FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 maart 2016

The Passion trekt 20.000 bezoekers en staat stil bij aanslagen

The Passion heeft net als vorig jaar zo'n 20.000 bezoekers getrokken. Donderdagavond waren 19.000 tot 20.000 mensen op de been in Amersfoort, zo werd vlak na afloop van het Bijbelse evenement door de organisatie bekendgemaakt. Tijdens de avond werd aandacht besteed aan de aanslagen in Brussel.

De organisatie spreekt van een 'fantastische sfeer op een vol Eemplein'. Na de aanslagen werden uit voorzorg extra veiligheidsmaatregelen genomen rondom The Passion. Zo was de politie meer zichtbaar aanwezig en was er een verscherpte toegangscontrole.

Ook vorig jaar kwamen 20.000 bezoekers af op The Passion. Het evenement vond toen plaats in Enschede. Het verslag op tv werd toen gevolgd door ruim 3,5 miljoen kijkers.

Aanslagen
Tijdens het evenement werd stilgestaan bij de aanslagen in Brussel. "België is getroffen door afschuwelijk geweld, in gedachten zijn we bij onze zuiderburen. Ons hart gaat uit naar alle mensen in de wereld die te maken hebben met terreur", zei cabaretière Lenette van Dongen in de rol van verteller. Voor The Passion begon werd een minuut stilte gehouden.

De muzikale uitvoering van het lijdensverhaal van Jezus werd donderdagavond (Witte Donderdag) voor de zesde keer opgevoerd. Burgemeester Lucas Bolsius toonde zich na afloop "heel tevreden".

De burgemeester heeft geen signalen dat bij de extra veiligheidsmaatregelen bijzonderheden zijn aangetroffen. Als 'prettige bijkomstigheid' van de controles noemt hij dat het Eemplein druppelsgewijs volliep.

Paasverhaal
Op en rond het plein werd het paasverhaal over de laatste uren in het leven van Jezus verteld aan de hand van bekende Nederlandstalige popnummers. Acteur Martijn Fischer, bij het grote publiek vooral bekend door zijn vertolkingen van André Hazes, speelde Jezus. Zangeres Ellen ten Damme vertolkte de rol van Maria. Ook voor politicus Arie Slob (CU) was er een rol. Hij was een van Jezus' discipelen.

De omroepen EO en KRO-NCRV zonden het evenement rechtstreeks uit. Overigens heeft The Passion inmiddels de oversteek gemaakt naar de Verenigde Staten, waar het enige dagen geleden werd opgevoerd.

The Passion trekt weer 20.000 bezoekersThe Passion trekt 20.000 bezoekers en staat stil bij aanslagen (Foto: BuzzE)

Facebook pakt identiteitsdiefstal aan

Facebook werkt aan een nieuwe functie om de bron van internetfraude op het sociale platform aan te pakken. De functie zit nu nog in de testfase. Het is de bedoeling dat er een waarschuwing wordt afgegeven wanneer het platform registreert dat een gebruiker het account van een andere gebruiker nabootst door gebruik te maken van dezelfde naam en profielfoto.

Na deze waarschuwing krijgt de originele gebruiker het verzoek om het zogenaamde nepprofiel te controleren op identiteitsfraude, of dat er sprake is van een vergissing.

De controle door middel van deze functie verloopt volledig geautomatiseerd, maar de binnenkomende meldingen worden wel handmatig gecheckt door medewerkers van Facebook.

Op dit moment is de functie in 75 procent van de wereld in gebruik.

Facebook pakt identiteitsdiefstal aan
Facebook pakt identiteitsdiefstal aan (Foto: BuzzT)

'Terreuraanslag bij Parijs voorkomen'

In de buurt van Parijs, in Argenteuil, is sinds donderdagavond een antiterreuroperatie aan de gang, melden Franse media. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei in de late avond dat een concreet plan voor een aanslag daarmee is verijdeld. Ten minste één persoon zou zijn aangehouden.

De bewoners van meerdere woningen zijn geëvacueerd en een aantal straten is afgesloten voor verkeer. De politie zou bezig zijn met doorzoekingen. "We zagen veel politieauto's arriveren rond half zes", zei een bewoner. "De politie vertelde ons om thuis te blijven zonder nadere uitleg."

