FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 juli 2016

Dochter Obama gespot op feestje in Amsterdam

Presidentsdochter Malia Obama heeft tot diep in de nacht staan dansen in een club in Amsterdam. Dat valt te zien op beelden van Shownieuws. Volgens dj Youri Roest danst ze soepeltjes. Hij vertelde dat ze net zo danst als haar vader.

Malia is al enkele dagen in de hoofdstad. Ze kocht donderdag kleding in een vintagewinkel. De oudste dochter van Barack en Michelle Obama vierde op 4 juli haar 18de verjaardag. Ze werd toen nog toegezongen door haar vader.

Dochter Obama gespot op feestje in Amsterdam
Dochter Obama gespot op feestje in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Nieuwe NAVO-operatie in Middellandse Zee

De NAVO lanceert een nieuwe maritieme veiligheidsoperatie op de Middellandse Zee, genaamd Sea Guardian. Dat maakte NAVO-baas Jens Stoltenberg bekend op de NAVO-top in Warschau.

De "breed opgezette" missie gaat nauw samenwerken met de maritieme EU-operatie Sophia, die sinds een jaar mensensmokkel vanuit Libië bestrijdt. "Dit bouwt verder op de versterkte samenwerking tussen de NAVO en de Europese Unie", aldus Stoltenberg.

NAVO-schepen patrouilleren al jaren in de Middellandse Zee, in het kader van de antiterreurmissie Active Endeavour. Sea Guardian wordt ook ingezet tegen terrorisme. Verder gaat de missie inlichtingen verzamelen en de EU ondersteunen bij de training van de Libische kustwacht en marine.

De schepen mogen voorlopig alleen in internationale wateren varen, omdat de Libië nog geen toestemming heeft gegeven dichterbij de kust te komen.

Nieuwe NAVO-operatie in Middellandse Zee
Nieuwe NAVO-operatie in Middellandse Zee (Foto: ANP)

Groep mishandelt 17-jarige in Alkmaar

Vrijdagavond is rond kwart over elf 's avonds een 17-jarige jongen in het centrum van Alkmaar in elkaar geslagen door een groep jongeren. De mishandeling vond plaats op De Laat, gelegen in het centrum van de stad.

De jongen, die werd geschopt en geslagen, moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. Afgelopen nacht is reeds een 18-jarige jongen aangehouden. De politie onderzoekt momenteel of hij betrokken is geweest bij de mishandeling en wat zijn eventuele rol daarin is geweest.

De politie is op zoek naar getuigen. Als mensen informatie hebben over de mishandeling kunnen ze bellen met het bekende nummer 0900-8844 of met meld misdaad anoniem: 0800-7000.

4x100 ploegen naar de finale, Douma bijna naar brons

Op het EK atletiek in Amsterdam zijn de avondsessies in volle gang. Verschillende finales worden afgewerkt, waarbij naast de zevenkamp Richard Douma nét tekort kwam voor een medaille. Hij werd vierde en kwam veertien honderdste tekort voor het brons. Ook Susan Kuijken werd vierde op de 5 kilometer, maar  Wel hebben de beide 4x100 ploegen zich gekwalificeerd voor de finales.

De eerste finale was het speerwerpen voor vrouwen. De Wit-Russische Khaladovich was duidelijk de beste en gooide constant de betere worpen. Lange tijd leek de Kroatische Sara Kolak zilver te pakken met een nationaal record, maar uiteindelijk was het Linda Stahl die in de laatste worp het zilver pakte. Favoriete Barbora Spotakova stelde teleur met een vijfde plaats.

Bij het polsstokhoogspringen was er wel Nederlandse inbreng, maar Femke Pluim kwam niet verder dan 4.45, wat geen schande genoemd mag worden. Rianne Gallaart haalde haar aanvangshoogte van 4.35 niet. 4.65 was de hoogte die nodig was voor een medaille. De Zweedse Alexandra Bengtsson haalde dit dan ook precies. Duitse Liza Ryzih kwam nog vijf centimeter hoger, maar Stefanidi, een Griekse, was duidelijk de beste. 4.81 was genoeg voor de titel met een nieuw kampioenschapsrecord.

Hierna was het tijd voor de kwalificaties voor de relayfinales. Bij de heren liet Churandy Martina zien goed in vorm te zijn. 38.78 was de tijd die hij neer wist te zetten samen met Van Luijk, Codrington en Juliet. Ze waren net langzamer dan de Polen, maar met Bockarie kan het wellicht nog harder. Bij de vrouwen liet Dafne Schippers verstek gaan door een lichte blessure, maar 43.34 was genoeg voor de derde tijd in de tweede serie en dus kwalificatie.

Bij het hinkstapspringen Nederlandse inbreng van Fabian Florant, maar hij kon na drie pogingen naar huis met een tiende plaats in de tussenstand. Max Hess sprong vier cm verder dan de Pool Karol Hofmann, Julian Reid werd derde. De laatste veldfinale wisten de lage landen wel een medaille te halen: De Belg Philip Milanov gooide de discus naar 65.71. De Est Gerd Kanter is niet in vorm, maar hij wist de discus toch over de 65 meter te plaatsen en een bronzen medaille te pakken. De Pool Piotr Malakovski pakte gemakkelijk goud.

Aan het einde van de avond waren er vier loopfinales. Bij de 5000 meter voor vrouwen was het Yasemin Can, de door Turkije gekochte Keniaanse, die het goud pakte met grote voorsprong. Meraf Barta, een Zweedse, was de sterkste aan het einde van de race in een groepje van vier en werd zo tweede. Susan Kuijken zat ook in dat groepje, maar moest Barta en de Britse Twell laten gaan. Daardoor moest ze zich tevreden stellen met de vierde plaats.

Daarna kwam de 110 meter horden. Dimitri Bascou was duidelijk de beste qua techniek en won goud, maar de Hongaar Baji liep ook bloedsnel en kwam op drie honderdsten. Een tweede Fransman, Belocian pakte brons. Een van de mooiste momenten voor de neutrale toeschouwer deze avond was de laatste 100 meter op de 800 meter voor vrouwen. Lamote, Santiusti en Buchel liepen gedrieen af op de finish, maar van achteruit liep Pryshchyepa dwars tussen het drietal door en won het eerste Oekrainse goud. Lamote werd tweede en de Zweedse Lindh kwam buitenom nog tot de derde plaats.

De afsluiter was de 1500 meter. Deze werd prooi voor de broertjes Ingebritsen, de Noren pakten goud en brons. Het was echter ook een beetje de afstand van Douma, die de hele wedstrijd mee liep voor de overwinning, even leek te kunnen versnellen en een top 2 positie te pakken, maar van achteruit kwamen drie mensen met een nog beter eindschot waardoor hij 14 honderdsten tekort kwam. De Spanjaard Bustos werd tweede.

Morgen is de laatste dag van het EK atletiek. Hier is de grootste kans op nog een Nederlandse gouden plak voor Sifan Hassan op de 1500 meter. Verder zal Thijmen Kupers hopen de limiet te behalen om in Rio van start te mogen.

Koningsdam wijkt uit naar Rotterdam

Het nieuwe cruiseschip Koningsdam van Holland America Line wijkt onverwachts uit van de haven van Amsterdam naar die van Rotterdam. De Koningsdam wordt zondagochtend aan de Wilhelminakade verwacht, meldt het Haven Coördinatie Centrum van het Rotterdamse Havenbedrijf.

Aanvankelijk zette het cruiseschip vanuit Noorse hoofdstad Oslo koers naar Amsterdam, maar door de verwachte harde wind bij de sluizen in IJmuiden besloot de kapitein uit veiligheidsoverwegingen naar Rotterdam uit te wijken. Passagiers die voor een cruise aan boord zouden gaan, worden op de hoogte gebracht van de verandering.

Koningin Máxima doopte de Koningsdam in mei in Rotterdam. Het schip is vernoemd naar koning Willem-Alexander. Het schip telt twaalf dekken en biedt plaats aan ruim 2600 passagiers en ruim 1000 bemanningsleden.

Koningsdam wijkt uit naar Rotterdam
Koningsdam wijkt uit naar Rotterdam (Foto: ANP)

Anouk Vetter pakt goud op zevenkamp

Anouk Vetter heeft goud gepakt op de zevenkamp tijdens het EK atletiek. Het was het eerste meerkampgoud ooit voor Nederland op een groot toernooi. Er waren veel toppers afwezig, maar met een prachtig Nederlands Record van 6626 wist Vetter te laten zien dat ze tot de besten van de wereld behoort en de terechte kampioene is.

Op de afsluitende 800 meter ging Nadine Broersen niet meer van start, maar voor een medaille was ze toch al niet echt meer kansrijk. Vetter liep geen persoonlijk record op de 800 meter, maar verloor maar vijf punten op haar beste prestatie en zo kwam er een score uit van 6626. Om dit even in perspectief te zetten: Maar 2 meerkampsters waren dit seizoen beter en van het huidige deelnemende veld wereldwijd is er maar een vijftal dat ooit tot een vergelijkbare score kwam. De tweede plaats was voor de Franse Djimou, de Oostenrijkse Dadic werd derde.

Anouk Vetter is de nieuwe Europees kampioene zevenkamp. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Anouk Vetter is de nieuwe Europees kampioene zevenkamp. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Contador staat kopmanschap af

Alberto Contador verloor vandaag in de achtste etappe van de Tour de France opnieuw tijd. In het algemeen klassement heeft hij inmiddels een achterstand van ruim drie minuten op geletruidrager Christopher Froome. Roman Kreuziger, zijn teamgenoot bij Tinkoff, staat hoger in het klassement (twaalfde op 34 seconden van Froome) en mag daarom nu voor zijn eigen kansen rijden.

"Mijn lichaam reageert niet zoals ik zou willen en daar krijg ik nu de rekening voor gepresenteerd", zo zei de Spanjaard die eerder deze Tour tweemaal ten val kwam. "Ik heb een paar zware dagen achter de rug. Maar in het wielrennen moet je geduld hebben en afwachten. Omdat mijn herstel langzaam verloopt, mag Roman doen wat hij wil."

Toch was er vandaag ook nog succes voor Tinkoff. Rafal Majka veroverde de bolletjestrui en krijgt nu bij de ploeg alle ruimte om voor het bergklassement te gaan.

[Tour] Een racefiets met spillebeentjes

Tussen de reuzen van de Pyreneeën leken de renners mieren die hun weg tussen hen in zochten. De eerste echte bergrit. De Peyresourde was niet eens de steilste berg, maar wel de laatste. Het werd het verhaal van de tien kleine gekleurde medemensjes (ik wil geen problemen krijgen met SOS). Wat was dat nu? Een aanval van Henao. Daarna Froome, maar niemand kwam weg. Wat echter niet lukte in de klim, lukte wel in de afdaling. 

Clinton komt Sanders tegemoet

Hillary Clinton heeft zaterdag het voorstel gelanceerd de komende tien jaar 40 miljard dollar (ruim 36 miljard euro) extra uit te trekken voor de nationale gezondheidszorg. De Democratische presidentskandidate komt daarmee tegemoet aan een wens van haar rivaal Bernie Sanders. Ze beloofde ook te streven naar een publieke, voor iedereen toegankelijke ziektekostenverzekering in elke staat naast de particuliere.

Sanders dreigde Clinton, die de voorverkiezingen duidelijk won, niet te steunen tijdens de partijconferentie in Philadelphia later deze maand als ze zich niet wat ontvankelijker zou tonen voor zijn uitgesproken linkse ideeën. De senator van Vermont maakte zich tijdens zijn campagne behalve voor de gezondheidszorg onder meer sterk voor verhoging van het minimumloon.

"Ik feliciteer minister Clinton met dit buitengewoon belangrijke initiatief", reageerde Sanders. "Dit is een wezenlijke stap voorwaarts naar het doel van gezondheidszorg voor alle Amerikanen."

Clinton komt Sanders tegemoet
Clinton komt Sanders tegemoet (Foto: ANP)

Handjevol tips over steekpartij Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft in het mobiele politiebureau aan het Kastanjeplein een aantal tips gekregen over een dodelijke steekpartij afgelopen maandag. Een handjevol tips is mogelijk nuttig, aldus een politiewoordvoerder zaterdag.

De politie had vrijdag een mobiel politiebureau ingericht op het Kastanjeplein om in contact te komen met mogelijke getuigen van de steekpartij. "We hebben tientallen gesprekken gevoerd en een aantal tips gekregen", aldus de woordvoerder. "Verder heeft de plaatsing van het mobiele bureau bijgedragen aan het herstel van de rust in de buurt."

Een 23-jarige Amsterdammer overleed maandag nadat hij op klaarlichte dag op het Kastanjeplein was gestoken. Een dag later hield de politie een 21-jarige verdachte aan. Over de achtergrond van het incident tast het onderzoeksteam nog in het duister. Op het moment van de steekpartij, rond 15.00 uur, was het erg druk op het plein.

