Dovizioso slaat slag in MotoGP-titelstrijd na prachtige race in Barcelona

Andrea Dovizioso heeft na de Grand Prix van Italië van vorige week ook de Grand Prix van Catalonië in de MotoGP gewonnen. De Italiaan zorgde zo voor de eerste keer sinds 2010 dat Ducati twee races op rij wist te winnen.

Dani Pedrosa nam bij de start vanaf pole de leiding, maar de ogen waren achter hem gericht. Daar kwamen Danilo Petrucci en Marc Marquez met elkaar in aanraking, waarbij ze beiden nog maar net overeind bleven. Petrucci zakte zo van de derde naar de elfde stek, Marquez nam de derde plaats in beslag. Jorge Lorenzo dook achter Pedrosa aan en haalde hem later in de ronde zelfs in, waarna Marquez teamgenoot Pedrosa ook pakte.

Dovizioso begon prima met plek vier, voor Jonas Folger en Aleix Espargaro, maar de problemen waren er voor de fabrieks-Yamaha's: Valentino Rossi kon zijn dertiende startplek nog niet verbeteren, WK-leider Maverick Viñales zakte zelfs weg naar de zestiende stek na de eerste ronde. Na het gedoe in de eerste meters herstelde Petrucci zich overigens prima en enkele ronden later stuurde de Italiaan zijn Ducati voorbij de zesde plek van Aleix Espargaro. 

Na zes ronden vond Marquez het welletjes geweest en met een stevige, maar enigszins gecontroleerde glijpartij knalde hij voorbij leider Lorenzo, terwijl Pedrosa dat in dezelfde bocht ook deed. Nog een bocht later ging ook Dovizioso binnendoor bij Lorenzo, die een half rondje later ook Tech 3-rijder Jonas Folger langszij zag komen. Ook daar bleef het niet bij, want weer een paar bochten later zette ook Petrucci zijn machine voorbij Lorenzo. 

Voorin werd hard gevochten om de leiding, die na een kleine tien ronden in handen was van Pedrosa. Dovizioso pakte Marquez en probeerde even de kop over te nemen, maar dat lukte nog niet. Een tijd lang werd het tempo relatief wat lager gehouden, om zo de banden een beetje te sparen op het bloedhete asfalt, maar met negen ronden te gaan opende Dovizioso de aanval. Hij pakte de leiding over van Pedrosa, die met Marquez in zijn kielzog moest achtervolgen. Folger moest ondertussen afhaken, net als Petrucci, die achter hem Alvaro Bautista, Johann Zarco, Lorenzo en Rossi zag naderen.

Terwijl Marquez Pedrosa inhaalde werd om plek zes snoeihard gevochten: Zarco had het mes tussen de tanden en kwam na een stevig robbertje duelleren met Bautista als winnaar uit de bus. Daar bleef het niet bij, want achter de voorste drie reden vijf coureurs bij elkaar: Petrucci, Folger, Lorenzo, Zarco en Bautista. Dit keer was het Lorenzo die het tempo ineens weer geweldig te pakken had en van de achtste plek op kwam rukken naar plaats vier, met nog drie ronden te rijden.

Anderhalve ronde voor het einde was het klaar voor Petrucci, die vanaf de vijfde plek zijn Ducati onderuit remde. Voorin ging het er alleen nog om rechtop te blijven, want Dovizioso had een meer dan geruststellend gat naar Marquez, die op zijn beurt genoeg ruimte had richting teamgenoot Pedrosa. 

Dovi kwam zo voor de tweede race op rij als winnaar over de streep, gevolgd door Marquez en Pedrosa. Lorenzo eindigde als vierde, Zarco pakte Tech 3-teamgenoot Folger nog voor plek vijf. Bautista eindigde als zevende, Rossi als achtste en Hector Barbera klopte WK-leider Viñales nog in de strijd om plek negen.

Ook in de strijd om de wereldtitel slaat Dovizioso een lekkere slag: hij staat nu tweede op slechts zeven punten van Viñales.