FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 augustus 2017

Leeuwinnen feesten flink door na EK-overwinning

Nadat de Oranje-dames eerder vanavond de Europese titel hebben veroverd is het feest losgebarsten. Van de kleedkamer, tot de spelersbus, overal feesten de dames door!

Na de huldiging ging het feest door in de catacomben van het stadion:

Ook bondscoach Sarina Wiegman kon niet aan de feestelijkheden ontsnappen:

Nadat alles was afgerond in het stadion kon de spelersbus met de dames op pad:

Leger Venezuela drukt opstand de kop in

Twee dagen na de installatie van een omstreden 'grondwetgevende vergadering' heeft de Venezolaanse regering een opstand neergeslagen. Een groep van circa twintig militairen was zondag in de noordelijke stad Valencia in verzet gekomen tegen het regime van de linkse president Nicolás Maduro.

Diosdado Cabello van de socialistische regeringspartij meldde dat het regeringsleger de opstand heeft kunnen neerslaan. Hij sprak van "terroristen", die wapens wilden stelen en een militaire basis in Valencia in handen probeerden te krijgen. Tijdens de opstand kwam een man om het leven. Een ander raakte zwaargewond. Over hun identiteit zijn geen mededelingen gedaan. Zeven opstandelingen zijn opgepakt.

De opstand werd geleid door Juan Caguaripano, een voormalige kapitein van de nationale garde. In een video riep hij zijn landgenoten op in opstand te komen tegen Maduro. "Dit is geen staatsgreep, maar een militaire actie om de constitutionele orde te herstellen. We eisen onmiddellijk de vorming van een overgangsregering."

Chaos

Maduro is al maanden het doelwit van protesten. Zijn tegenstanders zeggen dat de president het land autoritair regeert. Ook houden ze hem verantwoordelijk voor de chaos en economische malaise in het Zuid-Amerikaanse land. Door de onlusten zijn sinds april al zeker 125 mensen omgekomen.

Vorige week zondag liet Maduro uit zijn aanhang een 'grondwetgevende vergadering' kiezen. De oppositie boycotte de stembusgang, omdat Maduro via dit nieuwe orgaan zijn positie zou willen versterken.

De nieuwe assemblee kwam vrijdag voor het eerst bijeen en zette zaterdag openbaar aanklager Luisa Ortega Díaz uit haar ambt. Ortega staat bekend als een tegenstander van Maduro.

Een andere opponent van Maduro, de oppositieleider Leopoldo López, is dit weekend uit de gevangenis ontslagen. Hij is onder huisarrest geplaatst.

Leger Venezuela drukt opstand de kop in
Leger Venezuela drukt opstand de kop in (Foto: ANP)

Schippers verrast met WK-brons op 100 meter, goud voor Bowie

Dafne Schippers heeft op de 100 meter wederom een WK-medaille te pakken. Op het WK atletiek in Londen snelde de Nederlandse naar een verrassende derde plek.

De absolute topfavoriete was olympisch kampioene Elaine Thompson uit Jamaica, die al tijden onverslaanbaar is en ook in de series en halve finales grote indruk maakte. Thompson kwam er in de eindstrijd echter totaal niet aan te pas, liep een van haar slechtste races sinds haar mondiale doorbraak en kwam met 10,98 slechts als vijfde over de streep.

De strijd om het goud ging tussen de twee voornaamste uitdaagsters van Thompson: de Amerikaanse Tori Bowie en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou. Laatstgenoemde schoot uit de startblokken en leek op weg naar een historische gouden medaille voor Ivoorkust, maar Bowie kwam er in de laatste meters nog voorbij: 10,85 om 10,86 seconden.

Achter het tweetal liet Schippers zien toch weer over een sterke tweede helft van de race te beschikken. Nadat ze na de start nog laatste lag, kwam Schippers terug en pakte ze met 10,96 de derde plek, vlak voor de Ivoriaanse Murielle Ahouré (10,98) en Thompson. 

Corrosie oorzaak ongeluk kermisattractie VS

KMG, de fabrikant van de kermisattractie waarmee vorige maand in de Verenigde Staten een ongeluk met dodelijke afloop gebeurde, heeft zondag gezegd dat corrosie de oorzaak was van het ongeluk.

KMG verspreidde zondagavond via sociale media een verklaring, waarin de uitkomst van het onderzoek werd bekendgemaakt. Het ongeluk is veroorzaakt door "excessieve corrosie aan de binnenkant van de steunbalk van de gondel. Dit leidde uiteindelijk tot het catastrofale mankement, terwijl de attractie in bedrijf was", zo is te lezen in het bericht op Facebook van KMG-directer Albert Kroon.

Bij het ongeluk in de stad Columbus in de staat Ohio kwam een achttienjarige man om het leven. Bij de attractie 'Fire Ball' op de Ohio State Fair schoot een hele rij met stoeltjes los en werden mensen uit het toestel geslingerd. Zeven mensen zijn gewond geraakt.

FOK! sportfoto-onderschrift week 31

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is maali met het volgende onderschrift: "Synchroon keutel drukken nog geen olympisch succes!"

De opgave van deze week:

Wat probeert Max Verstappen hier duidelijk te maken tijdens de Grand Prix van Hongarije? (Pro Shots / Action Images)
Wat probeert Max Verstappen hier duidelijk te maken tijdens de Grand Prix van Hongarije? (Pro Shots / Action Images)

Kogelstootkampioen Crouser faalt op WK, Nieuw-Zeelands goud

Kogelstoter Tom Walsh heeft zich verrassend laten kronen tot wereldkampioen. De Nieuw-Zeelander was in Londen de beste in een wat matige finale, waarin de grote favoriet flink faalde.

Ryan Crouser was de gedoodverfde favoriet voor goud, aangezien de olympisch kampioen dit jaar domineert en een van de beste worpen ooit liet zien. In de finale kwam het er voor de Amerikaan echter totaal niet uit en hij eindigde op een teleurstellende zesde plek.

Het goud ging naar Walsh, die in poging drie tot 21,75 meter kwam. De Amerikaan Joe Kovacs ging daar in de laatste poging ruim overheen, maar zijn worp was nipt ongeldig en hij bleef steken op zilver met 21,66 meter. Walsh zorgde in de laatste worp nog voor een goed resultaat door de kogel naar 22,03 meter te stoten. Het brons ging zeer verrassend naar de Kroaat Stipe Zunic met 21,46 meter.

Grieks goud in matige WK-finale polsstokhoogspringen

Olympisch kampioene Ekaterini Stefanidi heeft de wereldtitel polsstokhoogspringen aan haar palmares toegevoegd. De Griekse was de beste op het WK in Londen, in een verder wat gezapige finale.

Van de twaalf finalisten kwam het gros niet verder dan een matige hoogte van 4,65 meter. Maar liefst vijf dames bleven op precies die hoogte steken, maar het brons werd gedeeld door de jonge Venezolaanse Robeilys Peinado en uittredend kampioene Yarisley Silva uit Cuba - op basis van het aantal foutsprongen bleef dat duo de rest op 4,65 meter voor.

De strijd om goud ging tussen de Amerikaanse Sandi Morris en Stefanidi, maar op het moment dat Morris haar laatste poging op 4,89m zag mislukken was het klaar. Morris bleef haken op 4,75 meter, Stefanidi deed nog een schepje bovenop haar 4,82 door 4,91 meter te springen, 's werelds beste jaarprestatie. Drie pogingen op 5,02 meter mislukten, maar dat kon de Griekse weinig schelen.  

Kupers moet halve finales WK laten schieten na warm-upblessure

Drama voor atleet Thijmen Kupers. De Nederlander was zaterdag in de series van de 800 meter op het wereldkampioenschap in Londen indrukwekkend sterk, maar in de halve finales zullen we hem niet zien.

Kupers heeft zondag tijdens de laatste warm-up voor aanvang van de halve finales een blessure aan zijn achillespees en/of zijn kuit opgelopen - de precieze aard van de blessure is nog niet geheel duidelijk. 

WK-brons en Nederlands record voor zevenkampster Vetter

Anouk Vetter heeft op het wereldkampioenschap atletiek in Londen het brons veroverd op de zevenkamp. De 24-jarige Europees kampioene hield op de afsluitende 800 meter genoeg over op de Cubaanse Yorgelis Rodriguez.

Vetter deelde haar race uitstekend in en kwam over de finish na 2:19,43 minuten, drie seconden binnen de tijd die nodig was om Rodriguez van het lijf te houden. De Nederlandse kwam zo uit op 6636 punten, tien punten meer dan het Nederlands record waarmee ze vorig jaar de Europese titel pakte.

Het goud ging zoals verwacht naar de Belgische Nafi Thiam, de regerend olympisch kampioene. Ze was niet zo dominant als eerder dit jaar, maar met 6784 punten was Thiam toch weer een maat te groot voor de rest, waarmee ze de eerste gouden Belgische WK-medaille ooit pakte.

Carolin Schäfer mag met 6696 punten het zilver mee naar Duitsland nemen, Nadine Visser eindigde met 6370 punten als zevende. Nadine Broersen haalde het einde van de zevenkamp niet. 

Mogelijk miljoenen besmette kippen geruimd

Landbouworganisatie LTO Nederland schat in dat de komende tijd een tot enkele miljoenen met fipronil besmette kippen geruimd zullen worden uit de ruim 150 getroffen eierbedrijven.

Een woordvoerder van de brancheorganisatie zei zondag dat er tot nu toe "enkele honderdduizenden" kippen geruimd zijn. "Het merendeel van deze kippen zou vanwege hun leeftijd naar de slacht gaan, maar moet vanwege de besmetting nu vernietigd worden", aldus de zegsman. Kippen worden gemiddeld tussen de 18 tot 24 maanden voor het leggen van eieren ingezet.

Hoeveel kippen uiteindelijk in totaal geruimd worden, hangt volgens de LTO voor een groot deel af van de eierbedrijven zelf. "Het is zeer goed mogelijk om jonge kippen te sparen door de ruimtes goed schoon te maken. De kippen zijn dan snel fipronil vrij en hoeven dan niet geruimd te worden", aldus de woordvoerder.

Mogelijk miljoenen besmette kippen geruimd
Mogelijk miljoenen besmette kippen geruimd (Foto: ANP)

Sneijder en Nice bereiken principe-akkoord

Het AD meldt dat Wesley Sneijder komend seizoen voor de Franse subtopper OGC Nice speelt, de club die Ajax vorige week uitschakelde in de voorronde van de Champions League.

Sneijder zou inmiddels op weg naar Frankrijk zijn om de laatste details af te ronden, en later deze week zal hij worden gepresenteerd. Sneijder liet drie weken geleden nog zijn contract ontbinden bij Galatasaray.

De recordinternational kon ook naar de Verenigde Staten, maar dan zou hij een half jaar moeten overbruggen aangezien dan pas die competitie van start gaat.

Update 20:53 uur

OGC Nice en Sneijder hebben een principe-akkoord bereikt over een overgang van de middenvelder. Sneijder moet nog wel medisch gekeurd worden.

Braziliaanse volleybalsters winnen World Grand Prix

De Braziliaanse volleybalsters zijn de winnaars geworden van de World Grand Prix. In het Chinese Nanjing werd in de finale Italië met 3-2 in sets verslagen (26-24, 17-25, 25-22, 22-25  en 15-8).

De Brazilianen bereikte de finale door in de groepsfase te winnen van China en Nederland, waarna in de halve finale Servië werd verslagen. De Serven werden uiteindelijk derde door eerder vandaag in de troostfinale China met 3-1 te verslaan. (25-22, 20-25, 25-23 en 25-21). Nederland eindigde in de finaleronde als vijfde.

57 verdachte pluimveebedrijven België

België onderzoekt 57 pluimveebedrijven op de mogelijke besmetting met het schadelijke bestrijdingsmiddel fipronil. Minister van Landbouw Denis Ducarme noemde dat aantal zondag.

