FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 september 2016

Uitslagen Champions League 27/09/2016

Vanavond stond voor de ploegen in de groepen E tot en met H de tweede speelronde in de Champions League op het programma. AS Monaco behield de leiding in groep E dankzij een gelijkspel in extremis. Borussia Dortmund en Real Madrid delen de leiding in Groep F dankzij een laat gelijkspel. In het andere duel scoorde Bas Dost voor Sporting Portugal. Leicester City won ook haar tweede duel in groep G, terwijl Kopenhagen over Club Brugge heen walste. Juventus en Sevilla zegevierden in groep H, waardoor zij de leiding delen met vier punten uit twee duels.

Groep E
AS Monaco (Fra) - Bayer Leverkusen (Dui) 1-1 (0-0)
73' Hernández 0-1
90+4' Glik 1-1

CSKA Moskou (Rus) - Tottenham Hotspur (Eng) 0-1 (0-0)
71' Son 0-1


Groep F
Borussia Dortmund (Dui) - Real Madrid (Spa) 2-2 (1-1)
17' C.Ronaldo 0-1
43' Aubameyang 1-1
68' Varane 1-2
87' Schürrle 2-2

Sporting Portugal (Por) - Legia Warschau (Pol) 2-0 (2-0)
28' Ruiz 1-0
37' Dost 2-0


Groep G
Leicester City (Eng) - FC Porto (Por) 1-0 (1-0)
25' Slimani 1-0

FC Kopenhagen (Den) - Club Brugge (Bel) 4-0 (0-0)
54' Denswil (e.d.) 1-0
64' Delanay 2-0
69' Santander 3-0
90+2' M.Jörgensen 4-0


Groep H
Dinamo Zagreb (Kro) - Juventus (Ita) 0-4 (0-2)
24' Pjanic 0-1
31' Higuaín 0-2
57' Dybala 0-3
85' Dani Alves 0-4

Sevilla (Spa) - Olympique Lyon (Fra) 1-0 (0-0)
52' Ben Yedder 1-0

Douwe Bob, Ronnie Flex in race voor MTV Award

Douwe Bob, Ronnie Flex, Broederliefde, Sam Feldt en Julian Jordan maken dit jaar kans op de MTV European Music Award voor Best Dutch Act. Dat heeft de muziekzender dinsdag bekendgemaakt. Daarmee krijgt de prijs voor het eerst in drie jaar een andere winnaar: in 2013, 2014 en 2015 ging Kensington er met de award vandoor.

"De lijst voor de Best Dutch Act-categorie van de MTV EMA Rotterdam 2016 bestaat uit jong talent dat de afgelopen maanden veel te zien is geweest op festivals, in de top van de Nederlandse hitlijsten stond en veel gestreamd is", laat Chereen Gayadin van MTV weten. "We zijn ontzettend trots op de genomineerden, het laat de diversiteit en verscheidenheid zien van het talent dat Nederland heeft."

Ook buiten de Best Dutch Act-categorie zijn er winkansen voor Nederlanders: Martin Garrix en Afrojack zijn genomineerd voor Best Electronic. De internationale nominatielijst wordt verder aangevoerd door Beyoncé en Justin Bieber, met ieder vijf nominaties. Adele volgt op de voet met vier, terwijl Rihanna en Drake drie keer op de lijst staan. Zij dingen allemaal mee in de belangrijkste categorieën Best Song en Best Video. De stembussen zijn dinsdag direct geopend.

De EMA's worden op 6 november uitgereikt tijdens een grootse show in de Rotterdamse Ahoy. De winnaar in de Best Dutch Act-categorie mag zijn award al een paar dagen eerder in ontvangst nemen. Dat gebeurt tijdens het officiële openingsevent van de MTV Music Week op 2 november in Annabel Rotterdam.

Douwe Bob, Ronnie Flex in race voor MTV Award
Douwe Bob, Ronnie Flex in race voor MTV Award (Foto: BuzzE)

OM maakt lanceerlocatie raket MH17 bekend

Het Openbaar Ministerie presenteert woensdag in Nieuwegein de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van het toestel van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. Het gaat om de resultaten van het onderzoek naar het wapen waarmee het vliegtuig op 17 juli 2014 werd neergeschoten en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan.

Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig. Het Nederlands Openbaar Ministerie leidt het internationale onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert.

De nabestaanden van de slachtoffers krijgen de resultaten 's morgens als eerste te horen. Om 13.00 uur volgt er een persconferentie.

Moskou
Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.

Maandag ontkende Moskou opnieuw iedere betrokkenheid. Uit pas opgedoken radargegevens blijkt volgens het Russische ministerie van Defensie dat er geen raket is afgevuurd uit gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden.

Oekraïens gebied
Het Russische ministerie van Defensie gaf een presentatie over radargegevens uit de regio Rostov, waar vorige week voor het eerst gewag van is gemaakt. Eerder hadden de Russen laten weten dat de radardata niet bewaard waren gebleven.

Volgens de Russen was er wel Oekraïens luchtafweer actief in de buurt van de plek van de crash. Dat de Oekraïense autoriteiten geen ruwe radargegevens hebben aangeleverd voor het onderzoek naar de ramp, wijst er volgens de Russische autoriteiten op dat het toestel mogelijk is geraakt door een Buk-raket afkomstig uit Oekraïens gebied.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorig jaar dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra gebeurde dat bovendien vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.

OM maakt lanceerlocatie raket MH17 bekend
OM maakt lanceerlocatie raket MH17 bekend (Foto: ANP)

Peter van Straaten wint weer Inktspotprijs

Peter van Straaten heeft de Inktspotprijs 2016 gewonnen met zijn tekening 'Vluchtelingen'. Dat werd dinsdagmiddag bekend in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Het is de vijfde maal dat de 81-jarige Peter van Straaten de Inktspotprijs wint. Hij was niet bij de prijsuitreiking aanwezig omdat zijn gezondheid dat niet meer toestaat. Hij dankte met een schriftelijke boodschap: "Dit was de allerlaatste keer voor mij. Ik ben helaas uitgewerkt."

De winnende tekening toont twee vrouwen. De ene vrouw draagt een jas met capuchon, lange broek en twee tassen. Zij zegt tegen de andere vrouw in mantelpak: "Ik ben geen vluchteling. Ik woon al twintig jaar naast u".

Oppenheimer
Niemand won zo vaak de Inktspotprijs als Van Straaten. De winnende tekening verscheen op 3 november 2015 in de Volkskrant.

De jury bestond dit jaar uit Theodor Holman, Dominique van der Heyde en Ionica Smeets. Abdelkader Benali werd deze zomer uit de jury gezet nadat hij zich negatief had uitgelaten over cartoonist Ruben Oppenheimer op Twitter.

Peter van Straaten wint weer Inktspotprijs
Peter van Straaten wint weer Inktspotprijs (Foto: BuzzE)

Geen mazelen meer in Amerika

De ziekte mazelen is op het Amerikaanse continent uitgeroeid. Dit heeft de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie dinsdag bekendgemaakt. Het is het eerste continent waar deze soms zeer schadelijke en in een enkel geval dodelijke virusziekte officieel is uitgebannen.

Het verdwijnen van de aandoening is een gevolg van 22 jaar van inentingen. Het laatste Amerikaanse geval is in 2002 geconstateerd en daarna zijn er enkel nog patiënten geweest die van buiten het continent kwamen.

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes. Het zijn vooral jonge kinderen die het virus oplopen en in arme landen overlijden nog steeds veel kinderen aan de gevolgen van de ziekte. Nederland vaccineert al sinds 1976 tegen de aandoening die hier vrijwel niet meer voorkomt. Er zijn naar schatting tien gevallen per jaar. In groepen die zich niet laten inenten kunnen uitbarstingen van de ziekte voorkomen.

Geen mazelen meer in Amerika
Geen mazelen meer in Amerika (Foto: ANP)

IMF: vrijhandel gunstig voor armere mensen

De vrije internationale handel van goederen pakt over het algemeen vooral gunstig uit voor mensen met lagere inkomens. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Internationale handel zorgt voor lagere prijzen en een groter aanbod aan goederen. Hoewel veel verzet tegen globalisering wordt ingegeven door het gevoel dat vooral rijke mensen hiervan profiteren, blijkt uit onderzoek het tegendeel, aldus het fonds. Juist de mensen aan 'de onderkant van de inkomensverdeling' hebben het meeste baat bij de lagere prijzen, omdat zij een relatief groot deel van hun inkomen aan veel verhandelde goederen uitgeven.

Het IMF waarschuwt in zijn rapport voor het opkomende protectionisme. Onderhandelingen over nieuwe vrijhandelsakkoorden (zoals TTIP) moeten volgens het fonds worden aangegrepen om de handel en de welvaart vooruit te helpen.

IMF: vrijhandel gunstig voor armere mensen
IMF: vrijhandel gunstig voor armere mensen (Foto: ANP)

Rechtse pers teleurgesteld in Trump

Ook conservatief Amerika is niet onder de indruk van het optreden van Donald Trump in het eerste verkiezingsdebat met Hillary Clinton. Rechtse Amerikaanse media en opiniemakers spreken van gemiste kansen voor de Republikeinse kandidaat, die het ook volgens de toonaangevende pers moest afleggen tegen Clinton.

Vooral het e-mailschandaal dat Clinton achtervolgt, had Trump beter moeten uitbuiten, vinden commentatoren van Fox News, de huiszender van de Republikeinen. De Daily Caller voegt daaraan de ophef over de liefdadigheidsstichting van de Clintons toe. Volgens de rechts-populistische website was dat verzuim niet alleen aan Trump te wijten, maar had ook de debatleider de kwesties kunnen aansnijden.

Ook het uiterst rechtse Breitbart News richtte zijn pijlen op debatleider Lester Holt.

Rechtse pers VS teleurgesteld in Trump
Rechtse pers teleurgesteld in Trump (Foto: ANP)

Pindakaasvloer van Schippers in Bonn te zien

Wim T. Schippers is tot 13 november het onderwerp van een groot retrospectief in de Kunstverein, een museum in de Duitse plaats Bonn. De expositie belicht zijn volledige oeuvre. Er zijn tekeningen, korte films, televisiesketches, platen, documentatie over zijn toneelstukken en bijzondere kunstobjecten zoals de beroemde Pindakaasvloer te zien.

Het is volgens het museum voor het eerst in lange tijd dat werk van Schippers buiten Nederland wordt geëxposeerd. Schippers (1942) volgde een opleiding aan de Rietveld Academie, maar maakte deze niet af. Het centrale thema in zijn werk is dat het leven nergens op slaat; veel van zijn kunstwerken worden gekenmerkt door absurditeit. Bij het grote publiek werd de kunstenaar bekend van de Fred Hachéshow die hij jarenlang voor de VPRO maakte en als inspreker van de populaire poppen Ernie en Kermit in het kinderprogramma Sesamstraat.

De beroemde Pindakaasvloer, die bestaat uit een groot vlak op de vloer waarop 1100 liter pindakaas is gesmeerd, bedacht Schippers in 1962. Het werk was voor het eerst te zien in 1969 in een galerie in Loenersloot en werd in de decennia daarna onder meer geëxposeerd in Utrecht en Rotterdam.

Pindakaasvloer van Schippers in Bonn te zien
Pindakaasvloer van Schippers in Bonn te zien (Foto: BuzzE)

'Tijd voor een nationaal zorgfonds'

Een nationaal zorgfonds in plaats van de zorgverzekeraars is een goed idee. Dat vindt een overgrote meerderheid van de respondenten op een poll op FOK.nl.

Van ruim 2500 respondenten vindt bijna 40 procent dat dat nationaal zorgfonds per direct ingevoerd moet worden. Nog eens dik 45 procent vindt het fonds interessant, maar wil wel dat het plan grondig doorgerekend wordt. Ongeveer 13 procent vindt dat het huidige systeem behouden moet blijven, al dan niet met aanpassingen.

