp, waar Georginio Wijnaldum een basisplaats had, vrolijk door met scoren. Sadio Mané nam de bal feilloos uit de lucht en scoorde in de 47ste minuut de 4-0. Drie minuten later maakte Coutinho zijn hattrick compleet, nadat een schot van zijn voet van richting werd veranderd en in de korte hoek binnenviel.

Een kwartier voor tijd werd de vernedering van de ploeg van Quincy Promes nóg groter. Na een snelle aanval was Mané het eindstation: 6-0. Vier minuten voor tijd deel Salah ook nog een duit in het zakje door voor de 7-0 aan te tekenen.

NK Maribor - Sevilla 1-1

Sevilla wist dat het aan een gelijkspel genoeg zou hebben om zich te plaatsen voor de knockout-fase van het miljoenenbal, maar ook als Spartak Moskou er niet in zou slagen om Liverpool te verslaan bereikten de Spanjaarden de volgende ronde.

Maribor had in de voorgaande vijf wedstrijden twee punten gepakt en kwam na tien minuten via Tavares op voorsprong. Door de oorwassing van Spartak bij Liverpool wist Sevilla gedurende de wedstrijd al dat het als tweede zou eindigen. De Spanjaarden kwamen met een kwartier te spelen in hun wedstrijd op gelijke hoogte via Ganso, wat tevens de eindstand was.

Atom kleineert je in Injustice 2

Warner Bros. Interactive en NetherRealm Studios hebben de gameplaytrailer voor Atom uit Injustice 2 uitgebracht. Atom is beschikbaar voor mensen die de Injustice 2 Ultimate Edition of de Fighter Pack #3-DLC kopen.

Via Fighter Pack #3 zijn ook Enchantress en de Teenage Mutant Ninja Turtles te krijgen. Atom komt 12 december beschikbaar, de andere vechtersbazen moeten nog een releasedatum krijgen.

Injustice 2 is al beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

One Piece: World Seeker aangekondigd

Bandai Namco heeft via het Japanse blad Weekly Jump One Piece: World Seeker aangekondigd. De laatste editie meldt dat het een 'dramatic, free-field, and action' spel gaat worden. De game is in ontwikkeling om het twintigjarig bestaan van de serie te vieren.

One Piece: World Seeker werd eerst bekend onder de codenaam 'One Piece Game Dawn'. Er wordt gezegd en gehint dat het om een open-wereld gaat. Op 11 december, wanneer de Weekly Jump officieel uitkomt, de officiele website online gaat. Volgende week is ook Jump Festa in Japan, de grote animebeurs in Tokio. Japanse game-uitgevers zijn meestal niet te beroerd om daar nieuwe aankondigingen te doen. De naam is ondertussen ook geregistreerd in Noord-Amerika en Europa, dus er is wel een heel erg grote kans dat we hier in het westen weer met Luffy en zijn Straw Hats bezig kunnen.

One Piece Logo

Minister gaat appen op fiets verbieden

Appen op de fiets wordt verboden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur komt volgend jaar met een wetsvoorstel daartoe. Het verbod zal dan waarschijnlijk in 2020 ingaan, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Een verbod moet helder en handhaafbaar zijn, aldus de minister. Daarover voert ze overleg met het Openbaar Ministerie en de Raad van State. De stap is een onderdeel van een aantal maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. Vorig jaar is het aantal ernstig gewonden in het verkeer gestegen met 0,5 procent tot 21.400.

Het maatschappelijk en politiek draagvlak om appen te verbieden is groot, aldus de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt echter dat appen op de fiets maar in een beperkt aantal gevallen medeoorzaak is van een ongeval. Van Nieuwenhuizen begint volgend jaar rond de zomer ook nog een campagne ,,die gericht op het verstandig omgaan met de smartphone in de auto en op de fiets".

Onderzoek

Vorig jaar kondigde toenmalig minister Melanie Schultz van Infrastructuur al aan een onderzoek te beginnen naar het verbieden van appen op de fiets.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil ook dat automobilisten die appen harder worden aangepakt. Dat is op zich al wel verboden, maar juridisch niet altijd makkelijk te bestrijden. Van Nieuwenhuizen gaat met haar collega van Justitie bespreken of appen achter het stuur onder roekeloos rijden kan worden geschaard.

Minister gaat appen op fiets verbieden
Minister gaat appen op fiets verbieden (Foto: ANP)

Laatste deel Life is Strange: Before the Storm komt 20 december uit

Square Enix heeft laten weten dat het derde en laatste deel van Life is Strange: Before the Storm Episode 3 20 december uitkomt. Daar hoort natuurlijk een trailer bij.