Een deel van die bedrijven heeft zaken gedaan met ChickFriend, het bestrijdingsbedrijf uit Barneveld dat het middel met de verboden stof in talloze stallen heeft gespoten. De producten van die bedrijven worden nu geweerd van de markt om de consumenten te beschermen, aldus de bewindsman.

Binnen enkele dagen verwachten de Belgische autoriteiten de resultaten van het onderzoek naar de bedrijven binnen te hebben.

57 verdachte pluimveebedrijven België
57 verdachte pluimveebedrijven België (Foto: ANP)

Herlings wint MXGP van België; Coldenhoff derde

Zondag heeft Jeffrey Herlings de Grand Prix van België gewonnen. De Brabantse motorcrosser versloeg in beide races Antonio Cairoli. In de daguitslag werd Glenn Coldenhoff derde.

In de eerste race had Cairoli de beste start, gevolgd door Coldenhoff. Herlings was pas vijfde. In de tweede ronde wist Coldenhoff de koppositie van zijn teamgenoot over te nemen. Even later ging Herlings ook voorbij de Italiaan.

Na een derde wedstrijd plaatste Herlings een aanval bij zijn provinciegenoot. Coldenhoff wist de aanval in eerste instantie te pareren, echter vervolgens maakte hij een foutje met als gevolg dat Herlings alsnog voorbij ging. De tweede plaats van Coldenhoff ging ook nog verloren aan de leider in het wereldkampioenschap.

Cairoli was in de tweede race ook als beste weg, dit keer gevolgd door Herlings. Vervolgens was er een mooi duel tussen de Italiaan en de Nederlander waarbij een paar keer van positie werd gewisseld. Uiteindelijk trok Herlings aan het langste eind. Coldenhoff lag na de start op de zevende positie. Gedurende de race wist hij op te rukken naar plaats vier.

Door de goede resultaten van zondag stijgen beide Nederlanders in de tussenstand van het WK. Herlings staat nu tweede achter Cairoli en Coldenhoff stijgt naar plaats tien.

Schippers naar WK-finale 100 meter, Ta Lou en Thompson razendsnel

Dafne Schippers heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Londen geplaatst voor de finale van de 100 meter, de afstand waarop ze twee jaar geleden WK-zilver pakte.

Schippers kende een prima start, maar na een meter of zeventig werd duidelijk dat ze nog niet opgewassen was tegen de favoriete in haar halve finale, Marie-Josée Ta Lou. De Ivoriaanse snelde naar een bijzonder rappe tijd van 10,87 seconden, de gedeeld zevende tijd van het jaar. Schippers kwam als tweede over de streep in 10,98 en is daarmee ook geplaatst voor de WK-finale, die om 22.50 uur gelopen wordt.

De snelste tijd kwam op naam van de Jamaicaanse Elaine Thompson. De regerend wereld- en olympisch kampioene snelde met ogenschijnlijk speels gemak naar 10,84. De grootste stunt kwam op naam van Rosangela Santos: de Braziliaanse begon met een persoonlijk record van 11,04, maar verpletterde dat door een geweldige 10,91 te lopen. 

De finale wordt naast Schippers, Ta Lou, Thompson en Santos gecompleteerd door de Amerikaanse Torie Bowie (10,91), de Ivoriaanse Murielle Ahouré (10,99) en het duo uit Trinidad & Tobago, Michelle-Lee Ahye (11,04) en Kelly-Ann Baptiste (11,07).

Vader 'Meisje van Nulde' woest op Gordon

Martin Huisman, de vader van de in 2001 vermoorde Rowena Rikkers, ook bekend als het Meisje van Nulde, is woest op Gordon. In het RTL4-programma 'Geer & Goor: Zoeken een hobby' zegt Gordon in bed tegen en Gerard Joling: "Ik word weer wakker naast het Meisje van Nulde zie ik".

"Deze opmerking is helemaal verkeerd gevallen bij Martin, hij is woest", zegt zijn advocaat Sébas Diekstra. "Hij vindt het walgelijk dat er grappen worden gemaakt over de rug van zijn vermoorde dochter."

De gewraakte uitspraak komt uit een aankondiging van de uitzending van komende vrijdag. Het gaat hier om herhalingen van vorig jaar. Huisman wil dat het fragment niet uitgezonden wordt en eist excuses. Hij gaat RTL erover aanschrijven.

Kleuter Rowena kwam in 2001 door mishandeling om het leven. Lichaamsdelen werden later teruggevonden bij onder meer Hoek van Holland en Strand Nulde. Haar stiefvader Mike J. is in 2003 veroordeeld voor haar gewelddadige dood.

Vader 'Meisje van Nulde' woest op Gordon
Vader 'Meisje van Nulde' woest op Gordon (Foto: BuzzE)

Keniaanse pakt wereldtitel marathon namens Bahrein

Rose Chelimo is de nieuwe wereldkampioene op de marathon. De Bahreinse - zoals het gros van de Bahreinse topatleten in Kenia geboren en voor een zak geld verkast - was in de slotfase in Londen te sterk en zegevierde in 2:27.11 uur.

De Portugese Catarina Ribeiro vond het na een paar minuten welletjes en ging er vandoor, waarbij ze een voorsprong van een goede halve minuut opbouwde. Na een dikke tien kilometer was haar moment of fame voorbij en nam de 38-jarige Britse Alyson Dixon haar rol over. Dixon liep lang op kop en zweepte het publiek langs de Londense straten telkens weer op. 

Na zo'n 25 kilometer zorgde de Bahreinse Eunice Kirwa ervoor dat de achtervolgende groep wat uitgedund werd, terwijl Dixon in zicht bleef. Met iets minder dan 30 kilometer op de teller werd de Britse dan eindelijk bijgehaald door de uit veertien dames bestaande groep, inclusief alle favorietes.

De groep bleef vervolgens kilometerslang bij elkaar, tot na bijna veertig kilometer de Bahreinse Chelimo en de Keniaanse Edna Kiplagat er vandoor gingen. Kiplagat hoopte als eerste atleet (man/vrouw) ooit voor de derde keer wereldkampioen op de marathon te worden, maar in de slotfase was Chelimo haar te snel af. Het brons leverde een strijd op tussen de Keniaanse Flomena Daniel en de Amerikaanse Amy Cragg. Ook die sprint werd verloren door de Keniaanse en Cragg veroverde het brons.

Oranje leeuwinnen Europees kampioen

Voor het eerst in de historie zijn de Nederlandse voetbalvrouwen Europees kampioen geworden. In de finale zojuist in Enschede werd Denemarken met 4-2 verslagen.

Denemarken kwam in de zesde minuut op voorsprong. Van Es tikte Troelsgaard aan en het was Nadim die vervolgens de strafschop benutte. Niet lang daarna was het Miedema die de gelijkmaker maakte na een voorzet van Van de Sanden.

Martens maakte na een half uur spelen de 2-1, maar de Deense vrouwen kwamen niet veel later weer op gelijke hoogte nadat Harder de bal in de korte hoek schoot.

Oranje begon fel aan de tweede helft en Spitse schoot een vrije trap binnen omdat de Deense keepster zich achter de muur had opgesteld. Er bleven kansen over en weer komen, maar Miedema besliste de wedstrijd vlak voor de tijd door de 4-2 te maken.

Oranje leeuwinnen Europees kampioen (Foto: Pro Shots/Remko Kool)

 Juichen na de 3-2 van Spitse (Foto: Pro Shots/Remko Kool)

Oranje leeuwinnen Europees kampioen (Foto: Pro Shots/Remko Kool)
Oranje leeuwinnen Europees kampioen (Foto: Pro Shots/Remko Kool)

Arsenal na strafschoppen langs Chelsea

Arsenal heeft de Community Shield in de wacht gesleept. De club was na strafschoppen te sterk voor tien man van Chelsea.

Arsenal vloog uit de startblokken, maar kreeg geen loon naar werken. Zo had Alexandre Lacazette een grote kans; hij raakte de paal. Al na een half uur spelen moest Arsenal het tijdelijk met tien man doen door een blessure voor Per Mertesacker.

De verdediger kwam in botsing met Gary Cahill en zijn neus bleef maar doorgaan met bloeden. Trainer Arsène Wenger besloot dat het niet verantwoordelijk was om de Duitser te laten staan en liet Kolasinac debuteren.

Chelsea kwam vlak voor de rust op voorsprong via een doelpunt van Viktor Moses. De Londenaren wisten die score lang vast te houden, maar Arsenal deed er in de tweede helft alles aan om op gelijke hoogte te komen.

Dat lukte via debutant Kolasinac. De verdediger stond op de goede plek bij een vrije trap van Granit Xhaka en tekende met een kopbal aan voor de late gelijkmaker. Omdat Pedro ook nog naar de kant werd gestuurd, leek Arsenal door te drukken, maar het liep uit op penalty's. Olivier Giroud nam de beslissende strafschop waarmee hij zijn ploeg de Shield bezorgde.

Oppositie België wil spoedberaad over eieren

De Vlaamse oppositiepartijen Groen en Sp.a willen de federale regering in een spoedzitting aan de tand voelen over de wijze waarop de autoriteiten de crisis over de besmette eieren aanpakken. De linkse oppositiepartijen eisen onder meer dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) duidelijkheid geeft over het aantal besmette eieren dat in België is verkocht en geconsumeerd.

Fractieleider Kristof Calvo van Groen liet zondag weten dat de communicatie van het FAVV over de met fipronil besmette eieren tot dusver gebrekkig was. Verder vindt Groen het onacceptabel dat het FAVV al in juni op de hoogte was van een Belgisch pluimveebedrijf dat mogelijk door een fipronil-besmetting was getroffen, maar dat het agentschap dit nog wekenlang stilhield. Pas op 20 juli lichtte het agentschap andere landen officieel in over de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren.'Verdachte' eieren zijn vernietigd en de handel van een aantal Vlaamse pluimveebedrijven is geblokkeerd.

Ook de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt is ontstemd dat België zolang heeft gezwegen over de fipronil-affaire. Hij neemt maandag contact over de kwestie op met zijn Belgische ambtgenoot Denis Ducarme. Voor de consumptie van eieren is Duitsland voor een groot deel afhankelijk van de import uit onder meer België, Nederland en Polen.

Oppositie België wil spoedberaad over eieren
Oppositie België wil spoedberaad over eieren (Foto: ANP)

Kristoff klopt Viviani op EK, Hofland derde

Alexander Kristoff heeft in het Deense Herning de Europese titel op de weg veroverd. De Noor bleef in de massasprint net de Italiaan Elia Viviani voor. Brons was er voor de Nederlander Moreno Hofland.

Vanuit de start trok er een trio ten aanval. De Zwitser Lukas Spengler, de IJslander Anton Orn Elfarsson en de Wit-Rus Nikolai Shumov. De drie zou een maximale voorsprong van twaalf minuten pakken op het peloton.

Halverwege de koers liep de voorsprong heel terug en kwam een groep met Elia Viviani en Edvald Boasson Hagen op achterstand door pech. Op dat moment besloot de Belgische ploeg te versnellen, waardoor de Italiaanse ploeg samen met de Noorse ploeg in de achtervolging moest. Na een achtervolging van dertig kilometer kwam de tweede groep weer aansluiten bij de eerste groep. Het betekende wel dat vlucht van de drie renners over was.

Het was vervolgens Jens Keukeleire die ten aanval trok. De Belg kreeg de Spanjaard Imanol Erviti met zich mee. Ook de Zwitser Pirmin Lang zou komen aansluiten bij de twee, maar meer dan vijftig seconden kregen ze niet van het peloton. Toen het drietal werd gegrepen waren er nog verschillende aanvallen. Ook die kregen niet de ruimte van het peloton.

In de laatste ronde was het Luis León Sánchez die ten aanval trok. De Spanjaard kreeg onder meer de Nederlander met Steven Lammertink met zich mee, maar ook hun werden teruggehaald. 

Daarna ging Boasson Hagen samen met Keukeleire in de aanval. Het tweetal kreeg versterking van de Rus Nikolay Trusov. Ze zouden in totaal een voorsprong van tien seconden pakken, maar dat was ook niet voldoende. Op anderhalve kilometer reed Boasson Hagen weg bij zijn twee medevluchters. De Noor hield het ook niet vol, waarna de sprintersploegen zich opmaakte voor de massasprint. 