Het nationaal zorgfonds is een initiatief van de SP. Deze partij vindt dat de zorgverzekeraars veel te veel macht hebben gekregen. Ook de bureaucratie in de zorg kost klauwen vol geld, aldus de partij. Om deze verspilling van premiegeld te voorkomen, moet het nationaal zorgfonds ingevoerd worden, zodat er een einde komt aan marktwerking en eigen risico.

'Zorgverzekeraars moeten plaats maken voor nationaal zorgfonds' (Foto: ANP)
'Zorgverzekeraars moeten plaats maken voor nationaal zorgfonds' (Foto: ANP)

Zwemmer Manaudou maakt opmerkelijke carrièreswitch

Topzwemmer Florent Manaudou uit Frankrijk zet voorlopig een punt achter zijn zwemcarrière. De olympisch kampioen van 2012 op de 50 vrij en zilveren medaillewinnaar op de afgelopen Spelen ambieert een carrière in de handbalsport. Dit maakte de 25-jarige Fransman vandaag bekend. 

Manaudou gaat handballen bij een eersteklasser uit uit Aix-en-Provence. “Ik zet mijn zwemcarrière voorlopig tussen haakjes. Ik wil geen definitieve of overhaaste beslissingen nemen. Maar verder doen zonder er plezier aan te beleven of om de verkeerde redenen, wil ik evenmin”, stelt de broer van Laure Manaudou, ook een inmiddels gestopte oud-zwemkampioene. “In het handbal is mijn enige ambitie om het beste van mezelf te geven en zo opnieuw het plezier in het sporten terug te vinden.”

Als kind van een Franse vader en Nederlandse moeder handbalde Manaudou al. "Ik was er vrij goed in, gelukkig zit het in mijn genen dat ik vrij explosief ben", zei de zwemmer begin dit jaar al in de krant La Provence. "Het lijkt me geweldig om ooit op professioneel niveau te handballen, of dat nou over twee, vier of acht jaar is." 

Florent Manaudou met zijn zilveren medaille op de 50 meter vrije slag in Rio de Janeiro (Foto: Getty Images)

Uber bezorgt maaltijden in Amsterdam

Taxibedrijf Uber gaat in Amsterdam voortaan ook maaltijden bezorgen, met behulp van fietskoeriers. Daarmee krijgen bestaande bezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Foodora er een concurrent bij.

De dienst, genaamd UberEATS, start donderdag. Bestellen gaat eenvoudig via een app, eigenlijk op dezelfde manier als consumenten bij Uber een taxirit kunnen boeken. Voorbeelden van aangesloten restaurants zijn Burgermeester, Juice & Salads, Yoghurt Barn en Nooch. Uber probeert direct een aanzienlijk marktaandeel te bemachtigen door in de eerste maanden geen bezorgkosten te rekenen.

Het in 2009 opgerichte Uber wordt wel gezien als de meest waardevolle start-up ter wereld. Uber biedt inmiddels taxiritjes aan in meer dan vierhonderd grote steden in de wereld. In Amsterdam heeft Uber hierdoor ook al tienduizenden gebruikers.

Het bedrijf is in Nederland niet onomstreden. Via de dienst UberPOP konden mensen tot eind vorig jaar ook taxiritten boeken bij particulieren, die niet over de vereiste taxivergunning beschikten. UberPOP is daarom door de rechter verboden. Oud-eurocommissaris Neelie Kroes werkt ook bij Uber, als voorzitter van een belangrijke adviesraad.

UberEATS bestaat pas in negen landen. Tegelijk met Amsterdam, begint Uber deze week ook met het bezorgen van maaltijden in Dubai en Johannesburg. Daarnaast zal de dienst voor het einde van het jaar ook in Brussel en Stockholm de deuren openen.

Uber bezorgt maaltijden in Amsterdam
Uber bezorgt maaltijden in Amsterdam (Foto: BuzzT)

Ritje in achtbaan kan helpen tegen nierstenen

Wie last heeft van nierstenen doet er goed aan in het achterste wagentje van de achtbaan plaats te nemen. Twee Amerikaanse artsen hoorden in de loop der jaren vaak dat patiënten hun niersteentjes hadden uitgeplast nadat ze in het Disney-pretpark in Florida de achtbaan hadden genomen, meldt Medisch Contact.

De patiënten zaten in de Big Thunder Mountain Railroad, een achtbaan waarin in je niet over de kop gaat maar veelvuldig door elkaar wordt geschud. De twee artsen maakten voor hun onderzoek het ritje minstens twintig keer met een nierbekkenmodel van siliconen.

In de voorste wagentjes kwamen de steentjes in 16 procent van de ritjes los. Bij ritjes in het achterste wagentje gebeurde dit in 64 procent van de gevallen, staat op de website van de federatie van beroepsverenigingen van artsen (KNMG).

Nierstenen zijn kleine kristallen met onopgeloste afvalstoffen die een belemmering kunnen vormen in de urinewegen. Aanvallen met heftige pijnen in de zij en blaas zijn vaak het gevolg.

Ritje in achtbaan kan helpen tegen nierstenen
Ritje in achtbaan kan helpen tegen nierstenen (Foto: ANP)

Boef: Nederland zou trots moeten zijn

Boef is er van overtuigd dat hij een groot artiest was geweest als hij een blanke Nederlander zou zijn geweest. De rapper stoort zich er nu vooral aan dat hij pas media-aandacht heeft vergaard nu hij negatief in het nieuws is geweest.

"Wat ik jammer vind: een paar weken geleden had ik ook al meer dan 100 miljoen views, meer dan 350.000 volgers op Instagram. Alleen was ik nog nooit op televisie geweest", zegt Boef dinsdag in de Volkskrant. "Niet één keer had een programma gedacht: hé, dat is tof, een Nederlands product dat zo succesvol is, wie is die man? Nederland zou ook trots op mij kunnen zijn. Pas nadat de politie erbij was gekomen, wilden ze me op de tv hebben."

"Als ik een Nederlander was, een blanke, dan zou het nog meer booming zijn, dan was ik nu overal nummer 1", vervolgt Boef, die stelt dat hij al op jonge leeftijd wist dat hij 'groot zou worden als hij ging rappen'. "Ik zeg niet dat ik de hardste ben, de beste, maar ik weet dat ik hard ben. Sowieso harder dan 80 procent van de Nederlandse rappers."

Treitervlogger
Zijn vlogs omschrijft Boef vooral als kattenkwaad. "Ik ben geen treitervlogger", zegt de rapper, die vooral niet geassocieerd wil worden met 'die gasten uit Zaandam'. "Zij zijn door mij bekend geworden. Ineens werden we in één hokje geplaatst."

Dat hij niet echt een goed voorbeeld is voor zijn vaak jeugdige kijkers, erkent Boef. "Ik blow bijvoorbeeld in die vlogs, dat zou ik niet moeten doen, ik weet dat er kinderen kijken. Een goed voorbeeld ben ik niet, maar ik denk wel dat ik een inspiratie kan zijn, door hoe ik met muziek mijn leven heb veranderd. Daar kunnen kinderen naar opkijken."

Boef: Nederland zou trots moeten zijn
Boef: Nederland zou trots moeten zijn (Foto: BuzzE)

Piloten KLM vangen bot in pensioenzaak

KLM mag afspraken over een gegarandeerde indexatie van de pensioenen van zijn piloten eenzijdig opzeggen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald in een kort geding dat de pilotenvakbond VNV tegen de luchtvaartmaatschappij had aangespannen.

Tot dusver stegen de pensioenen van de vliegers altijd mee met de inflatie. Maar door de lage rente staat het pensioenfonds er momenteel zo zwak voor, dat dit beleid alleen kan worden voortgezet als KLM dit jaar honderden miljoenen bijstort. Dat geld investeert de directie liever in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen.

KLM gaf in een toelichting aan erop te vertrouwen dat er een 'passende oplossing' wordt gevonden, in samenwerking met de VNV.

CAO
De vakbond reageerde teleurgesteld, maar wees er tegelijkertijd op dat dit 'pas de eerste stap in een mogelijk lange juridische strijd' is geweest. De bond beraadt zich op verdere stappen, maar ziet ook de noodzaak om op korte termijn tot een overeenkomst te komen. "Dat zal echter moeilijk worden in de ernstig bekoelde relatie, waarbij afspraken geen afspraken meer blijken te zijn", zei voorzitter Steven Verhagen.

De pensioenkwestie is niet de enige zaak die voor onrust zorgt onder de KLM-piloten. Zij wachten ook nog altijd op de invulling van beloftes die vorig jaar zijn gedaan bij de onderhandelingen over hun nieuwe cao. Daarbij werd de piloten een aandelenbelang in Air France-KLM en een vertegenwoordiger in het bestuur van het concern toegezegd.

Piloten KLM vangen bot in pensioenzaak
Piloten KLM vangen bot in pensioenzaak (Foto: ANP)

Dijkhoff: vluchtelingetjes snel naar EU

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) denkt dat er aan het einde van dit jaar "substantiële aantallen" minderjarige asielzoekers extra in Nederland en andere EU-lidstaten zullen zijn ondergebracht. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

D66, SP, CU en GroenLinks pleitten begin deze maand voor het met voorrang naar Nederland halen van vluchtelingenkinderen. Duizenden kinderen bivakkeren, veelal zonder ouders, aan onder andere de Grieks-Macedonische grens. Volgens genoemde partijen bevinden ze zich in beroerde omstandigheden en lopen ze kans op uitbuiting en misbruik. Ook ontberen ze onderwijs.

Uit contacten met de Europese Commissie, de Griekse overheid en andere lidstaten maakt VVD'er Dijkhoff op dat een flink aantal in Griekenland verblijvende minderjarigen met prioriteit naar Europa kan, waaronder Nederland. De initiatiefnemer van het voorstel om de kinderen met prioriteit naar betere oorden te brengen, Sjoerd Sjoerdsma van D66, is vooralsnog tevreden met de inspanningen en resultaten van staatssecretaris.

Dijkhoff: vluchtelingetjes snel naar EU
Dijkhoff: vluchtelingetjes snel naar EU (Foto: ANP)

Allardyce ontslagen na schandaal, schrijft wel geschiedenis

Sam Allardyce is door de Engelse voetbalbond ontslagen. De inmiddels ex-bondscoach van het Engelse elftal kwam maandag ernstig in opspraak nadat bleek dat hij in een undercovervalstrik van journalisten was getrapt. Die wisten hem op verborgen camerabeelden tot in detail te laten vertellen hoe bepaalde regels van de FA rondom het eigenaarschap van - veelal jonge - spelers te omzeilen is.

Heel lang heeft Allardyce het als bondscoach niet uitgehouden. Krap twee maanden geleden volgde hij Roy Hodgson op, die Engeland naar een mislukt WK en evengoed gefaald EK leidde. Gareth Southgate, de coach van Jong Engeland, lijkt de voornaamste gegadigde om de nationale ploeg onder zijn hoede te nemen tot er een vaste vervanger is gevonden. Het volgende duel wordt volgende week zaterdag gespeeld in de WK-kwalificatie, waarbij redelijkerwijze verwacht mag worden dat tegenstander Malta ongeacht wie de rol van bondscoach op zich neemt wel verslagen wordt.

Niet alles is overigens negatief als het gaat over het bondscoachschap van de 61-jarige Big Sam. Als enige bondscoach van Engeland heeft hij zijn tijd afgesloten met louter overwinningen op zijn naam. Op de zegereeks van Allardyce staat bijvoorbeeld de 0-1 overwinning op Slowakije eerder deze maand in de WK-kwalificatie. Dat was zowel de eerste als laatste wedstrijd onder leiding van Allardyce, die daardoor met een 100% score geschiedenis schrijft. Ook is hij de enige bondscoach ooit die met het Engelse team ongeslagen is gebleven. 