'Terreuraanslag bij Parijs voorkomen'
'Terreuraanslag bij Parijs voorkomen' (Foto: ANP)

Bol.com uitgeroepen tot beste webwinkel

Bol.com is bij de uitreiking van de Nationale Thuiswinkel Awards uitgeroepen tot de beste webwinkel van Nederland. Het online warenhuis neemt die titel over van Coolblue, meldt Emerce.

De vakjury gaf Blendle de Game Changer Award, de prijs voor beste omnichannel winkel ging naar De Bijenkorf. VidaXL.nl kreeg de vakprijs Cross Border E-commerce Award en Picnic kreeg de prijs voor beste startende webwinkel. De online supermarkt is volgens de jury 'in alle aspecten vernieuwend'.

Tijdens de uitreiking van de Nationale Thuiswinkel Awards, die voor de vijftiende keer werden uitgedeeld, werden ook een flink aantal publieksprijzen toegekend. Zo vielen onder meer fonQ.nl, Greetz.nl en belsimpel.nl ook in de prijzen.

Bol.com uitgeroepen tot beste webwinkel
Bol.com uitgeroepen tot beste webwinkel (Foto: BuzzT)

Acteur en komiek Garry Shandling overleden

Acteur en komiek Garry Shandling is donderdag op 66-jarige leeftijd gestorven. Dat laat de politie van Los Angeles weten.

Donderdagochtend, lokale tijd, werden de hulpdiensten naar Shandlings woning gestuurd. De acteur werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht, waar hij dood werd verklaard. Het is nog onbekend wat er precies is gebeurd.

Shandling begon zijn carrière als tekstschrijver voor sitcoms als Welcome Back, Kotter en Sanford And Son. Het grote publiek kent Shandling vooral van zijn rollen in de Larry Sanders Show en zijn eigen Garry Shandling Show. Recent was hij nog te zien in de films Captain America: Civil War en Iron Man 2. In komedies als The Dictator en Funny People had hij cameo's.

'1 miljoen foto's per dag met smartphone'

Nederlanders delen elke dag gemiddeld zo'n 1 miljoen foto's met hun smartphone via social media of sms. Dat blijkt uit een onderzoek dat fabrikant LG Electronics heeft laten uitvoeren.

48 procent van de Nederlanders gebruikt het toestel vaker om een foto te maken dan om een telefoontje te plegen. Voor 9 procent is telefoneren slechts bijzaak geworden; zij bellen nog maar een paar keer per maand. Ruim een kwart van de ondervraagden belt enkele keren per week.

Een goede camera in de smartphone vinden de respondenten dan ook heel belangrijk. Ruim 60 procent zegt niet meer zonder deze optie te kunnen.

'1 miljoen foto's per dag met smartphone'
'1 miljoen foto's per dag met smartphone' (Foto: BuzzT)

Paus kust voeten van vluchtelingen

Paus Franciscus heeft donderdag de voeten van twaalf vluchtelingen gewassen en gekust, waaronder die van drie moslimmannen. Tijdens het ritueel veroordeelde hij wapenfabrikanten als medeverantwoordelijk voor de aanslagen in Brussel door islamitische militanten, die zeker 31 mensen het leven kostte.

Hij maakte zijn opmerking bij het traditionele pre-Pasenritueel waarbij hij de voeten van twaalf mensen wast en kust om Jezus' gebaar van nederigheid naar de apostelen te herdenken, op de avond voordat hij volgens de Bijbel werd gekruisigd.

"Ieder van ons, moslims, hindoes, katholieken, kopten, evangelisten, kinderen van dezelfde God, die in vrede willen leven, zijn geïntegreerd", zei hij bij een opvangplaats voor vluchtelingen die politiek asiel zoeken, ten noorden van Rome.

"Drie dagen geleden was er een gebaar van oorlog, van vernietiging, in een stad in Europa door mensen die niet in vrede willen leven. Achter dat gebaar zitten wapenfabrikanten, wapensmokkelaars, die bloed willen, geen vrede, die oorlog willen, geen broederschap", aldus de paus.