Handjevol tips over steekpartij Amsterdam
Handjevol tips over steekpartij Amsterdam (Foto: ANP)

36-jarige man uit Landsmeer ontvoerd

De politie zoekt de 36-jarige Wendel Meijer uit Landsmeer, die waarschijnlijk dinsdagavond ontvoerd is bij zijn bedrijf aan de Sluispolderweg in Zaandam, laat de politie zaterdag weten. De vriendin van de man meldde woensdagmiddag zijn vermissing bij de politie.

Op bewakingsbeelden is te zien dat de man dinsdagavond net na 21.30 uur zijn bedrijf verliet en daar werd opgewacht door tenminste drie mannen in een witte Audi A4 station die hem met geweld in hun auto meenamen. De politie vreest daarom dat Meijer ergens tegen zijn zin wordt vastgehouden en roept getuigen actief op zich te melden.

"De politie vraagt mensen die Wendel na dinsdag gezien of gesproken hebben of die anderszins informatie hebben die relevant zou kunnen zijn, om zich met spoed bij de politie te melden", schrijft de politie op de site. Daar is ook een foto van de man te vinden.

Gevangenen redden leven van bewaker

Een stel gevangenen heeft in de Parker County gevangenis in Wheatherford het leven van een bewaker gered. Op een video die op YouTube is geplaatst is te zien hoe een bewaker in elkaar zakt, nadat hij even tevoren nog grapjes had zitten maken met de gevangenen.

De mannen hadden meteen door dat er iets ernstigs aan de hand was, en openden 'met gevaar voor eigen leven' hun celdeur. Een van de gevangen verklaart: "Ik was bezorgd, want als we uitbreken, komen ze met getrokken wapens op ons af". Toen ze er achter kwamen dat de bewaker geen hartslag meer had, sloegen ze alarm door te gaan schreeuwen en op deuren te gaan slaan.

Dit lawaai werd opgemerkt door agenten die zich een verdieping hoger bevonden. De agenten dachten in eerste instantie aan een opstand, en gingen inderdaad met getrokken pistolen naar binnen. Ze hadden echter al snel in de gaten dat de bewaker in nood verkeerde en begonnen met reanimeren.

Door het kordate optreden van de gevangenen heeft de bewaker de hartaanval overleefd. De gevangenen beweren er geen moment aan gedacht te hebben dat ze ook hadden kunnen ontsnappen door de sleutels en het pistool dat de bewaker droeg: "Daar heb ik nooit aan gedacht. Als hij omvalt, help ik hem."


Gevangenen redden leven bewaker

Uitslag en standen na achtste Touretappe

Vandaag werd de achtste etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag achtste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 04h 57' 33''
2. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 00' 13''
3. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Team Katusha + 00' 13''
4. Romain Bardet Fra AG2R + 00' 13''
5. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff + 00' 13''
6. Fabio Aru Ita Astana + 00' 13''
7. Adam Yates GBr Orica + 00' 13''
8. Alejandro Valverde Spa Movistar + 00' 13''
9. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 13''
10. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 00' 13''
26 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 01' 45''
34 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 10' 18''
38 Wout Poels NED Team Sky + 11' 26''
53 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 18' 37''
59 Dylan van Baarle NED Cannondale + 25' 14''
60 Stef Clement NED IAM Cycling + 25' 42''
100 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 34' 43''
101 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 34' 43''
131 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 34' 43''
164 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 39' 24''
178 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 39' 24''
179 Ramon Sinkeldam NED Team Lotto NL-Jumbo + 39' 24''
187 Sebastian Langeveld NED Cannondale + 39' 24''
194 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 39' 24''
197 Bernard Eisel Oos Team Dimension Data + 39' 24''

Christopher Froome slaat dubbelslag in achtste etappe (Foto: Pro Shots)

Algemeen klassement na de achtste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 39h 13' 04''
2. Adam Yates GBr Orica + 00' 16''
3. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Team Katusha + 00' 16''
4. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 00' 17''
5. Alejandro Valverde Spa Movistar + 00' 19''
6. Nairo Quintana Col Movistar + 00' 23''
7. Fabio Aru Ita Astana + 00' 23''
8. Tejay van Garderen VS BMC Racing Team + 00' 23''
9. Romain Bardet Fra AG2R + 00' 23''
10. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 00' 23''
16 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo + 01' 55''
37 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin + 23' 51''
49 Stef Clement NED IAM Cycling + 31' 26''
55 Wout Poels NED Team Sky + 35' 20''
69 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 47' 09''
71 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 48' 09''
120 Dylan van Baarle NED Cannondale +1h 10' 59''
129 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +1h 12' 51''
142 Sebastian Langeveld NED Cannondale +1h 17' 02''
144 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +1h 17' 36''
151 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +1h 20' 12''
168 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +1h 23' 40''
176 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +1h 25' 00''
184 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +1h 26' 28''
197 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +1h 53' 20''

Klassement groene trui na achtste etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 204
2 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 182
3 Peter Sagan Tsj Tinkoff 177
4 Bryan Coquard Fra Direct-Energie 112
5 Greg van Avermaet Bel BMC Racing Team 90


Klassement witte trui na achtste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 39h 13' 20'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 00' 18'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 01' 35'
4 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 01' 39'
5 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 05' 20'


Klassement bolletjestrui na achtste etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Rafal Majka Pol Tinkoff 31
2 Thibaut Pinot Fra FDJ 30
3 Christopher Froome GBr Team Sky 22
4 Tony Martin Dui Etixx-Quick Step 18


Ploegenklassement na achtste etappe

# Team Land Tijd
1 BMC Racing Team VS 117h 40' 16''
2 Team Sky GBr + 01' 34''
3 Movistar Team Spa + 04' 54''
4 Astana Kaz + 07' 52''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8

Verstappen verbetert record Lammers

Max Verstappen kwalificeerde zich vanmiddag als derde voor de Grand Prix van Groot-Brittannië en dat betekende een Nederlands record. Hij deelde dat record sinds de Grand Prix van Spanje vorige maand met Jan Lammers.

Verstappen startte in de uiteindelijk door hem gewonnen race als vierde. Dat deed Lammers ook in 1980 bij Grand Prix van Amerika in Long Beach. De race was een minder groot succes. Hij viel na honderd meter al uit.

Lammers feliciteerde Verstappen via twitter met zijn record: "Gefeliciteerd Max met P3, weer een record er bij. Ik geniet van jou en heb 36 jaar genoten van mijn P4-record."

'Kunst' in Apple Store zorgt voor paniek

De Apple Store op de Kurfürstendamm in Berlijn is zaterdagmiddag ontruimd nadat een grote groep onbekenden een dikke zilveren vloeistof over de tafels en de uitgestalde apparaten hadden gegoten. Een vorm van 'iArt' bleek later. De kunstzinnige actie zorgde voor groot alarm en paniek.

Volgens de brandweer waren er zo'n vijfhonderd mensen in de zaak. Klanten en personeel werden snel naar buiten geloodst. De politie hield 27 verdachten aan. Een woordvoerder vertelde dat het verspreide spul eruit zag als kwik, maar zeer waarschijnlijk gaat het om iets anders. Onderzoek moet nog uitwijzen wat precies.

Op internet circuleerden al meteen berichten dat het een 'kunstuiting' betrof in het kader van het festival 'Foreign Affairs'. Een van de 'performers' was de Berlijnse artiest Johannes Paul Raether, met blauw-oranje geschilderd hoofd en gestoken in een exhibitionistisch speelpakje. Hij gaf toe dat de uitbarsting van creativiteit in de drukke winkelstraat een tikkeltje uit de hand is gelopen.

'Kunst' in Apple Store zorgt voor paniek
'Kunst' in Apple Store zorgt voor paniek (Foto: ANP)

IS introduceert gouden dinar

Islamitische Staat heeft een eigen munt geïntroduceerd. De gouden dinar, naar een zevende-eeuws voorbeeld uit het kalifaat van Uthman, is volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten in de provincie Dair as-Saur uitgegeven. De munt is 4,5 gram zwaar en vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 175 euro.

Het is de bedoeling dat olie, een van de belangrijkste inkomensbronnen van de terreurorganisatie, voortaan wordt afgerekend in dinars. Veel handelaren hebben zich volgens het Observatorium al op de markt begeven om de nieuwe valuta te bemachtigen.

De jihadisten kondigden al in 2014 eigen geld aan om los te komen van de wereldeconomie. IS is de zeggenschap over belangrijke gebieden en steden in Syrië en Irak kwijtgeraakt. Door dat verlies van territorium is de druk de laatste tijd flink opgevoerd.

IS introduceert gouden dinar
IS introduceert gouden dinar (Foto: ANP)

Williams wint Wimbledon voor de zevende keer

Serena Williams heeft voor de zevende keer in haar loopbaan Wimbledon gewonnen. Het betekende ook haar 22e Grand Slam titel, waarmee ze op gelijke hoogte komt met Steffi Graf. De Australische Margaret Smith-Court is met 24 titels nog altijd recordhoudster

Williams nam het vandaag in de finale op tegen de Duitse Angelique Kerber, die eerder dit jaar nog te sterk was voor Williams in de finale van de Australian Open. In de eerste set ging het nu gelijk op. Tot aan 6-5 hielden beide spelers hun servicegames en moest Kerber serveren om in set te blijven. Ze maakte echter twee foutjes en Williams profiteerde direct.

In de tweede set ging het ook gelijk op, maar toen Williams bij een stand van 4-3 een breakpoint kreeg sloeg ze direct toe. In de daaropvolgende servicegame gaf ze het niet meer weg en was het eerste matchpoint direct raak.

22e Grand Slam-zege voor Serena Williams. (PRO SHOTS/Action Images)
22e Grand Slam-zege voor Serena Williams. (PRO SHOTS/Action Images)

Cameraploeg SBS6 met vuurwerkbom bekogeld

Een cameraman en een verslaggeefster van het SBS6-programma Hart van Nederland zijn zaterdag in Amsterdam met een vuurwerkbom aangevallen. De ploeg was opnames aan het maken in de Tweede Wittenburgerdwarsstraat naar aanleiding van een schietpartij in de nacht van vrijdag op zaterdag, aldus de website van Hart van Nederland.

De medewerkers van het programma vermoeden dat iemand vanuit een raam de vuurwerkbom naar de cameraploeg gooide. Niemand raakte gewond.

Bij de schietpartij in de nachtelijke uren raakte een 25-jarige Amsterdammer lichtgewond. Hij kon na behandeling het ziekenhuis verlaten. Het doelwit van de kogelregen zou volgens Het Parool Hoessein A. zijn geweest. De krant schrijft op haar website dat hij afkomstig is uit een grote familie uit Amsterdam-Oost, van wie verscheidene leden voor serieuze misdrijven zijn veroordeeld.

Geile wapens in Valkyrie Drive: Bhikkhuni

Valkyrie Drive: Bhikkhuni komt nu ook naar het Westen. Dat heeft uitgever PQube bekendgemaakt. Het is een hack & slash met vooral de nadruk op luchtaanvallen met wel heel speciale wapens.

Valkyrie Drive: Bhikkhuni is gemaakt door Kenichiro Takaki, die eerder de Senran Kagura-reeks heeft bedacht. Hij staat bekend om niet vies te zijn van wat perverse tieners in een game te stoppen en dat zien we ook in onderstaande trailer. Het spel speelt zich af op het eiland Bhikkhuni, een van vijf kunstmatig aangelegde eilanden. Op dit eiland krijgen tienermeiden een mysterieus virus, waardoor ze of in wapens veranderen als ze opgewonden worden of in zogenaamde 'Rebreakers'. Zij kunnen de wel erg geile wapens gebruiken in hun gevechten.

Valkyrie Drive: Bhikkhuni komt digitaal en fysiek in 2016 uit voor PlayStation Vita.

Hockeysters tanken vertrouwen tegen BelgiŰ

De Nederlandse hockeydames hebben zaterdagmiddag op het veld van Den Bosch met 6-0 gewonnen van België, dat gecoacht wordt door Ageeth Boomgaardt. Xan de Waard, Kelly Jonker, Lidewij Welten en Maartje Paumen, die hersteld is van haar teenblessure, maakten de doelpunten.

De hockeysters waren een stuk sterker dan Belgie en kwamen nauwelijks in de problemen. Vooral in het laatste kwart denderden ze met vier treffers over de Belgen heen. Opvallend was wel het gebrek aan scorend vermogen uit de strafcorner. Oranje kreeg negen strafcorners en scoorde daaruit slechts één keer, in de 58e minuut via Maartje Paumen.

Desalniettemin was de zege dikverdiend. Nadat de vrouwen van Alyson Annan in het eerste kwart al enkele plaagstootjes uitdeelden – er ging onder meer een schot van Lidewij Welten naast – viel de verdiende openingstreffer aan het begin van het tweede kwart. Lidewij Welten dribbelde de cirkel binnen en wurmde zich door de Belgische verdediging heen, waarna ze bal aflegde aan de geheel vrijstaande Xan de Waard, die ‘m vanaf dichtbij doodeenvoudig kon binnenschuiven.

In de 43e minuut zette Kelly Jonker de 2-0 op het scorebord. Na een mooie aanval over links, opgezet door Lidewij Welten, belandde de bal via een een-tweetje met Carlien Dirkse van den Heuvel bij Jonker, die voor het doel stond te wachten en de bal binnenschoot. De speaker riep Laura Nunnink om als doelpuntenmaakster, maar de reservespeelster in Rio speelde niet mee.

