Subsidie voor 28 nieuwkomers podiumkunsten

Onder de organisaties die de komende jaren subsidie krijgen van het Fonds Podiumkunsten zijn veel nieuwkomers. Van de 84 instellingen die in de periode 2017-2020 geld ontvangen, zijn er 28 die daar voor het eerst van profiteren.

Niet voor iedereen is er goed nieuws, want het fonds kan slechts 40 procent van de 212 aanvragen honoreren. Dat betekent dat organisaties die de afgelopen jaren wel subsidie ontvingen, nu buiten de boot vallen. Het gaat onder meer om Orkater, Korzo, Noorderslag en Het Toneelgezelschap Beumer&Drost. Hoewel zij een positief advies krijgen, is er onvoldoende budget om ze van geld te voorzien.

Het Fonds Podiumkunsten keert subsidie uit aan instellingen op het gebied van muziek, theater, dans, muziektheater en festivals. Ook dit keer moesten weer "scherpe en moeilijke" keuzes worden gemaakt. Het beschikbare budget van bijna 27 miljoen euro werd ruim twee keer overvraagd en voor de festivals zelfs vier keer.

Theater
Het meeste geld gaat naar theater, zo'n 10,2 miljoen euro. Verder gaat er 5 miljoen euro naar dans, 6 miljoen naar muziek, 2,1 miljoen naar muziektheater en 2,1 miljoen naar festivals.

Volgens fondsdirecteur Henriëtte Post speelt de bezuiniging van vier jaar geleden, toen het budget met 30 procent werd gekort, nog steeds parten. "Het gaat ons aan het hart dat we afscheid moeten nemen van groepen en festivals die we heel graag hadden ondersteund als we meer geld hadden gehad."

Subsidie voor 28 nieuwkomers podiumkunsten
Subsidie voor 28 nieuwkomers podiumkunsten (Foto: ANP)