In een door valpartijen ontsierde massasprint was Kristoff net te snel voor Viviani. Hofland werd knap derde in de sprint. Kristoff volgt daarmee Peter Sagan op, die niet deelnam.

Auto over de kop A12

Bij een ongeval op de A12 is een auto over de kop geslagen tussen Oosterbeek en Ede-Wageningen. Het is onbekend of er gewonden zijn gevallen. 

De hulpdiensten zijn onderweg, ook de lifeliner werd in eerste instantie opgeroepen, maar deze werd even later weer teruggeroepen. 

Contactverbod voor slaan Little Mix-zangeres

Een 27-jarige man mag van de rechter voorlopig niet meer in de buurt van Little Mix-zangeres Leigh-Anne Pinnock komen. De Britse bodybuilder sloeg Pinnock in haar gezicht toen ze het in een restaurant in Londen met elkaar aan de stok kregen. Het lid van de Engelse meidengroep verklaarde tegenover de rechtbank dat ze zich vernederd voelde door aanval.

De aanvaller kreeg een contactverbod van drie jaar opgelegd en moet ruim 900 pond (bijna duizend euro) aan schadevergoeding en rechtbankkosten betalen.

Terroll Lewis schoof in het restaurant aan bij Leigh-Anne en een vriendin om een praatje te maken. In eerste instantie leek het gesprek gemoedelijk, totdat Lewis vreemde opmerkingen begon te maken, zo blijkt uit documenten van de rechtbank waar Daily Star zondag over schrijft. De 27-jarige Brit zou de meiden herhaaldelijk hebben gezegd dat zij zich bedreigd zouden moeten voelen door zijn vriendin en dat zijn verkering vele malen mooier is dan zijn tafelgenoten van dat moment. Dat zangeres en haar vriendin waren niet gediend van de wending die het gesprek nam, en vroegen Lewis weg te gaan. Daarop stond hij op, liep om de tafel heen en sloeg Leigh-Anne in het gezicht.

"De aanval liet geen wonden, blauwe plekken of littekens achter. Maar de bruuskheid waarmee deze jongen mij aanviel, veroorzaakte wel shock, schaamte en vernedering", schreef Pinnock in een slachtofferverklaring.

Contactverbod voor slaan Little Mix-zangeres
Contactverbod voor slaan Little Mix-zangeres (Foto: BuzzE)

Israël wil Al-Jazeera verbannen

Israël wil de kantoren van nieuwszender Al-Jazeera in Jeruzalem sluiten. Bovendien werkt het land eraan om de accreditaties van de werkzame journalisten in te trekken en het in Qatar gevestigde televisienetwerk te bannen van de Israëlische zenders. De Israëlische minister van Communicatie, Ayoub Kara, maakte het nieuws zondag bekend.

Kara beschuldigde Al-Jazeera van steun aan terroristische organisaties. Daarom is de zender niet langer welkom in Israël. Volgens Kara steunen de nationale kabelzenders zijn voorstel om de Arabische en Engelstalige zenders uit de lucht te halen.

Om de kantoren van het netwerk te kunnen sluiten, is eerst nieuwe wetgeving nodig.

Israël wil Al-Jazeera verbannen
Israël wil Al-Jazeera verbannen (Foto: ANP)

Varenhorst en Van Garderen lopen WK-medaille mis

Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen hebben op de WK beachvolleybal in Wenen de wedstrijd om de derde plek verloren. In de strijd om het brons verloor het duo in twee sets van de Russen Viacheslav Krasilnikov en Nikita Liamin.

De Nederlanders, die via wildcard waren toegelaten aan het WK, konden nooit grip krijgen op de Russen Krasilnikov en Liamin. Zowel de eerste als tweede set werd werd met 21-17, 21-17 verloren. 

"We hebben voor mijn gevoel geen moment in de wedstrijd gezeten", aldus een teleurgestelde Varenhorst voor de camera's van de NOS. "We waren volgens mij fel genoeg, soms iets té, maar het was niet gecontroleerd genoeg. Dat maakte het heel lastig. Ik ben heel trots op hoe we het toernooi hebben gespeeld, maar hier baal ik zo van."

Ook Van Garderen baalde na afloop van de troostfinale. "We waren zoekende. Het is een ongelooflijk mooi, maar lang toernooi geweest. Daar wil je niet teveel aan denken als je twee finales speelt tegen twee teams die 'kneiterconstant' spelen. We zochten naar kansen, maar hebben die door hun constante spel niet gekregen."

Militaire opstand in Venezuela mislukt

De Venezolaanse regering heeft zondag een militaire opstand tegengehouden in het centrum van de Venezolaanse stad Valencia. Een twintigtal commandanten onder leiding van een oud-kapitein probeerden in verzet te komen tegen de regering van president Nicolás Maduro. De opstand mislukte.

Diosdado Cabello van de regeringspartij meldde op Twitter dat het regeringsleger de opstand heeft kunnen tegenhouden. Hij sprak van een "terroristische daad". Verscheidene mensen zijn gearresteerd.

Militaire opstand in Venezuela mislukt
Militaire opstand in Venezuela mislukt (Foto: ANP)

'Duits politicus hield VW uit de wind'

Een politiek kopstuk van de Duitse deelstaat Nedersaksen ligt onder vuur vanwege zijn rol rondom het dieselschandaal bij Volkswagen. Volgens de Duitse krant Bild zou premier Stephan Weil de automaker onder meer tijdens publieke optredens uit de wind hebben gehouden.

In toespraken zou de sociaaldemocraat kritiek op Volkswagen hebben afgezwakt. Dat deed hij volgens ingewijden op verzoek van de leiding van de automaker, die de toespraak vooraf mocht inzien.

Het concern zou onder meer hebben verzocht enkele passages uit de toespraak te schrappen. Volgens de bronnen zou het onder meer gaan om een opmerking over de managers van Volkswagen die aansprakelijk zouden moeten worden gesteld, ongeacht hun positie binnen het bedrijf.

Belang
Saillant detail is dat Weil ook als commissaris aan Volkswagen is verbonden net als zijn minister van Economische Zaken Olaf Lies. De deelstaat Nedersaksen heeft daarnaast een belang van 20 procent in de automaker. De regering van Nedersaksen ontkende de beschuldigingen.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn. De affaire kostte de Duitsers al vele miljarden.

'Duits politicus hield VW uit de wind'
'Duits politicus hield VW uit de wind' (Foto: ANP)

Aanval bij Eiffeltoren mogelijk terroristisch

Justitie in Frankrijk doet onderzoek naar een man die zaterdagavond laat met een mes wild om zich heen zwaaide bij de Eiffeltoren in Parijs. Het onderzoek richt zich op een mogelijke terroristische daad.

De man eiste omstreeks 23:30 uur toegang tot de toeristische attractie. Hij werd snel overmeesterd en gearresteerd. Na de arrestatie heeft de politie het gebied van de toren en de toren zelf gecontroleerd. Om 00:30 uur, een kwartier voor sluitingstijd, liet de politie de toren uit voorzorg ontruimen.

De zaak werd eerst als een criminele daad gezien, maar wordt nu in het licht van terrorisme bekeken. De verklaringen van de verdachte gaven daar aanleiding toe. Volgens een bron bij justitie is de man "duidelijk zichtbaar" geradicaliseerd.

Bij de aanval raakte niemand gewond.

Aanval bij Eiffeltoren mogelijk terroristisch
Aanval bij Eiffeltoren mogelijk terroristisch (Foto: ANP)

Snelste Duitse sprintster in 26 jaar: "Ik lik een 9V-batterij voor de start"

Sprintster Gina Lückenkemper maakte zaterdagavond op het wereldkampioenschap atletiek in Londen zeer grote indruk. De 20-jarige Duitse snelde met 10,95 seconden naar de snelste tijd in de series van de 100 meter, dook voor het eerst onder de 'magische' elfsecondengrens en is de snelste Duitse in 26 jaar.

Na afloop schoof de immer goedlachse Lückenkemper aan bij het Duitse ZDF, waar een beetje gekeuveld werd over haar doelstellingen en haar prestaties. Zo was het bereiken van de halve finales het doel en nu ze zo snel gelopen heeft is ze eigenlijk al tevreden, de finale bereiken zou een hele mooie bonus zijn. 

Er kwam echter ook een ander onderwerp aan bod: ongeoorloofde en geoorloofde hulp. Doping is uiteraard niet toegestaan, maar Lückenkemper verklapte dat ze een vrij opvallend ritueel heeft voor haar wedstrijden: "Ik lik aan een 9V-batterij voor de start van een wedstrijd. Ik werk samen met een 'neuro-atletiektrainer', die dat allemaal wat beter uit kan leggen, maar het komt erop neer dat het goed is om de zenuwen te activeren en hoe kun je dat beter doen dan door even een paar schokjes te krijgen? Gewoon, de batterij in je hand nemen en er een paar keer aan likken, zo", doet de jonge Duitse nog even voor.

Het is te hopen dat Lückenkemper ook zondag weer een goede batterij weet te vinden om aan te likken, want ze zou zeker een leuke nieuwe toevoeging zijn aan het finaleveld op een groot toernooi. Het hele interview met haar is hier te zien, vanaf 8:45 gaat het over de batterij.

Michael van Gerwen vader geworden van dochter Zoë

Feest in het Brabantse land. Michael van Gerwen is vader geworden. De darter en zijn vrouw Daphne hebben een dochtertje gekregen. Ze hebben haar Zoë genoemd.

"Onze prachtige dochter Zoë is geboren!" schrijft Michael op Instagram bij een foto van zijn pasgeboren dochtertje. Op Instagram plaatst hij de foto ook en daar schrijft hij bij: "Mama en papa zijn erg dankbaar hiervoor!" FOK!sport wenst familie Van Gerwen alle geluk toe. 

Omdat Van Gerwen vader is geworden zal hij deze maand niet meedoen aan de drie toernooien in Australië en Nieuw-Zeeland in het kader van de World Series of Darts. 

 

Our lovely Daughter Zoë is born! #happyman

Een bericht gedeeld door Michael van Gerwen (@mvg180) op6 Aug 2017 om 5:31 PDT

Minstens 50 burgerdoden door aanval militanten

Ten minstens 58 mensen, onder wie vijftig burgers, zijn zondag in het noorden van Afghanistan doodgeschoten door militanten van de Taliban en Islamitische Staat. Onder de doden zijn zeven politieagenten en een Afghaanse soldaat.

De groep militanten stormde donderdagavond het dorp Mirza Olang binnen en raakte daarna verwikkeld in een hevig vuurgevecht met agenten en andere opstandelingen. Na 48 uur hadden de strijders van de terroristische organisaties het dorp veroverd. Ze dreven de inwoners vervolgens bijeen en schoten hen dood.

Circa 25 dorpsbewoners zijn vermist. Vermoedelijk zijn ze door IS-aanhangers ontvoerd.

Minstens 50 burgerdoden door aanval militanten
Minstens 50 burgerdoden door aanval militanten (Foto: ANP)

Zwemmers in problemen bij kust Den Haag

Aan de kust van Den Haag zijn zondag in een onrustige zee meerdere zwemmers gered nadat ze in moeilijkheden waren geraakt. Dat meldden de politie en reddingsbrigade.

Volgens een woordvoerder van de reddingsbrigade ging het bij het Haagse Kijkduin om vijf personen, van wie er een moest worden gereanimeerd en naar het ziekenhuis is gebracht. Een traumaheli landde op het strand.

De zee is onrustig door harde wind en (draaiende) stroming. Zwemmers moeten daarom opletten.

Zwemmers in problemen bij kust Den Haag
Zwemmers in problemen bij kust Den Haag (Foto: ANP)

Vetter gooit kampioenschapsrecord op zevenkamp

Anouk Vetter zorgde voor een mooi kampioenschapsrecord op de WK atletiek. Het zesde onderdeel van de zevenkamp, het speerwerpen, was een prooi voor de Nederlandse met een persoonlijk record van 58.41, een afstand die nog nooit was geworpen op een wereldkampioenschap tijdens de zevenkamp. Ze staat hierdoor nog drie punten achter op Carolin Schäfer.

