Marquez oppermachtig in Brno dankzij vroege pitstop

Marc Marquez heeft zijn derde overwinning van het MotoGP-seizoen binnen. De Spanjaard was in een Tsjechische Grand Prix met wisselende omstandigheden veruit de beste, vooral omdat hij eerder dan de rest naar binnen kwam voor droogweerbanden.

De race vertrok als een offiële 'wet race', waardoor de rijders zelf mochten kiezen wanneer ze naar binnen zouden komen voor droogweerbanden. Marquez startte vanaf poleposition en nam de leiding, voor de geweldig gestartte Jorge Lorenzo. Daarachter kwamen Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa, Valentino Rossi en Maverick Viñales, terwijl Lorenzo de leiding overnam van Marquez.

Na twee ronden besloot Marquez als eerste de gok te wagen: hij kwam de pitstraat in en schakelde over op slicks in plaats van regenbanden. Nog twee ronden later kwam de rest ook naar binnen, behalve Rossi, Johann Zarco en Dovizioso. Marquez was op de slicks veel sneller en passeerde zo ruimschoots iedereen die naar binnen kwam, terwijl hij al vlak achter het leidende trio zat op het moment dat ook Rossi en Dovizioso naar binnen kwamen.

De hele situatie rondom de pitstops zorgde ervoor dat de spanning om de zege volledig verdwenen was, want Marquez had een kleine twintig seconden voorsprong nadat iedereen naar binnen was geweest. Teamgenoot Pedrosa reed daar ver achter, en drie seconden achter hem reed zo ongeveer de rest van het veld. Dat werd aangevoerd door Danilo Petrucci en Aleix Espargaro, gevolgd door onder meer Cal Crutchlow, Scott Redding, Viñales, thuisrijder Karel Abraham, Alex Rins en Rossi.

Acht ronden voor het einde was Viñales flink wat naar voren geschoven en een mooie actie op Crutchlow bracht de Spanjaard naar plek vier, terwijl een paar bochten later ook Petrucci eraan moest geloven. De spanning wat de podiumplekken betreft was daarmee definitief voorbij: Marquez reed onbedreigd naar de zege, Pedrosa pakte plek twee, Viñales werd derde. Rossi kwam als vierde over de streep, nadat hij Crutchlow in de slotronde nog passeerde.