Het laatste kwart werden de Belgen zoek gespeeld. Allereerst maakte Lidewij Welten er 3-0 van. Na een mooie combinatie tussen Ellen Hoog en Carlien Dirkse van den Heuvel belandde de bal in de cirkel bij Welten, die zich omdraaide en uithaalde: 3-0. Even later pushte Maartje Paumen een strafbal binnen, waarna ze 2 minuten voor tijd ook nog een strafcorner in het net legde. In de laatste seconden van het duel schreef Ellen Hoog de 6-0 op haar naam schreef.

De hockeysters spelen dinsdag 19 juli hun laatste oefenwedstrijd op Nederlandse bodem voordat ze richting Rio vertrekken. Spanje zal dan de tegenstander zijn.

Dubbelslag voor Froome in Tour

De achtste etappe in de Tour de France, van Pau naar Bagnères-de-Luchon, is gewonnen door Christopher Froome. De Brit reed in de afdaling van de laatste beklimming van de dag weg bij de groep met favorieten en kwam solo over de meet. Froome nam ook de gele trui over van Greg van Avermaet.  

Vanuit de start ontstond er de ene aanval na de andere, maar niemand slaagde er in ook weg te blijven. Tijdens de beklimming van de Tourmalet waren het Pinot en Majka die er wel in slaagde een gat te slaan. Tien kilometer onder de top hadden de twee koplopers 12 seconden voorsprong op Tony Martin. Martin wist zich zo'n drie kilometer later bij Pinot en Majka aan te sluiten. Het peloton, dat al flink was uitgedund volgde op een kleine twee minuten en de groep met gele-truidrager Van Avermaet zat daar weer bijna twee minuten achter. Pinot was als eerste boven voor Majka en Martin zat daarachter. Het peloton volgde op ruim twee minuten.

In de afdaling sloot Martin zich weer aan bij Pinot en Majka. De voorsprong op het peloton was ruim twee en halve minuut, Van Avermaet zat op zes minuten. De volgende beklimming was de Hourquette d'Ancizan van de tweede categorie. De voorsprong van de drie op het peloton liep echter wel terug. Pinot kwam als eerste boven, het peloton volgde op minder dan anderhalve minuut.

Aan de voet van de volgende beklimming, de Val Louron van de eerste categorie, was de voorsprong nog maar 37 seconden. Majka sprong weg  omdat het peloton ze bijna al weer had bijgehaald, maar ook hij werd teruggepakt. Het waren de ploegen van Movistar en Team Sky die het tempo vervolgens bepaalden. Poels kwam als eerste boven voor Froome en Majka. In de afdaling kwam Kelderman ten val. Na een fietswissel wist hij zich weer bij het peloton te voegen.

De laatste beklimming van de dag was de Col de Peyresourde. Ten Dam moest gelijk lossen en ook Poels kon het tempo niet meer bijbenen. Door een aantal versnellingen moesten er steeds meer rijders lossen. Mollema kon bij de besten blijven, Contador en Kelderman moesten lossen. Froome probeerde in de afdaling weg te springen en kreeg een klein gaatje. Die voorsprong gaf de renner van Team Sky niet meer uit handen.

Meer Dead or Alive in de herfst

Koei Tecmo en Team Ninja hebben enkele nieuwe aankondigingen met betrekking tot Dead or Alive-franchise gemaakt tijdens Dead or Alive Festival 2016.

Zo komt de PlayStation VR-versie van Dead or Alive Xtreme 3 uit op de releasedag van PlayStation VR en komen er wat meer items en een extra foto-modus in de game. En dan natuurlijk nieuwe kostuums, nou ja, zwemkleding. Zo is er een samenwerking met de anime Keijo!!!!!!!! in de vorm van nieuwe badpakken. Helaas, geen nieuwe personages of een Westerse release.

Dead or Alive 5 Last Round is ook nog niet toe aan zijn laatste ronde. Dus nee, weer geen nieuws over Dead or Alive 6, maar je raadt het al, nieuwe kostuums die bij de vierde seizoenspas van 90 dollar horen. Eerder was al bekend dat bijvoorbeeld allerlei personages uit Fairy Tale en de Gust-stal zoals Atelier-games en Nights of Azure hun kleding ter beschikking stellen aan de dames, maar er komt nog meer bij. Er komt een samenwerking met Attack on Titan, waarmee alle personages kleding krijgt uit die serie, en zelfs een nieuwe interactieve arena waarin een Titan je mee- of tegenwerkt. Andere pakjes komen uit animes als To Heart.

Als verrassing kwam er nog een nieuwe samenwerking voorbij, maar meer dan alleen een kostuum: Maj uit King of Fighters XIV gaat meevechten in Dead or Alive 5: Last Round. Veel van deze content komt deze herfst pas uit.

Attack on Titan x Dead or Alive

Mai teaser

Zeker 115 militairen gedood in Zuid-Soedan

Vuurgevechten tussen rivaliserende legereenheden in Zuid-Soedan hebben aan ten minste 115 militairen het leven gekost. Dat heeft een legerwoordvoerder van de oppositie zaterdag in de hoofdstad Juba bekendgemaakt. De vijandelijkheden vormen een grote bedreiging voor het fragiele vredesproces in een land dat na twee jaar oorlog nog allesbehalve stabiel is.

De gewapende strijd laaide vrijdagavond op in de buurt van het overheidsgebouw waar president Salva Kiir en zijn plaatsvervanger Riek Machar, voormalige vijanden, besprekingen voerden. Beiden zeiden niet te weten wat de achtergrond was voor de schotenwisselingen. Ze maanden hun facties tot kalmte.

William Gatjiath Deng, zegsman uit het kamp van Machar, vertelde zaterdag dat er ook stevig gevochten is in en rond legerbarakken. Hij zei dat van zijn partij SPLM-IO 35 militairen zijn omgekomen en tachtig van de strijdkrachten van Kiir. Het dodental loopt waarschijnlijk nog op doordat er verscheidene zwaargewonden zijn.

Zeker 115 militairen gedood in Zuid-Soedan
Zeker 115 militairen gedood in Zuid-Soedan (Foto: ANP)

G2A wordt transparanter

Keyresellers zoals G2A worden al jaren bekritiseerd, omdat zij het criminelen te makkelijk maken. Nadat een ontwikkelaar twee weken geleden publiekelijk aan de bel trok over de misstanden, is G2A eindelijk bereid om hun beleid aan te passen.

Wat is het probleem?
Criminelen gebruiken gestolen creditcardgegevens om spelcodes op te kopen. Deze verkopen ze dan onder een valse naam via websites als G2A voor een habbekrats. Op deze manier kunnen zij makkelijk snel geld verdienen. De ontwikkelaars van de games krijgen in eerste instantie betaald door instanties, zoals PayPal. Na een aantal weken komt de geldschieter erachter dat de creditcard gestolen was en vordert het geld terug van de ontwikkelaars. Dus nu moet de ontwikkelaar betalen, maar heeft het geld doorgaans al uitgegeven aan zaken als huur, salaris en andere rekeningen.

Als een ontwikkelaar verhaal gaat halen bij G2A, waar de codes (keys) verkocht worden, dan vraagt G2A om haar beurt specifiek welke keys fout zijn. De ontwikkelaar weet niet om welke keys het specifiek gaat en kan fluiten naar zijn geld.

 

De boze ontwikkelaar
Alex Nichiporchik is de directeur van uitgever tinyBuild. Enkele van hun games zijn Party Hard, SpeedRunners, No Time To Explain en Punch Club. Volgens hem zijn in totaal meer dan 26.000 illegaal verkregen keys via G2A verhandeld. Daar was bijna $200.000,- mee gemoeid. Als deze keys voor de werkelijke waarde waren verkocht, dan is het totaal zo’n $450.000,- volgens Nichiporchik.

G2A - overzicht kostenpost

G2A ging niet mee in zijn redenering en suggereerde dat tinyBuild zelf binnen drie dagen achterhaalde wie er betaalt met gestolen geld. Volgens tinyBuild is het ondoenlijk om zo’n lijst met keys te produceren, want er kunnen altijd goedwillende klanten tussen zitten. Nichiporchik maakte alle informatie publiek via hun eigen website en Eurogamer en werd meteen getroffen door een toevallige DDoS-aanval. Nichiporchik zei dat iedereen die eraan dacht om tinyBuild’s games via G2A te kopen, beter de games kon downloaden via torrent. Dan hoefde tinyBuild namelijk niet geld te betalen aan creditcardmaatschappijen.

Slechte reputatie
Een ruzie tussen twee bedrijven is normaliter een storm in een glas water, maar G2A is al veel vaker in opspraak geweest. Zo was er twee jaar terug de rel met de gestolen Steam-codes voor Sniper Elite 3. Vorig jaar verbande Riot Games de reseller als sponsor, omdat ze tegen alle regels in gepimpte League of Legends-accounts verkopen waarmee je meteen in de hogere leagues kunt meespelen. Daarnaast was er begin dit jaar een identiek tinyBuild-schandaal met Ubisoft-keys dat Ubisoft heeft gesust met haar eigen portemonnee.

Deze laatste rel heeft de reputatie van G2A dus geen goed gedaan. G2A is de grootste reseller ter wereld met meer dan een miljoen transacties per maand.

Verbeteringen
G2A probeert haar blazoen te zuiveren met ingrijpende veranderingen. Hier een lijst.

  • Ontwikkelaars krijgen nu tot 10 procent van iedere verkoop van hun games via G2A. Ze moeten zich hier wel voor opgeven.
  • Ontwikkelaars krijgen toegang tot de database van G2A, waarmee de ontwikkelaars kunnen zien welke keys wanneer en door wie worden verhandeld.
  • Gebruikers van G2A krijgen een donatieknop te zien waarmee zij direct via de website van de betreffende ontwikkelaar hun een financieel duwtje in de rug kunnen geven.
  • Iedereen die keys wil verkopen via G2A wordt zo goed als het kan gechekt. Ook moet er een telefoonnummer worden geverifieerd en mogen er maximaal tien producten tegelijk worden aangeboden.
  • In de nabije toekomst vraagt G2A ook om bevestiging van de adresgegevens via bankafschriften.

Dit zijn hele goede initiatieven en het heeft aardig wat jaren gekost om zover te komen. Zijn deze stappen genoeg om het vertrouwen van de industrie terug te winnen? Kan G2A nog wel zoveel winst maken met deze maatregelen of vluchten alle schimmige transacties nu naar concurrent Kinguin?

Morkov eerste uitvaller in de Tour

In de achtste etappe is het dan zover; de eerste uitvaller in de Tour de France kan worden genoteerd. De Deen Michael Morkov heeft het na zijn zware valpartij in de eerste rit nog een week volgehouden, maar hij gaf er tijdens de achtste rit alsnog de brui aan.

TIjdens de etappe moest de renner van Katusha al snel lossen en met vier zware beklimmingen leek het al zwaar te gaan worden om op tijd binnen te komen. Bovenop de tweede berg van de dag had Morkov al 35 minuten achterstand en besloot toen in de remmen te knijpen. 

Derde EK-goud in zicht, 4x400 teams naar finale

Op het EK atletiek in Amsterdam blijft de Nederlandse equipe maar goed in vorm. De estafettekwalificaties voor de 400 meter-lopers zorgden voor twee Nederlandse finales, waarbij vooral de vrouwen uitzicht houden op deelname aan de Olympische Spelen. Anouk Vetter haalde bij het speerwerpen uit waardoor de 800 meter een simpele route op weg naar goud moet zijn.

De sessie werd afgetrapt door de meerkampsters met het verspringen. Bij het verspringen moesten de Nederlanders hopen dat de Franse Antoinette Nana Djimou niet al te hard zou uithalen, maar ze kwam tot 6.31. Het verspringen is niet écht het onderdeel van de Nederlandse vrouwen in een topveld, maar in dit veld waren ze ineens de beste. Vetter kwam in haar laatste sprong tot 6.38, een bevrijding na een foutsprong en een sprong die maar net de zes meter haalde, terwijl Nadine Broersen in haar tweede poging voor de enige keer geldig sprong, maar wel meteen 6.40 sprong. De winnende sprong was voor haar. 

Daarna kwam het speerwerpen. Nana-Djimou kwam niet tot een hele sterke worp, maar lijkt toch goed voor een tweede plaats door de vorm van Broersen, die desalniettemin verder kwam met de speer. Met de 800 meter nog te gaan moet Broersen ook de Oostenrijkse Ivona Dadic voor zich dulden. De Oostenrijkse heeft een extreem goede vorm - tijdens haar persoonlijk record zevenkamp werkte ze alle onderdelen minder af an de afgelopen 2 dagen. Anouk Vetter kwam in de eerste 2 worpen nog niet tot grote hoogten, maar bij de derde haalde ze verwoestend uit. 55.76 was een prachtig persoonlijk record, wat voldoende lijkt voor het goud en een NR van boven de 6600 - dat staat nu op naam van Dafne Schippers met 6545.