De Duitse staat tweede in het klassement, dus zilver is nog mogelijk op de afsluitende 800 meter. Echter, Vetter is een zwakke loopster, daar de Duitse eerder middelmatig is en bovendien hulp zou kunnen krijgen van haar landgenote Claudia Rath. Nadine Visser, die de speer op 42 meter plaatste, doet ook mee tijdens de afsluitende race, maar kan ook voor eigen succes gaan in de vorm van een verbetering van haar seizoensprestatie. Nadine Broersen is er helaas niet meer bij, zij besloot niet meer van start te gaan door opnieuw een blessure.

Vetter moet ook nog een beetje naar achteren kijken gezien haar matige 800 meter; de Cubaanse Yorgelis Rodriguez en Katharina Johnson-Thompson moeten meer dan 10 seconden goed maken, maar dat is bij Vetter nooit uitgesloten. De eerste plaats is volledig buiten bereik; Nafissathou Thiam gooide de speer redelijk en staat een kleine 150 punten voor, een afstand die onmogelijk te overbruggen is.

Marquez oppermachtig in Brno dankzij vroege pitstop

Marc Marquez heeft zijn derde overwinning van het MotoGP-seizoen binnen. De Spanjaard was in een Tsjechische Grand Prix met wisselende omstandigheden veruit de beste, vooral omdat hij eerder dan de rest naar binnen kwam voor droogweerbanden.

De race vertrok als een offiële 'wet race', waardoor de rijders zelf mochten kiezen wanneer ze naar binnen zouden komen voor droogweerbanden. Marquez startte vanaf poleposition en nam de leiding, voor de geweldig gestartte Jorge Lorenzo. Daarachter kwamen Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa, Valentino Rossi en Maverick Viñales, terwijl Lorenzo de leiding overnam van Marquez.

Na twee ronden besloot Marquez als eerste de gok te wagen: hij kwam de pitstraat in en schakelde over op slicks in plaats van regenbanden. Nog twee ronden later kwam de rest ook naar binnen, behalve Rossi, Johann Zarco en Dovizioso. Marquez was op de slicks veel sneller en passeerde zo ruimschoots iedereen die naar binnen kwam, terwijl hij al vlak achter het leidende trio zat op het moment dat ook Rossi en Dovizioso naar binnen kwamen.

De hele situatie rondom de pitstops zorgde ervoor dat de spanning om de zege volledig verdwenen was, want Marquez had een kleine twintig seconden voorsprong nadat iedereen naar binnen was geweest. Teamgenoot Pedrosa reed daar ver achter, en drie seconden achter hem reed zo ongeveer de rest van het veld. Dat werd aangevoerd door Danilo Petrucci en Aleix Espargaro, gevolgd door onder meer Cal Crutchlow, Scott Redding, Viñales, thuisrijder Karel Abraham, Alex Rins en Rossi.

Acht ronden voor het einde was Viñales flink wat naar voren geschoven en een mooie actie op Crutchlow bracht de Spanjaard naar plek vier, terwijl een paar bochten later ook Petrucci eraan moest geloven. De spanning wat de podiumplekken betreft was daarmee definitief voorbij: Marquez reed onbedreigd naar de zege, Pedrosa pakte plek twee, Viñales werd derde. Rossi kwam als vierde over de streep, nadat hij Crutchlow in de slotronde nog passeerde.

LB: Aaron Carter open over biseksualiteit

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Aaron Carter, het broertje van Backstreetboy Nick Carter, heeft zijn volgers op Twitter zondag laten weten dat hij naast vrouwen ook wel eens op mannen valt.

In een emotioneel bericht op het sociale medium deelt hij de boodschap "omdat dit belangrijk is voor mijzelf en mijn identiteit". "Ik loop hier al bijna de helft van mijn leven mee rond."

Hij schaamt zich naar eigen zeggen niet voor zijn gevoelens, maar voelt nu wel de behoefte de last van zijn schouders te halen. "Ik ben opgegroeid in de entertainmentindustrie en toen ik een jaar of dertien was, begon ik me aangetrokken te voelen tot jongens en meisjes. Jaren gingen voorbij totdat ik op mijn zeventiende, na een aantal relaties met meisjes, een ervaring had met een man waar ik me toe aangetrokken voelde en waarmee ik samenwerkte en ben opgegroeid."

De 29-jarige zanger sluit het bericht af met een quote van Boy George: "I've never felt as though I didn't belong, I just acted as though I did."

Aaron Carter open over biseksualiteit
Aaron Carter open over biseksualiteit (Foto: BuzzE)

Balearen gaan illegale verhuur bestraffen

De Balearen gaan vanaf dinsdag strenger toezien op het illegaal verhuren van woningen aan toeristen. Huiseigenaren op de Spaanse eilandengroep kunnen vanaf die dag op boetes rekenen die op kunnen lopen tot 40.000 euro, meldden Spaanse media zondag.

Makelaars in vastgoed, tussenpersonen en digitale platforms als Airbnb en Homeaway moeten zelfs bedragen tot 400.000 euro betalen wanneer ze woningen die daar niet voor bestemd zijn, verhuren aan toeristen. De wet op de Balearen is niet nieuw. Al in 2012 werd de illegale verhuur verboden, maar de autoriteiten verzuimden naleving ervan te controleren.

Om de illegale verhuur verder in te dammen is er een website waarop Spaanse burgers illegale activiteiten kunnen melden. Voor toeristen heeft het Ministerie van Toerisme een app laten ontwikkelen waar ze snel kunnen zien of een vakantiehuis een legale of illegale status heeft.

Balearen gaan illegale verhuur bestraffen
Balearen gaan illegale verhuur bestraffen (Foto: ANP)

Tanzaniaan pakt historisch WK-brons op marathon, Keniaan wereldkampioen

Geoffrey Kirui is de nieuwe wereldkampioen op de marathon. De Keniaan zegevierde in Londen in 2:08,27 uur na een prima race, waarin hij aan het einde een voorsprong opbouwde van bijna anderhalve minuut.

De groep bleef lang samen en halverwege liepen dan ook nog tientallen lopers bij elkaar. Een van de favorieten, de Ethiopiër Yemane Tsegay, had op dat moment al moeite om het tempo te volgen en hij zou in het stuk dan ook niet meer voorkomen.

Halverwege de marathon vond dan wel de eerste echte schifting plaats: Tsegay's landgenoot Tamirat Tola, een van de favorieten voor goud, ging er vandoor en kreeg de Kenianen Kirui en Gideon Kipketer achter zich aan. Daarachter volgde de derde Keniaan, Daniel Wanjiru, met de Tanzaniaan Alphonce Simbu.

Na dertig kilometer moest Kipketer zijn twee medekoplopers laten gaan, terwijl Simbu daarachter weg begon te lopen bij Wanjiru. Niet veel later opende Tola de aanval en leek Kirui te breken, maar de Keniaan kwam terug en ging erop en erover: Tola was gebroken, Kirui liep alsmaar verder weg.

Kipketer werd ondertussen bijgehaald door Simbu, die de Keniaan achter liet en zo de derde plek stevig in handen nam, terwijl Tola nog zeker niet buiten bereik was. Daarachter viel Kipketer nog wat verder terug en ook de sterk lopende Brit Callum Hawkins ging hem voorbij, wat hem naar plek vier bracht met nog een paar kilometer te gaan.

Kirui's zege kwam niet meer in gevaar en na Abel Kirui in 2009 en 2011 heeft Kenia weer een wereldkampioen op de marathon bij de mannen. Tola werd ondertussen bedreigd door Simbu, die op Tower Bridge de longen uit zijn lijf liep, maar de Ethiopiër niet bij wist te halen. Toch gingen de armen omhoog bij Simbu, want voor de tweede keer in de geschiedenis was er een WK-medaille voor Tanzania.

Hawkins werd met luid gejuich ontvangen en kwam zeer knap als vierde over de finish, Kipketer hield nog net genoeg over op de Italiaan Daniele Meucci om plek vijf vast te houden. 

Gedrag Emirates-personeel onder de loep

De autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten gaan het gedrag en de werkwijze van de bemanning van een Emirates-vliegtuig onderzoeken dat vorig jaar crashte bij de landing op de luchthaven van Dubai. Uit een tussentijds rapport blijkt namelijk dat er geen problemen waren met de motoren en systemen van het vliegtuig.

Begin augustus vorig jaar crashte een Boeing van Emirates bij de landing op de luchthaven. Het toestel was opgestegen in India. Van de 300 passagiers raakten er dertig gewond. Een brandweerman kwam om het leven. Het was de ergste vliegtuigcrash in de dertigjarige geschiedenis van Emirates, een van 's werelds grootste luchtvaartmaatschappijen. Het rapport dat zondag werd gepubliceerd ging nog niet in op de schuldvraag.

Het eigen onderzoek van Emirates, waarbij ook de veiligheidsprocedures van de maatschappij onder de loep worden genomen, is nog altijd gaande. Daarvoor werkt het bedrijf naar eigen zeggen nauw samen met autoriteiten. Waar nodig worden procedures aangescherpt, aldus Emirates.

Gedrag Emirates-personeel onder de loep
Gedrag Emirates-personeel onder de loep (Foto: ANP)

Lavrov: Amerika is klaar voor dialoog

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken is het nog altijd mogelijk om de dialoog met zijn Amerikaanse collega's aan te gaan, ondanks onderlinge spanningen en nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland. Sergej Lavrov zei zondag dat "Amerika er klaar voor is om complexe vraagstukken te bespreken". Lavrov meent dan ook dat er geen alternatief is.

De minister sprak zijn Amerikaanse evenknie Rex Tillerson zondag tijdens een internationale bijeenkomst in Manilla. Wat er precies tijdens het langdurige gesprek in de Filipijnse hoofdstad is besproken, werd niet bekend.

Wel meldde Lavrov dat de kwestie in Oekraïne snel besproken wordt. Kurt Volker, de Amerikaanse speciale afgezant voor Oekraïne, zal binnenkort een naaste medewerker van de Russische president Vladimir Poetin spreken. Vladislav Soerkov trekt achter de schermen in feite aan de touwtjes in Oost-Oekraïne. Wanneer de ontmoeting tussen Volker en Soerkov precies plaatsheeft, in niet bekend.

Lavrov: Amerika is klaar voor dialoog
Lavrov: Amerika is klaar voor dialoog (Foto: ANP)

Jeremy Clarkson opgenomen met longontsteking

Presentator Jeremy Clarkson is opgenomen in een ziekenhuis op Mallorca met een longontsteking. The Grand Tour-host is met zijn gezin op vakantie op het Spaanse eiland, waar hij plotseling ziek werd en zich moest laten opnemen.

Clarkson plaatste zaterdag een foto op Instagram waarop zijn arm te zien is met een infuusslangetje en ziekenhuispolsbandjes. "Niet het soort armbandjes waar ik doorgaans voor kies tijdens mijn vakantie."

Een woordvoerster van Amazone Prime, waarop The Grand Tour wordt uitgezonden, bevestigde het bericht dat de Brit is opgenomen en wordt behandeld voor een longontsteking.

 

Not the sort of bangles I usually choose on holiday

Een bericht gedeeld door Jeremy Clarkson (@jeremyclarkson1) op5 Aug 2017 om 6:20 PDT

Jeremy Clarkson opgenomen met longontsteking
Jeremy Clarkson opgenomen met longontsteking (Foto: BuzzE)

De Witte uitgeschakeld in series 400 meter

Lisanne de Witte heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve eindstrijd op de 400 meter bij het WK atletiek. De Witte liep een tijd van 52.48, slechts de vijfde tijd in haar serie en ook pas de achtste tijd van alle verliezende tijden met nog twee races te gaan, wat betekent dat haar rol is uitgespeeld. Ze zal nog wel in actie komen op de 400 meter estafette.