Schaatser Verweij naar Team Plantina

Schaatser Koen Verweij heeft een nieuwe ploeg gevonden. De Alkmaarder gaat samen met Lucas van Alphen een allroundteam vormen onder de naam Team Plantina dat onder de koepel iSkate valt. Beide rijders hebben vandaag voor twee jaar getekend.

Verweij gaat gebruik maken van eigen coaches en begeleiding, waardoor zijn team los staat van de gelijknamige sprintploeg van Gerard van Velde en de vrouwen allroundploeg. Hij kan wel meetrainen met de opleidingsploeg en gebruik maken van de faciliteiten die iSkate biedt.

Vorig jaar schaatste Verweij door motivatieproblemen geen enkele wedstrijd. Hij kwam toen uit voor de ploeg Justlease van Ireen Wüst. Afgelopen weekend reed Verweij in Leeuwarden al een 500 in 36,92 seconden en een 1.500 meter in 1.48,98 waarmee hij op laatstgenoemde afstand een baanrecord noteerde.

FOK! Film Top 100 is terug!

De zomer zit erop - hoewel je dat niet zou zeggen met de temperaturen van dit weekend - dus is het weer tijd voor het filmevenement van het jaar op ons aller FOK!: de top 100! Vorig jaar trok The Godfather eindelijk aan het langste eind en moest Pulp Fiction met slechts 29 puntjes minder doen met een tweede plek. Zou het dit jaar weer zo spannend worden?

Natuurlijk mogen jullie weer helpen die vraag te beantwoorden, door je lijst met favoriete films te posten in het daarvoor bedoelde topic. Of dat nu een top 100, top 50 of top 10 is: het mag allemaal. Maximaal 100 films krijgen punten, maar een lijstje met 10 films wordt net zo gewaardeerd als een lijst met 500 films. 

Jouw lijst met films kun je posten in dit topic. Hier vind je ook gelijk de regels voor het posten van je lijst, dus check ook even de OP voordat je ermee aan de slag gaat. Heb je inspiratie nodig? Blader dan gerust de topics door van de voorgaande edities: deze staan in de OP verwerkt. 

Je kunt je lijst inleveren tot en met 8 oktober rond middernacht; de volgende ochtend wordt de uitslag bekend gemaakt. Hopelijk dus tot snel op het forum!

Topatlete raakt medailles na 9 jaar kwijt door doping

De Griekse oud-atlete Hrysopiyi Pigi Devetzi moet haar olympische bronzen medaille van 2008 naar alle waarschijnlijkheid inleveren. Een tijdens het WK van 2007 ingeleverd plasje van de hinkstapspringster bleek onlangs bij hertesten positief op stanozolol, een verboden steroïde. 

Het betekent dat Devetzi alle resultaten tot twee jaar na augustus 2007 - toen het WK in Osaka gehouden werd - kwijtraakt. Dat geldt voor haar bronzen medaille op dat WK, zilver op het WK indoor van 2008 en brons op de Olympische Spelen van datzelfde jaar. In 2004 won Devetzi voor eigen publiek olympisch zilver. In de kwalificaties sprong ze daar overigens naar 15,32 meter, een van de verste sprongen ooit. Slechts drie vrouwen kwamen ooit verder.

Dat de Griekse er een schorsing van vier jaar bovenop krijgt kan haar waarschijnlijk bar weinig schelen: ze is in 2009 al gestopt. Dat ging niet helemaal volgens plan, want ze besloot te stoppen nadat ze geschorst werd vanwege het weigeren van een dopingcontrole.

PvdA en GL: brievenbusfirma's naar Kamer

In hun strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking willen PvdA en GroenLinks onder meer brievenbusfirma's naar de Tweede Kamer roepen. De regeringspartij en de oppositiepartij pleiten voor een zogenoemde parlementaire ondervraging om "de onderste steen boven te halen."

Dat laten Tweede Kamerleden Ed Groot (PvdA, foto) en Rik Grashoff (GroenLinks) dinsdag weten. Zij reageren op de recente onthullingen over grootschalige belastingontwijking en ontduiking (Panama Papers). De partijen willen trustkantoren en brievenbusmaatschappijen horen, net als adviseurs die constructies bedenken waarmee rijke particulieren hun vermogen wegsluizen en belasting ontduiken.

De parlementaire ondervraging is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer kan inzetten. Getuigen zijn verplicht op te komen dagen en worden onder ede gehoord.

PvdA en GL: brievenbusfirma's naar Kamer
PvdA en GL: brievenbusfirma's naar Kamer (Foto: ANP)

Nieuwe partij wil basisinkomen en referendum over de Koning

Om vijf voor twaalf precies presenteerde Norbert Klein namens de Vrijzinnige partij zijn verkiezingsprogramma 'Fix the basics'. Meest opvallende zaken: het invoeren van een basisinkomen voor iedereen, en iedere twaalf jaar een referendum over monarchie.

Norbert Klein vormt op dit moment een eenmansfractie in de Tweede Kamer, nadat hij in 2014 zijn lidmaatschap van 50 Plus opzegde. Nu wil hij met de sindsdien bestaande Vrijzinnige Partij meedoen aan de komende verkiezingen.

Iedere Nederlander van 18 of ouder zou, ongeacht zijn tegenprestatie, 800 euro per maand moeten krijgen. Hij noemt dit geen passief vangnet, maar een "trampoline voor de eigen maatschappelijke en persoonlijke ontplooiing". Vluchtelingen zonder definitieve status hebben geen recht op dit Onvoorwaardelijk Basisinkomen, maar hoe hij zijn voorstel wil combineren met het vrije verkeer van personen binnen de EU vermeldt het programma niet.

Twee andere opmerkelijke punten uit zijn programma: invoeren van wifivrije coupé's in de trein (om ons te beschermen tegen de straling), en het afschaffen van de wintertijd (waarmee we formeel in een andere tijdzone komen te liggen dan België en Duitsland).

Wilt u het hele verkiezingsprogramma lezen? Dat kan hier. Op het Fok!forum verder discussiëren over de ideeën van de Vrijzinnige Partij? Dat kan in dit topic!

Brussel zwijgt over uitleg Neelie Kroes

De Europese Commissie wil 'om juridische redenen' niets zeggen over de uitleg die oud-EU-commissaris Neelie Kroes geeft over het verzwijgen van haar banden met een op de Bahama's gevestigd bedrijf. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft volgens zijn woordvoerder een antwoord ontvangen op zijn verzoek om een nadere toelichting.

De correspondentie tussen Juncker en Kroes is 'vertrouwelijk', aldus de woordvoerder dinsdag, die zei te vrezen dat hij voor de rechter wordt gesleept als hij eruit zou citeren. "Wij zullen haar antwoord analyseren." Brussel onderzoekt of het nodig is maatregelen te treffen tegen de Nederlandse oud-commissaris voor Mededinging en de Digitale Agenda.

Kroes ligt onder vuur sinds via de BahamaLeaks bekend werd dat zij een deel van haar Brusselse periode stond ingeschreven als bestuurder van een vennootschap in het belastingparadijs. Ze heeft al erkend de gedragscode te hebben geschonden en zegt de consequenties te aanvaarden.

Brussel zwijgt over uitleg Neelie Kroes
Brussel zwijgt over uitleg Neelie Kroes (Foto: ANP)

Wiebes: 2016 wordt een goed coke-jaar

In de eerste helft van 2016 is er al ruim twee keer zoveel cocaïne onderschept als in heel 2015. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag in de Tweede Kamer.

"2016 wordt een goed coke-jaar, maar dan in de goede zin van het woord", aldus de bewindsman. Hij reageerde op kritische vragen van VVD-Kamerlid Foort van Oosten, die zich zorgen maakt dat Nederland via de haven van Rotterdam wordt overspoeld met cocaïne.

Van Oosten vreest ook nadelen als het aantal douanemedewerkers wordt teruggebracht. Zo zou de gewapende tak van de douane voor bijna de helft worden opgeheven. De Rotterdamse haven mag geen vrijplaats van drugs worden, aldus Van Oosten.

Doelmatiger
Volgens Wiebes is er in tegenstelling tot bepaalde berichten geen sprake van een halvering van de douane in Rotterdam, waardoor smokkelaars vrij spel zouden krijgen. De douaniers worden wel doelmatiger ingezet door bijvoorbeeld slimmer en gericht toezicht. Zo is er een verschuiving van surveillances naar 24 uur per dag camerabewaking. "Smokkelaars innoveren, en dus innoveert de douane ook", aldus Wiebes.

Het is de bedoeling dat de douane de smokkelaars steeds voorblijft, benadrukte de staatssecretaris. "De jacht op de cocaïne is echt van het grootste belang. De inzet van de douane is om méér cocaïne te vangen, maar ook méér wapens, explosieven en nucleair materiaal."

Cocaïnevangst nu al verdubbeld
Wiebes: 2016 wordt een goed coke-jaar (Foto: ANP)

Zwitsers parlement wil boerkaverbod

Zwitserland gaat mogelijk het dragen van een boerka verbieden. Het parlement heeft er dinsdag mee ingestemd. Nu moeten de 26 kantons zich uitspreken over het plan van de nationalistische Zwitserse Volkspartij (SVP). In Duitsland en België is het al verboden om gezichtsbedekkende kleren te dragen.

Het voorstel kreeg 88 stemmen voor en 87 stemmen tegen in het parlement. Tien aanwezige parlementsleden brachten geen stem uit.

Als de Zwitsers een referendum houden over een boerkaverbod, zou volgens peilingen ongeveer 60 procent van de kiezers voor het verbod stemmen.

Zwitsers parlement wil boerkaverbod
Zwitsers parlement wil boerkaverbod (Foto: ANP)

Clickbait: Katy Perry uit de kleren voor verkiezingsspot

Katy Perry is volledig uit de kleren gegaan voor een spotje waarin ze Amerikanen oproept om in november te gaan stemmen. De zangeres heeft het filmpje dinsdagmiddag gedeeld op Twitter.

In de video is te zien hoe Katy de Amerikanen verzekert dat ze volgens de Grondwet in elk outfit welkom zijn in het stemhokje, dus ook in pyjama en bijbehorend ontploft kapsel. Zelf slaapt de zangeres echter het liefst naakt, zo bekent ze. Als ze vervolgens zonder kleren de deur uit gaat, wordt ze echter al snel weer van de straat geplukt door toegesnelde agenten. "Vergeet dat laatste, en vergeet niet te stemmen!", roept Katy vervolgens vanuit een politie-auto.

Degenen die een glimp hopen op te vangen van Katy zonder kleren, komen echter bedrogen uit. In de video zijn de intieme delen van de zangeres zorgvuldig weggewerkt achter zwarte blokjes.

Clickbait
Katy kondigde het filmpje maandag al aan. "Morgen gebruik ik mijn lichaam als clickbait om de wereld te veranderen", zo schreef ze bij een geblurde foto van zichzelf. Toen was echter nog niet precies duidelijk wat ze van plan was.

Hoewel het nog geen november is, zal het voor de meeste volgers van Katy geen verrassing zijn op wie ze zal stemmen. In de afgelopen maanden liet ze dikwijls via sociale media weten dat ze achter Hillary Clinton staat. Ook kwam ze al diverse keren opdagen bij bijeenkomsten van Democraten.

Katy Perry uit de kleren voor verkiezingsspot
Katy Perry uit de kleren voor verkiezingsspot (Foto: BuzzE)

Groot offensief regeringsleger in Aleppo

Syrische regeringstroepen hebben een grootscheepse aanval ingezet op de grondig gebombardeerde wijken van Aleppo die in handen zijn van de rebellen. Ze openden de aanval dinsdag over vier fronten, meldde een hooggeplaatste opstandeling.

Het grondoffensief is het grootste van de laatste maanden. Het regeringsleger draaide de rebellen in Aleppo vorige week, na het stuklopen van de wapenstilstand, opnieuw de duimschroeven aan. Het leger wil hen voor eens en altijd uit de verwoeste miljoenenstad verdrijven.

