Pech-Apache via de weg naar thuisbasis

De Apache die gisteravond tegen bliksemdraden aanvloog, wordt vanmiddag gereed gemaakt voor transport. Daarvoor haalt technisch personeel van het Defensie Helikopter Commando onder meer de rotorbladen van het toestel af. Via de weg gaat de gevechtshelikopter vanuit het Gelderse Zoelmond, terug naar Vliegbasis Gilze-Rijen. Daar is het toestel naar verwachting vóór middernacht.

Het incident gebeurde tijdens een trainingsvlucht waarbij de Apachevliegers radarsystemen moesten ontwijken. Dat gebeurde tijdens het laagvliegen boven de provincies Utrecht en Gelderland. De helikopters mochten tot op 35 meter hoogte komen, of zoveel lager als voor de ‘missie’ nodig was. Daarbij is op een gegeven moment tegen bliksemdraden gevlogen, die losraakten en tegen hoogspanningskabels zwiepten. Dat leidde tot kortsluiting met als gevolg dat ongeveer 24.000 huishoudens enkele uren zonder stroom zaten.

In de loop van de nacht is de stroomvoorziening in het gebied gefaseerd weer opgestart. Het avondvliegen gaat gewoon door, behalve in de omgeving van Zoelmond. Daar wordt niet getraind zolang het onderzoek naar de toedracht van het incident loopt.


(Ministerie van Defensie)
(Ministerie van Defensie)