Juncker wil geen kat-en-muisspel met Britten

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, heeft al zijn ambtenaren en commissarissen een 'presidentieel verbod' op contacten met vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk opgelegd. "Ik wil geen schaduwboksen en kat-en-muisspelletjes. Er mag niet de indruk ontstaan dat er duistere onderhandelingen ontstaan in achterkamertjes."

Hij zei dit dinsdagmorgen in een roerig Europees Parlement waar over het vertrek van de Britten werd gedebatteerd, in aanwezigheid van alle 28 EU-commissarissen.

Juncker riep de Britse premier David Cameron op zo snel mogelijk zijn positie over de aanstaande scheiding te verduidelijken. Hij zei "enigszins verbaasd" te zijn dat dat niet gelijk gebeurt. "We kunnen niet leven met een lange periode van onzekerheid. Ik ben geen slaaf van de financiële markten maar heb ze wel in het oog."

Verdragsartikel
Later op de dag komen de EU-leiders bijeen. Ook zij hebben de Britten opgeroepen snel het verdragsartikel te activeren waardoor de onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden kunnen beginnen.

Juncker keerde zich ook naar een aantal Britse parlementariërs uit de eurosceptische hoek. "Ik ben verrast dat u hier bent. U vecht voor de brexit. Dit is de laatste keer dat u hier applaudisseert."

Toekomst
Vervolgens richtte de commissievoorzitter zijn blik op de toekomst. ,,We moeten minder bureaucratie hebben. Europa moet socialer en worden en dat zal ook gebeuren. De EU blijft een vredesproject en een project voor de toekomst."

"Dit is niet het moment om het continent in stukken te breken", besloot Juncker. "Ik ben niet ziek zoals de kranten wel eens schrijven. Ik zal mij tot mijn laatste ademtocht inzetten voor Europa."

Juncker wil geen kat-en-muisspel met Britten
Juncker wil geen kat-en-muisspel met Britten (Foto: ANP)