Chloe worstelt om de voorgaande gebeurtenissen uit de eerdere episodes te begrijpen. Ze doet een gevaarlijke ontdekking die haar zal dwingen om de moed en kracht te vinden om enkele van de moeilijkste beslissingen uit haar leven te nemen.

Life is Strange: Before the Storm Episode 3 komt 20 december uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bitcoinmarktplaats overvallen door hackers

NiceHash, een marktplaats voor virtuele munten als de bitcoin, is overvallen door hackers. De schade is nog niet bekend. Het bedrijf is nog aan het uitzoeken hoeveel bitcoincodes de criminelen precies hebben buitgemaakt.

De website van NiceHash is voor 24 uur stilgelegd. Volgens CoinDesk, een onderzoekplatform voor cryptovaluta, zou er bij de diefstal mogelijk een digitale portemonnee met meer dan 60 miljoen dollar zijn gehackt.

De waarde van de bitcoin is de laatste weken in een wilde rit beland. Ruim een week terug kwam de bitcoin voor het eerst boven de 10.000 dollar, om daarna bijna direct door te stoten naar de 11.000 dollar. Daarna kelderde de koers flink tot zo'n 9000 dollar, om vervolgens de opmars te hervatten. Inmiddels wordt de bitcoin al voor meer dan 14.000 dollar verhandeld.

Het elektronische betaalmiddel bestaat sinds 2009 en is niet onomstreden. De bitcoin is ook veel gebruikt door criminelen, vooral vanwege de mogelijkheid om er volstrekt anoniem betalingen mee te verrichten.

Bitcoinmarktplaats overvallen door hackers
Bitcoinmarktplaats overvallen door hackers (Foto: BuzzT)

'Kissing Couple had zwarte homo moeten hebben'

De wereldberoemde en oer-Hollandse, Delftsblauwe kussende boer en boerin staan sinds kort als enorm, tien meter hoog kunstwerk in Amsterdam. Nu vinden de meeste mensen het ontzettend leuk, maar er zijn zoals altijd azijnpissers.

Bijvoorbeeld Gaykrant initiatiefnemer Hans Prummel, die het 'clichébeeld' een zwaktebod vindt. De stad staat in zijn ogen voor diversiteit en dat ontbreekt volgens hem in het beeld. Een homostel zou volgens hem beter zijn geweest, liefst met één van beiden in een ander kleurtje.

Ook de organisator van Kwaku, Ivette Forster, zou liever een Surinaams kussend boertje hebben gezien in plaats van de witmens die er nu staat.

Tip voor de kunstenaar;

Volgende keer een grijsharige transseksuele zwarte boer met maar één been en een dikke marokkaanse blinde boer met een spraakgebrek en elf tenen.

Huilbaby

 

Dragon's Crown Pro komt in 2018 in het westen uit

Koch Media laat weten dat Dragon's Crown Pro volgend jaar naar het westen komt. Het betreft een remaster van de game uit 2013. Deze game van Vanillaware en Atlus keert in 2018 terug naar PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro.

Dragon's Crown Pro bevat alle spelelementen van het origineel, inclusief Vanillaware’s de kenmerkende 2D-beelden en getekende personages, maar nu met gedetailleerdere artwork en 4K-ondersteuning. De soundtrack van de componist Hitoshi Sakimoto is opnieuw opgenomen met een live-orkest. Dit keer kun je ook kiezen of je de Engels of Japanse audio wilt horen. De schermteksten worden gelocaliseerd naar Frans, Italiaans, Duits en Spaans. Wanneer je het origineel al bezit, kun je de opgeslagen gegevens van die versie gewoon gebruiken. Er komt ook online cross-play- & cross-save-compatibiliteit met de versies voor PlayStation 3 en PlayStation Vita. Alle patches, functies en de Storyteller Voice Pack DLC van het origineel zijn ook inbegrepen.

Net als in het originele Dragon's Crown moeten groepen helden beproevingen ondergaan in de doolhofachtige kerkers van het middeleeuwse fantasiekoninkrijk Hydeland. Terwijl ze steeds dieper in de kerkers afdalen, krijgen ze missies en opdrachten van non-speler-personages als Samuel, de leider van het avonturiersgilde, en Lucian de tovenaar. Kies uit zes avonturiers (krijger, dwerg, amazone, tovenaar, elf en heks) en gebruik hun unieke vaardigheden om het verhaal achter de ultieme schat, de Dragon's Crown, te ontrafelen.