Voordat Franciscus paus werd, werd de ceremonie gehouden in de Sint Pieters-basiliek of een andere basiliek in Rome, met alleen katholieke mannen, meestal priesters. Maar na zijn verkiezing in 2013 hield hij vol aan de traditie die hij als aartsbisschop in Buenos Aires was begonnen. Ook vrouwen en niet-katholieken konden toen deelnemen.

Paus kust voeten van vluchtelingen
Paus kust voeten van vluchtelingen (Foto: ANP)

'Turkije maakte fout bij uitzetten terrorist naar Nederland'

Nederland is vorig jaar juli door Turkije op de hoogte gesteld dat de Belgische terrorist Ibrahim El Bakraoui naar ons land zou worden uitgezet, maar dat is niet op tijd opgemerkt omdat Turkije niet de juiste procedure volgde. Bovendien kwam de man door nalatigheid van België niet in het internationale opsporingssysteem terecht. Dat heeft minister Ard van der Steur donderdag aan de Kamer gemeld.

El Bakraoui pleegde eerder deze week met zijn broer een zelfmoordaanslag op de luchthaven van Brussel. Hij werd in juni vorig jaar door de Turken bij de grens met Syrië opgepakt. Op 14 juli is hij op een vliegtuig naar Schiphol gezet. De Nederlandse ambassade werd via een e-mail een half uur voor de vlucht op de hoogte gesteld. Normaal wordt de ambassade hiervoor gebeld.

"Het is duidelijk dat de Turkse autoriteiten niet de gebruikelijke weg gevormd en gevolgd hebben om ons te informeren over de ophanden zijnde uitzetting van deze meneer naar Nederland", aldus de bewindsman. Waarom de mail waarboven in het Turks ' zeer dringend' stond, niet door de politie-liaison op de ambassade is opgemerkt, is niet bekend.

Achtergrond
In de e-mail staat verder geen inhoudelijke informatie of duiding over de achtergrond van El Bakraoui. Er wordt ook niet gevraagd om enige actie te ondernemen. Vorig jaar is er veertig keer direct contact geweest met de Turken over een uitzetting, alleen in dit geval ging het over de mail zonder persoonlijk contact.

De Belgen hebben de Nederlanders vervolgens op 15 juli op de hoogte gesteld. Toen zijn alle noodzakelijke maatregelen genomen, maar was El Bakraoui al verdwenen. Toen bleek ook dat de man niet in de opsporingssystemen voorkwam. Volgens Van der Steur hebben de Nederlandse inlichtingendiensten geen fouten gemaakt. "Als iemand niet internationaal staat gesignaleerd wordt het heel ingewikkeld om adequaat actie te ondernemen."

Het is niet bekend waarom de Belg naar Amsterdam wilde worden uitgezet. Volgens Van der Steur is El Bakraoui nog steeds niet internationaal gesignaleerd in de opsporingssystemen.

Dader aanslag Brussel uitgezet naar Nederland
'Turkije maakte fout bij uitzetten terrorist naar Nederland' (Foto: ANP)

'Selena en Justin praten over hereniging'

Justin Bieber en Selena Gomez overwegen hun relatie nieuw leven in te blazen. De twee zouden het weer een kans willen geven na hun huidige tournees, vertelt een ingewijde aan E!.

Selena woonde woensdag Justins concert in Los Angeles bij en zocht haar ex backstage op. Volgens de ingewijde had de 23-jarige zangeres 'een geweldige tijd' en vond ze het tof om hem op te zien treden. "Selena en Justin leken erg op hun gemak", vult een andere bron aan. "Ze zagen er beiden erg gelukkig uit."

Geruchten dat Justin en Selena 'Jelena', zoals hun (knipperlicht)relatie werd gedoopt, hun relatie nieuw leven in blazen duiken geregeld op. De twee, die van 2010 tot 2013 samen waren, hinten daar ook geregeld op. Zo plaatste Justin vorige week op Instagram een foto waarop hij zijn ex zoent. "Gevoelens", schreef de zanger bij het kiekje. De foto kreeg een 'like' van Selena.