Daar tussenin kwamen nog acht Nederlanders in actie in 2 teams van 4. Eerst moesten de vrouwen zich kwalificeren op de 4x400 meter estafette. Individueel finaliste Nicky van Leuveren had het niet gemakkelijk, maar de aflossingen van Lisanne en Laura de Witte waren erg sterk. Laura werd wel gehinderd door de Duitsers bij de wissel, maar desalniettemin kwam het Nederlandse team tot 3.29.18. Dit is hopelijk voldoende voor de limiet.

Bij de mannen ging het minder goed. Winnaar van het brons op de 400 meter Leemarvin Bonevacia liep niet al te sterk. Terrence Agard liep wel erg sterk. Hij haalde de Nederlanders terug in de wedstrijd, waarna Blauwhof en Stuivenberg uiteindelijk naar een vierde plaats in de serie liepen. Dit bleek voldoende voor de finale, maar de tijd lijkt onvoldoende om Rio te bereiken.

Ericsson niet gewond, start in GP

Marcus Ericsson kan morgen gewoon van start gaan in de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Zweed crashte vanmorgen hard in de derde vrije training en werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Zijn team maakte bekend dat hij geen blessures heeft overgehouden aan de klapper.

Ericsson miste de kwalificatie door zijn crash, maar zal normaal gesproken wel tot de race worden toegelaten. Vanwege de schade aan zijn wagen zal hij wel uit de pitstraat moeten starten.

Guy Verhofstadt: Soevereiniteit is kanker

Europarlementariër Guy Verhofstadt gaat in een beschouwing over de betekenis van de Brexit fel tekeer tegen de Britten en Europese burgers in het algemeen.

Als de EU de nationalistische stammen, die haar bestaansreden ondermijnen, wil aanpakken, zal het moeten luisteren naar de zorgen van de mensen en met een nieuwe radicale visie voor effectief bestuur moeten komen. Anders dan zal de nationalistische kanker zich verspreiden.

De Europarlementariër, die fanatiek met zijn maatje Hans van Baalen het burgeroorlogsvuur op het Maidanplein hoog opstookte, steekt nu het aanmaakhout tegen de Britten aan. Hij ziet de Britten nu meer als een vijand dan een vriend. Ook nationalisme is een groot kwaad. Guy stelt dat je een EU-exit niet voorkomt door nationalisten te ‘knuffelen’.

De Europarlementariër die Poroshenko in het zadel hielp, die er ook niet mee zit om op eigen burgers te laten schieten door het leger, heeft wel wat ideeën over hoe de overgebleven lidstaten het moeten aanpakken. Uiteraard is er haast geboden met het isoleren van de Britten. Hij adviseert Europese leiders om niet op hun handen te blijven zitten maar om er zo snel mogelijk werk van te maken dat landen op korte termijn nóg meer soevereiniteit overdragen aan Brussel. De Europese Unie kan het best haar werk doen als zij van alle lidstaten alle soevereiniteit in handen heeft, laat Guy weten.

Verhofstadt vindt het dan ook absurd dat er wel een European Space Agency is, maar dat de EU geen eigen machtige ‘CIA’ heeft. De recente terreuraanvallen in Parijs maken dat pijnlijk duidelijk, aldus Guy. Tot slot besteed hij nog aandacht aan het sentiment dat er juist meer soevereiniteit teruggegeven moet worden. Daar is hij het ten stelligste mee oneens omdat dit het integratieproject alleen maar meer verzwakt.

Claudia de Breij trouwt zaterdag

Claudia de Breij stapt zaterdag in het huwelijksbootje. De cabaretière geeft op Texel haar jawoord aan Jessica van Geel. Dat meldt de Telegraaf.

Claudia en Jessica zijn sinds februari 2013 samen. In november 2014 verschenen ze voor het eerst als stel in het openbaar.

Voor Claudia wordt dit haar tweede huwelijk. Ze was van 2005 tot 2011 getrouwd met Conny Kraaijeveld. Met haar kreeg ze zoon Bing.

Claudia de Breij trouwt zaterdag
Claudia de Breij trouwt zaterdag (Foto: BuzzE)

NAVO voert strijd tegen terrorisme op

In een poging de voedingsbodem voor terrorisme te verkleinen, intensiveert de NAVO haar activiteiten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Sleutelwoord is het vergroten van de stabiliteit in die regio's. Regeringsleiders en staatshoofden stemden op de NAVO-top in Warschau zaterdag ook in met maatregelen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

NAVO-chef Jens Stoltenberg sprak van het "terugduwen" van gewelddadig extremisme. "De instabiliteit in de regio heeft een directe invloed op onze samenlevingen. De omvang van de uitdaging vraagt dat we direct actie ondernemen."

Zo gaat het militaire bondgenootschap het Iraakse leger voortaan trainen in Irak zelf in plaats van in Jordanië. Ook mag informatie die AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO verzamelen in het vervolg worden gedeeld met de door de VS geleide anti-IS-coalitie. De NAVO-lidstaten beloofden ook meer inlichtingen te gaan uitwisselen over terroristische dreigingen.

Digitale aanval
Daarnaast blijft de alliantie Afghanistan ondersteunen, met 12.000 man in de missie Resolute Support en het financieren van de Afghaanse strijdkrachten. De NAVO staat verder klaar om Libië te helpen om terrorisme tegen te gaan. Op zee wordt de inzet ook intensiever. Advies en training in de regio, ook in landen als Georgië en Moldavië, moeten hun weerbaarheid vergroten.

Een digitale aanval op een lidstaat wordt voortaan gezien als een aanval op allen. Niet alleen Rusland, maar ook IS weet hoe cyberaanvallen op bijvoorbeeld banken of energievoorziening uit te voeren, aldus minister Jeanine Hennis (Defensie). "Dat is het slagveld van nu eigenlijk al, maar in ieder geval van morgen. De vijand komt uit het stopcontact. Zo is het, daar kunnen we niet omheen."

De vraag of de wereld veiliger is geworden na de NAVO-top wilde premier Mark Rutte niet met ja of nee beantwoorden.

NAVO voert strijd tegen terrorisme op
NAVO voert strijd tegen terrorisme op (Foto: ANP)

Man lichtgewond na schietpartij Amsterdam

Een 25-jarige Amsterdammer is vrijdagnacht beschoten in de Poolstraat in het centrum van de hoofdstad. De man kwam er met een lichte verwonding vanaf en kon na behandeling het ziekenhuis verlaten, aldus de politie zaterdagochtend.

Er wordt onderzoek gedaan naar een of meer daders, die er na de beschieting op een scooter vandoor zouden zijn gegaan.

Het doelwit van de kogelregen zou volgens Het Parool Hoessein A. zijn geweest. De krant schrijft op haar website dat hij afkomstig is uit een grote familie uit Amsterdam-Oost, van wie verscheidene leden voor serieuze misdrijven zijn veroordeeld. A. was volgens Het Parool voorheen jeugdkampioen kickboksen. De politie zegt om privacyredenen geen uitlatingen te doen over de identiteit van het slachtoffer.

Man lichtgewond na schietpartij Amsterdam
Man lichtgewond na schietpartij Amsterdam (Foto: ANP)

Arrestaties na verkrachting feesten Pamplona

Vijf mensen zijn in het Noord-Spaanse Pamplona aangehouden op verdenking van verkrachting van een jonge vrouw tijdens de massale feesten van San Fermín, bekend van het stierenrennen. Een rechter liet de vijf, onder wie een lid van de Guardia Civil, vastzetten na de aangifte van aanranding en verkrachting door vrouw op donderdag, zo is zaterdag volgens Spaanse media bekendgemaakt.

Het San Fermín-festival duurt van 6 tot 14 juli. Zaterdag verwondden stieren twee mannen in Pamplona. Elders in Spanje kwam zaterdag een 28-jarige Spanjaard om het leven bij een soortgelijk feest. Een stier doorboorde zijn long en hart in het dorp Pedreguer, tussen Valencia en Alicante.

Arrestaties na verkrachting feesten Pamplona
Arrestaties na verkrachting feesten Pamplona (Foto: ANP)

Man voor de 234e keer betrapt op zwartrijden

Een man is zaterdag voor maar liefst de 234e keer betrapt op zwartrijden. Hij zat in de trein van Vlissingen naar Amsterdam toen het personeel van de NS hem herkende. Hij was ondanks een reisverbod toch op de trein gestapt. Op het station van Bergen op Zoom hield de politie hem aan.

De man is meegenomen naar het bureau voor verhoor. Hij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

Man voor de 234e keer betrapt op zwartrijden
Man voor de 234e keer betrapt op zwartrijden (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van Groot-BrittanniŰ

Lewis Hamilton start morgen van poleposition bij de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Brit was zijn teamgenoot Nico Rosberg te snel af, ondanks dat één tijd van hem werd afgenomen in de laatste sessie. Max Verstappen zette zijn beste kwalificatie tot nu toe neer. De Nederlander start morgen van de derde startpositie. 

In de eerste sessie was het meest opvallende dat Button niet Q2 wist te halen. De Brit kon maar één tijd neerzetten en moest zich daarom voegen bij Palmer, Haryanto, Werhlein, Nasr en Ericsson. De laatstgenoemde Zweed kwam naar aanleiding van zijn crash helemaal niet in actie en het is nog onzeker of hij morgen in de race wel kan starten. 

Hoofdrolspeler in Q2 was Raikkonen, die bij zijn eerste poging spinde en bij zijn tweede poging van de baan schoot. Hij kon er nog een rondje aan vast plakken en wist zich met zijn laatste rondje alsnog in de laatste sessie te rijden. Minder goed ging het voor Perez en Massa, die net buiten de top tien vielen. Daarnaast vielen de beide Haas-coureurs, Kvyat en Magnussen af in deze sessie.

In Q3 zette Hamilton direct een snelle tijd neer, maar zag dat deze werd afgenomen omdat hij buiten de baan was geweest en daar voordeel van ondervond. Rosberg kreeg de tijdelijke eerste positie in zijn schoot geworpen en Verstappen schoof daardoor door naar P2. Waar Rosberg, Verstappen en Ricciardo daarna hun tijd niet meer wisten te verbeteren, deed Hamilton het wel. Hij was zelfs sneller dan zijn geschrapte tijd en pakte zijn tweede poleposition op een rij.

Verstappen zijn derde plaats betekende dat hij voor het eerst zijn teamgenoot Ricciardo te snel af was in de kwalificatie. Daarnaast zette hij de beste kwalificatie ooit neer voor een Nederlander. Hij deelde dit record eerst met Jan Lammers (vierde positie), maar heeft nu dus ook dit record in zijn eentje in bezit.

Uitslag kwalificatie

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:29.287   14
2 N. Rosberg Mercedes 1:29.606 +0:00.319 19
3 M. Verstappen Red Bull 1:30.313 +0:01.026 12
4 D. Ricciardo Red Bull 1:30.618 +0:01.331 12
5 K. Räikkönen Ferrari 1:30.881 +0:01.594 15
6 S. Vettel Ferrari 1:31.490 +0:02.203 17
7 V. Bottas Williams 1:31.557 +0:02.270 12
8 C. Sainz Toro Rosso 1:31.989 +0:02.702 18
9 N. Hülkenberg Force India 1:32.172 +0:02.885 15
10 F. Alonso McLaren 1:32.343 +0:03.056 15
11 S. Perez Force India 1:31.875   12
12 F. Massa Williams 1:32.002 +0:00.127 10
13 R. Grosjean Haas F1 1:32.050 +0:00.175 14
14 E. Gutierrez Haas F1 1:32.241 +0:00.366 14
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:32.306 +0:00.431 12
16 K. Magnussen Renault 1:37.060 +0:05.185 12
17 J. Button McLaren 1:32.788   3
18 J. Palmer Renault 1:32.905 +0:00.117 9
19 R. Haryanto Manor 1:33.098 +0:00.310 9
20 P. Wehrlein Manor 1:33.151 +0:00.363 9
21 F. Nasr Sauber 1:33.544 +0:00.756 8
22 M. Ericsson Sauber -:--.--- -:--.--- 0

Vier doden na ongeluk in Stieltjeskanaal

Door een ongeluk in het Drentse Stieltjeskanaal zijn zaterdag vier mensen om het leven gekomen. Het gaat om drie volwassenen en een kind, meldde de politie zaterdagmiddag.

Ze zaten in een auto met aanhanger die bij Coevorden aan het einde van de ochtend in het kanaal terechtkwam. Voorbijgangers zagen de auto het water in rijden en alarmeerden de politie. Een van hen sprong het water in, maar kon volgens de politie niets meer voor de inzittenden doen.

Duikers haalden de inzittenden uit het water, maar reanimatie mocht volgens de politie niet meer baten. "De vier inzittenden hebben het helaas niet gered. De hulpdiensten hebben alles op alles gezet. Helaas zonder resultaat", aldus de politie.

Onderzoek
Een duikteam van de brandweer en een traumahelikopter werden bij het ongeluk ingezet. Vanwege de reddingsoperatie werd het scheepvaartverkeer in het kanaal stilgelegd.

