Een van de twee goudkeurmeesters failliet

WaarborgHolland, een van de twee door de overheid aangewezen goud- en zilverkeurmeesters in Nederland, is bankroet. De rechtbank in Den Haag heeft het faillissement uitgesproken.

Curator Marc Udink liet woensdag weten dat hij in vergevorderde onderhandelingen is met de directie om de onderneming in afgeslankte vorm voort te zetten. Dat zei hij naar aanleiding van berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Het bedrijf uit Gouda, waar ongeveer tien mensen werken, wilde onlangs nog een reorganisatie doorvoeren maar die werd afgewezen door uitkeringsinstantie UWV. Die afwijzing betekende volgens Udink de genadeklap.

WaarborgHolland komt voort uit een vroegere rijksdienst en was jarenlang monopolist in het keuren van goud, zilver en platina. De laatste jaren kampte het bedrijf echter met concurrentie van Edelmetaal Waarborg uit Joure. De komst van deze tweede speler zorgde voor een hap uit de omzet. De concurrent bleek zijn kostenplaatje bovendien beter op orde te hebben, aldus Udink.

Bij de goudkeurmeester kunnen zowel ondernemers als particulieren edelmetalen voorwerpen laten controleren. Die kijkt dan welk gehalte de metalen hebben, ter voorkoming van bedrog.

Een van de twee goudkeurmeesters failliet
Een van de twee goudkeurmeesters failliet (Foto: ANP)