Selena was overigens niet de enige ster die woensdag het concert van Justin Bieber bijwoonde. Ook Kim Kardashian, haar man Kanye en (half)zussen Kourtney, Kendall en Kylie zagen de Canadese zanger optreden. Voor Kim en Kanye, die eerder aangaf dat What Do You Mean? een van zijn favoriete nummers is, was het zelfs het tweede Bieber-concert dat ze bijwoonden. Maandag was het echtpaar ook al bij een show van de 22-jarige zanger.

'Selena en Justin praten over hereniging'
'Selena en Justin praten over hereniging' (Foto: BuzzE)

Kritiek NAVO op Nederlandse uitgaven Defensie

De NAVO vindt dat Nederland te weinig uitgeeft aan Defensie. Ook moet de gereedheid van de krijgsmacht worden verbeterd.

Dat staat in de NATO Defence Planning Capability, heeft minister Jeanine Hennis van Defensie donderdag aan de Kamer laten weten. Het is voor het eerst dat het document met de Kamer wordt gedeeld.

"De NAVO concludeert dat Nederland zich onvoldoende inzet om de krijgsmacht aan de veranderde veiligheidsomgeving aan te passen", schrijft de bewindsvrouw. Het bondgenootschap is "bezorgd" over de Nederlandse Defensiebegroting.

Extra investeren
Volgens de NAVO is een hogere en meer voorspelbare begroting noodzakelijk. Nederland zit nog flink onder het Europese NAVO-gemiddelde van 1,43 procent. Wel is de laatste jaren extra geld naar het ministerie van Hennis gegaan.

Ons land moet extra investeren in personeel, materieel, training en voorraden, stelt het document. Ook zou meer geld naar ondersteunende eenheden moeten gaan.

Kritiek NAVO op Nederlandse uitgaven Defensie
Kritiek NAVO op Nederlandse uitgaven Defensie (Foto: ANP)

Negen jaar cel en tbs voor kindermoorden

De 36-jarige Apeldoornse die in oktober 2013 haar twee kinderen ombracht, heeft donderdag negen jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.

Dat vonniste de rechtbank in Zutphen. De rechters achten bewezen dat Aurélie V. haar achtjarige zoon en zesjarige dochter met messteken om het leven bracht. Ze is verminderd toerekeningsvatbaar. Van een mogelijk verband tussen de inname van antidepressiva en agressie is niets gebleken, aldus de rechtbank.

Tegen V. was veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Rationele beslissingen
Dat de moeder niet in een roes of psychose handelde, zoals de verdediging meende, bleek uit wat ze deed vlak voor de moord. Ze nam duidelijk rationele beslissingen zoals het sluiten van deuren en gordijnen en het schrijven van een afscheidsbrief. Deze gefaseerde handelingen 'lijken niet te duiden op een plotselinge opwelling', las de voorzitter voor.

Agressie is een bijwerking van het antidepressivum paroxetine dat V. slikte. Deze bijwerking zou zijn versterkt door het onregelmatig innemen van het middel, zo stelden haar raadslieden. Maar ook deze onregelmatige inname is niet bewezen. Zo kan uit de gegevens van haar apotheek slechts afgeleid worden wanneer de medicijnen werden geleverd.

Negen jaar cel en tbs voor kindermoorden
Negen jaar cel en tbs voor kindermoorden (Foto: ANP)

BelgiŽ verlaagt dreigingsniveau

België verlaagt het dreigingsniveau van hoogste dreiging (vier) naar een na hoogste (drie), twee dagen na de bomaanslagen in Brussel. Dit liet het Belgische crisiscentrum donderdag weten.

Dinsdag werd beslist om na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel het dreigingsniveau te verhogen naar vier. Dat betekent dat de dreiging 'zeer ernstig en imminent is'. Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) besliste woensdag om dat niveau nog te behouden voor het volledige land. De vorige keer dat het gold, was tijdens de zogeheten 'lockdown' van Brussel na de aanslagen in Parijs.

Het niveau drie betekent dat de dreiging ernstig is en een aanslag mogelijk en waarschijnlijk. Dat is nog steeds een hoog dreigingsniveau. Zo kan het leger worden ingezet voor bewakingsopdrachten als ondersteuning van de politiediensten.