De politie licht eerst de nabestaanden in voordat nadere gegevens over de slachtoffers worden bekendgemaakt. Verkeersspecialisten van de politie doen onderzoek naar de toedracht van het eenzijdig ongeval.

Vier doden na ongeluk in Stieltjeskanaal
Vier doden na ongeluk in Stieltjeskanaal (Foto: ANP)

Gears of War-actiefiguren in de maak

Kleine poppetjes gebaseerd op videogames zijn bij een bepaalde groep verzamelaars erg populair. Gears of War speelt hier handig op in met een nieuwe collectie poppetjes uit het vierde deel. Je kunt vanaf november je verzameling uitbreiden.

JD Fenix was al maanden eerder aangekondigd en nu hebben we eindelijk beelden van Kait. Het lijkt (commercieel gezien) logisch dat ook de andere hoofdrolspelers hun eigen representatie krijgen. Gears of War 4 komt 11 oktober uit op Windows en Xbox One.

NAVO: miljard per jaar voor trainen Afghanen

De Europese leden van de NAVO trekken tot 2018 jaarlijks een miljard dollar uit voor de financiering van de Afghaanse krijgsmacht. Dat heeft NAVO-baas Jens Stoltenberg zaterdag bekendgemaakt.

"We hebben nu toezeggingen ter waarde van een miljard dollar van buiten de Verenigde Staten", aldus Stoltenberg. "We zijn voorbereid om te blijven na 2016." In totaal zullen zo'n 12.000 Amerikaanse en NAVO-troepen deelnemen aan de trainingsmissie.

NAVO: miljard per jaar voor trainen Afghanen
NAVO: miljard per jaar voor trainen Afghanen (Foto: ANP)

Oekra´ne reageert op brief nabestaanden MH17

Oekraïne heeft een antwoord gestuurd op de brief van nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 over het verstrekken van radarbeelden. "Wat erin staat weet ik niet en wil ik ook niet weten", zei premier Mark Rutte zaterdag na een gesprek in Warschau met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

"Dat is een zaak tussen de nabestaanden en Oekraïne en voorzover dat raakt aan radarbeelden is dat een zaak van het OM", aldus de premier. Hij wil politieke betrokkenheid bij het strafrechtelijk onderzoek absoluut vermijden.

De reactie kwam vrijdagmiddag binnen op de Nederlandse ambassade in Kiev en wordt doorgeleid naar de nabestaanden. Die hadden gevraagd om de beelden, omdat die mogelijk meer duidelijkheid kunnen bieden over wat er exact is gebeurd met het neergehaalde toestel, waardoor 196 Nederlanders het leven lieten.

Oekraïne reageert op brief nabestaanden MH17
Oekraïne reageert op brief nabestaanden MH17 (Foto: ANP)

Xbox One draait Windows Blu-Ray

Na de laatste updates draait de Xbox One op Windows 10. Dit betekent dat je er ook universele Windows-applicaties mee kunt gebruiken. De eerste is zojuist uitgegeven: een Blu-Ray speler. Die had de Xbox One al en de gebruiker ziet geen verschil.

Ondanks het feit dat de gebruikersinterface niet is aangepast, is de code waar deze op draait dat wel. De geruchten zijn dat Microsoft later met de Perfect Movies-videospeler komt. Niet erg vernieuwend, maar er is een begin gemaakt.

Xbox One - gerucht

Account Twitter-baas Dorsey gehackt

Hackers hebben ingebroken op het Twitter-account van Jack Dorsey, oprichter en topman van het sociale medium. Verantwoordelijk voor de hack is groep OurMine, die eerder al heeft ingebroken op accounts van Facebook-baas Mark Zuckerberg en Google-CEO Sundar Pichai.

De actie van OurMine lijkt een reclamestunt. De hackers plaatsten enkele tweets op het account van Dorsey, waarin ze lieten weten zijn veiligheid te testen. Engadget wist screenscots te maken van de tweets voordat deze werden verwijderd.

OurMine is een groep hackers die zich aanbiedt om websites en sociale media te beveiligen.

Account Twitter-baas Dorsey gehackt
Account Twitter-baas Dorsey gehackt (Foto: BuzzT)

PokÚmon Go leidt speelster naar lijk

Het zeer populaire spel Pokémon Go heeft de 19-jarige Amerikaanse Shayla Wiggins een nare ervaring opgeleverd. Al zoekende naar een fantasiefiguurtje vond zij een echt lijk bij de oever van de Big Wind River in Wyoming.

Pokémon Go is hét trendy spel op dit moment. Het is de bedoeling dat je met je smartphone Pokémon op straat zoekt en vangt.

De 19-jarige was op het spoor van een waterpokémon en werd zo naar de rivier geleid door haar telefoon. Daar stuitte ze op het lijk in plaats van op het fantasiewezentje. Shayla schrok zich een ongeluk van de lugubere vondst. Na enigszins bekomen te zijn van de shock belde zij het alarmnummer. De sherrif van Fremont County onderzoekt de zaak.

Politiegeweld US tegen negers overdreven

In Amerika wordt al jaren geroepen dat de politie één groot racistisch bolwerk is dat zwarte Amerikanen zonder aanleiding koelbloedig doodschiet. Het zouden vooral zwarte Amerikanen zijn die voor hun leven moeten vrezen als zij aan de kant worden gezet. Dit lijkt enigszins een overdrijving van de werkelijkheid.

Uit onderzoek van The Washington Post blijkt dat in 2015 in de VS in totaal 990 mensen door de politie zijn doodgeschoten. De overgrote meerderheid van de 'slachtoffers' was blank (49,9%).  Zwarte Amerikanen staan met 26,1% op de tweede plek, gevolgd door hispanics (17,4%). 3,8% had een andere afkomst en van iets minder dan 3% is de afkomst onbekend.

In totaal vonden in 2015 maar liefst 494 blanken de dood, tegen 258 negers en 172 hispanics.

Kijken we naar 2016 dan zijn daar tot nu toe 509 mensen doodgeschoten door politie. 238 blanken, 123 negers en 79 hispanics. 23 mensen hadden een andere afkomst en van 46 mensen is de afkomst onbekend. 

Politie VS schiet meer blanken dood dan negers

Russische toeristen weer naar Turkije

Een vliegtuig met toeristen uit Rusland is zaterdag geland op de luchthaven van het Oost-Turkse Antalya. De 189 passagiers zijn de voorhoede van een nieuwe golf toeristen uit Rusland, na een boycot van Turkije die acht maanden duurde. Turkse media meldden zaterdag met uitroeptekens dat "het eerste konvooi Russen vanuit Moskou in Atalya is aangekomen".

Moskou en Ankara kregen eind vorig jaar slaande ruzie als gevolg van spanningen ontstaan door het steunen van verschillende partijen in de burgeroorlog in Syrië en door het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkse F-16's in november. Het Kremlin stelde beperkingen in om te voorkomen dat Russen op vakantie naar Turkije zouden gaan. Zonder de ruzie had Turkije dit jaar op naar schatting 4,5 miljoen Russische toeristen gerekend.

De Russische president Poetin zijn Turkse ambtgenoot Erdogan legden de ruzie recent weer bij.

Russische toeristen weer naar Turkije
Russische toeristen weer naar Turkije (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 27

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was bitchknoop met het volgende onderschrift: "Nederlandse turner verrekt (k)ringspier."

De opgave van deze week:

Nico Rosberg kijkt bedenkelijk tijdens het raceweekend in Oostenrijk. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Nico Rosberg kijkt bedenkelijk tijdens het raceweekend in Oostenrijk. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Zware crash Ericsson, Mercedes snelste in VT3

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet bij de derde vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Brit bleef zijn teamgenoot en rivaal Nico Rosberg nipt voor. De Red Bulls van Max Verstappen en Daniel Ricciardo waren de enige die binnen de seconde van de Mercedes' wisten te blijven.

De sessie op de opdrogende baan verliep eigenlijk hetzelfde als altijd. De eerste teams, waaronder Red Bull, hadden net hun kwalificatieruns gehad toen Marcus Ericsson hard in de bandenstapel crashte nadat hij de controle over zijn Sauber verloor. Dit zorgde voor een code rood met nog 25 minuten te gaan. De Zweed zelf was in orde, maar zijn auto en de bandenstapels hadden een harde klap gehad. Mede doordat het gerstel aan de bandenstapel zo lang duurde kon de sessie pas worden herstart met vijf minuten te gaan.

In die vijf minuten ging het volledige veld, buiten Ericsson nog de baan op en wist vrijwel iedereen zijn tijd nog te verbeteren. Zo ook Sebastian Vettel, die wel aangaf weer problemen te hebben met zijn versnellingsbak van de Ferrari. De kwalficatie start vanmiddag om 14.00 uur.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:30.904   10
2 N. Rosberg Mercedes 1:30.967 +0:00.063 18
3 D. Ricciardo Red Bull 1:31.488 +0:00.584 6
4 M. Verstappen Red Bull 1:31.561 +0:00.657 7
5 S. Vettel Ferrari 1:32.049 +0:01.145 10
6 V. Bottas Williams 1:32.736 +0:01.832 15
7 F. Alonso McLaren 1:32.754 +0:01.850 11
8 N. Hülkenberg Force India 1:32.798 +0:01.894 14
9 K. Räikkönen Ferrari 1:32.833 +0:01.929 13
10 C. Sainz Toro Rosso 1:32.889 +0:01.985 10
11 E. Gutierrez Haas F1 1:32.895 +0:01.991 12
12 J. Button McLaren 1:33.042 +0:02.138 11
13 R. Grosjean Haas F1 1:33.344 +0:02.440 13
14 S. Perez Force India 1:33.361 +0:02.457 13
15 F. Massa Williams 1:33.440 +0:02.536 14
16 D. Kvyat Toro Rosso 1:33.538 +0:02.634 10
17 F. Nasr Sauber 1:33.710 +0:02.806 10
18 J. Palmer Renault 1:33.769 +0:02.865 13
19 K. Magnussen Renault 1:34.049 +0:03.145 10
20 R. Haryanto Manor 1:34.471 +0:03.567 14
21 M. Ericsson Sauber 1:34.551 +0:03.647 7
22 P. Wehrlein Manor 1:34.658 +0:03.754 11

Aboutaleb gaat niet in op oproep collega's

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil zaterdag niet ingaan op de open brief van dertien ambtgenoten waarin een dringend beroep op hem wordt gedaan zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap van de PvdA.

"De burgemeester wil niet op de ingezonden brief reageren", laat zijn woordvoerder desgevraagd weten.

Jan Hamming, burgemeester van Heusden, nam het initiatief voor de brief in de Volkskrant, die door nog twaalf anderen werd ondertekend. Al deze burgemeesters zijn lid van de PvdA. "Het is tijd, Ahmed, de hoogste tijd", schrijven ze in de brief.

Aboutaleb is al eerder door diverse partijprominenten vooruitgeschoven als kandidaat maar hij liet onlangs weten de huidige partijleider Diederik Samsom te steunen.

Aboutaleb gaat niet in op oproep collega's
Aboutaleb gaat niet in op oproep collega's (Foto: ANP)

Rel rond moederschap conservatieve Leadsom

Kandidaat voor het leiderschap van de Britse Conservatieven, Andrea Leadsom, zou hebben gezegd dat een vrouw zonder kinderen minder begaan is met het lot van de natie dan een moeder. De door Leadsom betwiste uitspraken over moederschap en premierschap zorgen zaterdag voor veel ophef in Engelse media.

Leadsom heeft volgens The Times in een vraaggesprek uitgebreid verteld waarom ze denkt dat ze als moeder van drie kinderen veel beter geschikt is om premier te worden dan haar enige rivaal in de strijd om het leiderschap van de partij en de natie, de kinderloze minister van Binnenlandse Zaken Theresa May.

Leadsom heeft zaterdag via sociale media "met afschuw kennis genomen van de ergste riooljournalistiek ooit". Ze stelt dat het vraaggesprek verkeerd is weergegeven en moet worden ingetrokken.

Rel rond moederschap conservatieve Leadsom
Rel rond moederschap conservatieve Leadsom (Foto: ANP)

Eigen Vierdaagse voor militairen in Mali

Nederlandse militairen die op missie zijn in het Afrikaanse Mali gaan hun eigen Vierdaagse lopen. Ze doen dat op dezelfde dagen als hun collega's die meelopen met de Vierdaagse van Nijmegen.

Omdat de omstandigheden in de Afrikaanse woestijn veel zwaarder zijn, leggen de lopers daar geen 40 maar 10 kilometer per dag af. Maar ze dragen wel de voor militairen verplichte 10 kilo bepakking. Alleen niet in de vorm van een volgeladen rugzak, maar door hun scherfvest aan te trekken. Dat weegt volgens Dijkstra ook zo'n 10 kilo.

De soldaten lopen hun dagelijkse afstand uit veiligheidsoverwegingen binnen de hekken van het kamp. Omdat het overdag veel te warm wordt voor zo'n krachtsinspanning lopen de wandelaars in de vroege ochtenduren.