De Witte was vooral erg traag weg en liep tot op 300 meter in de zevende positie. De laatste 100 meter maakte ze nog wel wat goed, maar het was onvoldoende voor de Nederlandse.

Lüthi pakt eerste Moto2-zege van het seizoen

 Tomas Lüthi heeft zijn eerste overwinning van het Moto2-seizoen binnen. De Zwitserse voormalig wereldkampioen was de beste op het Automotodrom Brno, waar de Tsjechische Grand Prix op het programma stond.

De beste start was voor Miguel Oliveira, die polesitter Mattia Pasini inhaalde en de leiding nam, voor Pasini, Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli, Alex Marquez en Brad Binder. Pasini herstelde zich overigens snel en pakte de koppositie weer terug. Die had hij zes ronden later nog altijd in handen en op dat moment begon er weer een beetje regen te vallen.

Langzamerhand begonnen de coureurs de handen op te steken ten teken dat het gevaarlijk nat werd - een pitstop is in de Moto2 niet zomaar gedaan. Morbidelli en Oliviera reden ondertussen stug door en namen de leiding, Pasini begon wat terug te vallen tot na acht ronden de rode vlag gezwaaid werd.

Na het oponthoud volgde de herstart voor zes ronden, waarbij Lüthi vanaf de tweede startrij de leiding pakte, voor Marquez en Pasini. Laatstgenoemde kon niet lang van plek drie genieten, want hij schoof onderuit in zijn 200e GP. Ook Morbidelli ging niet lekker: de Italiaan viel alsmaar verder terug en lag een ronde later op plek acht.

In de slotfase gebeurde niet veel meer. Lüthi reed onbedreigd naar de zege, Marquez pakte de tweede plek, en Oliveira reed ook zonder verdere duels naar de derde plaats, voor Marquez, Xavi Vierge en Simone Corsi. Een speciale vermelding is er voor Joe Roberts: de Amerikaan vervangt Yonny Hernandez en debuteerde met een knappe tiende plek, 21 plaatsen beter dan zijn startpositie.

Dode en vermisten na aanvaring bij Engeland

Door een aanvaring tussen twee schepen voor de Engelse kust is zondag een man omgekomen. Twee anderen worden vermist nadat hun boot op Het Kanaal was gezonken.

De kustwacht van Shoreham, in het zuiden van Engeland, is tussen Worthing en Brighton een uitgebreide zoektocht begonnen. Een vierde man, die vermoedelijk uren in het water heeft gelegen, kon in de vroege zondagmorgen door een vissersboot worden gered.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen aan boord waren van beide schepen. Volgens de BBC waren in ieder geval vier mannen op een kleine boot aan het vissen toen het ongeluk gebeurde. De man die gered werd, heeft vermoedelijk uren aan een boei gehangen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Dode en vermisten na aanvaring bij Engeland
Dode en vermisten na aanvaring bij Engeland (Foto: ANP)

Ouders geven dochters aan Boko Haram

Sommige ouders in het noordoosten van Nigeria sturen uit eigen beweging hun dochters naar de jihadistische organisatie Boko Haram voor indoctrinatie en zelfmoordaanslagen. Dat heeft een woordvoerder van het regeringsleger zondag gemeld, naar aanleiding van bekentenissen van enkele gearresteerde meisjes.

Zij vertelden dat "minderjarigen werden geschonken aan de terroristische sekte" door hun ouders of voogden. De autoriteiten hebben een beroep gedaan op geestelijke en lokale leiders om te helpen een eind te maken aan deze praktijken.

Ouders geven dochters aan Boko Haram
Ouders geven dochters aan Boko Haram (Foto: ANP)

Drama voor Vloon op wereldkampioenschap

Het had heel mooi moeten worden voor Menno Vloon, zijn eerste deelname op een WK atletiek. De polsstokhoogspringer kent een uitstekend seizoen, hij sprong onder andere een Nederlands Record van 5.85 en wist daarmee Rens Blom uit de boeken te krijgen, 30 cm hoger dan hij voor dit jaar had gesprongen. Helaas liep het iets anders...

Vloon begon met een sprong over 5.45. Hij haalde de hoogte niet, maar het ging nog veel erger mis. Vloon blesseerde zich behoorlijk bij de poging en moest met een rolstoel het stadion verlaten. Vloon kon eerst wel lopen en zou last hebben van een kneuzing. Zijn eerste wereldkampioenschap duurde zo slechts 1 sprong...

'Ajax akkoord met Osijek'

Mateo Barac wordt de nieuwste versterking van Ajax en komt maandag naar Amsterdam. De clubs hebben al een mondeling akkoord.

Dat meldt De Telegraaf zondagochtend. Met de transfer zal zo'n 1,5 miljoen euro gemoeid zijn. Ajax moet er met Barac zelf nog uitkomen, maar daarin worden geen obstakels verwacht. Het Kroatische Sportske Novosti schreef eerder al dat de verdediger maandag in Amsterdam wordt verwacht. Donderdag schakelde Barac nog met Osijek PSV uit in de voorronde Europa League.

Vrijdag schreef De Telegraaf al dat scouts van Ajax voor Barac op de tribune zaten bij Osijek - PSV. Barac is centrumverdediger maar kan ook op de, bij Ajax onderbezette, linksbackpositie uit de voeten.

De 23-jarige Kroaat, die opmerkelijk genoeg al medisch gekeurd zou zijn door Ajax, kan de beste deal van Osijek uit de clubgeschiedenis worden. Ajax zou zo'n anderhalf miljoen voor hem gaan betalen.

Varenhorst en Van Garderen niet naar finale op WK in Wenen

Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen hebben de finale van het WK beachvolleybal in Wenen niet gehaald. In de halve finale waren de Brazilianen Evandro en Andre Loyola in twee sets te sterk voor het Nederlands duo: 21-15, 21-13.

Varenhorst en Van Garderen speelden in hun allereerste poulewedstrijd ook al tegen Evandro en Andre. De Nederlanders verloren toen in drie sets.

In de stromende regen kon Nederland tot 15-14 goed meekomen met de Brazilianen. Daarna liep Brazilië weg, mede door twee aces van Evandro. Brazilië zou de set met 21-15 winnen.

In de tweede set liep het Braziliaanse duo al snel uit naar 8-4 voorsprong. Varenhorst en Van Garderen kwam sterk terug tot 9-9, maar daarna liep Brazilië weer uit naar 16-11 voorsprong. Evandro en AndreBrazilië gaf niets meer weg en plaatste zich voor de finale door de tweede set met 21-13 te winnen.

In de strijd om het brons moeten Varenhorst en Van Garderen het opnemen tegen het duo Viacheslav Krasilnikov en Nikita Liamin. De Russen verloren hun halve finale in twee sets verloren van de Oostenrijkers Clemens Doppler en Alexander Horst.

Man rijdt in Schagen in sloot en overlijdt

Een man is in het Noord-Hollandse Schagen met zijn auto in een sloot terecht gekomen en overleden. Een voorbijganger zag het voertuig zondagochtend langs de Nieuwedijk op zijn kop in het water liggen. Agenten vonden het lichaam van de bestuurder in de auto.

De politie gaat ervan uit dat de auto afgelopen nacht in het water terecht is gekomen en denkt dat er verder niemand bij het ongeluk betrokken was.

Man rijdt in Schagen in sloot en overlijdt
Man rijdt in Schagen in sloot en overlijdt (Foto: ANP)

Paraffine aangespoeld op deel kust

Op een groot deel van de kust van Noord-Holland is paraffine aangespoeld. Het gele goedje is gesignaleerd op het strand tussen Zandvoort en Den Helder. Rijkswaterstaat zegt zondagochtend zo snel mogelijk met opruimen te beginnen. Het werk gaat enkele dagen duren.

Het is nog onduidelijk waar de paraffine, die er uit ziet als kaarsvet, vandaan komt. Doorgaans is de scheepvaart verantwoordelijk. Het bestanddeel van ruwe olie is niet schadelijk voor mensen, maar je kan er wel ziek van worden als je het opeet. Hondenbezitters dienen daarom hun viervoeter goed in de gaten te houden.

Paraffine aangespoeld op deel kust
Paraffine aangespoeld op deel kust (Foto: ANP)

Thiam op koers voor goud, Vetter mag hopen

Tijdens de zevenkamp op het WK atletiek ziet het er nog altijd niet slecht voor de Nederlandse dames: Anouk Vetter heeft nog altijd podiumkansen met een sprong van 6.32 bij het verspringen en ook Nadine Visser lijkt op weg naar een mooi resultaat met 6.30. Beide dames deden dit in de laatste sprong, na een moeilijke competitie.

Nafi Thiam besliste de strijd om het goud vrijwel zeker met een sprong van 6.57, haar concurrente Caro Schafer kwam niet verder dan 6.20 en heeft zo echt geen kans meer om dichterbij te komen, normaal gesproken. Thiam zal zelf een enorme fout moeten begaan om niet te winnen. Vetter moet erg uitkijken voor Yorgelis Rodriguez en ook Katharina Johnson-Thompson. De Cubaanse Rodriguez staat iets hoger in de rangschikking en de Britse Johnson-Thompson, die na Thiam de beste sprong had met 6.56 staat veel hoger, maar zij zijn allebei minder vaardig met de speer. Vetter zal wel een goede 800 meter nodig hebben, dat is vaak de achilleshiel voor de Nederlandse.

Claudia Salman-Rath had ook nog kansen op de bronzen plek, maar daarvoor was eigenlijk een sprong van bijna 7 meter vereist. Dit lukte haar niet en zo ziet ze haar kansen langzaam verdwijnen. Nadine Broersen heeft het nog altijd lastig en kwam niet verder dan 5.90

China en Noord-Korea in gesprek na sancties

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken en zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot hebben zondag samen besprekingen gehouden in aanloop naar een regionale veiligheidsbijeenkomst op de Filipijnen. De ontmoeting tussen Wang Yi en Ri Yong-ho had plaats nadat de VN-Veiligheidsraad een dag eerder had ingestemd met zwaardere sancties tegen Noord-Korea.

Ook China stemde in met de resolutie die onder meer gericht is tegen de export van Noord-Korea. Ondanks de strafmaatregelen was de sfeer gemoedelijk toen beide ministers elkaar de hand schudden. Voordat ze afgezonderd in een kamer verdwenen, bleef de Noord-Koreaan Ri vrolijk en legde Wang zijn hand op Ri's schouder. Wat de twee hebben besproken is niet bekendgemaakt.

Volgens Wang zijn de opgelegde sancties een passend antwoord op de rakettesten van Noord-Korea, maar blijft het tevens van belang om met Pyongyang in gesprek te blijven. Hij heeft er bij zijn Noord-Koreaanse collega op aangedrongen de VN-resoluties te accepteren. Wang riep de VS en Zuid-Korea op af te zien van provocaties, zoals militair machtsvertoon en gezamenlijke oefeningen.

China en Noord-Korea in gesprek na sancties
China en Noord-Korea in gesprek na sancties (Foto: ANP)

Knappe 4e plek Bendsneyder in Moto3, Mir wint

Kampioenschapsleider Joan Mir heeft de Tsjechische Grand Prix in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard troefde zijn voornaamste uitdager in het WK, Romano Fenati, in de slotfase van de race af. Bo Bendsneyder pakte een knappe vierde plek. 

Juanfran Guevara kende een goede start en nam de leiding over van polesitter - en teamgenoot - Gabriel Rodrigo, gevolgd door Mir en Fenati. Bendsneyder kende een nette start en hield zijn zesde plek vast, maar na een paar bochten opende hij volle bak de aanval en dat resulteerde in een tweede plek, achter Guevara. 

Na een handvol ronden was duidelijk dat Bendsneyder het tempo prima te pakken had en dit keer moest ook Guevara eraan geloven, waardoor de Nederlander aan de leiding van de Grand Prix lag. Mir voegde zich ondertussen bij het tweetal, een dikke seconde daarachter reed de Thai Nakarin Atiratphuvapat vooralsnog de race van zijn leven op plek vier, samen met Marcos Ramirez.