Het crisiscentrum, waarin ministers en functionarissen van politie en justitie zitten, zei niet wat het lagere dreigingsniveau betekent in termen van veiligheidsmaatregelen.

België verlaagt dreigingsniveau
België verlaagt dreigingsniveau (Foto: ANP)

IsraŽlische soldaat executeert Palestijn

Een schokkende video is verschenen op internet waarin een Israëlische soldaat een gewonde Palestijnse man executeert.

De neergeschoten man viel eerst een soldaat aan met een mes. Nadat de man werd uitgeschakeld en gewond op de grond lag schiet de andere soldaat hem neer. De gewonde man kon dus geen kwaad meer doen, maar werd desalniettemin van het leven beroofd.

Het filmpje kan schokkende beelden bevatten.


WK Kwalificatie: Van Marwijk met Saudi-ArabiŽ door naar volgende ronde

In Azië is men begonnen aan de beslissende fase van de tweede ronde van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Na dit weekend zijn nog twaalf landen in de race voor vier tickets en een intercontinentale playoffplek. Van de acht groepen plaatst alleen de groepswinnaar zich rechtstreeks voor de volgende ronde. Ook de vier beste nummers twee maken nog kans op de WK-tickets. 

Saudi-Arabië is één van die landen die door naar de volgende ronde van de kwalificatie. Het land waar Bert van Marwijk bondscoach is won thuis met 2-0 van Maleisië. Kort na rust scoorde Mohammed Al-Sahlawi de 1-0. Taisir Al-Jassim bracht een kwartier voor tijd de drie punten in veilige haven. Saudi-Arabië heeft genoeg punten verzameld om eventueel als beste nummers twee door te gaan. 

In groep B zullen Jordanië en Australië zondag strijden om de groepswinst. Jordanië won vandaag met 8-0 van Bangladesh en Australië versloeg Tajikistan met 7-0. Australië heeft zondag thuis aan een punt genoeg. Jordanië zal moeten winnen. In groep D kan Iran alleen van de groepswinst worden afgehouden als Oman de laatste wedstrijd Iran met 8-0 zal verslaan. 

Japan is een 5-0 op Afghanistan zege ook zeker van de finaleronde in Azië. Mike Havenaar mocht in de tweede helft invallen voor doelpuntenmaker Shinji Okazaki. Het waren voor Havenaar de eerste speelminuten voor Japan sinds 15 oktober 2013. In groep E maakt Syrië ook een goede kans om door te gaan. Na de 6-0 zege op Cambodia is het momenteel de beste nummer twee van alle acht de groepen. Zondag zal Syrië zich in en tegen Japan naar de volgende ronde moeten spelen.

In groep G is Zuid-Korea met zeven overwinningen al zeker. Het duel tussen Koeweit en Laos is echter afgelast omdat Koeweit sinds november vorig jaar geschorst is vanwege politieke inmenging. De FIFA moet nog beslissen wat er met dit duel zal gebeuren. Waarschijnlijk zal Laos een 3-0 administratieve overwinning toegewezen krijgen.  

Uitslagen WK kwalificatie Azië - tweede ronde - speelronde 9

Groep Thuis Uit Uitslag
A VAE Palestina 2-0
A Saudi-Arabië Maleisië 2-0 
B Jordanië Bangladesh 8-0
B Australië Tajikistan 7-0
C China Malediven 4-0
C Qatar Hong Kong 2-0
D Iran India 4-0
D Oman Guam 1-0
E Japan Afghanistan 5-0
E Syrië Cambodia 6-0
F Vietnam Taiwan 4-1
F Irak Thailand 2-2
G Koeweit Laos p-p*
G Zuid-Korea Libanon 1-0
H Uzbekistan Philippijnen 1-0
H Bahrain Jemen 3-0

Stand in groepen A en B 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Saudi-Arabië 7 19 27-3 1 Australië 7 18 24-3
2 V.A.E. 7 16 24-3 2 Jordanië 7 16 20-2
3 Palestina 7 9 15-6 3 Kirgizië 7 11 9-8
4 Maleisië 8 4 3-30 4 Tajikistan 7 5 9-19
5 Oost-Timor 7 2 2-29 5 Bangladesh 8 1 2-32

