Carrie Lam nieuwe leider van Hong Kong

De voormalige regeringsfunctionaris van Hong Kong Carrie Lam is zondag gekozen tot nieuwe leider van de stad. Lam werd gekozen door een kiescommissie van 1200 leden, die voornamelijk loyaal zijn aan Peking. De meeste van de 7,3 miljoen inwoners van de voormalige Britse kolonie hebben geen inspraak in de keuze van de nieuwe leider. Hong Kong valt sinds 1997 onder China.

Lam, die Hong Kong's eerste vrouwelijke leider wordt, kreeg 777 stemmen tegen 365 voor haar naaste rivaal, oud-staatssecretaris van Financiën John Tsang. Tsang was in de peilingen de grote favoriet. Een derde kandidaat, Woo Kwok-hing, kreeg 21 stemmen. Lam begint op 1 juli in haar nieuwe functie.

Schermutselingen
Tijdens de verkiezing waren buiten het gebouw schermutselingen tussen demonstranten en politie. De politie had de omgeving afgezet om de demonstranten op afstand te houden. De activisten beschuldigen Peking van "inmenging", door het ongekende lobbyen bij de kiesgerechtigden om voor Lam te kiezen in plaats van Tsang.

Sinds Hong Kong weer in Chinese handen is krijgt Peking geleidelijk meer controle over de stad, hoewel het de inwoners van Hong Kong verregaande autonomie en kiesrecht had toegezegd.

Carrie Lam nieuwe leider van Hong Kong
Carrie Lam nieuwe leider van Hong Kong (Foto: ANP)