Halverwege de race had Guevara de leiding wel weer overgenomen, maar de Spanjaard en Bendsneyder reden nog altijd samen op kop. Een goede seconde achter het duo reden Fenati, Mir en Rodrigo, kort daarachter gevolgd door onder anderen Ramirez en Atiratphuvapat. Ook de pas 17-jarige Duitser Tim Georgi, bezig aan zijn derde Grand Prix, maakte in die groep grote indruk.

Acht ronden voor het einde vonden Fenati en Mir de aansluiting bij Bendsneyder en Guevara, waardoor vier man om de kop streden. Twee ronden later opende Fenati de aanval en de Italiaan nam gelijk de leiding over. Dat duurde niet al te lang, want ook Mir kreeg het tempo goed te pakken en dit keer was het de Spaanse kampioenschapsleider die de kop overnam.

Achter Mir en Fenati begonnen Guevara en Bendsneyder het moeilijk te krijgen, terwijl Aron Canet met rasse schreden dichterbij kwam. De Spanjaard sloot inderdaad aan en ging het gevecht met Bendsneyder en Guevara aan, met succes. Toch slaagde de Nederlander er in de slotronde met een schitterende aanval in de derde plek terug te pakken, maar een bocht later gaf hij die weer uit handen. Voorin reed Mir naar de zege, voor Fenati, terwijl Canet de laatste podiumplek pakte. Bendsneyder kwam woest over de finish op een hele nette vierde plek, voor Guevara.

Jay-Z maakt Friends met donkere acteurs

Als aanklacht tegen een schrijnend gebrek aan diversiteit in Hollywood heeft Jay-Z de clip bij zijn nieuwste single Moonlight ingezet als een flink statement. De video is een remake van de populaire tv-serie Friends, maar dan met enkel donkere acteurs.

De superster castte donkere comedians om het bekende intro van Friends na te spelen. Jerrod Carmichael speelt Ross Geller, Issa Rae nam de rol van Rachel Green op zich, Tiffany Haddish vertolkt Phoebe Buffay, Tessa Thompson is de donkere Monica Geller en Lakeith Stanfield en Lil Rel Howery spelen de rollen van Chandler Bing en Joey Tribbiani.

Vooralsnog zijn de single en bijbehorende clip alleen te koop via Jay-Z zijn muziekplatform Tidal, maar via Twitter lekten dit weekend verschillende scenes uit.

Jay-Z maakt Friends met donkere acteurs
Jay-Z maakt Friends met donkere acteurs (Foto: BuzzE)

Amber Heard weer vrijgezel

Het zit actrice Amber Heard niet mee in de liefde. Na anderhalf jaar is de relatie tussen haar en techmiljardair Elon Musk stukgelopen, schrijft Daily Mail.

"Het is over tussen Amber en Elon en ze is er kapot van. Het was zijn beslissing", aldus een ingewijde. "Een week geleden heeft hij het uitgemaakt. Hij zou bepaalde dingen over haar gedrag hebben gehoord die hij niet accepteerde. Zo kan Amber erg manipulatief en egoïstisch zijn." Elon is na zijn besluit teruggekeerd naar Los Angeles, terwijl Amber in Australië achter is gebleven.

Onlangs leek de liefde tussen de twee nog springlevend. De 31-jarige actrice en de 45-jarige baas van Tesla Motors waren in april samen op vakantie in Australië. Ook zou Amber, zo beweerde haar vader, plannen hebben gehad om met hem te trouwen en een gezin te stichten.

Amber scheidde in 2016 na veel geruzie van acteur Johnny Depp, die ze ervan beschuldigde haar mishandeld te hebben. Elon is drie keer getrouwd geweest. Zijn eerste huwelijk was met de moeder van zijn zes zoons. Later trouwde hij twee keer met de Britse actrice Talulah Riley. In oktober 2016 scheidden de twee definitief van elkaar.

Amber Heard weer vrijgezel
Amber Heard weer vrijgezel (Foto: BuzzE)

Gedragscode voor Zuid-Chinese Zee komt er

Er komt een gedragscode voor de Zuid-Chinese Zee. De betrokken landen gaan nog dit jaar onderhandelen over een akkoord, waaraan iedereen zich dient te houden als het eenmaal gesloten is. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi gezegd tijdens een bijeenkomst met zijn collega's in Manilla.

Volgens Wang is er "echt concrete vooruitgang" geboekt tussen de tien leden van Asean, de vereniging van landen in het zuidoosten van Azië, en China om de geschillen over de drukbevaren zee uit de wereld te helpen. Alle partijen moeten dit gunstige moment koesteren.

Asean en China hebben overeenstemming bereikt over een raamwerk voor het opstellen van de regels. Wang zei dat de houding van de naties met aanspraken op het gebied, dat van groot geopolitiek belang is, heel anders is dan in voorgaande jaren, een stuk relaxter en bevorderlijk voor stabiliteit.

Gedragscode voor Zuid-Chinese Zee komt er
Gedragscode voor Zuid-Chinese Zee komt er (Foto: ANP)

Bokster Shields na 4 profgevechten al wereldkampioen

Het heeft bepaald niet lang geduurd, maar bokster Claressa Shields is al wereldkampioene. De 22-jarige Amerikaanse won olympisch goud in 2012 en 2016 en werd in haar amateurcarrière welgeteld één keer verslagen.

Na de Spelen in Rio besloot Shields om prof te worden, waarna ze in november vorig jaar haar eerste profgevecht won. In maart en juni werden ook de tweede en derde zeges geboekt, in Detroit stond Shields dit weekeinde tegenover de Duitse Nikki Adler in de ring.

Inzet was de wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) van de WBC en IBF. Adler kon in het maximaal tien ronden durende gevecht een paar ronden standhouden tegen het Amerikaanse geweld, maar in de vijfde ronde maakte Shields het op knock-out af, waarmee ze zich na vier gevechten al wereldkampioene mag noemen. 

De hoogtepunten van Shields - Adler (Bron: YouTube)

'Trump sluit preventieve oorlog niet uit'

President Donald Trump sluit een "preventieve oorlog" niet uit om een eind te maken aan de Noord-Koreaanse bedreiging van de VS met een kernwapen. Dat heeft zijn nationale veiligheidsadviseur Herbert McMaster gezegd in een interview met MSNBC. Dat werd uitgezonden vlak voordat de VN-Veiligheidsraad bijeenkwam voor een resolutie om de economische en politieke druk op Pyongyang op te voeren.

"Als ze kernwapens hebben die de Verenigde Staten kunnen bedreigen, dan is dat in de ogen van de president onduldbaar. Dus moeten we alle mogelijkheden doornemen om hen te laten stoppen, met inbegrip van een militaire optie", aldus McMaster. Trump is volgens hem daarover volstrekt helder geweest. Wel geven de VS er de voorkeur aan de dreiging op een andere manier af te wenden dan door "een oorlog ten koste van veel leed voor de bevolking van vooral Zuid-Korea."

'Trump sluit preventieve oorlog niet uit'
'Trump sluit preventieve oorlog niet uit' (Foto: ANP)

Wereld- en olympisch hoogspringkampioen mist WK

Hoogspringer Derek Drouin heeft zich af moeten melden voor het wereldkampioenschap atletiek in Londen, wat dit weekeinde van start is gegaan. De Canadees won vorig jaar olympisch goud en is de regerend wereldkampioen, maar heeft nog teveel last van een achillespeesblessure.

"Ik wist dat ik met een blessure kampte waardoor mijn deelname in gevaar kwam, maar we hebben er alles aan gedaan om te zorgen dat ik op tijd fit was. Dat is helaas niet gelukt, we kwamen tijd tekort en wilden de boel niet overhaasten", aldus een statement van Drouin.

Het is een nieuwe klap voor de Canadese WK-ploeg, na het eerdere afzeggen van Andre de Grasse, medaillekandidaat op de 100 en 200 meter en de spil in de 4x100m-ploeg die vorig jaar olympisch brons won.

Basketballers beginnen goed op weg naar WK 2019

De Nederlandse basketbalploeg is de lange weg naar het wereldkampioenschap van 2019 prima begonnen. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren was in de eerste pre-kwalificatiewedstrijd in Schwechat enigszins verrassend te sterk voor Oostenrijk.

Nederland kende vooral een uitstekend tweede kwart, wat een 32-38 ruststand op het bord bracht. Dat verschil werd in de tweede helft geconsolideerd, waarna Nederland met 72-79 als winnende ploeg van het veld stapte. Worthy de Jong was met 22 punten topscorer bij Oranje, Charlon Kloof deed het met 17 stuks ook uitermate goed.

Nederland speelt woensdag in Amsterdam tegen Albanië, waarna later in de maand nog de thuiswedstrijd tegen Oostenrijk en de uitwedstrijd tegen Albanië volgen. De nummers één en twee van de groep gaan vervolgens naar de eerste ronde van de kwalificatie, waar tot en met juli volgend jaar gespeeld wordt om een plek in ronde twee. Daarin wordt tot slot in 2019 bepaald welke landen naar het WK in China gaan.

Onrustig in Grou na winst bij skûtsjesilen

Het winnen van de eerste wedstrijd bij het SKS-skûtsjesilen heeft in Grou tot een groot feest geleid dat volgens de politie niet helemaal probleemloos is verlopen. Agenten moesten een aantal keren ingrijpen om "dreigende escalatie" te voorkomen. Ook kwamen ze in touw na meldingen over "zeer luidruchtige jeugd".

Aan de reeks zeilwedstrijden, die op elf dagen wordt gehouden, doen schepen (skûtsjes) uit verschillende Friese plaatsen mee. De eerste wedstrijd was zaterdag in Grou. Na de winst op het thuiswater brak het het feest daar los, zo meldde de politie zondag.

Onrustig in Grouw na winst bij skûtsjesilen
Onrustig in Grouw na winst bij skûtsjesilen (Foto: ANP)

Dragon Quest Builders II aangekondigd

Square Enix heeft Dragon Quest Builders II aangekondigd voor Nintendo Switch en PlayStation 4. De game komt met nieuwe features, zoals onderwater verkenning en een glider die doet denken aan Breath of the Wild, en ook multiplayer is aanwezig.

Veel informatie is er verder nog niet over de game, maar gelukkig is er wel gameplay gestreamed die hieronder te bekijken is. Een release in 2017 zit er niet meer in, maar 2018 klinkt niet erg onwaarschijnlijk. Over een release in het Westen is helemaal niets bekend, maar aangezien deel 1 hier wel is uitgekomen, is de kans groot dat we deel 2 ook mogen ontvangen.

Van Bronckhorst wil verbetering zien: "Daardoor bleven ze gevaarlijk"

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst was verheugd met de Johan Cruijff Schaal, maar ziet genoeg verbeterpunten voor de toekomst. Na strafschoppen wonnen de Rotterdammers de Supercup ten kost van Vitesse dankzij Brad Jones.

Voordat de competitie aanvangt, wil Van Bronckhorst dat het beter gaat lopen in De Kuip. “We hebben vandaag een prijs gewonnen. De eerste twintig á vijfentwintig minuten deden we het uitstekend. Vervolgens konden we de wedstrijd beslissen, maar lieten we dat na. Daardoor bleef Vitesse gevaarlijk”, laat de coach weten in gesprek met FOX Sports.

Bij de ogenschijnlijke 2-0 van Nicolai Jörgensen juichte Van Bronckhorst, waarna de scheidsrechter Danny Makkelie naar de overkant wees voor een strafschop voor Vitesse. “Dacht eerst dat de videoscheids werd ingezet om te kijken of de goal van Nicolai buitenspel was. Al weet ik dat ik de beslissing moet accepteren.”

Blackview BV8000; telefoon voor een bouwvakker!

Blackview is een Chinese fabrikant die smartphones produceert. Het bedrijf is in 2013 opgericht en richt zich op de budgetmarkt. Hun slogan is "Smartphone for everyone". 

