Bolt opent jacht op olympische startbewijzen

Usain Bolt is uiteraard dé sprinter van de laatste acht jaar, maar ook de Jamaicaanse legende moet zich gewoon plaatsen voor de Olympische Spelen. Donderdag beginnen de Jamaicaanse atletiektrials voor de Spelen in Rio de Janeiro, met vanaf donderdag de 100 meter bij de mannen.

Donderdag worden de series gelopen, wat voor Bolt natuurlijk geen probleem mag zijn. Vrijdag staan vervolgens de halve finales en de finale op het programma. De top-3 plaatst zich voor de Spelen en ook dat moet Bolt doorgaans wel voor elkaar krijgen. 

Vooral de 100 meter in Jamaica is traditioneel sterk bezet: misschien wel tien of zelfs vijftien atleten zijn in staat om onder de tien seconden te duiken. Bolt is de favoriet: drie weken geleden ging hij in Kingston in de eerste meters bijna onderuit, maar won hij toch in een snelle 9,88.

De na jaren blessureleed teruggekeerde Yohan Blake - winnaar van olympisch zilver op de 100 en 200 meter in Londen vier jaar geleden - heeft met 9,94 de tweede tijd staan van alle Jamaicanen, gedeeld met Nickel Ashmeade. Ook veteraan Asafa Powell hoopt zich nog één keer voor de Spelen te kunnen plaatsen.

Zaterdag en zondag moet het gebeuren op de 200 meter, waarop Bolt ook regerend kampioen is. De wereldkampioen kwam dit jaar nog helemaal niet in actie op zijn favoriete afstand, Ashmeade is met 20,07 de snelste Jamaicaan van het jaar. De spoeling lijkt hier wel wat dunner: het lijkt te gaan tussen Bolt, Blake, Ashmeade, Warren Weir en Julian Forte.

Natuurlijk komen ook de vrouwen dit weekeinde in actie. Normaal gesproken lijken Veronica Campbell-Brown, Elaine Thompson en superster Shelly-Ann Fraser-Pryce op beide afstanden de favorieten, maar vooral over laatstgenoemde lijken de nodige twijfels te bestaan vanwege een teenblessure.

Dafne Schippers zal zondagavond of anders toch maandagochtend vroeg in elk geval met grote interesse naar de uitslagen kijken: de Jamaicaanse dames die zich plaatsen zullen sowieso grote concurrenten worden van de Nederlandse op weg naar olympisch goud.