Scheidsrechter levenslang geschorst voor 'hands' op been

Wereldvoetbalbond FIFA heeft scheidsrechter Joseph Lamptey voor het leven geschorst van alle aan voetbal gerelateerde zaken. De zware straf is een gevolg van een, zacht gezegd, opmerkelijke beslissing van Lamptey in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Zuid-Afrika en Senegal in november.

In het duel in het Zuid-Afrikaanse Polokwane kreeg de Senegalees Kalidou Koulibaly een bal tegen zijn been en prompt wees de Ghanese scheidsrechter naar de stip. Lamptey beoordeelde de baan tegen Koulibaly's been immers als hands en daar staat in het strafschopgebied een strafschop op, die door Thulani Hlatshwayo vlak voor rust werd benut. Hij zette zijn ploeg zo op een 1-0 voorsprong in de uiteindelijk met 2-1 gewonnen wedstrijd.

De Afrikaanse voetbalbond CAF besloot Lamptey al voor drie maanden te schorsen, maar FIFA gaat een forse stap verder. De bond heeft Lamptey schuldig bevonden aan het onrechtmatig beïnvloeden van het resultaat van een wedstrijd. Overigens werd de Ghanees in 2011 al eens een half jaar geschorst door CAF vanwege het toekennen van een dubieuze goal in de Afrikaanse Champions League.

De bewuste 'handsbal' komt na ongeveer 25 seconden (Bron: YouTube)