Volgens een Iraakse militiecommandant die aan de zijde van de Syrische regering vecht, trekt een elite-eenheid in Aleppo tanks en pantservoertuigen samen. De Nimr, zoals het keurkorps heet, zouden de nieuwe campagne tegen de rebellen in Aleppo aanvoeren.

Groot offensief regeringsleger in Aleppo
Groot offensief regeringsleger in Aleppo (Foto: ANP)

Jihadist veroordeeld om verwoesting erfgoed Timboektoe

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft dinsdag Ahmad al-Faqi al-Mahdi veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens vernietiging van cultureel erfgoed. De Malinese jihadist is schuldig bevonden aan het vernietigen van meerdere mausolea en een moskee in de stad Timboektoe, in Mali.

Het is voor het eerst dat iemand wegens een dergelijk vergrijp is veroordeeld. Het geldt officieel als een oorlogsmisdaad.

De straf had hoger uit kunnen vallen, tot maximaal dertig jaar, maar al-Mahdi werkte mee aan het onderzoek en betuigde spijt voor zijn daden.

Strafhof: celstraf voor verwoesting erfgoed
Jihadist veroordeeld om verwoesting erfgoed Timboektoe (Foto: ANP)

Xbox One S Lamborghini-uitvoering is sexy

Vandaag is de officiële releasedatum van Forza Horizon 3, en om dit heuglijke feit te vieren heeft Xbox Australia een speciale uitvoering van de Xbox One S ontworpen. De Xbox One S 'Lamborghini Centenario Edition' lijkt helaas alleen beschikbaar te zijn voor inwoners van Australië, maar worden ongetwijfeld nadien voor woekerprijzen op eBay aangeboden.

"Net zoals de twee miljoen dollar kostende auto, die de looks van deze console-uitvoering heeft geïnspireerd en tevens schittert op de voorkant van de hoes van Forza Horizon 3, heeft deze Xbox One S verschillende kenmerken die overeenkomen. Met het pistool-metalen uiterlijk en gele strepen-finish kijkt u naar een state-of-the-art stukje engineering", aldus Microsoft Australia over hun in beperkte oplage beschikbare hebbedingetje.

Forza Horizon 3 kwam vandaag uit voor Xbox One en pc. Lees de FOK!-review hier.

En nog wat shots van de Centenario uit Forza Horizon 3, omdat het kan:

Kamer wil financiering moskeeën door Turkije stoppen

De Tweede Kamer heeft de regering opgeroepen om een einde te maken aan de financiering van moskeeën in Nederland door het Turkse ministerie van Godsdienstzaken Diyanet. Een motie van CDA-leider Sybrand Buma werd vanmiddag aangenomen.

De motie werd twee weken geleden ingediend door de drie christelijke fractievoorzitters Sybrand Buma, Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij aan het einde van het debat over de couppoging in Turkije. Het merendeel van de Turkse moskeeën in Nederland, naar schatting zo'n 250, maakt deel uit van het Soennitische netwerk van Diyanet. De imams van die moskeeën worden dus benoemd en betaald vanuit Turkije.

Kamerleden eisen lijst gesteunde moskeeën (Foto: ANP)
Kamerleden willen einde aan Turkse staatssteun moskeeën (Foto: ANP)

In de motie wordt de regering opgeroepen om maatregelen te nemen om de financiering door de Turkse overheid te stoppen en hierover de Kamer binnen drie maanden te informeren. Ze werd met 75 stemmen tegen 67 aangenomen. Naast de indieners CDA, ChristenUnie en SGP stemden ook VVD en PVV in met de motie, maar coalitiepartner PvdA stemde tegen, net als de andere linkse partijen. Verder werd ook nog twee moties van de SP aangenomen om "de lange arm van Ankara te veroordelen" en om de financiële steun aan Turkije ten behoeve van de EU-toetredingsdoelstellingen op te schorten.

Premier Mark Rutte gaf in een reactie op de laatste motie aan dat Nederland daarover niet zelfstandig kan beslissen. Ook bij uitvoering van de motie over de moskeefinanciering voorziet hij problemen: de grondwettelijke vrijheid van godsdienst zou in het geding kunnen zijn.

Duitse privacywaakhond pakt Facebook aan

Facebook moet onmiddellijk stoppen met het opslaan en gebruiken van gegevens van de circa 35 miljoen Duitse gebruikers van zijn berichtendienst WhatsApp. Dat heeft een privacywaakhond in Hamburg dinsdag bepaald.

Facebook nam WhatsApp in februari 2014 over voor 16 miljard dollar. Tot voor kort hield het bedrijf de klantgegevens van de chatdienst strikt gescheiden van die van het eigen sociale netwerk. Maar onlangs paste het de gebruiksvoorwaarden aan zodat uitwisseling mogelijk werd.

Die wijziging kan volgens de Hamburgse privacywaakhond evenwel niet door de beugel. Twee jaar geleden is beloofd dat de gegevens van WhatsApp-gebruikers niet gedeeld zouden worden met Facebook. Dat dit nu toch gebeurt, zonder expliciete toestemming te vragen, is strijdig met Duitse privacywetgeving.

Een woordvoerder van Facebook zei dat het bedrijf meent te voldoen aan Europese privacywetgeving. "We zullen samenwerken met de privacy-autoriteit in Hamburg met als doel om vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen", liet hij weten.

Ook in Nederland wordt kritisch gekeken naar het nieuwe privacybeleid van WhatsApp. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) sprak er eerder deze maand zijn zorg over uit. De Autoriteit Persoonsgegevens zag toen evenwel nog geen reden om in actie te komen.

Een woordvoerster van de Nederlandse privacywaakhond liet weten dat de werkwijze van Facebook wel vragen oproept. De kwestie wordt dan ook besproken in Brussel, waar dinsdag en woensdag de voorzitters van de Europese privacytoezichthouders bijeen zijn.

Duitse privacywaakhond pakt Facebook aan
Duitse privacywaakhond pakt Facebook aan (Foto: BuzzT)

Nederland beste EU-land op concurrentielijst

Nederland is dit jaar de meest concurrerende economie van de Europese Unie, blijkt uit een nieuw onderzoek van het World Economic Forum (WEF). Op de wereldwijde ranglijst is ons land één plek gestegen naar de vierde positie, waardoor Duitsland voorbij is gestreefd. Alleen Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten scoren beter.

Volgens de Rotterdamse hoogleraar bedrijfskunde Henk Volberda dankt Nederland de hoge plaats onder meer aan zijn goede infrastructuur, gezondheidszorg en hoger onderwijs. Ook lopen we voorop met de toepassing van nieuwe technologieën. Volberda's onderzoeksinstituut Inscope verzamelde de gegevens voor Nederland bij de WEF-studie.

De enige echte achilleshiel van Nederland blijft de financiële dienstverlening van banken aan het bedrijfsleven, aldus de professor. Hij wijst er onder meer op dat de kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf hier nog stukken beter kan.

Nederland beste EU-land op concurrentielijst
Nederland beste EU-land op concurrentielijst (Foto: ANP)

Syntus nieuwe busvervoerder Almere

Syntus gaat van 2018 tot 2027 het busvervoer in Almere en omstreken doen. Het bedrijf neemt het werk over van Connexxion.

De gemeente had offertes ontvangen van de vervoersbedrijven Arriva, Connexxion, EBS en Syntus. Behalve voor het lokale vervoer in Almere gaat het ook om verbindingen met Amsterdam en Het Gooi.

Het colllege heeft voor Syntus gekozen omdat het 'een bieding heeft gedaan waarin meer vervoer wordt aangeboden dan het college had verwacht'.

Met het busvervoer Almere is elk jaar een overheidsbijdrage van ruim 11 miljoen euro gemoeid plus een jaarlijkse subsidie van 1 miljoen voor sociale veiligheid.

Syntus nieuwe busvervoerder Almere
Syntus nieuwe busvervoerder Almere (Foto: ANP)

Oppositie heeft vragen over hogere zorgpremie

In de Tweede Kamer zijn uiteenlopende reacties te horen op de hogere premie die zorgverzekeraar DSW dinsdag aankondigde. Oppositiepartijen D66, SP en ChristenUnie willen uitleg van het kabinet. Regeringspartij PvdA wijst erop dat de zorgtoeslag meestijgt met de premie.

Zorgverzekeraar DSW meldde dinsdag dat de premie voor de basisverzekering met 9,25 euro per maand zal stijgen. DSW is meestal de eerste die de premie voor het nieuwe jaar bekend maakt, de andere verzekeraars volgen binnenkort. Het ministerie van Volksgezondheid ging bij Prinsjesdag nog uit van een stijging van 3,50 euro. D66 wil van het kabinet horen wat de stijging van de zorgpremie betekent voor de koopkracht van lage en middeninkomens.
Oppositie heeft vragen over hogere zorgpremie

Oppositie heeft vragen over hogere zorgpremie (Foto: ANP)

Volgens de SP laat dit zien dat de raming van het kabinet te rooskleurig was. SP-leider Emile Roemer stelt: "De koopkrachtplaatjes kunnen nu de prullenbak in. Er moeten snel nieuwe cijfers komen en compenserende maatregelen." PVV-leider Geert Wilders noemt de stijging ongelofelijk. "Hoe kan dit nou. De verzekeraars kunnen miljarden euro's met elkaar inzetten om de premie minder te verhogen en misschien zelfs te verlagen." ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers stelt na het bekend worden van de DSW-premie dat het er somber uitziet. Ook Segers wil uitleg van het kabinet over mogelijke gevolgen.

Regeringspartij PvdA noemt de hogere zorgpremie een tegenvaller. "Het is altijd moeilijk in te schatten. Gelukkig stijgt de zorgtoeslag gewoon mee met de premie, dus voor mensen met een laag inkomen, met alleen AOW, verandert er niets", aldus PvdA-leider Diederik Samsom. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bevestigde dit desgevraagd voor RTLZ: "Lagere inkomens mogen niet de dupe worden".

Halbe Zijlstra (fractievoorzitter VVD) benadert de stijging vanuit een ander oogpunt. Hij benadrukt dat DSW altijd een trendsetter is, en wil afwachten wat de andere verzekeraars doen. Zijlstra wijst er bovendien op dat er ook meer wordt vergoed via het basispakket. "Als we met zijn allen meer zorg mogen afnemen, kost dat ook meer geld. Gratis zorg bestaat niet."

Planet Coaster laat crashes zien

Nog twee maanden wachten en dan kunnen wij eindelijk beginnen met Planet Coaster. Een game die RollerCoaster Tycoon moet gaan opvolgen.

Uiteraard zal je na het bouwen van de ultieme achtbaan ook de boel moeten gaan testen en dit zal niet altijd goed gaan. Er is nu een filmpje online verschenen waarin we zien wat we kunnen verwachten als het mis gaat. Planet Coaster komt uit op 17 november voor pc. 

Nederland telt steeds meer oproepkrachten

Steeds meer werk in Nederland wordt gedaan door oproepkrachten. Tussen 2010 en 2015 groeide het aantal banen op oproepbasis met 143.000. Dit betekent een toename in die periode met 36 procent, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde.

Vorig jaar telde Nederland 545.000 banen die door oproepkrachten werden ingevuld. Dat komt neer op 7 procent van alle banen, tegenover 5 procent van al het werk in 2010. Het overgrote deel van de oproepkrachten betreft jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Het merendeel van hen is scholier of student. De aanwas van nieuwe oproepbanen speelde vooral bij werk dat door jongeren wordt gedaan.

De horeca telde de meeste oproepkrachten. Vorig jaar werkte hier ruim een op de vier werknemers op oproepbasis. Dat was vijf jaar eerder nog een op de vijf personeelsleden. Overigens worden oproepkrachten in de horeca het minst betaald. Vorig jaar lag het salaris op iets minder dan 10 euro per uur gemiddeld.