Vorig jaar bekeken we van Blackview de BV6000, een rugged toestel dat water-, stof- en valbestendig was. Dit jaar komt Blackview met de opvolger van de BV6000: de BV8000 die evenals de vorige generatie weer een stapje beter moet zijn. 

Het scherm is weer iets groter geworden; 5 inch in plaats van 4.7" maar Blackview heeft de kritiek van voorgaande toestellen ter harte genomen en het 5 inch scherm is geplaatst in een behuizing met dezelfde afmetingen als het toestel van vorig jaar, ondanks het 0.3" grotere scherm.

Daarnaast heeft de telefoon ook een wat dunnere behuizing, wat er al met al voor zorgt dat het toestel op papier al wat beter uit de verf komt dan de BV6000 van vorig jaar. 

In deze review bekijken we of de BV8000 ook verder een goede doorontwikkeling is van de BV6000, of dat Blackview hier en daar nog een steekje laat vallen. 

Met dank aan Blackview voor het beschikbaar stellen van de Blackview BV8000 voor deze review. 

Ciccone wint zesde etappe in Utah

Giulio Ciccone heeft de zesde etappe in de Tour of Utah gewonnen. De 23-jarige Italiaan van Bardiani-CSF maakte het werk van zijn ploeggenoot Luca Sterbini af, die het merendeel van het werk op zich nam. Hij werd zelf tweede op 35 seconden van Ciccone. Rob Britton blijft leider in het algemeen klassement met nog één etappe te gaan.

In de rit van bijna honderd kilometer naar Snowbird kozen achttien renners voor de vroege vlucht. BMC zou de koers controleren en op dertig kilometer van de dag werd de laatste vluchter van de dag gepakt.

Met nog tien kilometer te gaan nam Bardiani-CSF de kop van het peloton over van BMC. Op vijf kilometer van de streep ging Ciccone in de aanval. Niemand kon de Italiaanse klimmer van Bardiani-CSF volgen en zou solo over de meet komen. Op 35 seconden werd zijn ploegmaat Sterbini tweede.

Klassementsleider Rob Britton kwam ook tijdens de zesde etappe niet in de problemen. De Canadees heeft een voorsprong van 26 seconden op Gavin Mannion met nog een etappe te gaan.

Jongen steekt andere jongen neer

Een botsinkje heeft zaterdagavond in Rotterdam geleid tot een steekincident. Een 17-jarige jongen uit die stad stak een 15-jarige plaatsgenoot neer nadat de twee op de 1e Pijnackerstraat tegen elkaar aan waren gelopen. Na de clash ontstond een woordenwisseling, die uitliep op een steekpartij.

Het slachtoffer is met steekwonden in zijn rug naar het ziekenhuis gebracht. De dader kon snel worden aangehouden.

Jongen steekt andere jongen neer
Jongen steekt andere jongen neer (Foto: ANP)

WK atletiek: Dag 3 - Schippers jaagt op goud, deel één

Op de derde dag van het wereldkampioenschap atletiek in Londen kunnen we misschien de eerste Nederlandse medaille te zien krijgen. Dafne Schippers komt in actie op de 100 meter, de zevenkamp wordt beslist en de marathons worden gelopen. We kunnen weer overal inschakelen, van Sporza tot de BBC en van Eurosport en de NOS tot de Duitse TV, met de kanttekening dat de eerste sessie wellicht niet overal live te zien is - op Sporza en de BBC vermoedelijk wel.

Nederlanders
Vandaag is de tweede en laatste dag van de zevenkamp, dus Nadine Broersen, Anouk Vetter en Nadine Visser komen weer in actie. Visser heeft met een goede tweede dag nog alle kans op brons, wat een bijzonder knappe prestatie zou zijn.

Polsstokhoogspringer Menno Vloon heeft vandaag de kwalificatie op het programma staan. Hij kende dit jaar zijn doorbraak en met 5,85 meter ging het Nederlands record eraan. Vandaag is 5,75m nodig voor automatische kwalificatie, een plek bij de top-12 mag ook. 

Lisanne de Witte loopt de series van de 400 meter, waar ze bij de beste drie van haar serie moet eindigen om naar de halve finales te mogen. Met Novlene Williams-Mills en Phyllis Francis in de serie is dat lastig, maar ook de zes snelste dames die geen top-3 haalden mogen door. Het kan voor De Witte en het zou een knappe prestatie zijn als het lukt.

Thijmen Kupers hoopt zich vandaag voor de finale van de 800 meter te plaatsen. In de series was hij indrukwekkend sterk, nu moet hij bij de beste twee van zijn halve finale eindigen. De Keniaan Emmanuel Korir wordt moeilijk te kloppen, maar de rest zou Kupers in zijn vorm van de series best eens kunnen verslaan. Als het niet lukt kan hij als één van de twee tijdsnelsten mogelijk nog door.

Dafne Schippers loopt de halve finales en, daar gaan we maar vanuit, de finale van de 100 meter. Daar is hieronder meer over te lezen.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
11:00 Zevenkamp vrouwen Verspringen Nadine Broersen
Anouk Vetter
Nadine Visser
11:05 3000m steeplechase mannen Series -
11:40 Polsstokhoogspringen mannen Kwalificatie Menno Vloon
11:55 Marathon mannen Finale -
12:05 400m horden mannen Series -
12:45 Zevenkamp vrouwen Speerwerpen, groep A Nadine Broersen
Anouk Vetter
Nadine Visser
12:55 400m vrouwen Series Lisanne de Witte
14:00 Zevenkamp vrouwen Speerwerpen, groep B Nadine Broersen
Anouk Vetter
Nadine Visser
14:15 110m horden mannen Series -
15:00 Marathon vrouwen Finale -
       
20:00 Polsstokhoogspringen vrouwen Finale -
20:05 Speerwerpen vrouwen Kwalificatie, groep A -
20:10 100m vrouwen Halve finales Dafne Schippers
20:40 400m mannen Halve finales -
21:10 110m horden mannen Halve finales -
21:30 Speerwerpen vrouwen Kwalificatie, groep B -
21:35 Kogelstoten mannen Finale -
21:40 Zevenkamp vrouwen 800m Nadine Broersen
Anouk Vetter
Nadine Visser
22:15 800m mannen Halve finales Thijmen Kupers
22:50 100m vrouwen Finale ?

Finale 7: Marathon mannen
De marathon is een van de meest moeilijk te voorspellen afstanden op een WK. Kenianen zijn hier natuurlijk geweldig in, maar op een WK laten ze het vaak dan weer een beetje schieten - een WK levert immers lang niet zoveel geld op als de grote stadsmarathons, waar ook nog eens op tijd in plaats van op klassering gelopen wordt. De zeer verrassende wereldkampioen van twee jaar geleden, de Eritreeër Ghirmay Ghebreslassie, is niet van de partij, net als olympisch kampioen Eliud Kipchoge uit Kenia.

Kenenisa Bekele zou meedoen, maar meldde zich af. Zonder hem heeft Ethiopië overigens ook prima kansen. Denk dan vooral aan Tamirat Tola, die met een toptijd van 2:04.11 uur dit jaar de marathon van Dubai won. Ook Tsegaye Mekonnen en Yemane Tsegay zijn realistische namen in de strijd om goud. Kenia gaat de strijd aan met Gideon Kipketer, Geoffrey Kirui en Daniel Wanjiru, die zich prima in het duel om de medailles kunnen mengen. Dat kan ook Stephen Kiprotich uit Oeganda, olympisch kampioen in 2012 en wereldkampioen in 2013.

Tot slot even een vermelding voor Ser-Od Bat-Ochir: de inmiddels 35-jarige Mongoliër zal om de medailles niet meedoen, maar laat zich op dit soort kampioenschappen vaak vroeg op kop zien.

Stephen Kiprotich hoopt Oeganda voor de derde keer te laten juichen op een mondiale marathon (Pro Shots/Gepa)
Stephen Kiprotich hoopt Oeganda voor de derde keer te laten juichen op een mondiale marathon (Pro Shots/Gepa)

Finale 8: Marathon vrouwen
Ook bij de vrouwen is de marathon allerminst makkelijk te voorspellen. De voornaamste naam daar is de ultieme laatbloeier Eunice Kirwa, uitkomend voor Bahrein, maar uiteraard geboren in Kenia. Vorig jaar pakte de 33-jarige Kirwa olympisch zilver achter een op doping betrapte Keniaanse, het jaar ervoor was er WK-brons, dus kampioenschappen lopen kan ze wel.

De regerend wereldkampioene is Mare Dibaba uit Ethiopië, vorig jaar goed voor olympisch brons, en altijd gevaarlijk. Namens Kenia mogen Helah Kiprop en Edna Kiplagat niet ontbreken. Kiprop pakte twee jaar terug WK-zilver, Kiplagat werd in 2011 en 2013 wereldkampioene en zegevierde dit jaar al in Boston.

Finale 9: Polsstokhoogspringen vrouwen
De vrouwen beginnen aan de finale met Yarisley Silva als regerend kampioene, maar de Cubaanse is dit jaar nog niet in supervorm. Dat geldt eigenlijk voor iedereen, maar olympisch kampioene Ekaterini Stefanidi gaat met 4,85m dit jaar toch als leidster op de ranglijst de finale in. Daarachter volgt Sandi Morris, de Amerikaanse die vorig jaar nog over 5,00 meter sprong en vervolgens olympisch zilver pakte. Haar landgenote Jennifer Suhr had hier ook moeten staan, maar de olympisch kampioene van London 2012 faalde hopeloos in de kwalificaties.

We verwachten dan toch maar dat het een strijd wordt tussen met name de Griekse Stefanidi en Morris, maar Silva is nooit uit te vlakken. Ook de Nieuw-Zeelandse Eliza McCartney kan een serieuze gooi doen naar de medailles, terwijl het thuispubliek vooral hoopt op Holly Bradshaw - niet geheel onterecht. Alles is mogelijk in het polsstokhoogspringen, maar een andere naam op het podium zou toch wel lichtjes verrassend zijn.

Eliza McCartney hopen we vandaag op het podium te zien (Pro Shots/Action Images)
Eliza McCartney hopen we vandaag op het podium te zien (Pro Shots/Action Images)

Finale 10: Kogelstoten mannen
Het niveau in het kogelstoten is bijzonder hoog, maar toch kijken we hier vooral naar één man: olympisch kampioen Ryan Crouser. De Amerikaan stootte tijdens de trials met 22.65 meter een van de beste afstanden ooit en is de grote favoriet voor goud. Hij lijkt daarbij twee voorname concurrenten te hebben, te beginnen met landgenoot Joe Kovacs. Dit seizoen al goed voor 22,57m, vorig jaar winnaar van olympisch zilver en regerend wereldkampioen - hoewel dat voor de opkomst van Crouser was.

De tweede man die Crouser in de gaten moet houden is de Nieuw-Zeelander Tom Walsh. Vorig jaar en dit jaar stootte hij al meerdere malen over de 22 meter en dat deed hij gisteren zelfs als enige al tijdens de kwalificatie: 22,14 meter in zijn eerste poging, waarmee zijn werkdag gelijk voorbij was. De Jamaicaan O'Dayne Richards haalde de finale zeer verrassend niet, verder moeten we voor de outsiders vooral kijken naar de Tsjech Tomas Stanek, de jonge Pool Konrad Bukowiecki en diens landgenoot Michal Haratyk en tweevoudig wereldkampioen David Storl uit Duitsland.

Finale 11: 100m vrouwen
De halve finales moeten eerst gelopen worden, maar we gaan er voor het gemak even van uit dat daar geen al te grote verrassingen plaatsvinden. Dit kan een mooi stukje spektakel worden, waarbij één dame toch met kop en schouders boven de rest uit lijkt te steken: wereld- en olympisch kampioene Elaine Thompson uit Jamaica heeft al sinds mei 2015 geen enkele serieuze wedstrijd verloren op de 100 meter. Destijds werd ze in Eugene geklopt door landgenote Shelly-Ann Fraser Pryce - die overigens dezelfde tijd liep, een dikke nederlaag was het dus allerminst.