Genderneutraal is irritantste woord

Genderneutraal, de term om aan te duiden dat geen verschil tussen de seksen wordt gemaakt, is het irritantste woord van 2017. In de jaarlijkse verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal kreeg het 43 procent van de stemmen. Zo'n 23.000 mensen brachten hun stem uit.

Het publiek vindt 'genderneutraal' een voorbeeld van politieke correctheid en vooral irritant omdat het een samenvoeging is van het Engels en Nederlands, terwijl het eigenlijk 'geslachtsneutraal' zou moeten zijn. Andere woorden of uitdrukkingen die als ergerlijk worden ervaren zijn 'in je kracht staan' en 'papadag' (beide 14 procent), 'shinen' (11 procent) en 'soort van' (4 procent). Ze werden ingestuurd via wegmetdatwoord.org.

Genderneutraal is meest irritante woord
Genderneutraal is meest irritante woord (Foto: ANP)

Samsung Galaxy S9 kopen maar te duur? Met deze tricks niet meer!

Over een tijdje is het alweer zover: de lancering van de Samsung Galaxy S9. Het klinkt nog ver weg, maar rond maart 2018 zal het nieuwe paradepaardje van Samsung zich tonen. En daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk bij zijn. Maar uit ervaring blijkt: hoe nieuwer het toestel, hoe duurder. De lancering van de iPhone X was dan ook een verrassing, omdat het toestel maar liefst 1159 euro kostte. Hoe kun je er voor zorgen dat je genoeg geld bij elkaar hebt gespaard om dat mooie toestel makkelijk te kunnen kopen?

Maandelijks besparen met Sim Only

besparen

Als je abonnement is afgelopen kun je een sim only abonnement afsluiten. Hiermee betaal je alleen voor je bundel en niet voor je toestel. Voor maar 15 euro heb je al een complete bundel bij elkaar. Dat scheelt een hoop geld in de maand! Zo kun je geld besparen en dit aan te kant zetten voor de nieuwe Galaxy S9. Heb je al een goedkope Sim Only? Bekijk wanneer die afgelopen is en zet hem stop op het moment dat je genoeg geld hebt gespaard voor de nieuwe Galaxy S9.

Oud toestel inruilen

inruilen

Vraag nog snel een goed hoesje voor onder de kerstboom, want een goed werkende telefoon is nog steeds veel geld waard. Maar als er deuken en scheuren in zitten niet meer. Bescherm je huidige telefoon nog goed zodat je deze voor een mooi prijsje kunt doorverkopen. Een telefoon verkopen kan op verschillende plekken. Ook Apple doet tegenwoordig mee aan een actie waarin je geld terug kan krijgen voor je oude Apple toestel of device.

Sparen

Sparen

Spaar vanaf nu een x bedrag per maand. Spaar het op een plek waar je zelf niet bij kan komen! Bijvoorbeeld bij je ouders, je vriend/vriendin of in een dicht spaarvarken. Zo kun je iedere maand het x bedrag sparen en wanneer je genoeg denkt te hebben maak je het spaargeld beschikbaar.

Extra tip: los een deel van je toestel af

Aflossen

Wanneer je gaat voor een Sim Only abonnement, betaal je het toestel in één keer af en houd je een laag maandelijks bedrag over. Heb je nog niet genoeg gespaard om het hele toestel af te betalen? Dan kun je er alsnog voor kiezen om een gewoon abonnement af te sluiten. Echter kun je ook al een deel van je toestel afbetalen zodat je maandelijkse lasten bij een abonnement lager worden.

'Oorlog in Korea komt, vraag alleen wanneer'

De gezamenlijke luchtmachtoefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben de woede op de hals gehaald van het regime in Pyongyang. Oorlog op het Koreaanse schiereiland is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea ,,een voldongen feit".

,,De resterende vraag is: wanneer zal de oorlog uitbreken?", aldus een woordvoerder. Hij geeft tevens aan dat Noord-Korea geen oorlog wenst, maar die ook niet uit de weg gaat. En de VS zullen de prijs betalen als het geduld van Noord-Korea verkeerd wordt ingeschat.

Sinds deze maand zijn de VS en Zuid-Korea bezig aan een grote oefening, waar 12.000 manschappen en 230 vliegtuigen bij zijn betrokken. Noord-Korea vuurde vorige week weer een ballistische raket af en liet na afloop weten dat het raketprogramma hiermee voltooid is: de projectielen kunnen het Amerikaanse vasteland bereiken.

