BBC maakt castleden Doctor Who-spinoff Class bekend

Doctor Who keert pas aan het einde van dit jaar weer terug met een nieuwe aflevering. De BBC-serie neemt een jaartje pauze, maar slaat niet de traditionele kerstaflevering over. Wel kunnen fans van het Whoniversum een andere groep personages volgen, in de op een jonger publiek gerichte spinoff Class, waarvan de BBC vandaag de cast bekend maakte.

De cast wordt gevuld door voornamelijk onbekende namen: Greg Austin, Fady Elsayed, Sophie Hopkins en Vivian Oparah. Zij spelen leerlingen op Coal Hill school, de school die al sinds 1963 in Doctor Who te zien is, en waar voormalig companion Clara (Jenna Coleman) werkte als lerares. Een nieuwe lerares zal te zien zijn in deze serie; zij wordt gespeeld door Katherine Kelly, bekend van Happy Valley, The Night Manager en Mr Selfridge.

De cast van Class
De cast van Class

"Er is niets leuker dan sterren ontmoeten waar nog nooit iemand van gehoord heeft," licht Stephen Moffat, executive producer van zowel Doctor Who als Class, toe in het persbericht van de BBC. "We hebben de scriptlezing van de eerste paar afleveringen vorige week gedaan, en er was een hele rij van hen. Coal Hill School is een onderdeel van Doctor Who geweest sinds de allereerste opnamen in 1963, maar deze nieuwe show is allesbehalve geschiedenis. Class is duister en sexy en heel erg van nu. Ik heb me altijd afgevraagd of er een Britse Buffy kon bestaan - de briljante Patrick Ness heeft uitgevogeld hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen."

Ness is bekend als schrijver van Young Adult-boeken, en Class richt zich op hetzelfde publiek. De BBC noemt deze serie "eng, grappig en zo pijnlijk en scherp als de jeugd". Ook schijnt het een licht op een nieuwe hoek van het Whoniversum.

Class is niet de eerste spinoff van Doctor Who. Sinds de revival in 2005 zijn ook de series Torchwood en The Sarah Jane Adventures ontstaan uit de verhaallijnen van Doctor Who zelf. Beide series draaiden om een oud-companion van de Doctor en richtten zich op een verschillend publiek. Tijdens de originele run van Doctor Who (die liep van '63 tot '89) is ook al eens geprobeerd een spinoff van de grond te kijken: het robothondje K-9 zou in 1981 een eigen serie krijgen, maar na de productie van een pilot is besloten er geen serie van te maken.

Class zal vanaf later dit jaar te zien zijn op het online platform BBC Three en bij BBC America. Nu BBC Three niet langer in Nederland te ontvangen is, is niet bekend of er er Nederlandse omroep geïnteresseerd is om de serie naar ons land te brengen.