Stand in groepen C en D 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Qatar 7 21 29-2 1 Iran 7 17 24-3
2 China 7 14 25-1 2 Oman 7 14 11-5
3 Hong Kong 8 14 13-5 3 Turkmenistan 7 10 8-10
4 Malediven 7 3 4-18 4 Guam 8 7 3-16
5 Bhutan 7 0 3-48 5 India 7 3 4-16

Stand in groepen E en F 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Japan 7 19 22-0 1 Thailand 6 14 14-6
2 Syrië 7 18 26-6 2 Irak 5 9 12-6
3 Singapore 7 10 8-7 3 Vietnam 5 7 7-7
4 Afghanistan 7 6 6-23 4 Taiwan 6 0 5-19
5 Cambodia 8 0 1-27 5 Indonesië * 0 0 0

*Vanwege politieke inmenging met de voetbalbond is Indonesië geschorst van alle FIFA-competities.

Stand in groepen G en H 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Zuid-Korea 7 21 24-0 1 Uzbekistan 7 18 19-7
2 Koeweit* 6 10 12-4 2 Noord-Korea 7 16 12-5
3 Libanon 7 10 11-5 3 Bahrain 7 9 10-9
4 Myanmar 7 7 8-20 4 Philippijnen 7 7 5-10
5 Laos 7 1 3-29 5 Yemen 8 3 2-17

*Vanwege politieke inmenging met de voetbalbond is Koeweit geschorst van alle FIFA-competities.

PSV geeft vijf fans stadionverbod na 'muntjes'-gate

Vijf supporters van PSV hebben een stadionverbod opgelegd gekregen, omdat ze zich vorige week onbehoorlijk gedragen hebben. Dit gebeurde voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid in de Champions League. In Madrid gooiden fans van de ploeg onder meer muntjes naar bedelaars.

PSV is niet van plan in te gaan op individuele gevallen en liet eerder vandaag ook niet weten wat de vijf fans exact hebben uitgespookt. Vier supporters mogen zich één tot drie jaar niet bij wedstrijden van hun ploeg laten zien. Van een vijfde fan is de naam bekend, maar deze persoon heeft zich nog niet gemeld. Daarom heeft PSV ook zijn seizoenskaart geblokkeerd. Daarnaast heeft hij een stadionverbod voor onbepaalde tijd opgelegd gekregen. Zodra hij zich alsnog meldt, zal de definitieve straf aan hem kenbaar worden gemaakt.

Een zesde verdachte fan, die zich niet kon gedragen in Madrid, is nog niet bekend bij PSV. Hij krijgt tot aanstaande zaterdag om zich te melden. Als hij dat niet doet, zoekt de ploeg "de openbaarheid op". Een zevende persoon ging vrijuit.

MTV Generation Award voor Will Smith

Will Smith krijgt volgende maand een bijzondere prijs tijdens de uitreiking van de MTV Movie Awards. De 47-jarige acteur mag de MTV Generation Award in ontvangst nemen, maakte de muziekzender donderdag bekend.

"Will Smith en MTV zijn samen opgegroeid en delen een hele coole geschiedenis", zegt uitvoerend producent Casey Patterson. "MTV maakte deel uit van elke fase van Wills carrière en hij speelde vanaf het begin een grote rol in de MTV-cultuur."

Will is dan ook geen onbekende van de MTV Movie Awards. Hij maakte zeventien keer kans op een Movie Award, vijf beeldjes staan bij hem thuis. Dit jaar is hij in de race voor de award voor beste acteur en beste kus. De film Concussion, waarin Will de hoofdrol speelt, is genomineerd in de categorie True Story. De MTV Movie Awards worden op 10 april voor de 25e keer uitgereikt.

MTV Generation Award voor Will Smith
MTV Generation Award voor Will Smith (Foto: BuzzE)

ING moet betalen na onjuist advies renteswap

ING moet een schadevergoeding betalen van 250.000 euro vanwege een onjuist advies en gebrekkige begeleiding bij de aanschaf van een zogenoemde renteswap. De commissie van beroep van klachteninstituut Kifid oordeelde dat de bank in de betreffende zaak zijn zorgplicht heeft geschonden.

