Johan Cruijff (68) overleden

Johan Cruijff is overleden. De oud-voetballer is 68 jaar geworden. In het bijzijn van familie overleed hij vandaag in Barcelona aan de gevolgen van longkanker.

Cruijff stond bekend als Nederlands beste voetballer. Hij debuteerde in 1964 in het eerste elftal van Ajax en groeide uit tot een superster. In die periode pakte Nummer 14 maar liefst zes landstitels, vier keer de KNVB beker, driemaal de Europa Cup 1, de Europese Supercup en de Wereldbeker. Hij vertrok naar Barcelona waar hij ook enkele titels pakte. In de herfst van zijn carrière keerde Cruijff terug op de Nederlandse velden waar hij met Ajax en later met aartsrivaal Feyenoord de landstitel veroverde. In totaal werd hij drie keer uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Hij kwam tot 291 goals in 520 duels.

Ook in Oranje roerde Cruijff zich. Zijn relatie met voetbalbond KNVB was niet goed, maar toch kwam de middenvelder tot 48 interlands en 33 goals. Hoogtepunt in zijn interlandloopbaan was het WK van 1974 waar hij met het Nederlands elftal uiteindelijk als tweede eindigde. Na het EK van 1976 bedankte Cruijff voor Oranje.

Na zijn loopbaan als voetballer werd Cruijff trainer. Eerst ging hij zonder trainerspapieren bij zijn geliefde Ajax aan de slag, maar daar nam hij in 1988 plotseling ontslag. Daarna ging hij aan het werk bij zijn geliefde FC Barcelona waar Nummer 14 onder meer vier landstitels, de Europa Cup I en de Europa Cup II veroverde. Na zijn ontslag in 1996 bij Barcelona trok Cruijff zich terug uit de actieve voetbalwereld en besloot definitief in Catalonië neer te strijken.

Vanuit daar hield hij zich bezig met de Johan Cruyff Foundation om gehandicapte kinderen aan het sporten te krijgen. Ook liet hij Cruyff Courts aanleggen. Verder hield Cruijff zich bezig met Ajax waar hij in 2010 nog een fluwelen revolutie inzette.

Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden (Pro Shots/Jasper Ruhe)