'Premiersdebat' RTL geschrapt na afzeggingen

Het 'premiersdebat' dat RTL zondag 26 februari wilde houden gaat niet door. De zender heeft daartoe besloten na afzeggingen van VVD-leider Mark Rutte en PVV-voorman Geert Wilders. Zij willen niet komen omdat RTL niet vier, zoals eerder afgesproken, maar vijf lijsttrekkers heeft uitgenodigd.

"Twee hoofdrolspelers haken af", twittert adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL. "Ontzettend jammer. RTL schrapt nu premiersdebat."

Voor het debat in de Amsterdamse Rode Hoed hadden naast Wilders en Rutte ook CDA-lijsttrekker Sybrand Buma, D66-voorman Alexander Pechtold en hun GroenLinks-collega Jesse Klaver een uitnodiging ontvangen. RTL wilde aanvankelijk vier lijsttrekkers vragen, maar bedacht zich. De zender wilde een keuze maken op grond van de peilingen, maar die bleken geen verschil te kunnen zien tussen de derde, vierde en vijfde partij in grootte. "Keuze tussen 3 partijen op gedeelde 4e plek = niet redelijk", twitterde Klein zondagmiddag.

Zowel de PVV als de VVD had al aangekondigd niet te kunnen leven met een groter aantal debatdeelnemers. "Jammer", twitterde Wilders zondagmiddag. "Kan nu naar carnaval."De VVD slaat de uitnodiging af omdat RTL zich niet aan de afspraak houdt, twittert het hoofd voorlichting van de partij.

'Premiersdebat' RTL geschrapt na afzeggingen
'Premiersdebat' RTL geschrapt na afzeggingen (Foto: ANP)