Ook in de landbouw, de cultuursector en in de sport en recreatie zat het aandeel oproepkrachten de laatste jaren in de lift.

De belangrijkste reden voor oproepkrachten om op die basis aan het werk te gaan, is de behoefte aan flexibiliteit. Dat geldt vooral voor jongeren tot 25 jaar en ouderen vanaf 65 jaar. In de leeftijdscategorieën daartussen speelt het niet kunnen krijgen van een vaste baan ook een belangrijke rol. Toch geeft ook hier 40 procent van de oproepkrachten aan juist behoefte te hebben aan flexibiliteit.

Nederland telt steeds meer oproepkrachten
Nederland telt steeds meer oproepkrachten (Foto: ANP)

Selena Gomez meldt zich in kliniek

Selena Gomez heeft zich op laten nemen in een kliniek om zich in alle rust te kunnen focussen op haar gezondheid en haar leven weer op de rails te krijgen. De zangeres zit er sinds begin september en blijft er zeker zestig dagen, zegt een bron tegen Radar Online.

Het revalidatiecentrum, dat alleen vrouwelijke patiënten toelaat, ligt in een bosrijke omgeving aan de Amerikaanse oostkust. Uit privacy-overwegingen vermeldt Radar Online de exacte locatie niet. De bron benadrukt dat Selena niet in een afkickkliniek is beland of wordt behandeld voor drugsgerelateerde problemen. Naar verwachting neemt ze tijdens haar verblijf deel aan intensieve therapiesessies.

De 24-jarige wereldster brak afgelopen zomer haar tournee af vanwege haar gezondheid. Ze wil de tijd nemen om te kunnen werken aan paniekaanvallen en een depressie die het gevolg zijn van de auto-immuunziekte lupus waar ze aan lijdt. Daardoor gaat ook haar concert in Nederland, dat gepland stond op 18 oktober in de Ziggo Dome, niet door.

Selena Gomez meldt zich in kliniek
Selena Gomez meldt zich in kliniek (Foto: BuzzE)

Klein varken teaset Beyond Good & Evil 2

Ubisoft en Michel Ancel zijn overduidelijk Beyond Good & Evil 2 aan het teasen. De maker laat een wel erg jeugdige Pey zien op het instagram-account van zijn bedenker.

"Michel Ancel heeft een Instragram-account en we bevelen aan om er goed op te letten", tweet Ubisoft Frankrijk met een link naar de instagram-post van Michel Ancel. "Ergens in System 4" leest de caption van het bericht. "Bedankt Ubisoft om dit mogelijk te maken!".

Het plaatje laat Pey uit Beyond Good & Evil als kind zien. System 4 is de naam van het zonnestelsel in het spel. Ubisoft heeft Beyond Good & Evil 2 al in 2008 aangekondigd. Michel Ancel werkt er nog steeds aan, maar omdat hij ook bezig is met Wild duurt het simpelweg langer voordat we het langverwachte vervolg echt gaan zien.

Beyond Good & Evil 2 tease

'Belgische agent wilde moorden plegen'

Een politieman uit Wallonië zou concrete plannen hebben gehad om twee moorden te plegen. De 35-jarige Thomas V. werd maandag opgepakt in zijn woning in Marcinelle, bij Charleroi. Hij hield volgens Belgische media een lijst bij met nog meer namen van mogelijke slachtoffers, waaronder liefdesrivalen.

De oud-militair bestelde via afgeschermde internetsites onder meer automatische vuurwapens en handgranaten, zo vernamen de Belgische autoriteiten van buitenlandse inlichtingendiensten. Zijn telefoon werd vervolgens getapt en hij werd geschaduwd, waarna de politie toestemming kreeg de woning binnen te vallen.

Daar werden wapens aangetroffen, maar volgens de krant La Dernière Heure ook een schriftje met namen van mensen met wie hij conflicten had, en van partners van ex-vriendinnen die hij zou hebben willen ombrengen. De man, die geen strafblad heeft en met psychische problemen zou kampen, heeft dat overigens in een verhoor ontkend.

'Belgische agent wilde moorden plegen'
'Belgische agent wilde moorden plegen' (Foto: ANP)

Geen herziening in misbruikzaak Cliff Richard

Cliff Richard wordt definitief niet vervolgd voor seksueel misbruik. Twee verzoeken tot herziening van de beslissing om de zanger niet te vervolgen zijn afgewezen. Volgens het Britse Openbaar Ministerie was het besluit 'correct'. Daarmee lijkt een einde te komen aan de langlopende zaak rond Cliff en zijn vermeende kindermisbruik.

"Ik heb altijd gezegd dat ik onschuldig ben, dus ik ben erg blij met de beslissing met het Openbaar Ministerie en de snelheid waarmee ze tot een besluit zijn gekomen", zegt de 75-jarige Cliff in een reactie tegenover The Telegraph. "Ik hoop dat de zaak nu echt gesloten is."

In juni besloot het Openbaar Ministerie de twee jaar voortslepende zaak te laten rusten omdat er onvoldoende bewijs was voor de beschuldigingen, die door vier destijds minderjarige mannen werden geuit en betrekking hadden op de jaren 1958 tot 1983. Daarna meldden zich echter twee slachtoffers met een verzoek tot herziening. Een onafhankelijk team heeft nu opnieuw naar de hele zaak gekeken en komt tot dezelfde conclusie als het OM eerder.

Eerder deze maand meldden Britse media nog dat Cliff zwaar onder de zaak lijdt. De zanger, bekend van klassiekers als The Young Ones en Living Doll, zou amper eten en slapen omdat hij er volledig doorheen zou zitten.

Geen herziening in misbruikzaak Cliff Richard
Geen herziening in misbruikzaak Cliff Richard (Foto: BuzzE)

Van Gogh inspireert Armin van Buuren

Armin van Buuren heeft een multimediatour gemaakt voor het Van Gogh Museum in Amsterdam. De wereldberoemde Nederlandse dj koos elf schilderijen van de kunstenaar, waarover hij vertelt. Natuurlijk ontbreekt ook zijn muziek niet in de tour Embrace Vincent, die vanaf 21 oktober beschikbaar is in het museum.

De muziek komt uit de wereldtour Armin Only Embrace en wordt voor de gelegenheid ook apart als album uitgebracht onder de naam Club Embrace. De multimediatour, die zowel in het Nederlands als Engels verkrijgbaar is, komt er ter gelegenheid van het Amsterdam Dance Event, dat in oktober plaatsvindt.

"De schilderijen krijgen vanzelf een eigen leven, gaan werken in je hoofd", zegt de dj. "En ik koppelde er automatisch muziek aan. Van Gogh inspireert. Mij ook."

De tour is beschikbaar tot 1 december in het van Gogh museum.

Van Gogh inspireert Armin van Buuren
Van Gogh inspireert Armin van Buuren (Foto: BuzzE)

Chantal Janzen koopt eerste Kinderpostzegels

"Wilt u Kinderpostzegels kopen?" Die vraag wordt komende week aan veel voordeuren gesteld. De jaarlijkse actie van schoolkinderen begint dinsdag aan de voordeur van presentatrice Chantal Janzen in Amsterdam. Zij koopt als eerste Kinderpostzegels en -kaarten, die dit jaar zijn bedrukt met tekeningen van Fiep Westendorp.

De verkoopster van de eerste set is de twaalfjarige Chelsea, die met haar moeder in een vrouwenopvanghuis heeft gewoond. De stichting Kinderpostzegels steunt met de opbrengst van de verkoop onder meer projecten die kinderen in dergelijke situaties ondersteunen.

Vorig jaar was de opbrengst van de Kinderpostzegelverkoop 9,5 miljoen euro.

Chantal Janzen koopt eerste Kinderpostzegels
Chantal Janzen koopt eerste Kinderpostzegels (Foto: BuzzE)

Referendum Schotland 'nog steeds optie'

Schotland blijft dreigen met een nieuw referendum over onafhankelijkheid. Zo'n stemming 'moet een optie blijven' wanneer Schotland met een Brexit uit de gemeenschappelijke Europese markt dreigt te worden gedwongen. De Schotse premier Nicola Sturgeon zei dat dinsdag tijdens een toespraak in Londen.

Sturgeon wil duidelijkheid van de nieuwe Britse regering. "Het zou helpen om meer te weten over de gedachtegang van de regering. Iedereen zou profiteren van duidelijkheid", aldus Sturgeon.

Sturgeon leidt de Schotse Nationale Partij. Ze kwam in 2014 aan de macht nadat haar partijgenoot Alex Salmond een referendum over onafhankelijkheid had verloren. Bij het brexit-referendum was Sturgeon een van de leiders van het remain-kamp. De meeste Schotten wilden binnen de EU blijven, de Engelsen en Welsh wilden juist in meerderheid uit de unie.

Referendum Schotland 'nog steeds optie'
Referendum Schotland 'nog steeds optie' (Foto: ANP)

Tien jaar cel en tbs voor moord op ex

De rechtbank in Breda heeft dinsdag tien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan John F. Hij schoot 10 augustus vorig jaar zijn ex Linda van der Giesen (28) bewust dood op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk, waar ze werkte.

Dat gebeurde na een hevige en al enige tijd durende ruzie met Linda en een andere ex, waarbij Linda motorclubleden op hem zou hebben afgestuurd.

F. verklaarde dat hij zelfmoord wilde plegen voor de ogen van Linda. Zij zou hebben geknikt: doe het maar. Toen zou er iets bij F. zijn geknapt en schoot hij haar in een psychose dood, vertelde F. De rechter gelooft dat niet.

Tien jaar cel en tbs voor moord op ex
Tien jaar cel en tbs voor moord op ex (Foto: ANP)

'Kijkers gaven voorkeur aan Clinton'

Een overgrote meerderheid van de Amerikanen die maandagavond het eerste debat van de presidentsverkiezingen keek gaf de voorkeur aan Hillary Clinton. Dat meldt CNN op basis van een peiling onder kijkers. De zender tekende er wel bij aan dat in de steekproef onder de kijkers meer Democraten zaten dan in reguliere peilingen.

CNN ondervroeg 521 geregistreerde kiezers die het debat keken. Van die groep vond 62 procent dat Clinton het debat won, tegenover 27 procent voor Trump. CNN benadrukte dat van de gepeilde kijkers 41 procent Democraat was en 26 procent Republikein. In andere peilingen van de zender is doorgaans 31 procent Democraat en 28 procent Republikein.

De peiling had een foutmarge van 4,5 procentpunten. Hoeveel mensen precies naar het debat keken moet nog blijken, maar van tevoren werd geschat dat het wel eens kon uitkomen op honderd miljoen mensen.

CNN: kijkers gaven voorkeur aan Clinton
'Kijkers gaven voorkeur aan Clinton' (Foto: ANP)

Raketschroot treft huis Indonesië

Op twee Indonesische eilandjes zijn restanten van een ruimteraket ingeslagen. Het raketschroot trof maandag een huis en een stal, maar de bewoners bleven volgens de politie ongedeerd. "Volgens de bewoners gloeiden de raketresten nog toen ze insloegen", zei de politiecommissaris van Giliraja en Giligenting.

Het Indonesische ruimtevaartinstituut denkt dat de neergestorte brokstukken afkomstig zijn van een Amerikaanse Falcon 9, een tweetrapsraket die vorige maand nog is gebruikt om een satelliet in de ruimte te brengen. Het gaat vermoedelijk om delen van de brandstoftank, zei directeur Thomas Djamaluddin. De meeste raketrestanten verbranden doorgaans bij hun terugkeer in de dampkring.

Giliraja en Giligenting liggen voor de kust van Soerabaja.

Raketschroot treft huis Indonesië
Raketschroot treft huis Indonesië (Foto: BuzzO)

Miljoenenboete voor achtbaanbotsing

Omdat twee karretjes in een Britse achtbaan vorig jaar hard tegen elkaar botsten, moet de eigenaar een boete van 5 miljoen pond betalen. Dat is omgerekend bijna 5,8 miljoen euro. Bij de botsing raakten zestien mensen gewond. Twee tienermeisjes verloren een been.

