Lijsttrekkersdebat voor studenten wordt links feestje

Nadat er gisteren het nodige te doen was over de samenstelling van het premiersdebat van RTL, dat uiteindelijk zelfs werd afgeblazen, gaat er nu opnieuw een verkiezingsdebat gebukt onder gedoe over de aanwezigen. PVV, VVD en CDA ontbreken bij het verkiezingsdebat voor studenten.

Nu zijn rechtse partijen traditioneel gezien niet overmatig populair onder studerend Nederland, maar het was wel degelijk de bedoeling van de organisatie om ook dat geluid een plek te geven. Het debat 'De Student Kiest', georganiseerd door onder meer de Landelijke Studentenvakbond en de verenigingen van universiteiten en hogescholen, had de lijsttrekkers van alle grote partijen uitgenodigd.

De PVV reageerde echter niet, en de VVD wilde Halbe Zijlstra afvaardigen omdat Mark Rutte geen tijd kon vinden in zijn agenda. Daar gingen de PvdA en D66 vervolgens niet mee akkoord, omdat zij 'een debat tussen lijsttrekkers' wilden hebben. Daarop besloot de VVD zich dan maar helemaal af te melden. Voor het CDA geldt min of meer hetzelfde: Sybrand Buma was verhinderd, en wilde onderwijswoordvoerder Michel Rog naar Delft sturen.

De campagnewoordvoerder van de PvdA laat weten dat de VVD 'deze onderwerpen kennelijk niet belangrijk vindt'. De beschikbare tijd mag volgens de partij geen probleem zijn, aangezien Lodewijk Asscher, die vice-premier én lijsttrekker is, even veel werk heeft als Rutte en wel gewoon komt.