LAKS wil meedoen aan verkiezingen

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil in maart meedoen aan de verkiezingen. De organisatie, vooral bekend van de klachtenlijn rond de examens, zegt er geen vertrouwen in te hebben dat de huidige politieke partijen de negatieve ontwikkeling in het onderwijs kunnen stoppen.

Volgens de organisatie draait het onderwijs meer en meer om slagingspercentages en geld. Hierdoor staan de toekomst van scholieren en de toekomst van Nederland als kenniseconomie op het spel, maar de politiek luistert volgens de organisatie niet. Daarom wil LAKS zelf de Kamer in.

"Het wordt tijd dat het onderwijs bij zijn fundament wordt aangepakt. De politiek zou in het belang van de leerling moeten handelen en daarom stellen wij ons verkiesbaar", zegt voorzitter en lijsttrekker Sven Annen.

LAKS gaat met een twintigpuntenplan de verkiezingsstrijd aan. Zo moet onder andere de basisbeurs weer worden ingevoerd, het Centraal Schriftelijk Examen worden aangepast (inclusief het onmiddellijk afschaffen van de rekentoets). Particuliere bureaus die tegen betaling examentrainingen geven, moeten worden verboden.

LAKS komt overigens niet onder de eigen naam op je stembiljet te staan, want ze nemen deel met een zogenaamde blanco lijst.

LAKS wil meedoen aan verkiezingen
LAKS wil meedoen aan verkiezingen (Foto: ANP)