Cultacteur Harry Dean Stanton overleden

De Amerikaanse acteur, zanger en muzikant Harry Dean Stanton is gisteren in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles overleden. De acteur met zijn karakteristieke kop had een loopbaan van meer dan zestig jaar en was in meer dan 100 films te zien. Harry Dean Stanton is 91 jaar geworden.

De op 14 juli 1926 in West Irvine, Kentucky geboren Harry Dean Stanton begon zijn loopbaan in het filmvak met een rol in de televisieserie Inner Sanctum in 1954. Drie jaar later maakte Stanton zijn speelfilmdebuut in de western Tomahawk Trail en was daarna regelmatig in allerlei uiteenlopende speelfilms te zien. Zo konden we de acteur zien schitteren in klassiekers als Cool Hand Luke (1967), Kelly's Heroes (1970), Dillinger (1973), The Godfather: Part II (1974) en Alien (1979).

Aan het begin van de tachtiger jaren wordt Stanton ontdekt door regisseur Wim Wenders die de Amerikaan één van zijn mooiste rollen laat spelen in de film Paris, Texas (1984). Datzelfde jaar is Stanton ook op het witte doek te aanschouwen in de Alex Cox-klassieker Repo Man. Naast acteur was Stanton vanaf die tijd ook actief in The Harry Dean Stanton Band, waarmee de acteur zijn voorliefde voor de Mexicaanse mariachimuziek niet onder stoelen of banken stak.

Ook op het kleinere scherm was Stanton zeer actief. Zo was de acteur te zien in afleveringen van The Texan (1958), Alfred Hitchcock Presents (1960), The Untouchables (1961), Bonanza (1963), Rawhide (1965), Gunsmoke (1968), Two and a Half Men (2004) en Chuck (2010). Ook op latere leeftijd was Stanton nog steeds niet achter de geraniums te krijgen maar speelde de sterren van de hemel met indrukwekkende rollen in epische bioscoopfilms als Fear and Loathing in Las Vegas (1998), The Green Mile (1999) en The Man Who Cried (2000).

Stanton speelde zijn laatste rol in de film Lucky die op 29 september in de Amerikaanse bioscopen zal gaan draaien. In die door John Carroll Lynch geregisseerde film is hij te zien als een 90-jarige atheist die een spirituele reis wil gaan maken. Eerder dit jaar was Stanton nog te zien in het derde seizoen van de reekst Twin Peaks, waarin hij het personage Carl Rodd vertolkte. Stanton speelde dezelfde rol een kwart eeuw eerder ook al in de speelfilm Twin Peaks: Fire Walk With Me.