Een rechtbank veroordeelde het bedrijf Merlin, eigenaar van pretpark Alton Towers, dinsdag. Volgens de rechter was het een geluk dat er geen doden zijn gevallen.

Het bedrijf zei tijdens het proces dat zijn medewerkers een fout hadden gemaakt. Een van de karretjes was stilgevallen tijdens een rondje op de achtbaan The Smiler. Uit voorzorg legde de computer meteen de hele attractie stil. De bedienden gingen ervan uit dat er een computerstoring was en schakelden de beveiliging uit. De andere karretjes gingen weer rijden, waarna de botsing gebeurde.

Alton Towers ligt ten noorden van Birmingham. Het park trekt ongeveer 2 miljoen bezoekers per jaar. The Smiler, geopend in 2013, heeft veertien loopings en zogenoemde kurkentrekkers, een wereldrecord.

Miljoenenboete voor achtbaanbotsing
Miljoenenboete voor achtbaanbotsing (Foto: ANP)

Citytrip in TV-spot WWE 2K17

2K heeft vandaag de tv-spot voor WWE 2K17 uitgebracht met de naam 'Welcome to Suplex City'.

Petula Clark zong het al in 1965: Downtown. We zien Suplex City, de plek waar we verschillende WWE Superstars tegen komen zoals Seth Rollins, Dean Ambrose, Big Show en Sheamus, om uiteindelijk bij Brock Lesnar uit te komen.

WWE 2K17 komt 11 oktober uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360

Minister wil geen felicitaties van Henk Krol

De jarige minister Lodewijk Asscher wil liever geen felicitaties van Henk Krol. Dit Tweede Kamer-lid van 50PLUS heeft namelijk al een paar keer dode mensen gelukgewenst.

Krol plaatste vorig jaar keer felicitaties op Facebook voor twee personen die al overleden waren, onder wie de schrijver Joost Zwagerman. Hij betreurde de voorvallen.

Toen Krol dinsdag op Twitter werd opgeroepen Asscher (42) te feliciteren, reageerde deze prompt met een eigen tweet: "Liever niet! Voel me springlevend."

Minister wil geen felicitaties van Henk Krol
Minister wil geen felicitaties van Henk Krol (Foto: ANP)

Woekerpolisklant verwacht te veel

Consumenten met een woekerpolis verwachten vaak te veel van hun verzekeraar bij het oplossen van de problemen. Ze rekenen bij het zogenoemde hersteladvies voor de beleggingsverzekeringen op meer dan waar de wettelijke regelgeving in voorziet, aldus het klachteninstituut Kifid dinsdag.

In de afwikkeling van de woekerpolisaffaire zijn verzekeraars verplicht om consumenten bij te staan in hun keuze voor voortzetting, wijziging of stopzetting van hun beleggingsverzekering. Klachten daarover komen bij het Kifid terecht, waar tot nu toe ruim dertig meldingen zijn binnengekomen over dergelijke hersteladviezen. Daarvan zijn de eerste vier afgewezen en ook in andere zaken wordt een soortgelijke uitspraak voorzien.

Woekerpolisklant verwacht te veel
Woekerpolisklant verwacht te veel (Foto: ANP)

'El Chapo' heeft last van hoge bloeddruk

De gedetineerde Mexicaanse drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán heeft het moeilijk in de gevangenis van Ciudad Juárez. Volgens zijn advocaten heeft hij last van hoge bloeddruk en gaat hij gebukt onder angsten als gevolg van het strenge regiem. Zij beschuldigen de Mexicaanse staat van marteling van hun cliënt, zo lieten zij aan Amerikaanse media weten.

De 61-jarige Guzmán, voorheen de nietsontziende baas van het Sinaloa-drugskartel, zag in 2015 kans te ontsnappen uit de gevangenis bij Mexico-Stad via een meer dan een kilometer lange tunnel. In januari dit jaar werd hij na een grote klopjacht weer opgepakt. Sindsdien staat hij onder streng toezicht. Volgens zijn advocaten houden de bewakers hem uit zijn slaap, mag hij geen contact hebben met andere gevangenen en krijgt hij geen bezoek.

De Verenigde Staten hebben om uitlevering van de drugsbaas gevraagd. Guzmáns advocaten proberen dat te voorkomen.

'El Chapo' heeft last van hoge bloeddruk
'El Chapo' heeft last van hoge bloeddruk (Foto: ANP)

Staatssecretaris Van Dam aangereden in Seoul

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is dinsdag in Seoul betrokken geraakt bij een aanrijding. De auto waar de bewindsman in zat, werd van achter aangereden door een busje.

Van Dam bleef ongedeerd, de auto waarin hij zat raakte flink beschadigd bij het rechter achterwiel, maar kon zijn weg vervolgen, meldt zijn zegsman. Volgens hem laat de bewindsman zich niet uit het veld slaan door dit gevalletje blikschade en was Van Dam blij dat hij meteen door kon naar zijn afspraak met de minister van landbouw van Zuid-Korea.

Staatssecretaris Van Dam is tot en met 28 september met premier Mark Rutte op handelsmissie in Zuid-Korea.

Staatssecretaris Van Dam aangereden in Seoul
Staatssecretaris Van Dam aangereden in Seoul (Foto: ANP)

Allardyce tuint met open ogen in val Engelse krant

Sam Allardyce lijkt zich enorm in de problemen te hebben gewerkt. De bondscoach van Engeland trapte afgelopen zomer in een val van undercover-journalisten. The FA heeft inmiddels naar aanleiding van de uitspraken van de oefenmeester een onderzoek ingesteld en wil al het materiaal van de journalisten zien.

Allardyce ging, nog voor zijn eerste training met het Engelse elftal, in op een verzoek van undercover-journalisten - die zich voordeden als vertegenwoordigers van een Aziatisch consortium - om regels van de Engelse voetbalbond (FA) te omzeilen. De 61-jarige tuinde met open ogen in de val.

Dit meldt The Daily Telegraph in de krant van dinsdagmorgen. Alles werd opgenomen met een verborgen camera en vormt onderdeel van een tien maanden durende undercover-operatie.

De 61-jarige coach ging in op aanbiedingen om in Hongkong en Singapore uit te leggen hoe er voor ondernemers nog steeds makkelijk geld te verdienen aan het transfereren van spelers in Engeland. Volgens Allardyce was het geen probleem de 'idiote' regels van de FA te omzeilen.

Als voorbeeld haalt Allardyce spits Enner Valencia aan. De Colombiaan haalde hij met behulp van een derde partij - wat sinds mei dit jaar verboden is door de FIFA - naar West Ham United toen hij daar manager was. Allardyce wilde zo'n €460.000 voor zijn adviezen.

Meer onthullingen
Tijdens het gesprek moesten ook Roy Hodgson, de voorgang van Allardyce als bondscoach, en voormalig assistent-bondscoach Gary Neville het ontgelden. Ook prins Harry kwam aan de beurt.

Allardyce zelf heeft nog niet gereageerd op de publicatie. Volgens The Sun is Allardyce zondag al wel op het matje geroepen door de voetbalbond. The Telegraph meldt in het eerste artikel met nog meer onthullingen te komen.

Meer mbo'ers met buitenlandse studie of stage

Het aantal mbo-studenten dat een stage of studie in het buitenland volgt, neemt toe. Op een totaal van zo'n 160.000 studenten doet 5,8 procent buitenlandervaring op. Dat blijkt uit cijfers van EP Nuffic, meldt de organisatie die zich richt op internationalisering van het onderwijs dinsdag na een bericht in Trouw.

Daarmee lijkt het Europese doel om in 2020 zes procent van de jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs buitenlandervaring te laten opdoen, zo goed als gehaald.

Het aantal mbo'ers steekt nog wel schril af tegen het aantal studenten in het hoger onderwijs (universiteit en hbo) dat voor een buitenlandse studie of stage kiest: een op de vijf (22 procent).

Dit voorjaar lanceerde EP Nuffic de campagne 'Ga toch weg joh!' om mbo-studenten te wijzen op de meerwaarde van internationale ervaring en hun grotere aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt.

Meer mbo'ers met buitenlandse studie of stage
Meer mbo'ers met buitenlandse studie of stage (Foto: ANP)

Honkballer eert overleden teamgenoot met emotionele homerun

Honkballer Dee Gordon zorgde maandagavond voor een van de meest emotionele momenten die de Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie MLB in de afgelopen jaren heeft gezien.

De Miami Marlins speelden tegen de New York Mets, één dag nadat Marlins-pitcher José Fernandez op 24-jarige leeftijd overleed na een bootongeluk. Gordon was als eerste speler van de Marlins aan slag en eerde zijn overleden teamgenoot op prachtige wijze: hij sloeg direct een homerun. Het was pas zijn eerste van het jaar en de negende uit zijn ruim vijf jaar lange MLB-carrière. "Een homerun slaan voor José was het beste moment van mijn leven", aldus een emotionele Gordon na afloop.

Gordon, net als al zijn teamgenoten spelend met het nummer zestien en de naam van Fernandez, kon zijn tranen al snel niet meer bedwingen. Zelfs het officiële Twitter-account van de Mets gooide een bericht online met als strekking dat de homerun die hun op achterstand bracht 'groter was dan honkbal zelf'. De Marlins wonnen het duel uiteindelijk met 7-3.

Gordon slaat een emotionele homerun (Bron: YouTube)

Interview met Gordon na afloop van de wedstrijd (Bron: YouTube)

TMG wil 90 miljoen euro bezuinigen

Mediaconcern TMG wil in de jaren tot en met 2019 de kosten met in totaal 90 miljoen euro verlagen. Een flink deel van die besparing, 40 miljoen euro, moet al volgend jaar zijn behaald. Dat maakte het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf en Sky Radio dinsdag bekend.

TMG kondigde eind juli al kostenbesparende maatregelen aan. Het hoofdkantoor van dochterbedrijf Holland Media Combinatie (HMC) in Alkmaar wordt gesloten en op de verkoopafdelingen komen 75 banen te vervallen. Concrete nieuwe stappen zijn dinsdag niet bekendgemaakt, maar zullen in de toekomst wel volgen. TMG schat dat de herstructurering tussen de 30 en 40 miljoen euro gaat kosten.

TMG wil 90 miljoen euro bezuinigen
TMG wil 90 miljoen euro bezuinigen (Foto: ANP)

Boete en voorwaardelijk cel voor Brandsteder

Rick Brandsteder is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een week vanwege een mishandeling. Ook moet de presentator een boete van 750 euro betalen en 250 euro schadevergoeding. Dat heeft de politierechter in Amsterdam dinsdag bepaald.

Rick stompte eind januari iemand meerdere malen in het gezicht nadat hij zou zijn geprovoceerd door het slachtoffer. Dat gebeurde nadat de presentator, zoon van televisiecoryfee Ron, naar eigen zeggen per ongeluk had voorgedrongen bij het toilet.

Het is niet de eerste keer dat Rick in opspraak komt vanwege vechtpartijen. Al drie keer eerder kwam hij in contact met justitie. In 2007 vocht hij in een snackbar, in 2008 raakte hij slaags met een aantal mensen op een afterparty van de Toppers en in 2011 werd hij gearresteerd vanwege mishandeling tijdens de jaarwisseling. Dat leverde hem taakstraffen op.

Brandsteder is onder meer bekend van programma's als de Sponsor Bingo Loterij, De Nationale Sekstest en Temptation Island.