Renteswaps zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak gebruikt worden om de risico's van een stijging van de rente af te dekken. Banken hebben bij het verstrekken van deze producten in het verleden vaak een te gunstig beeld gegeven van de risico's.

ING zou in deze zaak de klant niet juist hebben geadviseerd over de combinatie van de langlopende geldlening en de Rente Collar. Ook heeft ING verzuimd de klant, waarvan de naam niet bekend werd gemaakt, te wijzen op de risico's. Eerder had de geschillencommissie van Kifid nog in het voordeel van ING geoordeeld. Tegen de uitspraak van donderdag kan niet meer in beroep worden gegaan.

ING liet weten geen uitspraken te doen over individuele gevallen. De bank wijst erop dat de minister van Financiën onlangs een commissie van onafhankelijke deskundigen heeft aangesteld die momenteel samen met de banken werkt aan een uniforme compensatieregeling.

ING moet betalen na onjuist advies renteswap
ING moet betalen na onjuist advies renteswap (Foto: ANP)

Grote terugroepactie Volkswagen en Porsche

Volkswagen roept wereldwijd 800.000 auto's van de types Touareg en Porsche Cayenne terug voor een controle. In Nederland gaat het om ongeveer 700 Touaregs en ruim 3700 Porsches, aldus een woordvoerder van Volkswagen- en Porsche-importeur Pon donderdag.

De ongeveer 410.000 Porsche Cayennes en zo'n 390.000 Volkswagen Touaregs die wereldwijd worden teruggehaald, kunnen problemen hebben met een losse borgring bij de pedalen. Het probleem werd ontdekt tijdens interne onderzoeken.

De controle van de auto's duurt volgens de zegsman ongeveer een half uur. Eigenaren krijgen per brief een oproep van hun garage.

Een dag eerder maakte het in een milieuschandaal rond dieselauto's verwikkelde Volkswagen al bekend 177.000 personenauto's van het type Passat terug te roepen. De wagens kunnen een defect hebben, waardoor de motor kan uitvallen. Voor de affaire rond het gesjoemel met dieselmotoren moeten wereldwijd miljoenen auto's terug naar de garage.

Grote terugroepactie Volkswagen en Porsche
Grote terugroepactie Volkswagen en Porsche (Foto: ANP)

"Baku zal 's werelds snelste stratencircuit worden"

Formule 1 circuit-ontwerper Hermann Tilke claimt dat het door hem ontworpen stratencircuit in Baku het snelste ter wereld zal worden. De smalle straten door het historische centrum van Baku zal komende zomer het decor vormen van de Grand Prix van Europa.

De huisarchitect van de Formule 1 zei: "Er is geen andere baan als het Baku City Circuit. Het zal één van de meest uitdagende banen op de kalender worden. Het is natuurlijk niet te vergelijken met permanente circuits omdat het een stratencircuit is. Maar ook vergeleken met andere stratencircuits is Baku uniek. Het staat boven de rest door vele factoren. Het zal het snelste stratencircuit zijn, de straten zijn ook enorm smal en dat is precies wat het aantrekkelijk maakt."

Momenteel is er begonnen aan de voorbereidingen voor het asfalteren van de wegen langs de oude stadsmuren. Tilke heeft er dan ook vertrouwen in dat het circuit op tijd af zal komen. "Het volledige team zal tot het laatste minuut blijven werken, en ondanks de problemen lopen we precies op schema."

Waterpolosters hebben weinig moeite met Duitsland

De Nederlandse waterpolodames hebben vanavond op het Olympisch Kwalificatietoernooi het sterke spel van de wedstrijd tegen Italië vast kunnen houden tegen Duitsland. In een opnieuw uitverkocht Groenhovenbad werd de Duitse ploeg met een ruime 16-3 (3-0, 5-1, 4-2, 4-0) verslagen.

