Guy Verhofstadt: Soevereiniteit is kanker

Europarlementariër Guy Verhofstadt gaat in een beschouwing over de betekenis van de Brexit fel tekeer tegen de Britten en Europese burgers in het algemeen.

Als de EU de nationalistische stammen, die haar bestaansreden ondermijnen, wil aanpakken, zal het moeten luisteren naar de zorgen van de mensen en met een nieuwe radicale visie voor effectief bestuur moeten komen. Anders dan zal de nationalistische kanker zich verspreiden.

De Europarlementariër, die fanatiek met zijn maatje Hans van Baalen het burgeroorlogsvuur op het Maidanplein hoog opstookte, steekt nu het aanmaakhout tegen de Britten aan. Hij ziet de Britten nu meer als een vijand dan een vriend. Ook nationalisme is een groot kwaad. Guy stelt dat je een EU-exit niet voorkomt door nationalisten te ‘knuffelen’.

De Europarlementariër die Poroshenko in het zadel hielp, die er ook niet mee zit om op eigen burgers te laten schieten door het leger, heeft wel wat ideeën over hoe de overgebleven lidstaten het moeten aanpakken. Uiteraard is er haast geboden met het isoleren van de Britten. Hij adviseert Europese leiders om niet op hun handen te blijven zitten maar om er zo snel mogelijk werk van te maken dat landen op korte termijn nóg meer soevereiniteit overdragen aan Brussel. De Europese Unie kan het best haar werk doen als zij van alle lidstaten alle soevereiniteit in handen heeft, laat Guy weten.

Verhofstadt vindt het dan ook absurd dat er wel een European Space Agency is, maar dat de EU geen eigen machtige ‘CIA’ heeft. De recente terreuraanvallen in Parijs maken dat pijnlijk duidelijk, aldus Guy. Tot slot besteed hij nog aandacht aan het sentiment dat er juist meer soevereiniteit teruggegeven moet worden. Daar is hij het ten stelligste mee oneens omdat dit het integratieproject alleen maar meer verzwakt.