Asbestbrand Alkmaar: brand meester

In de nacht van vrijdag op zaterdag is er op een bedrijventerrein in Alkmaar een felle brand uitgebroken. Het vuur woedt bij een loods aan de Madame Curiestraat in de wijk Oudorp. De brandweer is met groot materieel uitgerukt, en in de wijde omtrek zijn sirenes te horen van aanrijdende brandweerwagens. 

Bij de brand zouden meerdere explosies gehoord zijn. De veiligheidsregio adviseert omwonenden ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Ook wordt gevraagd om hulpdiensten de ruimte te geven. De brand zou woeden bij een bedrijf dat handelt in kachels. 

Inmiddels is er opgeschaald naar compagniebrand, de hoogste prioriteit. Er zijn op dit moment 15 brandweereenheden ter plaatse. 

Update 02:00 uur
BAK Reizen zou op dit moment bezig zijn om hun wagens te verplaatsen. De brandweer probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar een naastgelegen bedrijf, ProCoatings, in verband met mogelijk explosiegevaar. 

Update 06:28 uur
Bij de brand is asbest vrijgekomen. De gemeente Alkmaar heeft op hun website een speciale pagina met veelgestelde vragen rondom de brand geplaatst.  

Update 08:14 uur
Er is opnieuw een NL-Alert verstuurd met de waarschuwing om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Dit omdat er nu veel mensen wakker worden aldus de Veiligheidsredio NHN op Twitter. De brand is nog steeds niet onder controle en er komt nog steeds veel rook vrij. 

Update 10:25 uur
Nog steeds is de brand niet onder controle. Inmiddels zijn er sloopkranen ingezet om het vuur te bestrijden. Tenminste twee, mogelijk drie, bedrijfsverzamelgebouwen zijn in de as gelegd. Onderzoek heeft uitgewezen dat de asbest alleen in de directe omgeving (50 meter) van de brand terecht is gekomen. Omwonenden kunnen wel roet- en asresten in hun tuinen aantreffen aldus NH Nieuws. 

Update 11:45 uur:
Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord meldt dat de brandweer de brand meester is en dat het NL-alert ingetrokken is. Ramen en deuren mogen weer open en ventilatie mag weer aan. Het nablussen zal nog wel enige uren duren en hierbij kan rook vrijkomen. Heb je hier last van, sluit dan de ramen en deuren weer en zet de ventilatie weer uit.

NL-Alert brand Alkmaar (Screenshot: FritsFlits)
NL-Alert brand Alkmaar (Screenshot: FritsFlits)


@Video: Alkmaar Centraal

 

Felle brand in Alkmaar (Foto: Edwin Borst)
Felle brand in Alkmaar (Foto: Edwin Borst)

Felle brand in Alkmaar (Foto: Edwin Borst)
Felle brand in Alkmaar (Foto: Edwin Borst)


@Video: Maurice Amoureus