Boete en voorwaardelijk cel voor Brandsteder
Boete en voorwaardelijk cel voor Brandsteder (Foto: BuzzE)

DNB: banken structureel minder winstgevend

De hoge rendementen waar banken voor de kredietcrisis mee voor de dag kwamen, komen waarschijnlijk niet meer terug. Dat komt doordat strengere regels banken veiliger hebben gemaakt. "Bij minder risico past een lager rendement", aldus De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Een gebruikelijke maatstaf van de winstgevendheid van een bank is het rendement op het eigen vermogen. In de aanloop naar de financiële crisis liep deze ratio bij veel banken sterk op, omdat zij met minder eigen vermogen opereerden. Druk van aandeelhouders en soepelere regelgeving speelde daarbij een grote rol.

In de wedloop om het hoogste rendement namen banken volgens DNB meer risico's, waardoor veel instellingen tijdens de crisis in de problemen kwamen. Om herhaling te voorkomen zijn de regels aangescherpt en moeten banken meer eigen vermogen aanhouden. Dat drukt structureel het rendement.

DNB: banken structureel minder winstgevend
DNB: banken structureel minder winstgevend (Foto: ANP)

Rumoerig eerste debat tussen Clinton en Trump

Het eerste debat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen Hillary Clinton en Donald Trump was zoals verwacht fel. Trump begon sterk toen het over onder meer over internationale handelsverdragen ging, maar Clinton had duidelijk inhoudelijk meer kennis.

Trump kwam in het eerste half uur goed uit de verf met zijn boodschap over de economie. Hij hekelde de politieke elite in de Verenigde Staten - Clinton voorop - en hamerde erop dat hij het vertrek van bedrijven en banen zou tegengaan. Clinton raakte hier af en toe verstrikt in details en over het verschil tussen haar vroegere en huidige standpunten.

Het laatste uur verliep minder fortuinlijk voor Trump. Hoewel hij niet zo explosief was als sommigen van tevoren verwachten, hapte hij bijna elke keer als Clinton hem uit de tent probeerde te lokken. Clinton hekelde onder meer Trumps uitspraken over vrouwen. "Dit is een man die vrouwen varkens en honden heeft genoemd." Trump hapte en zei dat komiek Rosie O'Donnell erom vroeg toen hij haar een varken noemde.

Debatleider Lester Holt hield zich grotendeels afzijdig, maar de paar keer dat hij Trump met diens eigen uitspraken of onbetwistbare feiten confronteerde viel de Republikeinse kandidaat Holt aan. Holt stipte onder meer aan dat Trump zich voorafgaand aan de invasie van Irak in 2003 voor de oorlog had uitgesproken, waarop Trump allerlei moeilijk te volgen zijwegen insloeg.

Ook toen het debat over Trumps verleden als een zogenoemde 'birther' ging - Trump trok jarenlang de afkomst van president Barack Obama in twijfel - leek de Republikeinse kandidaat zichzelf in de vingers te snijden. "Hij zetten zijn eerste stappen in de politiek met deze racistische leugen", zei Clinton. "Er was geen bewijs voor, maar hij ging ermee door."

Trump bleef herhalen dat Clintons campagneteam in 2008 begon met de geruchten over Obama's afkomst, een bewering die door talloze Amerikaanse media is ontkracht. Ook zei hij dat hij degene was die een einde maakte aan de ophef door Obama in 2011 te dwingen zijn geboortecertificaat openbaar te maken. Toen Holt aanstipte dat Trump ook jaren daarna Obama's nationaliteit betwistte ging Trump opnieuw met de debatleider in discussie.

Een groep zwevende kiezers die na het debat door CNN werd ondervraagd vonden dat Clinton het beste voor de dag kwam. Achttien van de twintig kiezers uit de belangrijke staat Florida gaven de voorkeur aan Clinton.

Rumoerig eerste debat tussen Clinton en Trump
Rumoerig eerste debat tussen Clinton en Trump (Foto: ANP)

'Brand in nieuwe batterij Note 7'

Een Chinese gebruiker zegt dat de batterij van zijn gloednieuwe Samsung Galaxy Note 7 in brand is gevlogen. Hui Renjie (25) zegt dat hij de smartphone zondag heeft gekregen en dat de brand maandag ontstond. Hij zou gewond zijn geraakt aan twee vingers. Ook zou zijn MacBook schade hebben opgelopen.

De batterijbrand zou een nieuwe tegenslag voor het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn. Dat heeft wereldwijd Notes 7 teruggeroepen en vervangen na problemen met de vorige batterijen.

Samsung zegt in een reactie tegen persbureau Bloomberg: "We hebben contact met de klant en zullen het apparaat grondig onderzoeken zodra we het hebben ontvangen."Maar Hui wil dat niet, hij vertrouwt Samsung niet en denkt dat het bedrijf de oorzaak verzwijgt.

'Brand in nieuwe batterij Note 7'
'Brand in nieuwe batterij Note 7' (Foto: BuzzT)

Auto rijdt door met lichaam door voorruit

Dat hij een compleet lichaam door zijn voorruit kreeg, was voor een dronken Duitse automobilist geen reden om te stoppen. Hij reed gewoon door, met de zwaargewonde voetganger klem naast zich. Pas honderden meters verder wist een andere automobilist de auto te laten stoppen.

De 63-jarige voetganger was in de nacht van maandag op dinsdag geschept toen hij wilde oversteken. Zijn hoofd ging door de ruit, de rest van zijn lichaam bleef op de motorkap hangen. Volgens de Duitse politie is de wandelaar met spoed geopereerd.

Auto rijdt door met lichaam door voorruit
Auto rijdt door met lichaam door voorruit (Foto: BuzzO)

Geplaagde Ratelband wil nieuw gezin

De kinderen van Emile Ratelband en zijn aanstaande ex-vrouw Moon worden mogelijk onder toezicht gesteld van een gezinsvoogd. De positiviteitsgoeroe bevestigt dinsdag in De Telegraaf dat de Raad voor de Kinderbescherming een dergelijke maatregel wil opleggen.

"Natuurlijk is het dramatisch voor mijn kinderen, maar Moon heeft dit allemaal aan zichzelf te wijten", zegt de 66-jarige Emile in de krant. "De oudste, Royce, heeft psychische klachten. Hij is in zichzelf gekeerd. De jongste daarentegen is opstandig."

Emile gaat echter niet bij de pakken neerzitten. Met zijn nieuwe vriendin, de veertig jaar jongere Linda, wil hij een nieuw gezin opbouwen. "Ik laat me het geluk met Linda niet afpakken. Zodra de zaken via de Raad voor de Kinderbescherming zijn geregeld, ga ik me voorbereiden op het vaderschap. Linda en ik willen een kindje."

Geplaagde Ratelband wil nieuw gezin
Geplaagde Ratelband wil nieuw gezin (Foto: BuzzE)

Rapper Boef ontkent kattenontvoering

Rapper Boef ontkent dat hij iets te maken heeft met de ontvoering van een kat van een vrouw uit Beverwijk. "Ik weet niet waar dit over gaat of wie je bedoelt", reageert hij in De Telegraaf in een paginagroot verhaal over het voorval.

De vrouw beweert in de krant dat ze door Boef en een kompaan onder druk is gezet om haar huis open te stellen voor een wietplantage. Na de eerste hennepoogst zouden ze haar kat Gijs hebben ontvoerd. Het dier werd later teruggevonden langs de snelweg en overleed uiteindelijk. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Boef wil verder niet reageren op het verhaal. "Ik ga niet in op negativiteit", zegt hij. "Als mensen mij beschuldigen van dingen moet je naar de politie gaan en het hun laten oplossen."

De rapper kwam in de afgelopen maand al meermaals negatief in het nieuws. De 23-jarige Boef werd eerst opgepakt vanwege opruiing. Later werd hij nogmaals gearresteerd omdat hij zich niet aan de gedragsaanwijzingen van de officier van justitie hield.

Rapper Boef ontkent kattenontvoering
Rapper Boef ontkent kattenontvoering (Foto: BuzzE)

Nederlandse hotels beter gevuld

Hotels in Nederland krijgen de laatste tijd steeds meer gasten over de vloer. Vooral in Amsterdam is sprake van een flinke toename in het aantal geboekte overnachtingen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alles bij elkaar werd er in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 20,9 miljoen keer overnacht in Nederlandse hotels. Dat komt neer op een stijging van 7,5 procent op jaarbasis. Vorig jaar was er ook al een forse toename. De hoofdstad was in het eerste halfjaar in zijn eentje verantwoordelijk voor ruim een derde van alle gasten. Er kwamen bijna 10 procent meer hotelbezoekers naar Amsterdam dan een jaar eerder.

Het zijn over het algemeen iets meer buitenlanders dan mensen uit eigen land die de Nederlandse hotelkamers, pensions en bed-and-breakfastaccommodaties vullen. Vooral Duitsers komen hier vaak een slaapplaats zoeken.

Het aantal Duitse overnachtingen in Nederland steeg in het eerste halfjaar met 5 procent. De grootste groei kwam echter van gasten uit andere landen. Britten overnachtten 10 procent vaker en Amerikanen 17 procent meer. Het aantal overnachtingen van Chinezen, dat vorig jaar nog sterk groeide, nam juist af. Ook gasten uit Brazilië en Rusland boekten minder. Die trend is volgens het statistiekbureau al langer gaande.

Meer gasten betekende voor de hotels ook meer omzet. De opbrengsten plusten in het eerste halfjaar met 5,5 procent, aldus het CBS. De omzet in de hotelbranche stijgt daarmee al onafgebroken sinds de zomer van 2013.

Nederlandse hotels beter gevuld
Nederlandse hotels beter gevuld (Foto: ANP)

Nederlanders kopen vaker bloemetje

Steeds meer Nederlanders kopen wekelijks een bloemetje. Ze zijn ook ook vaker bereid duurdere bloemen en planten aan te schaffen. Bloemenwinkels kijken dan ook op terug op een goede eerste helft van het jaar, meldde Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) dinsdag bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Bij de branchevereniging zijn ruim 1300 bloemisten aangesloten.

De omzet van de bloemisten steeg met 5,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarnaast zaten ook de marge en de winst in de lift. Volgens de VBW is er voor het derde jaar op rij sprake van een omzetstijging na de forse terugval in de periode 2008-2012. Ook de toekomst ziet er volgens de branchevereniging ,,rooskleurig" uit.

Het succes van de branche ligt volgens VBW ook bij bloemisten zelf die strakker op de kosten letten. Toch valt er voor bloemisten nog genoeg te winnen. In de leeftijdscategorie tot veertig jaar koopt 37 procent van de consumenten bloemen. "Daar zit nog flink wat ruimte voor groei", aldus VBW-directeur Marco Maasse. "Het is aan de bloemist om bloemen voor deze doelgroep neer te zetten als hip lifestyleproduct."

Qua internetverkopen liggen er volgens de VBW ook voldoende kansen. "Deze markt groeit stevig", aldus Maasse. Momenteel wordt circa 11 procent van de bloemen via internet gekocht.

Nederlanders kopen vaker bloemetje
Nederlanders kopen vaker bloemetje (Foto: ANP)

'Armoede daalt'

Het aantal mensen dat in Nederland net aan kan rondkomen, loopt sinds 2014 langzaam terug. In 2014 was 7,6 procent van de Nederlandse bevolking arm volgens de zogenoemde niet-veel-maar-toereikend maatstaf van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Naar verwachting daalt dat percentage dit jaar naar 7.

Het SCP voorziet dat de daling in 2017 doorzet naar 6,8 procent, mits de door het kabinet toegezegde koopkrachtmaatregelen doorgaan. Met de recessie die eind 2008 inzette, steeg het aantal armen fors. Van ongeveer 870.000 (5,6 procent) in 2008 naar ruim 1,25 miljoen (8 procent) in 2013.

Niet-westerse migranten, bijstandontvangers en zelfstandigen hebben het het zwaarst. Waar het landelijk gemiddelde in 2014 op 7,6 procent lag, leeft in deze groepen respectievelijk 44, 19 en 12 procent in armoede. Het aandeel armen onder ouderen ligt op 3 procent.