Met 10,71 seconden is Thompson veruit de snelste dit jaar, maar we moeten toch wat concurrentie aanwijzen. Dan komen we vooral bij de Amerikaanse Tori Bowie uit, brons op het vorige WK, zilver op de Spelen. Met 10,82 is de tweede plek op de wereldranglijst van dit jaar in handen van Michelle-Lee Ahye uit Trinidad & Tobago, zesde in de olympische finale. Ivoorkust heeft met Marie-Josée Ta Lou de vrouw in vorm in huis, terwijl ook Murielle Ahouré razendsnel is. Verder kon Blessing Okagbare uit Nigeria op de 100m ook flink knallen en Europa zal het vooral moeten hebben van de Nederlandse Dafne Schippers, goed voor zilver op het vorige WK en een levensgevaarlijke outsider voor vanavond.

De finale van de olympische 100 meter van vorig jaar (Pro Shots/Action Images)
De finale van de olympische 100 meter van vorig jaar (Pro Shots/Action Images)

VN-missie ontdekt massagraven in Noord-Mali

De VN-missie in Mali heeft in het noorden van het land massagraven ontdekt. Onduidelijk is om hoeveel stoffelijke overschotten het gaat en onder welke omstandigheden ze zijn gestorven. De VN deden in de buurt van het dorp Anéfif onderzoek naar meldingen van mensenrechtenschendingen, toen ze op de massagraven stuitten.

Naast de graven constateerden onderzoekers van vredesmissie Minusma zeker 34 schendingen van mensenrechten, waaronder verdwijningen van kinderen. De kinderen zijn mogelijk ingezet tijdens recente gevechten, stelt Minusma in een verklaring zaterdag.

Mali wordt regelmatig geteisterd door terreur van islamistische militanten, ondanks de aanwezigheid van de blauwhelmen. In het noorden van Mali heerst een machtsvacuüm waar jihadistische groepen gebruik van maken om in de hele regio aanvallen uit te voeren.

VN-missie ontdekt massagraven in Noord-Mali
VN-missie ontdekt massagraven in Noord-Mali (Foto: ANP)

Politie schiet op auto die agente meesleurt

Een agente is zaterdagavond gewond geraakt toen ze op een melding in Emmen was afgegaan en eenmaal ter plaatse werd aangereden. Ze werd meegesleurd door de auto en raakte gewond aan haar gezicht, meldt de politie. Een andere agent loste daarop een schot op de auto, die ervandoor ging.

Rond 22.30 uur kreeg de politie melding van een huiselijke ruzie in de Meerstraat. Toen agenten ter plaatse waren, wilde een auto iemand ophalen die bij het incident betrokken was. Agenten vroegen daarop de automobilist om zijn rijbewijs om de identiteit vast te kunnen stellen.

De dader werkte niet mee aan de controle, reed achteruit waardoor de agente viel en werd meegesleurd. Het is niet bekend hoe ernstig haar verwondingen zijn. De dader vluchtte. Niemand is verder gearresteerd.

Motörhead covert 'Heroes' van David Bowie

Volgende maand zal het album Under Cöver van de band Motörhead verschijnen met daarop een overzicht van alle covers die de band in de afgelopen decennia opnam van allerlei uiteenlopende artiesten. Naast tracks zoals 'God Save The Queen' (Sex Pistols), 'Cat Scratch Fever' (Ted Nugent), 'Rockaway Beach' (Ramones), 'Breaking The Law' (Judas Priest) en 'Whiplash' (Metallica) bevat het verzamelalbum ook één track die nog nooit eerder door Motörhead werd uitgebracht. Laten ze daar nou net een mooie videoclip voor hebben gemaakt.

Motorhead - Under Cover

Het nummer 'Heroes' van David Bowie werd eind 2015 opgenomen tijdens de sessies voor Bad Magic, het laatste album van Motörhead voor het plotselinge overlijden van zanger en bassist Lemmy Kilmister op 28 december 2015. David Bowie zou slechts een paar weken later ook overlijden. 'Heroes' was eveneens één van de laatste nummers die door Motörhead zou worden opgenomen.

Mariniers VS vermist na trainingsongeval

Door een ongeluk met een militair vliegtuig voor de oostkust van Australië zijn zaterdag drie Amerikaanse mariniers vermist geraakt en waarschijnlijk om het leven gekomen. De zoektocht werd zondagochtend gestaakt, meldt een defensiemedewerker aan CNN.

Het Amerikaanse leger was voor de kust van Australië om te oefenen, toen het misging met een MV-22 Osprey, een kruising tussen een helikopter en een vliegtuig. Het toestel met 26 mensen aan boord raakte door nog onbekende oorzaak te water. 23 bemanningsleden konden worden gered.

Met verschillende vaartuigen zochten hulpdiensten en het leger naar de drie mariniers, maar zonder succes.

Mariniers VS vermist na trainingsongeval
Mariniers VS vermist na trainingsongeval (Foto: ANP)

Zes kilometer boek in Deventer

In Deventer heeft zondag de 29e Deventer Boekenmarkt plaats, die deze keer 878 kramen telt en jaarlijks 130.000 belangstellenden trekt onder wie volgens de organisatie een stijgend aantal jongeren. De markt is zeker 6 kilometer lang.

De Deventer Boekenmarkt biedt van alles: van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie. De markt wordt omlijst met muziek, optredens, exposities en nog andere culturele activiteiten.

Ook is er dit jaar in de Grote Kerk aparte aandacht voor het Boek der Boeken ofwel de Bijbel en dit jaar natuurlijk speciaal voor Maarten Luther, die de Bijbel toegankelijker wilde maken door zijn beroemde vertaling van het Nieuwe Testament in het Duits. Precies 500 jaar geleden liet Luther zijn legendarische protesten tegen de Rooms-Katholieke kerk horen.

De Spoorwegen bieden een speciaal retourtje aan voor 12 euro vanaf iedere plaats in Nederland.

Zes kilometer boek in Deventer
Zes kilometer boek in Deventer (Foto: ANP)

Leger Syrië herovert laatste stad in Homs

Het Syrische leger van president Bashar al-Assad heeft het laatste stadje van belang in de provincie Homs bevrijd van Islamitische Staat. Al-Sukhna dat op zo'n 50 kilometer afstand van de historische stad Palmyra ligt, werd zaterdag van drie kanten aangevallen, meldt staatspersbureau SANA.

Volgens Hezbollah, dat meevecht aan de zijde van Assad, werd flink progressie geboekt in de stad. Het Syrische Observatorium meldde vervolgens dat al-Sukhna compleet was heroverd. Het Syrische leger met hulp van hun Iraakse en Libanese bondgenoten, gefinancierd door Iran, rukt verder op naar het oosten. Op zo'n 50 kilometer afstand ligt de grens met de provincie Deir ez-Zor, dat nog grotendeels in handen is van IS.

Leger Syrië herovert laatste stad in Homs
Leger Syrië herovert laatste stad in Homs (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: overwegend droog en zonnig

Geeft augustus zonneschijn,
zeker krijgen we gouden wijn.

Goedemorgen! Het was gisteren een pracht van een dag; overwegend droog en veel zon en dat wordt ook vandaag het weerbeeld. Het wordt circa 22 graden. De wind komt uit het zuidwesten tot westen en is meest matig van kracht. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:07
Zon onder: 21:24
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1890 William Kemmler sterft als eerste mens op de elektrische stoel.
1945 WO II: de eerste atoombomaanval ooit wordt uitgevoerd op Hiroshima: 70.000 doden.
1961 Lancering van de Vostok 2 met aan boord German Titov.
1965 Het Beatles-album Help! komt uit.
1990 De Verenigde Naties kondigt sancties tegen Irak af na de inval in Koeweit. Met dertien stemmen voor en twee onthoudingen (van Cuba en Jemen) beslist de Veiligheidsraad om economische maatregelen te nemen.
1991 Tim Berners-Lee publiceert bestanden met de beschrijving van zijn ideeën voor het Wereldwijd web. De eerste pagina van het wereldwijde web verschijnt.
2012 De verkenner Curiosity landt op Mars. Het voertuig gaat op zoek naar sporen van leven op de planeet.

Uitzicht tijdens een autoritje  (Foto: DJMO)
Uitzicht tijdens een autoritje door de kop van Noord-Holland (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Frankrijk zag 271 jihadstrijders terugkeren

Frankrijk heeft de afgelopen tijd 271 jihadisten uit Syrië en Irak zien terugkeren van in totaal zo'n 700 Fransen die naar het Midden-Oosten waren afgereisd om voor Islamitische Staat te vechten. In een interview met het dagblad Le Journal du Dimanche zegt minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb dat naar alle terugkeerde jihadstrijders onderzoek wordt gedaan door het Openbaar Ministerie.

Volgens Collomb zijn van de 271 teruggekeerde jihadi's er 54 minderjarig, van wie sommigen in detentie zitten. Hoeveel Franse jihadstrijders zijn omgekomen, kon de minister niet zeggen.

Frankrijk levert hulp aan de door de VS geleide coalitie tegen IS. Ook vecht het land in Mali tegen islamitische rebelen. Daar staat tegenover dat Frankrijk de laatste jaren veelvuldig is opgeschrikt door aanslagen. Daarbij zijn honderden doden gevallen. Volgens Collomb is de dreiging van een aanslag nog altijd "zeer hoog".

Frankrijk zag 271 jihadstrijders terugkeren
Frankrijk zag 271 jihadstrijders terugkeren (Foto: ANP)

Respawn: "Titanfall 2 verkoopcijfers vallen tegen"

Titanfall 2 was geen mislukking, maar het heeft zeker niet zo veel verkocht als het zou moeten hebben. Dit heeft Vince Zampella, president van game-ontwikkelaar Respawn, in een interview met Gamespot toegegeven.

Zampella deelt verder dat de agressieve prijs en releasedatum mogelijke oorzaken zijn van de tegenvallende verkoopcijfers. Met 'agressieve prijs' bedoelde hij waarschijnlijk dat de game vaker over de toonbank zou zijn gegaan als het goedkoper was dan 59,99. Het klopt ook dat het een drukke periode was voor de FPS-genre. Een week voor de release van Titanfall 2 (21 oktober) was de eerste wereldoorlog-shooter Battlefield 1 uitgekomen en op 4 november had Call of Duty: Infinite Warfare de spotlight al overgenomen.

Zampella maakt verder in het interview duidelijk dat Titanfall gewoon doorgaat. 10 augustus komt de strategische Titanfall: Assault nog naar mobiele telefoons. De Titanfall 2 DLC is in ieder geval afgelopen, iets dat wordt bezegeld met de release van Titanfall 2: Ultimate Edition. Volgens Zampella mogen we echter meer van Titanfall in de toekomst verwachten. Respawn werkt hiernaast net als andere EA-studio's aan een Star Wars-game.

Titanfall hiatus

Super Mario Odyssey is niet voor kinderen

Super Mario Odyssey heeft van het Amerikaanse classificatie-instantie ESRB de hoogste leeftijdsclassificatie van alle 3D Mario-games gekregen, namelijk 'Everyone 10+'. Een game die deze aanbeveling krijgt, bevat cartoony of milde geweld en een beetje suggestieve taal en thema's.

Dit is de eerste mainline Mario-game die deze aanbeveling heeft gekregen. Een paar Mario-spinoffs zoals  Mario Strikers Charged, Mario & Luigi: Dream Team en Mario + Rabbids: Kingdom Battle hebben al eerder 'Everyone 10+' ontvangen.

Waarom het Amerikaanse ESRB deze aanbeveling heeft gegeven, is nog onbekend. Ondertussen heeft de game in Australië een 'PG'-leeftijdsclassificatie gekregen. Dit houdt in dat toezicht van een volwassene, bij kinderen onder de vijftien jaar, aanbevolen is. Volgens de Australische classificatie-instantie bevat de game lichte geweld en is er online-interactiviteit aanwezig. In Europa mag iedereen die zeven jaar en ouder is Super Mario Odyssey spelen van PEGI.

Super Mario Odyssey komt 27 oktober naar de Nintendo Switch.

Disappointed Mario

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.