'EPO gevonden in hotel topatleten'

De atletiekwereld schudt weer eens op haar grondvesten door een nieuw dopingschandaal. De Somalisch/Britse topcoach Jama Aden is door de Spaanse politie gearresteerd.

Spaanse media melden dat de politie maandagochtend een grootschalige inval heeft gedaan in een hotel in Sabadell. Aden verblijft daar al drie jaar lang regelmatig met zijn atleten, waaronder de nodige wereldtoppers. De grootste naam is zonder twijfel de Ethiopische Genzebe Dibaba, die vorig jaar het onaantastbaar geachte wereldrecord op de 1500 meter verpletterde. 

In Rio de Janeiro is Dibaba komende zomer de grote favoriet voor olympisch goud op die afstand, waarbij de Nederlandse Sifan Hassan een van de grootste uitdaagsters is. Bronnen melden aan Spaanse media dat de politie maandag om 10.00 uur het hotel binnenviel. Inmiddels zou men bezig zijn om alle kamers waar ook de atleten lang verblijven grondig uit te kammen op zoek naar onder meer verboden middelen. 

Aden heeft al sinds 2013 zijn Europese thuisbasis in Sabadell, waar hij door de lokale atletiekgemeenschap hartelijk ontvangen werd. De directeur van het atletiekstadion in de stad, een grote naam in de Spaanse atletiekwereld, gaf hem zelfs de sleutels van het stadion om te kunnen trainen wanneer hij wilde. 

Naast Dibaba maakten onder meer Ayanleh Souleiman uit Djibouti en olympisch kampioen Taoufik Makhloufi uit Algerije deel uit van zijn groep, maar de Algerijn is daar inmiddels uit vertrokken. De in Marokko geboren Qatarees Hamza Driouch, oud-wereldkampioen junioren, werd terwijl hij onder Aden trainde gepakt op doping en is tot december geschorst. Veelvoudig wereld- en olympisch kampioen Mo Farah maakte weliswaar geen deel uit van de groep, maar trainde zo nu en dan wel bij Aden, net als Farah geboren in Somalië. 

Update 14.10 uur

El País meldt dat volgens bronnen rond het onderzoek EPO en andere verboden middelen zijn gevonden in het hotel, vermoedelijk in de kamer van Aden. Ook is naast de coach een van de fysiotherapeuten, een Marokkaan, gearresteerd. Men verwacht dat er nog meer arrestaties volgen, maar of daar ook atleten bij zitten is nog niet bekend. De actie van de politie volgt op wekenlang onderzoek, gericht op Aden en zijn groep. 

Update 17.10 uur

De EPO en andere verboden middelen blijken waarschijnlijk toch niet in de kamer van coach Jama Aden gevonden te zijn. Bronnen rond het onderzoek melden dat de middelen wel degelijk gevonden zijn, maar in de kamer van een Bulgaarse fysiotherapeut. Vermoedelijk is hij wel betrokken bij de trainingsgroep van Aden, maar bevestigd is dat nog niet. 

Het lijkt er overigens op dat de zussen Genzebe en Tirunesh Dibaba, samen goed voor een wagonlading aan medailles en records, 'toevallig' zondag aangekomen zijn in Sabadell, waar de actie plaatsgevonden heeft.