Het niet-veel-maar-toereikend criterium van het SCP gaat uit van onvermijdelijke maandelijkse uitgaven voor basale zaken als wonen, kleding en voedsel plus zeer wenselijke uitgaven voor bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportclub of een korte vakantie. In 2014 lag die grens voor een alleenstaande op 1063 euro.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken is erg blij dat de armoede af neemt. ,,Het is ontzettend belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom heeft het kabinet bij het regeerakkoord 100 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor het bestrijden van armoede en heeft het er voor gezorgd dat mensen met lage inkomens er via toeslagen en kindgebonden budget op vooruit zijn gegaan. Het kabinet gaat door met de strijd tegen armoede om er voor te zorgen dat álle kinderen mee doen", liet Klijnsma weten.

SCP: armoede daalt
'Armoede daalt' (Foto: ANP)

Veel narigheid bij achterstand betaling zorg

Wie eenmaal als wanbetaler te boek staat bij een zorgverzekeraar is daarna meestal aan z'n lot overgeleverd. Mensen met grote betalingsachterstanden worden op een onvriendelijke manier behandeld, van het kastje naar de muur gestuurd en soms wordt door de zorgverzekeraar na jaren -en zonder aankondiging- plotseling geld geïnd.

Dat staat in het onderzoek Zorgen voor de toekomst, van de Nationale ombudsman dat dinsdag is verschenen. De wanbetalersregeling, waar 300.000 burgers mee te maken hebben, wordt volgens het rapport slecht uitgevoerd.

Iemand kan in die regeling terechtkomen wanneer de verplichte zorgpremie niet is betaald. De zorgverzekeraar geeft dat door aan het Zorginstituut dat de inning, vermeerderd met een opslag, overneemt. Al jaren krijgt de ombudsman klachten over de uitvoering van de regeling.

Zorgpremie
"Na schulden bij de Belastingdienst komen betalingsachterstanden van de zorgpremie en andere zorgkosten het meest voor bij mensen die vragen om schuldhulpverlening", aldus ombudsman Reinier van Zutphen.

Zorginstituut Nederland, dat met de uitvoering is belast, erkent dat er problemen zijn en draagt de taak per 1 januari over aan een andere publieke dienstverlener, CAK. Die heeft aan de ombudsman toegezegd serieus met de aanbevelingen in het rapport aan de slag te gaan.

Veel narigheid bij achterstand betaling zorg
Veel narigheid bij achterstand betaling zorg (Foto: ANP)

Aanhouding na fatale schietpartij in Arnhem

In Arnhem is dinsdagochtend een schietpartij geweest met dodelijke afloop. Na een melding trof de politie een gewonde man aan in de Thaliastraat, die later overleed. Twee mannen die daar in de buurt stonden werden aangehouden. De politie gaat onderzoek doen naar hun betrokkenheid.

Over de identiteit van de dode man kan de politie nog geen mededelingen doen. De politie doet onderzoek naar de schietpartij.

Zorgpremie toch bijna tientje per maand omhoog

Nederlanders gaan toch fors meer betalen voor de zorgpremie in 2017. Ondanks de toezeggingen van de regering op Prinsjesdag dat dit slechts 3,5 procent zou zijn, blijkt het in de praktijk bijna 10 procent te zijn. De Telegraaf meldt dat de zorgpremie met bijna een tientje per maand omhoog gaat.

Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de nieuwe premie bekend gemaakt. Deze gaat van 98,75 euro naar 108 euro per maand. Daarmee zet DSW de toon voor de andere zorgverzekeringen, die vaak pas half november met hun premies komen.

Als belangrijke redenen voor deze premiestijging worden genoemd: een toename van het gebruik van dure medicijnen, uitbreiding van het basispakket en hogere kosten van de wijkverpleging.

Vorig jaar nog legde DSW zelf flink geld bij om de premie laag te kunnen houden. Maar nu die reserves flink geslonken zijn, is daar minder geld voor.

Zorgpremie toch bijna tientje per maand omhoog
Zorgpremie toch bijna tientje per maand omhoog (Foto: ANP)

Akkoord FARC en regering Colombia getekend

President Juan Manuel Santos van Colombia en FARC-leider Rodrigo Lodoño Echeverri, ook bekend als Timochenko, hebben maandagavond (lokale tijd) het vredesakkoord ondertekend, waarmee een einde komt aan ruim 52 jaar bloedvergieten. De twee in het wit geklede leiders speldden elkaar na de ondertekening symbolisch een vredesduif op.

Het akkoord werd ondertekend in aanwezigheid van buitenlandse gasten, onder wie secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders was aanwezig. Deze noemde het akkoord "een grote stap naar vrede in Colombia en stabiliteit in de regio" en zei verder "Met deze historische en indrukwekkende ceremonie, die zoveel emoties losmaakt, begint vandaag het echte werk pas. Oorlog is immers altijd makkelijker dan vrede; Colombianen moeten keihard werken om het vredesakkoord tot een succes te maken. Ze kunnen daarbij rekenen op de steun van de internationale gemeenschap, inclusief Nederland."

Volgens het ministerie gaat Nederland de komende tijd actief bijdragen aan het uitvoeren van het vredesakkoord. Zo wordt de waarneming van het referendum gefinancierd, dat op zondag 2 oktober gehouden wordt en waarbij de bevolking zich uit mag spreken over het vredesakkoord. Daarnaast is er een bijdrage van 3 miljoen aan het EU-fonds, dat in het leven is geroepen voor onder meer de ontwikkeling van plattelandsgebieden waar de FARC actief is geweest.

De binnenlandse strijd in Colombia heeft in ruim een halve eeuw naar schatting 220.000 mensen het leven gekost.

Akkoord FARC en regering Colombia getekend
Akkoord FARC en regering Colombia getekend (Foto: ANP)

Zoey Ivory is nieuwe Miss Nederland

Zoey Ivory van der Koelen mag zich een jaar lang Neerlands mooiste noemen. Het 23-jarige model uit Almere is maandagavond in Hilversum verkozen tot Miss Nederland. Dat maakte de organisatie bekend via Facebook.

Zoey Ivory liet elf andere missen achter zich. Nu ze Miss Nederland is, mag ze ons land volgend jaar vertegenwoordigen tijdens de Miss Universe verkiezing. Die vindt in januari plaats op de Filipijnen.

Zoey Ivory volgt Jessie Jazz Vuijk op. Zij woonde de verkiezing maandag bij met haar vriend Tim Douwsma. Die is nog steeds trots op zijn vriendin, bleek uit een bericht dat hij op Instagram plaatste. "Vanavond is haar laatste avond als Miss Nederland 2015. Maar voor altijd is ze de meest bijzondere vrouw die ik ooit ontmoet heb!"

Ook Kelly Weekers en Kim Kötter, die ooit werden verkozen tot Miss Nederland, waren maandagavond van de partij. Albert Verlinde boog zich als een van de juryleden over de mooiste dames van Nederland.

Samsom wil van eigen risico af

Diederik Samsom, die opnieuw lijsttrekker wil worden voor de PvdA, is voor het afschaffen van het eigen risico voor de zorg. Dat zei hij maandagavond in het tv-programma Pauw. We moeten alleen nog iets vinden om die afschaffing te betalen, aldus Samsom.

Het kost volgens hem 4 miljard euro. Eerder was hij minder uitgesproken. Toen zei hij te denken dat het eigen risico omlaag moet. Ook zei hij: "Ik wil dat de zorg toegankelijk blijft en ik wil dus alles doen om daarvoor te zorgen. Als daarvoor het eigen risico moet verdwijnen, dan zal dat gebeuren."

Drie oppositiepartijen (GroenLinks, SP en PVV) maakten al duidelijk van de bijdrage af te willen.

Samsom wil van eigen risico af
Samsom wil van eigen risico af (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

Goedemorgen! Gisteren was het een groot deel van de dag somber weer, maar toch waren er ook zonnige perioden. De afgelopen nacht waren er opklaringen maar ook zijn er hier en daar mistbanken ontstaan. Die mistbanken lossen vandaag gelukkig snel op en er zijn perioden met zon. Aan het eind van de middag en in de avond kan er hoge bewolking binnendrijven. Het blijft daarbij wel droog en de middagtemperatuur loopt op tot zo'n 20 graden. De wind is matig maar deze kan vanavond wel toenemen tot 6 in het noordwestelijk kustgebied.

Zon op 07:35
Zon onder 19:25
Zonkracht

3 / 2

Nederland
 

Archieffoto's van Luuntje (Foto: Luuntje)
Archieffoto van Luuntje (Foto: Luuntje) 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1821 Jean-François Champollion kondigt aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd.
1825 In Engeland rijdt de eerste passagierstrein, bestaande uit één wagon met passagiers, getrokken door een locomotief. George Stephenson is de machinist.
1854 Het stoomschip Arctic zinkt met 300 mensen aan boord. Dit was de eerste grote ramp op de Atlantische Oceaan.
1908 In het Amerikaanse Detroit rijdt de eerste T-Ford uit de fabriek; een auto waarvan er 15 miljoen gebouwd zullen worden.
1981 De eerste reguliere inzet van de TGV op de Ligne à Grande Vitesse (LGV) Sud-Est tussen Parijs en Lyon.
1990 Voor de eerste keer sinds 14 februari 1989 verschijnt de Britse schrijver Salman Rushdie, bekend van De Duivelsverzen, op de televisie.
1998 Google start met zoeken.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Camper rijdt in op woning, bestuurder komt om

In het Noord-Groningse dorp Drieborg is dinsdagochtend vroeg een camper tegen een woning gereden en daarna in brand gevlogen. De bestuurder van de camper kwam daarbij om het leven. Het is niet bekend of het om een man of een vrouw gaat. De bewoonster van de woning kon het pand op tijd verlaten.

De brandweer en de traumahelikopter werden opgeroepen. De brandweer had de brand vrij snel onder controle, waardoor deze niet oversloeg op de woning, maar de bestuurder van de camper kon niet op tijd bevrijd worden.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding.

'Gesjoemel met voedsel blijft'

Drie jaar na de paardenvleesaffaire wordt nog steeds veelvuldig gerommeld met voedsel. De Consumentenbond onderzocht ruim 150 fraudegevoelige producten en een op de vijf keer was het niet wat het zou moeten zijn.

De bond vond 50 procent afwijkingen in onderzochte monsters manukahoning, 47 procent in lamsvlees en 31 procent in extra vergine olijfolie. Ook bij oregano (11 procent) en kabeljauw (3 procent) was het niet altijd in orde.

Bij het lamsvleesonderzoek werd tien keer lamsshoarma of -kebab gekocht alsmede tien lamscurries en tien porties lamsgehakt. Zes keer zat er geen spoortje lamsvlees in, maar in plaats daarvan rund of kalkoen. In acht andere porties zat wel wat lam, maar ook ten minste 40 procent ander vlees.

Werk
Directeur Bart Combée van de Consumentenbond zegt dat er nog volop werk is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen. "Het is toch te gek voor woorden dat je iets koopt of bestelt en wordt afgescheept met iets anders of iets van mindere kwaliteit", aldus de directeur.

De Consumentenbond blijft voor verplichte checks op echtheid en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren.

In 2013 kwam in ons land de paardenvleesaffaire aan het licht. Het goedkopere paardenvlees werd vermengd met het duurdere rundvlees en verkocht als rundvlees.

'Gesjoemel met voedsel blijft'
'Gesjoemel met voedsel blijft' (Foto: ANP)

De nieuwe Hitlers

Weleens gehoord van Ingeborg Beugel? Nee? Nou ik tot voor kort ook niet. Zij is journalist en documentairemaakster. Na haar aanwezigheid in het programma Buitenhof van 25 september 2016 gaat ze niet meer van mijn netvlies en blijft ze als kauwgom in mijn geest kleven. Wat zij bijna op een penetrante manier over vluchtelingen en de landen die er nu mee te maken hebben zei, kwam niet alleen hard aan, maar was ook ronduit choquerend.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.