Uitlopen van de Vierdaagse in Mali levert de militairen geen Vierdaagsekruisje op. Het kruisje is namelijk een officiële onderscheiding en voor de uitreiking daarvan gelden vastgestelde regels. "Opsturen of overhandigen in Mali valt daar niet onder", aldus majoor Tjeerd Dijkstra van Defensie.

Eigen Vierdaagse voor militairen in Mali
Eigen Vierdaagse voor militairen in Mali (Foto: ANP)

Inzet 'bomrobot' roept ook vragen op

De schutter die in Dallas het vuur opende op agenten, vond uiteindelijk zelf de dood door de inzet van een 'bomrobot'. De dader werd opgeblazen omdat volgens de commissaris van de politie in Dallas alle andere opties te veel gevaar opleverden voor agenten. Hoewel effectief, roept de inzet van de bomrobot ook vragen op, Deskundigen vrezen in onder meer The New York Times dat bomrobots en andere 'militaire tactieken' gemeengoed gaan worden bij de politie.

"In een oorlog is het doel te doden, maar het handhaven van de wet is toch een andere missie", vindt Rick Nelson van het Center for Strategic and International Studies. Hij wijst er ook op dat de beschikbaarheid van middelen als een bomrobot ervoor kunnen zorgen dat andere opties al snel afvallen waarbij agenten zelf een gevaarlijke actie moeten ondernemen tegen een verdachte.

Naar verluidt is de bomrobot niet eerder door de Amerikaanse politie ingezet zoals nu in Dallas. Robots zijn al wel gebruikt om bijvoorbeeld een mobiele telefoon of pizza's af te leveren in gijzelingssituaties. Amerikaanse media berichten zaterdag dat robots als de Andros F6B in Irak zijn gebruikt door het Amerikaanse leger om de vijand uit te schakelen met een explosie.

Risico
De inzet van de bomrobot in Dallas kan in politiekringen in de VS op veel begrip rekenen. De politie in New York liet weten ook zelf "toegang te hebben tot dergelijk materieel". Veel juristen zien ook geen enkel beletsel. "Geen rechtbank zal er een probleem mee hebben", denkt Ryan Calo van de universiteit van Washington. Critici vinden dat de politie in Dallas wel een risico nam omdat het explosief ook brand of andere schade had kunnen veroorzaken. Ook is er geen mogelijkheid meer de dader te bevragen naar zijn motief.

Juristen en mensenrechtenactivisten hebben de overheid eerder opgeroepen goed na te denken over de inzet van steeds zwaardere middelen door de politie, omdat de grens tussen militairen en agenten aan het vervagen zou zijn. Anderen wijzen juist op het steeds grotere geweld in de Amerikaanse maatschappij en de voortdurende terreurdreiging. Die realiteit zou vragen om nieuwe tactieken en bewapening.

Inzet 'bomrobot' roept ook vragen op
Inzet 'bomrobot' roept ook vragen op (Foto: ANP)

Fajah Lourens fotoshopt naam van ex weg

Fajah Lourens heeft de tatoeage van de naam van haar ex-vriend Gijs weg laten photoshoppen van de omslag van haar boek Killerbody. "Vanaf druk zeven is 'ie weg. Beter toch?", aldus de actrice, dj en fitnessfanaat tegen Shownieuws.

"Het hoort er een beetje bij. Je weet dat dingen kunnen gebeuren", zegt Fajah over het stuklopen van haar relatie met de elf jaar jongere Gijs. Tijdens hun relatie liet Lourens zijn naam tatoeëren in haar zij. "Ik ben niet heel naïef dat ik dacht dat hij het helemaal was. Ik hoopte het natuurlijk wel, maar ik vind het niet zo erg om het weg te laseren. Het is wat het is", zegt ze laconiek.

Fajah poseert in haar sport-bh op de voorkant van haar boek, waardoor haar Gijs-tatoeage zichtbaar was. "Ik ben wel blij dat hij niet meer op de voorkant staat. We zijn inmiddels bij druk negen van mijn boek en we hebben hem weggeshopt. Hij stond wel op al die boeken gewoon", lacht Fajah. "Dat vond ik niet zo leuk."

De twee gingen in maart uit elkaar na een relatie van een jaar.

Fajah Lourens fotoshopt naam van ex weg
Fajah Lourens fotoshopt naam van ex weg (Foto: BuzzE)

Festivals barsten los in het zuiden

Dit weekend stromen Brabant en Limburg weer vol met muziekliefhebbers. In het Brabantse Best is er Extrema Outdoor, en in Weert staat Bospop op het programma.

Het is de 36e editie van het tweedaagse poprockfestival Bospop, met meestal flink wat oude bekenden op de line-up. Dit keer komen onder andere Santana, Selah Sue, Walter Trout, Seal, Elvis Costello en Nena. The Mavericks vervangen Roxette die wegens gezondheidsproblemen van zangeres Marie Fredriksson niet komt.

Op het affiche van Extrema Outdoor XO ('upper- and underground music') staan zaterdag bijvoorbeeld Carl Cox, Loco Dice, Flux Pavilion, Sub Focus, DJ Sneak, Joost van Bellen en Kölsch. De organisatie rekent deze 21e editie op 20.000 bezoekers.

Festivals barsten los in het zuiden
Festivals barsten los in het zuiden (Foto: ANP)

'Noord-Korea lanceert raket vanaf onderzeeŰr'

Noord-Korea heeft een projectiel afgevuurd dat volgens het Zuid-Koreaanse leger lijkt op een ballistische raket die is gelanceerd vanaf een onderzeeër.

De raket zou volgens de Zuid-Koreaanse strijdkrachten zijn afgevuurd rond half twaalf zaterdagochtend (lokale tijd), vanuit de zee ten oosten van het Koreaanse schiereiland.

De Noord-Koreaanse pogingen om een systeem te ontwikkelen waarmee ballistische raketten vanaf duikboten kunnen worden afgevuurd vormen een grote zorg voor rivalen en buurlanden, omdat die projectielen moeilijker zijn te ontdekken.

De lancering kwam een dag nadat de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten bekend hadden gemaakt klaar te zijn een geavanceerd Amerikaans raketafweersysteem op Zuid-Koreaans grondgebied in te zetten. Het moderne afweersysteem, THAAD genaamd, moet Zuid-Korea beschermen tegen de dreiging vanuit Noord-Korea.

'Noord-Korea lanceert raket vanaf onderzeeër'
'Noord-Korea lanceert raket vanaf onderzeeër' (Foto: ANP)

Vrouw scheidt van man door gebrek aan toilet

Een onlangs getrouwde Indiase vrouw is van haar man gescheiden met als reden dat zijn familie geen toilet kon bouwen in het huis van het verse echtpaar. Dat schrijft de krant The Times of India.

De 21-jarige Archana Gautam, afkomstig uit het dorp Dahawa in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, was op 20 mei met haar partner Bablu Ram getrouwd. Diens familie beloofde de ouders van Gautam een toilet te bouwen voordat de twee in het huwelijksbootje zouden stappen. Ram, die als dagloner werkt, en zijn moeder konden het geld voor een moderne sanitaire voorziening echter niet opbrengen.

Na het horen van beide partijen besloot de dorpsraad in het voordeel van de echtgenote. Een dorpsgenoot meldde dat spanningen over hun verschillende opleidingsniveaus ook een rol speelden: "De vrouw is afgestudeerd terwijl haar echtgenoot niet studeert."

Gautam keerde donderdag terug naar haar ouders.

Vrouw scheidt van man door gebrek aan toilet
Vrouw scheidt van man door gebrek aan toilet (Foto: ANP)

Zwaargewonde militair Mali terug in Nederland

De 23-jarige militair die woensdag in Mali bij een mortieroefening zwaargewond raakte, is vrijdagavond op Schiphol geland. De soldaat der 1e klasse werd direct naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht vervoerd. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De Duitse luchtmacht bracht de militair met een Airbus 310 vanuit het Malinese Gao naar Nederland.

De gewonde militair behoort tot de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen. De bij het ongeluk omgekomen 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld behoorden ook tot die eenheid.

Het ongeluk met een draagbaar 60 mm-mortier gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma), een VN-operatie.

De marechaussee onderzoekt onder leiding van het Openbaar Ministerie de oorzaak van het ongeval. Een team onderzoekers vertrekt zo spoedig mogelijk naar het Afrikaanse land.

Zwaargewonde militair Mali terug in Nederland
Zwaargewonde militair Mali terug in Nederland (Foto: ANP)

Tour: Etappe 8 - Dag twee in de PyreneeŰn

De eerste van drie lastige ritten baarde voor de strijd om het algemeen klassement een muis. Dat is een minpunt, maar het viel wel te verwachten. Op papier was het de makkelijkste rit van de drie en met twee zware ritten in aantocht lag het niet voor de hand dat de renners voor het algemeen klassement zich al zouden inspannen. Toch werd het nog wel een leuke rit, vooral omdat het enorm lang duurde voor er een kopgroep ontstond. De koers was al zowat een uur bezig toen de uitzending begon, maar alsnog was er geen kopgroep ontstaan.

Zodoende kregen we die strijd toch nog mee. Na een tijd reden 29 jongens weg, waaronder Greg van Avermaet. Best een toffe actie van Greg, een gele trui die in de aanval gaat zien we niet zo vaak. Hij is zich echt aan het ontwikkelen en wordt met de koers een leukere renner. Over leuke renners gesproken, de winnaar van de rit. Stephen Cummings is een renner waar ik ontzettend veel respect voor heb. Hij is misschien wel de coureur met het meeste koersinzicht van het hele peloton. Als hij in de aanval gaat wint hij eigenlijk altijd, zo ook nu. Hij heeft dit jaar vier meerdaage WT-wedstrijden gereden en in iedere WT-koers wist hij een rit te winnen, altijd door in de aanval te gaan. Ook vorig jaar pakte hij al een mooie overwinning in de Tour. Hij kan verschrikkelijk hard fietsen en is ook nog eens ontzettend slim, niets dan lof. Voor Dimension Data een geweldige Tour, ze pakken nu al hun vierde overwinning, terwijl er pas zeven ritten zijn geweest.

Achter Cummings bleek dat Nibali erg onverstandig is geweest door hier aan de start te verschijnen. Hij had zich beter op de Vuelta kunnen richten. Andere jongens die een slechte dag hadden waren Warren Barguil en Thibaut Pinot. Daar hoeven we geen rekening meer mee te houden. Contador daarentegen leek dan weer aan de beterende hand. Tot slot was er nog de boog van de laatste kilometer, die instortte terwijl Adam Yates net was weggesprongen uit de groep der favorieten. Een incident dat niet echt in de Tour thuishoort, het is meer iets voor de Ronde van Zwitserland. Het is te hopen dat Yates er niet teveel schade aan overhoudt, want hij had klaarblijkelijk behoorlijk goede benen. Geen topjaar voor de Yatesjes, broer Simon moet nog even een korte schorsing uitzitten. Na de eerste van drie zware ritten zitten we nu weer even buiten de Pyreneeën, in een bijzonder onoriginele plaats. We duiken wel weer snel de Pyreneeën in en krijgen met vier zware cols te maken. Een zware rit, de zwaarste tot nu toe.

De route van vandaag (Bron: letour.fr)
De route van vandaag (Bron: letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: letour.fr)

Zoals ieder jaar zijn we ook nu weer in het onvermijdelijke Pau. De hoofdstad van het departement Pyrénées-Atlantiques, regio Aquitanië, maakt voor de 68e keer deel uit van de Tour de France. De afgelopen jaren had Pau 81.000 inwoners, maar tegenwoordig zijn dat er blijkbaar nog maar 77.500. Ik ben overduidelijk niet de enige die wel klaar is met dat hele Pau. Afgelopen jaar vertrok de elfde rit in Pau en die rit zou eindigen op Cauterets. In die rit zat ook de Tourmalet, hoewel we er toen wel op een andere manier naar toereden. Ook het jaar daarvoor zat Pau uiteraard in de Tour en ook in die rit kwam de Tourmalet voor. Daarnaast ook de Hautacam, waar Nibali overtuigend won. De laatste keer dat er een rit aankwam in Pau is wel weer wat langer geleden, dat was namelijk in 2012. Pierrick Fedrigo, de zinksnijder, won toen maar weer eens een etappe. 2016 is een jaar van renovatie voor de stad, zo wordt bijvoorbeeld het historische deel van de stad opgelapt. Pau is overigens de geboortestad van een renner die altijd z'n best doet om zich zo goed mogelijk te verstoppen, Matthieu Ladagnous. De start van de etappe zal plaatsvinden voor het lokale station. Daarna fietsen de renners over het Boulevard des Pyrénées, vanwaar je een mooi uitzicht hebt.

