Onderzoeken naar ongeluk Apache begonnen

De Koninklijke Marechaussee is een eerste onderzoek begonnen naar het ongeluk met een Apache-helikopter in de buurt van Culemborg. Op basis daarvan beslist het Openbaar Ministerie (OM) vervolgens of een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld, of bijvoorbeeld een feitenonderzoek, vertelde een woordvoerder van de marechaussee dinsdag.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft mensen naar het weiland gestuurd waar de gevechtshelikopter maandagavond tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast vloog, met een grote stroomstoring tot gevolg. De onderzoekers doen eerst een verkennend onderzoek. Ze spreken met betrokken en maken een eerste inschatting van wat er is gebeurd. "Op basis daarvan beslist de raad of uitgebreider onderzoek wordt gedaan", licht een woordvoerder van de OVV toe.

De helikopter staat vooralsnog in het gras bij het dorpje Zoelmond, waar hij na de botsing landde. Het is nog onduidelijk wanneer het toestel daar wordt weggehaald. "We weten ook nog niet of hij terug zal vliegen of over de weg zal gaan", zegt een woordvoerder van de luchtmacht.

Botsing in 2007

Het ongeluk van maandag doet denken aan een botsing in 2007. Toen knalde een Apache een stukje zuidelijker, in de Bommelerwaard, tijdens een oefening tegen een hoogspanningsmast. Ruim 50.000 huishoudens zaten destijds dagenlang zonder stroom. De gezagvoerder van de helikopter kreeg 100 uur werkstraf omdat hij volgens de rechter onvoorzichtig en slecht voorbereid was. De piloot die zijn instructies opvolgde kreeg een boete van 1000 euro.

Ook maandag gebeurde het ongeluk tijdens een oefenvlucht. Toch was de aanvaring van tien jaar geleden van een andere orde; de Apache van toen stortte neer en was total loss. Ditmaal kon de bemanning de helikopter veilig aan de grond zetten. De stroomstoring van maandag was bovendien binnen enkele uren verholpen.

Onderzoeken naar ongeluk Apache begonnen
Onderzoeken naar ongeluk Apache begonnen (Foto: ANP)