Frankrijk: Britten, krijg de pleuris bij Brexit

Wat de Franse minister van Economie Emmanuel Macron betreft, kunnen migranten bij Calais linea recta naar het Verenigd Koninkrijk doorreizen indien de Britse bevolking op 23 juni voor een Brexit kiest. De Franse regering wil in dat geval namelijk stoppen met grenscontroles op Franse bodem voor verkeer naar Groot-Brittannië, meldt Trouw.

Daarnaast wil Frankrijk de 'rode loper uitleggen' voor bedrijven die na de beslissing om de EU te verlaten, geen heil meer zien in het Verenigd Koninkrijk als vestigingsland. Zij zijn wat Macron betreft meer dan welkom in Parijs.

Het is een sterk staaltje scaremongering van de Franse regering aan het adres van Groot-Brittannië. Dat is volledig in lijn met de tactieken van de Britse premier David Cameron en consorten in de eerste dagen na het bekendworden van zijn deal met EU-leiders om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden.

Het verschil is dat naar andere potentieel negatieve effecten slechts geraden kan worden: of de wereldeconomie een klap krijgt zoals Cameron en G20-leiders onlangs stelden, moet worden afgewacht, maar ruzie tussen twee grote Europese landen is geen ongewis mogelijk gevolg maar een politieke beslissing die gewoon kan worden genomen.

Uiteraard moet worden afgewacht of de soep ook zo heet zal worden gegeten, maar Frankrijk heeft alle recht om het migrantendreigement kracht bij te zetten. Immers, bij de grens heeft Frankrijk als vertrekland het recht om mensen door te laten, en het is aan het ontvangende land om ter plekke controles uit te voeren. Omdat het Verenigd Koninkrijk een eiland is moeten die eigenlijk op Britse bodem plaatshebben, en op dat moment hebben migranten het recht om asiel aan te vragen.

Om dat probleem te omzeilen kwamen Frankrijk en Groot-Brittannië ooit grenscontroles op Frans grondgebied overeen, maar die deal kunnen de Fransen naar gelieven opzeggen. "De dag dat deze relatie verbroken wordt, zullen er geen migranten meer zijn in Calais", aldus Macron.

Frankrijk begon juist deze week met het ontruimen van het migrantenkamp bij Calais, bijgenaamd 'de jungle'.