Fantastische 'buzzer beater' in kwartfinales basketbaltoernooi

De Amerikaanse basketbalsters blijven oppermachtig op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De vijf groepswedstrijden van de absolute topfavorieten werden gewonnen met gemiddeld maar liefst 40,8 punten verschil en ook in de kwartfinales was er geen houden aan.

Japan hield de Amerikaanse topploeg in de eerste twee kwarten nog verrassend goed bij en stond bij rust 'maar' tien punten achter: 56-46. In het derde kwart nam de VS echter afstand en vooral een 29-5 in het vierde kwart maakte het definitieve verschil. Maya Moore en Diana Taurasi scoorden beiden negentien punten en dat hielp de VS naar een 110-64 zege en een plekje in de halve finales. Daarin speelt de ploeg tegen Frankrijk, dat dankzij een fantastisch laatste kwart afrekende met Canada: 68-63.

Brittney Griner is de ster van de Amerikaanse topfavorieten (PROSHOTS/Action Images)
Brittney Griner is de ster van de Amerikaanse topfavorieten (PROSHOTS/Action Images)

De andere halve finale gaat verrassend tussen Servië en Spanje. De Servische vrouwen zijn er voor het eerst sinds 1992 weer bij en stonden tegenover Australië, een van de absolute topploegen in het vrouwenbasketbal. De wedstrijd ging volledig gelijk op en werd pas in de slotseconden beslist. Ana Dabovic bracht haar ploeg op voorsprong en een vrije worp met tien seconden op de klok deed Australië de das om: 73-71. Spanje rekende in een zo mogelijk nog veel spanneder kwartfinale af met Turkije. Pas in letterlijk de allerlaatste seconde van het duel werd de wedstrijd beslist: Anna Cruz schoot Spanje 'in de buzzer' naar 64-62. 

De ongelooflijke 'buzzer beater' van Anna Cruz, die Spanje naar de halve finales schiet (Bron: YouTube)