De boulevard van Pau (Foto: WikiCommons)
Startplaats Pau (Foto: WikiCommons)

We zitten weer een beetje buiten de Pyreneeën, daarom is het eerste deel van de rit vlak. Het duurt een kilometer of 60 voor we echt gaan klimmen, net als tijdens de vorige rit weer een lange vlakke aanloop, waardoor het wel een tijd kan duren voor er weer een kopgroep is ontstaan. Over een brede weg gaat het praktisch rechtdoor richting het zuiden, op weg naar de bergen die in Pau al te zien zijn. Tot Coarraze, na 15 kilometer koers, gaat het rechtdoor. Daarna buigen we langzaam een beetje af naar het oosten. Via dorpjes als Lestelle-Bétharram en Saint-Pé-de-Bigorre komen we na 35 kilometer door een ander bijna jaarlijks terugkerend fenomeen. Ik heb het natuurlijk over het welbekende bedevaartsoord Lourdes. Voor de gelovige renners natuurlijk altijd een leuk detail. In Lourdes slaan de renners rechtsaf en gaan ze weer richting het zuiden fietsen. Het is nog steeds behoorlijk vlak en dit blijft zo tot Ayros-Arbouix, waar de renners na 50 kilometer passeren. We rijden over wat minder luxe wegen recht de Pyreneeën in. In Ayros zie je ze al liggen. Het is dus niet verwonderlijk dat het in de kilometers daarna goed op begint te lopen. We gaan bijna beginnen aan de beklimming van de Tourmalet. Het is maar goed ook dat het klimmen gaat beginnen, want de eerste 50 kilometer is er op Lourdes na niet zo gek veel te zien.

De basilique van Lourdes (Foto: WikiCommons)
De basilique van Lourdes (Foto: WikiCommons)

Officieel begint de beklimming van de Tourmalet na 67 kilometer, maar in de 17 kilometer tussen Ayros-Arbouix en Esquièze-Sère loopt het ook al licht op. Dat is grotendeels vals plat, maar toch zijn het weer een paar extra hoogtemeters erbij. In Esquièze-Sère begint de Tourmalet niet alleen echt, er ligt ook de streep van de tussensprint van de dag. Richting de tussensprint loopt het al redelijk omhoog, dus de sprinters zullen wel weer ontevreden zijn. De kant van de Tourmalet die we nu gaan beklimmen hebben we al een aantal jaar niet meer beklommen. De afgelopen jaren beklommen we 'm steevast van de andere kant. Het is een prachtige col, maar wel verschrikkelijk saai omdat de beklimming werkelijk ieder jaar in de Tour zit. Ik heb wel eens geruchten gehoord dat er in de Pyreneeën meer beklimmingen zijn, maar als ik de Tourorganisatie mag geloven zijn deze geruchten niet geheel op waarheid gebaseerd. De Tourmalet is ondertussen al meer dan 80 keer voorgekomen in de Tour. Praktisch ieder jaar dus. In sommige edities van de Tour zelfs twee keer. Een klim kan nog zo mooi zijn, maar je haalt wel alle charme weg door er ieder jaar weer over te fietsen. Zeker in een rit als deze, aangezien we hierna nog drie lastige colletjes krijgen. Hier gaat niks gebeuren, er gaat een kopgroepje definitief wegrijden en dat is het dan weer voor dit jaar. ASO, verzin iets anders.

Het profiel van de Col du Tourmalet (Bron: letour.fr)
Het profiel van de Col du Tourmalet (Bron: letour.fr)

Ik heb zo'n vermoeden dat ze niet naar me gaan luisteren, maar dat geheel terzijde. Het is wel een goede klim, want de weg is breed en goed. Dit in tegenstelling tot veel andere wegen in de Pyreneeën. De Tourmalet is van deze kant 19 kilometer lang en 7,4% gemiddeld. De eerste beklimming van buitencategorie deze Tour. Bovendien ligt op de top van de klim de Souvenir Jacques Goddet voor het grijpen. Een prijs ter ere van een van de oude bazen van de Tour de France. Het is wel de moeite waard om je hiervoor in te spannen, want je krijgt er 5000 euro voor. Vorig jaar ging de prijs naar Rafal Majka, die als eerste boven kwam op de Tourmalet in een rit die hij later ook zou winnen. Dezelfde eer ging naar Blel Kadri in 2014. Ik zou ook nog alle andere winnaars kunnen opnoemen, maar dan loopt deze voorbeschouwing helemaal uit de hand. Daarom alleen nog maar kort wat informatie over de klim zelf. Zoals veel beklimmingen in deze bergketen is het allemaal behoorlijk onregelmatig. Geen kilometer is hetzelfde, hoewel er ook weer geen enorme uitschieters zijn. De zwaarste kilometer van de klim zit aan het eind, twee kilometer voor de top is er een kilometer aan 11%. De kilometer richting de top is met 10% ook niet misselijk. Verder schommelt het de rest van de tijd een beetje tussen 6 en 8%, op één makkelijke kilometer aan 4% na. Het is best een zware en mooie klim, maar overdaad schaadt.

De Col du Tourmalet (Foto: WikiCommons)
De Col du Tourmalet (Foto: WikiCommons)

Na 86 kilometer komen de renners boven op de Tourmalet, het is dan nog een kleine 100 kilometer tot de finish. We gaan eerst eens even 17 kilometer afdalen, richting Sainte-Marie-de-Campan. 17 kilometer aan 7,3% naar beneden, best een stevige afdaling. De weg die hier ligt is alleen wel vrij breed en goed, waardoor het niet de moeilijkste afdaling ooit is. De afdaling van de Tourmalet is vrij overzichtelijk, je hebt altijd goed zicht op de situatie. Het tweede deel van de afdaling wordt er wel gedaald door een bos, maar zodra er een lastige bocht komt verdwenen de bomen weer als sneeuw voor de zon. Dit moet iedereen toch wel heelhuids kunnen overleven. Beneden in Sainte-Marie-de-Campan slaan de renners rechtsaf en gaan ze op weg naar bekend terrein.

We gaan namelijk op weg naar de finishplaats van gisteren, Lac de Payolle. Direct na Sainte-Marie-de-Campan begint het al omhoog te lopen, we zijn nu eigenlijk bezig met de andere kant van de Col d'Aspin. De eerste kilometers van deze kant van de Aspin zijn behoorlijk makkelijk. Het gaat een kilometer of zes redelijk licht omhoog, een paar kilometer aan 4%, een wat lastigere kilometer aan 6% en nog wat kilometers die praktisch vlak zijn. In het gehuchtje Payolle slaan de renners rechtsaf over het inmiddels welbekende bruggetje en fietsen ze richting de finish van de vorige plaats. Kunnen ze meteen controleren of de boog er nog steeds ligt. Als de renners het Lac de Payolle passeren begint de volgende klim van de dag officieel. De Hourquette d'Ancizan is een beklimming van de tweede categorie, 8,2 kilometer lang en 5% gemiddeld. Een behoorlijk onregelmatige klim, met richting de top ook nog een korte afdaling, waardoor het gemiddelde een vertekend beeld geeft. Een beklimming die al eerder is voorgekomen in de Tour, in 2011 bijvoorbeeld, toen Laurent Mangel als eerste boven kwam. In 2013 was die eer weggelegd voor Dan Martin. De klim heeft een relatief smal weggetje en kent nog enkele steile stroken aan 10%, hoewel het over het algemeen geen ontzettend zware klim is.

Het profiel van de Hourquette d'Ancizan (Bron: Cols-cyclisme.com)
Het profiel van de Hourquette d'Ancizan (Bron: Cols-cyclisme.com)

De Hourquette d'Ancizan, een berg van de tweede categorie (Foto: WikiCommons)
De Hourquette d'Ancizan, een berg van de tweede categorie (Foto: WikiCommons)

De renners gaan nu 10 kilometer afdalen, richting Guchen. Deze kant van de beklimming is een stuk lastiger. Er zitten enkele kilometers bij aan 10%, dus het gaat flink naar beneden. Het grootste gedeelte van de afdaling rijden we door een bos, waardoor sommige bochten vrij onoverzichtelijk zijn. De weg is voor Tourbegrippen ook behoorlijk smal, waardoor dit al met al een pittige afdaling is. Heel bochtig ook, met niet eens zo veel haarspeldbochten, maar wel veel kleine bochtjes, kort achter elkaar. Beneden in Guchen hebben de renners 130 kilometer afgelegd en begint de volgende klim alweer bijna. Langzaam begint de weg alweer op te lopen, maar pas na het passeren van Saint-Lary-Soulan begint de derde klim van de dag echt. De beklimming naar het skistation van Val Louron is bijna 11 kilometer lang en 6,8% gemiddeld. Een toch wel pittige klim dus. Het is een beklimming van de eerste categorie derhalve. Het begint nog vrij makkelijk, met een kilometer aan 5% gevolgd door een kilometer aan 2,5%, maar daarna wordt het bijna negen kilometer lang niet meer makkelijk. Het makkelijkste stuk in de komende kilometer is toch ook al aan 6,2%. Verder schommelt het tussen de zeven en negen procent, een zware klim. Best een prestigieuze klim, als je bekijkt wie hier allemaal ooit als eerste boven zijn gekomen. Marco Pantani, Fernando Escartin, Laurant Jalabert, Joaquim Rodriguez, dat is allemaal zo slecht nog niet. Rodriguez was de laatste die hier als eerste bovenkwam, dat was in 2014. We zoeken dus een opvolger voor hem.

Het profiel van de Col de Val Louron-Azet (Bron: letour.fr)
Het profiel van de Col de Val Louron-Azet (Bron: letour.fr)

De afdaling van de Col de Val Louron-Azet is kort maar krachtig. We gaan een kilometer of zeven afdalen richting Génos en in die zeven kilometer krijgen we met liefst twaalf haarspeldbochten te maken. Door de vele haarspeldbochten is het wel een lastige afdaling, maar niet te lastig. De weg is breed en de meeste bochten zijn goed in te schatten. We zitten wel bijna aan het eind van de rit, dus hier gaan wel de nodige risico's genomen worden om opgelopen achterstand in te halen, maar in principe is het geen verschrikkelijk lastige afdaling. Hoewel de snelheid wel heel hoog zal worden, het gaat af en toe aan meer dan 10% naar beneden.

Na 155 kilometer komen de renners beneden in Génos en is het nog 30 kilometer tot de streep. De drie kilometer na Génos is het even vlak, als we richting Loudenvielle fietsen. Na Loudenvielle is er nog even een kilometer afdaling en daarna begint de slotklim van vandaag, de Col de Peyresourde. Een bekende klim in de Tour, al ontzettend vaak voorgekomen in de Ronde van Frankrijk. Bijna alle legendarische wielrenners zijn hier al eens als eerste bovengekomen. Fausto Coppi, Charly Gaul, Federico Bahamontes, Lucien Van Impe, Bernard Hinault, Claudio Chiappucchi, Laurent Jalabert, Gilberto Simoni, Vinokourov en Sebastian Lang, niet te vergeten. Kortom, hier wil je als eerste bovenkomen. Voor het laatst kwam de klim voor in 2014, toen kwam de stoïcijnse Wit-Rus en de slechtste wereldkampioen tijdrijden ooit, Vasil Kiryienka, als eerste boven. Ook in 2012 kwam de klim voor in de Tour, hoewel die rit zou eindigen in het skidorpje een stuk verderop, Peyragudes. Valverde deed daar iets wat hij vaker zou moeten doen, soleren. Glansrijk won hij, na een prachtige solo.

Het profiel van de Col de Peyresourde (Bron: letour.fr)
Het profiel van de Col de Peyresourde (Bron: letour.fr)

De Col de Peyresourde is een beklimming van zeven kilometer aan 7,8%, hoewel er wel langer geklommen wordt dan die zeven kilometer. Voor de klim echt begint loopt het al even licht omhoog. Als de klim echt begint gaat het ook meteen flink omhoog, met een kilometer aan acht procent. Daarna een iets makkelijkere kilometer, maar 7,5% mag er nog steeds zijn. De kilometer daarna is dan weer 8,5%, behoorlijk pittig. Het zwakt even af naar een procentje of zes, maar daarna wordt het weer behoorlijk zwaar. Nog even twee kilometer aan acht procent om het af te sluiten, dit is een lastige klim. Vooral lastig omdat er al drie zware beklimmingen zijn geweest. Zelfs als er tijdens deze rit rustig wordt gereden gaan er nog renners sneuvelen. Met zo'n lastige rit moeten er wel gaten ontstaan. De top van deze beklimming van de eerste categorie bereiken we na 168 kilometer, op een kilometer of 16 van de streep. We hebben het klimwerk gehad, het gaat nu in dalende lijn verder richting Bagnères-de-Luchon.


In 2014 ging de Tour ook over de Peyresourde, Majka pakte hier de etappe en de bollentrui (Foto: Getty)

De afdaling van de Col de Peyresourde is prima te doen. In het begin van de afdaling zijn er nog een aantal haarspeldbochten, maar die zijn door de brede weg prima te nemen. De afdaling is behoorlijk steil, maar er is weinig begroeiing langs de kant van de weg, waardoor het een overzichtelijke afdaling is. Na het eerste deel van de afdaling wordt het ineens ook een stuk minder bochtig. Dit is daardoor toch vooral een bijtrapafdaling en niet direct een afdaling voor de waaghalzen van het peloton. We passeren nog een aantal dorpjes, maar ook daar zijn niet echt veel obstakels te ontdekken. Een etappe met een afdaling kort voor het eind klinkt altijd wel leuk, maar dan moet het ook wel een lastige afdaling zijn. Dit is een afdaling waar ik zelf nog wel aan zou durven te beginnen. In het tweede deel van de afdaling zijn er praktisch geen bochten meer en de weg is zo breed dat er drie vrachtwagens naast elkaar kunnen rijden.

