Advocaat nieuwe bondscoach van Nederlands elftal

Dick Advocaat is de nieuwe bondscoach van het Nederlands voetbalelftal, zo maakte voetbalbond KNVB bekend. De oefenmeester zal deze taak vanaf 1 juni op zich nemen tot en met het wereldkampioenschap van 2018 in Rusland, mits Oranje zich daarvoor weet te plaatsen. Ruud Gullit wordt benoemd tot zijn assistent, terwijl huidig interim-coach Fred Grim tweede assistent wordt.

Volgens de KNVB lagen er een aantal opties op tafel. Hiervan werd al snel duidelijk dat Louis van Gaal, Ronald Koeman, Frank de Boer en Roger Schmidt niet beschikbaar waren als bondscoach. Volgens technisch directeur Hans van Breukelen bleven er twee serieuze opties over. Een ervan was het duo Advocaat/Gullit, terwijl Henk ten Cate of Huub Stevens aan Fred Rutten gekoppeld kon worden. Toen laatstgenoemde afhaakte bleven Advocaat en Gullit over.

Advocaat begint hierdoor al aan zijn zesde periode bij de KNVB. De oefenmeester was tussen 1984 en 1987 en tussen 1990 en 1992 assistent van Rinus Michels. Na het EK van 1992 werd de Hagenaar zelf bondscoach en reikte hij op het WK van 1994 tot de kwartfinale. Vanaf 2002 bekleedde hij die positie opnieuw en reikte Oranje op het EK van 2004 tot de halve eindstrijd. Na omzwervingen in binnen- en buitenland werd Advocaat vorig jaar binnen gehaald als assistent van Danny Blind, maar vertrok al snel om coach te worden van Fenerbahçe. Na een jaar in Turkije is de coach vanaf 1 juni terug op het oude nest.

Dick Advocaat bondscoach van het Nederlands elftal (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)
Dick Advocaat bondscoach van het Nederlands elftal (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)