Zalm begint meteen met overleg over kabinet

De nieuwe informateur Gerrit Zalm laat er geen gras over groeien. Vanmiddag werd de voormalige minister van Financiën door de Tweede Kamer officieel aangewezen als informateur en ontving hij van voorzitter Arib zijn opdracht. Later op de woensdag is hij reeds begonnen aan zijn eerste ronde van gesprekken.

Hij gaat aan de slag met de partijleiders van de vier tot elkaar veroordeelde partijen: Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Gertjan Segers. Allen nemen ze een secondant mee: respectievelijk Halbe Zijlstra, Pieter Heerma, Wouter Koolmees en Carola Schouten vergezellen hun voormannen. De verwachting is dat vandaag vooral de procedures en de agenda worden besproken.

De mogelijke coalitiegenoten zeggen optimistisch te zijn over het verloop van de  gesprekken. "Ik ben er hoopvol over'', aldus Mark Rutte van de VVD. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie denkt dat de onderhandelingen lukken "omdat wij van goede wil zijn''. Alexander Pechtold van D66 hield het er zuinigjes op dat "de inzet er wel is'' terwijl Sybrand Buma van het CDA zei dat de vraag of het gaat lukken "zal moeten blijken op de inhoud''.

Zalm begint meteen met overleg over kabinet
Zalm begint meteen met overleg over kabinet (Foto: ANP)