Als de renners het gehucht Saint-Aventin na 176 kilometer passeren is het nog acht kilometer tot de streep. Na dit dorp zijn er nog een paar haarspeldbochten, maar de weg is nog steeds enorm breed. Zelfs als je ergens een fout maakt heb je nog genoeg tijd en ruimte om die te corrigeren. Het blijft dalen, tot in Bagnères-de-Luchon. In de finishplaats zelf wordt het nog even bochtig. Op een kilometer of twee van de finish is er een lange terugdraaiende bocht, waarna de renners door het centrum gaan fietsen. Het gaat even een kilometer rechtdoor, tot de slotkilometer. In die slotkilometer zitten nog vier bochten, waarvan de laatste op een meter of 300 van de finish is. Het zijn allemaal geen lastige bochten en de groepjes die hier aankomen zullen niet groot zijn, dus dat kan allemaal prima. Na 184 kilometer mag er dan eindelijk iemand z'n handjes in de lucht steken in een mooi straatje met veel groen, langs een parkje.

De laatste kilometers van vandaag (Bron: letour.fr)De laatste kilometers van vandaag (Bron: letour.fr)

Bagnères-de-Luchon is een klein dorpje, met amper 3000 inwoners. We zitten een paar kilometer van de grens met Spanje, daar waar de volgende rit zal vertrekken. Het dorpje is bekend geworden vanwegede warmwaterbronnen in de buurt, daardoor is het al sinds de tijd van de Romeinen een kuuroordje. Kuuroorden zijn vaak populaire plaatsen in grote rondes, daarom is het inmiddels al de 58e keer dat Bagnères-de-Luchon voorkomt in de Tour. Alleen in Pau, Bordeau en Parijs kwam de Tour vaker. Best wonderbaarlijk, aangezien het dus maar een klein dorpje van niks is. Hoewel ik wel moet oppassen met wat ik zeg, want Bagnères-de-Luchon schijnt het Cannes van de televisie te zijn! Jaarlijks wordt er in Luchon een filmfestival georganiseerd, waar jaarlijks 1000 professionels naartoe komen. Vorig jaar waren er zelfs 15.000 bezoekers aanwezig.

Bagnères-de-Luchon is met name het dorp van Thomas Voeckler. Titi, de geweldige coureur, waar sommige mensen zich om onbegrijpelijke redenen aan storen. Hij won al twee keer in dit dorpje. De laatste keer dat we hier waren, in 2014, lukte dat helaas niet helemaal. De walgelijke Michael Rogers, ook wel bekend als Teflon Mick, ging toen met de overwinning aan de haal. Gelukkig zijn we er nu weer en is Titi er ook weer bij. Ik verwacht dat hij nu alsnog voor z'n hattrick gaat. Mocht dat niet lukken kan hij altijd nog naar een badhuis gaan, of naar het casino. Het is een klein dorpje, maar je kan er je er prima vermaken. Toen Voeckler voor de tweede keer in dit dorp won, in 2012, was het parcours nogal gelijk aan dat van deze rit. Ook een start in Pau, een passage over de Tourmalet en de Peyresourde. Ook nog wel de Aubisque en de Aspin, maar dat mag de pret niet drukken. Er hangt iets moois in de lucht.


Voeckler wint in Bagnères-de-Luchon (Foto: Getty)

Het zal warm worden in de Pyreneeën. Boven de 30 graden waarschijnlijk. Voor enkele renners is dat wel lastig, die kunnen daar niet zo goed mee omgaan. De luchtvochtigheidsgraad is ook heel hoog, het is dus ook nog eens heel benauwd. De kans op neerslag is wel minder, maar ik weet niet zo goed wat dat tegenwoordig nog zegt. Tijdens de vorige rit was de kans op neerslag een procentje of 80 rond het middaguur en het bleef volledig droog. Nu is de kans op neerslag nog maar 30%. Zal je zien dat het nu wel gaat regenen. De rit zal om 12:00 starten en na 20 minuten rondrijden door Pau begint het feest dan echt. Het mag ondertussen geen verrassing meer zijn, maar de uitzending zal weer om 14:10 beginnen. De finish wordt verwacht tussen 17:06 en 17:49, niet echt een precieze schatting. Hangt natuurlijk ook van de renners af. Kan best zo zijn dat ze rustig aan gaan doen, met de gedachte in het achterhoofd dat er nog een stevige bergrit gaat volgen.

Luchon van bovenaf (Foto: WikiCommons)
Luchon van bovenaf (Foto: WikiCommons)

In Bagnères-de-Luchon wint bijna altijd een vluchter. Dat schijnt bij dit dorp te horen. Het is bijna de logica zelve. Hoe zwaar de rit ook is, door de afdalingen die je nodig hebt om in dit dorp te komen spannen de klassementsrenners zich bijna nooit in. In de voorgaande jaren ging de overwinning dus een paar keer naar Voeckler en ook Rogers pakte een overwinning mee. Het zal ook nu weer voor de vluchters zijn, schat ik zo in. Het is niet direct een etappe voor Sky, omdat Froome niet zo'n enorme fan is van afdalingen. Die heeft liever een aankomst bergop. Dan zet hij het computertje aan en sprint hij hersenloos naar boven. Met een afdaling erbij moet je zelf nadenken en dat is niet zo evident. Ook voor Movistar zal het niet direct de beste etappe zijn, omdat er in de afdalingen niet heel veel winst te boeken zal zijn. Het is te makkelijk, eigenlijk. Bovendien komt er de volgende dag nog een rit aan die ook lastig is. Daar is wel een aankomst bergop en daar zal de echte showdown zijn, schat ik zo in. Tijdens deze rit fietsen ze met een slakkengangetje over de Tourmalet en daarna zijn de vogels voorin al gevlogen. Dus noem ik nu vijf willekeurige vogels. Dat valt niet mee, aangezien er enorm veel renners in de aanval willen gaan. Op hoop van zegen dan maar.

1. Voeckler. Heeft hier al twee keer gewonnen en ik hoopte twee jaar geleden dat hij weer zou winnen. Dat werd geen groot succes, dus dan moet het nu maar gebeuren. De sleet zit er wel een beetje op bij Titi, hij is niet meer zo heel sterk. Toch hoop ik op nog een huzarenstukje. Speciaal voor de haters.
2. Costa. Ik blijf Rui gewoon iedere dag noemen. Hij zou aan gaan vallen, dat was ooit het plan. Tijd verliezen, zodat hij geen gevaar meer is voor het klassement, gaat hem goed af. Nu het tweede deel van het plan nog. Dit is wel weer een etappe voor hem, omdat hij ook wel aardig bergop kan en voor een afdaling meer of minder draait hij zijn handen niet om. Uitstekende gelegenheid voor een nieuwe aanval.
3. Sepulveda. Heeft al wat minuten verloren in het klassement en zou daarom in principe al best wel eens in de aanval kunnen gaan. Deze Argentijnse klimmer kan beter dan hij tot nu toe heeft laten zien. Ik wil hem graag eens in de aanval zien. Als hij slechte benen heeft kan hij altijd nog een stukje mee in de auto, maar dat moet hij dan wel wat minder opzichtig doen dan vorig jaar.
4. De Gendt. Heeft al aangekondigd dat hij tijdens deze rit aan gaat vallen, om zijn bollentrui te verdedigen. Zijn koersinzicht is ook wel heel behoorlijk, dus hij zal ongetwijfeld op het juiste moment in de aanval trekken. Zekerheidje.
5. Teklehaimanot. Ik verwacht dit niet, maar ik hoop het wel. #teameritrea heeft tot nu toe vooral moeten werken voor Mark Cavendish, maar nu is het tijd om aan te vallen. Cummings gaf het goede voorbeeld, nu mogen mijn grote vrienden uit Eritrea dat voorbeeld wel volgen. Dani deed niet veel moeite tijdens de vorige rit, dus de beentjes zouden wel weer in orde moeten zijn. Zou mooi zijn als hij weer een poging waagt om in de bollentrui te belanden.
6. Cavendish. Jawadde.

EW&F, Level 42 en Ron Carter op NSJ

Op de middelste dag van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam staan weer zo'n vijftig optredens en clinics op het programma. Uit de oude hitdoos onder meer Earth Wind & Fire en Level 42. De legendarische bassist Ron Carter, inmiddels bijna tachtig jaar, speelt met de al net zo befaamde gitarist Pat Metheny.

Ahoy herbergt het jazzevenement drie dagen lang, met 150 optredens van 1300 artiesten op dertien podia. De 70.000 kaarten waren snel uitverkocht.

Branford Marsalis en zijn kwartet treden op met zanger Kurt Elling. Verder onder meer: Charlie Wilson (zanger van The Gap Band), Jungle by Night, Fay Claassen & Peter Beets Trio, Maartje Meijer Band en Sabrina Starke. Fusionband Steps Ahead houdt een reünie op het podium.

Anderson Paak loopt de Nederlandse festivals af. Vorig weekend stond de dertigjarige Amerikaan op het Amsterdamse Pitch, hij wordt verwacht op Lowlands en staat zaterdag met zijn Free Nationals in de Maas-zaal in Ahoy. De rapper/drummer, die veel met Dr. Dre werkt, geldt als een van de grote soul-& funkbeloften voor de komende jaren.

Burgemeester: schutter Dallas handelde alleen

Micah Xavier Johnson, de verdachte van de dodelijke schietpartij in Dallas, handelde volgens de burgemeester van de Amerikaanse stad alleen. Dat zei Mike Rawlings vrijdag tijdens een persconferentie. "We vertrouwen erop dat de stad nu veilig is en de verdachte dood, en dat we ons kunnen gaan richten op het helen", aldus de burgemeester.

Op dezelfde persconferentie zei Greg Abbott, de gouverneur van Texas, echter dat het belangrijk blijft vast te stellen of Johnson geen handlangers had. Ook de officier van justitie van Texas, Ken Paxton, zei niet zeker te weten of de moordaanslag op vijf agenten het werk was van een of meerdere schutters.

Op uitnodiging van burgemeester Rawlings brengt de Amerikaanse president Barack Obama begin volgende week een bezoek aan Dallas. Dat meldde het Witte Huis vrijdag (lokale tijd). Obama is momenteel in Polen voor een NAVO-top en keert zondagavond terug naar Washington. Dat betekent dat hij zijn bezoek aan Europa met een dag zal inkorten.

Burgemeester: schutter Dallas handelde alleen
Burgemeester: schutter Dallas handelde alleen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer... Perioden met zon

Goeiemorgen! Het beloofd een lekker weekend te gaan worden. De neerslagkansen zijn zeker vandaag niet groot en er is op beide dagen behoorlijk veel ruimte voor de zon. Morgen wordt de warmste dag van dit weekend met temperaturen die tussen de 25 en 28 graden komen te liggen. Deze warme lucht komt van oorsprong uit Florida, maar die is onderweg natuurlijk wel wat afgekoeld.

In de loop van van de dag kunnen er wel wat wolkenvelden voorkomen en dit als gevolg van een zwak warmtefrontje. Héél misschien dat daar vanavond in het noordwesten een enkel spatje uit kan vallen, maar over het algemeen blijft het ook daar wel neerslagvrij. De aangevoerde lucht is tamelijk droog, dus dat spatje haalt waarschijnlijk de grond niet eens. Er staat een matige zuidwestelijke wind en de temperatuur ligt tussen de 21 graden op Texel en 25 in Maastricht. Ideaal om 's avonds een terrasje te pakken. 

Morgen voelt het wat benauwder aan omdat de lucht wat vochtiger wordt. Dit lijkt echter niet op grootschalig onweer uit te draaien. Zoals het er nu naar uitziet maakt alleen de noordoostelijke helft van ons land kans op een bui.

Na het weekend is het over het algemeen licht wisselvallig en vrij koel zomerweer. De maxima hebben dan moeite om de 20 graden te halen, en zeker op woensdag kan daarbij ook weer enige regen vallen. Tegen het volgend weekend wordt het mogelijk weer warmer, maar dat is nog ver weg. En zo hobbelen we maar een beetje door deze zomer.

Fijn weekend!

Zon op 05:30
Zon onder 21:59
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Hollandse lucht bij Luuntje (Foto: Luuntje)
Hollandse luchten bij het station (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1816 Argentinie verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
1945 De Nederlandse minister van financien Piet Lieftinck stelt de geldzuivering in: voor 14 juli moeten alle bankbiljetten van 100 gulden zijn ingeleverd.
1982 Coca Cola introduceert Cola Light.
1990 Er breekt brand uit aan boord van de Noorse supertanker Mega Borg, die vastliep in de Golf van Mexico. Het schip verliest een deel van zijn vracht die bestaat uit 244 miljoen liter olie.
2006 In Irkoetsk stort S7-airlines 778 neer. Minstens 124 mensen, waaronder ook westerlingen komen om het leven.
2011 Soedan splitst op in Noord-Soedan en Zuid-Soedan.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
©FOK.nl e.a.