'Oorlog in Korea komt, vraag alleen wanneer'
'Oorlog in Korea komt, vraag alleen wanneer' (Foto: ANP)

Vrijwilligers zijn vaker hoog opgeleid

Ongeveer de helft van de bevolking van 15 jaar of ouder doet minstens een keer per jaar vrijwilligerswerk. Dat aandeel is al jaren stabiel. Personen van 15 tot 65 jaar die geen betaald werk hebben omdat ze een opleiding volgen of vanwege gezondheidsklachten, doen het minst vaak vrijwilligerswerk. Het aandeel vrijwilligers is het hoogst bij mensen die in deeltijd werken vanwege zorg voor gezin of huishouden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Jaarlijks stelt het CBS vragen over deelname aan vrijwilligerswerk in het afgelopen jaar aan mensen van 15 jaar of ouder in het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn (S&W). In 2016 zijn eenmalig vragen over dit onderwerp toegevoegd aan de Enquête Beroepsbevolking (EBB) met het doel de relatie tussen het doen van vrijwilligerswerk en het al dan niet hebben van betaald werk in kaart te brengen. Hierbij is aan de 15- tot 65-jarigen gevraagd of ze vrijwilligerswerk deden in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek.

Hoger opgeleiden vaker vrijwilliger
Ruim 60 procent van de hoger opgeleiden gaf in S&W in de periode 2012–2016 aan minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk te hebben gedaan. Van de laagst opgeleiden was dat 35 procent. Het aandeel vrijwilligers varieert ook naar leeftijd, van 32 procent onder 75-plussers tot 57 procent onder 35- tot 45-jarigen. Daarnaast maakt de mate van religieuze betrokkenheid verschil. Vooral personen die regelmatig een gebedsdienst bijwonen, zijn als vrijwilliger actief. Dat geldt voor alle levensbeschouwelijke groeperingen.

Deeltijdbaan
Van de 15- tot 65-jarigen heeft 28 procent minstens één keer in de vier weken voorafgaande aan het onderzoek vrijwilligerswerk gedaan. Dit geldt ongeacht of ze betaald werk hebben. Er zijn wel duidelijke verschillen binnen de groep van werkenden en die van niet-werkenden. Zo zijn mensen die in deeltijd werken vaker actief als vrijwilliger dan fulltimers. Vooral mensen die vanwege zorgtaken in deeltijd werken doen relatief vaak vrijwilligerswerk (40 procent).

Wordt vanwege het volgen van een opleiding in deeltijd gewerkt, dan is de inzet als vrijwilliger beperkter. Van de 15- tot 65-jarigen zonder betaald werk zijn werklozen vaker actief als vrijwilliger dan personen die verder van de arbeidsmarkt afstaan, de zogenaamde niet-beroepsbevolking. Vrijwilligers zonder betaald werk besteden twee keer zoveel uren: zij zijn gemiddeld 6 uur actief als vrijwilliger, degenen die betaald werk hebben 3 uur.

Moeders op school, vaders bij de sportvereniging
Mensen die vanwege zorg voor gezin of huishouden in deeltijd werken, of om die reden helemaal niet werken, doen relatief vaak vrijwilligerswerk. Onder hen zijn veel moeders met ten minste één kind tussen 6 en 11 jaar. Van deze moeders is 38 procent vrijwilliger op school, tegen 6 procent van alle 15- tot 65-jarigen. Vaders zijn ook relatief vaak vrijwilliger, maar dan vooral op de sportvereniging.

Van de vaders met ten minste één kind tussen 6 en 17 jaar oud is 21 procent vrijwilliger bij een sportvereniging. Moeders met een kind in deze leeftijd zijn dat met 15 procent iets minder. Gemiddeld is 9 procent vrijwilliger bij een sportvereniging.

Vrijwilligers zijn vaker hoog opgeleid (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Vrijwilligers zijn vaker hoog opgeleid (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

FOK!Kerstprijsvraag: 7 december

Ik heb wel zin in een vechtspel, jullie ook?

Injustice 2 heeft een sterke singleplayer. Veel content in de vorm van verhaal, de multiverse en het enorme roster. Daar moet haast wel een favoriet voor iedereen bij zitten.

Vandaag mogen wij Injustice 2 voor de Xbox One weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Met hoeveel personages kun je vechten in Injustice 2?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Warner Bros.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.