Het Nederlandse team, dat moeite had om in het toernooi te komen, ging meteen sterk van start en het duurde niet lang tot er al een kleine voorsprong van drie punten was opgebouwd. In de tweede periode kwam de Nederlandse aanval pas echt goed op gang en werd deze voorsprong uitgebouwd naar een 8-1. Ook na de rust bleef Nederland sterk spelen en werden er nogmaals acht punten aan toegevoegd.

Morgenavond speelt Nederland de laatste poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, het laagst geplaatste team in poule B. Italië treft daar Rusland in de strijd om de eerste plek. Als die wedstrijd niet in een gelijk spel eindigt, wordt Nederland tweede en wordt naar alle waarschijnlijkheid Spanje getroffen in de alles bepalende kruisfinales. Bij een gelijkspel zal er naar het onderling resultaat en doelsaldo gekeken worden.

Waterpolosters hebben weinig moeite met Duitsland (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Waterpolosters hebben weinig moeite met Duitsland (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Conservatief fundamentalist: 'Evolutie is communistisch complot'

De vader van Ted Cruz, Rafael Cruz, staat niet bekend om zijn handige uitspraken. In het volgende filmpje beweert hij dat evolutietheorie een communistisch complot is en dat het homohuwelijk het doel heeft om de 'traditionele familie' te vernietigen.

Tevens beweert hij dat iedere vorm van socialisme gaat om "overheidscontrole op je leven".

Kijk en oordeel zelf:


'Olympisch roeien mogelijk op de schop'

Het roeien op de Olympische Spelen gaat mogelijk op de schop. Het congres van wereldroeibond FISA is bezig en daar zijn diverse plannen naar voren gekomen. Aannemelijk lijkt dat de lichte mannen vier-zonder van het programma zou verdwijnen. De vier-zonder en de lichte vier-zonder zijn twee boten die de mannen wél, maar de vrouwen niet op het olympisch programma hebben staan. 

Dat laatste is in de ogen van het Internationaal Olympisch Comité een heikel punt. "Als de FISA niet zelf met een voorstel komt om de verhouding tussen mannen en vrouwen te verbeteren zal het IOC dit waarschijnlijk gewoon schrappen", zegt FISA-bestuurslid Gerritjan Eggenkamp tegenover NLroei

Daarnaast wordt niet zozeer meer gekeken naar de toegevoegde waarde van een sport op de Spelen, maar van losse onderdelen. Vooral onder huidig IOC-president Thomas Bach is die koers ingezet. Zo kan het lichte roeien in gevaar komen, want dat maakt roeien de enige sport met zowel verschillende disciplines als verschillende gewichtsklassen, legt Eggenkamp uit. Overigens klopt dat niet helemaal, want het worstelen kent bijvoorbeeld de vrije stijl en het Grieks-Romeins worstelen, beiden met hun eigen gewichtsklassen.

Er kan geschoven worden met de nodige disciplines, maar er kan ook een geheel nieuwe tak van roeien op de Spelen komen. Daarbij valt vooral te denken aan het coastal rowing, ofwel kustroeien. "Die discipline moet verder ontwikkeld worden, maar valt wat dat betreft te vergelijken met beachvolleybal bij het volleybal en BMX bij het wielrennen", vertelt Eggenkamp. Met name Peru zou wel eens kunnen profiteren, want het Zuid-Amerikaanse land haalde een flink deel van hun WK-medailles van 2015 tijdens het WK kustroeien. 

Nieuwe foto uit Wonder Woman toont de Amazones

Aan de vooravond van de wereldwijde première van Batman v Superman: Dawn of Justice weet Warner Bros. nog even de aandacht van de heren af te leiden door een foto van een viertal krachtige dames te tonen. 

Opvallend aan de foto is de outfit die Gal Gadot als Wonder Woman draagt: deze is significant anders dan hoe we haar kennen uit de comics of vanaf vandaag kunnen zien in Batman v Superman. Er is geen rood in te bekennen en ook de WW-motieven zijn afwezig. Dat laatste is niet gek: Wonder Woman zal vertellen hoe Princess Diana of Themyscira in de rol van Wonder Woman groeit, en dus valt aan te nemen dat deze foto afkomstig is uit een moment in het verhaal waarin ze simpelweg nog 'gewoon' Diana de Amazone is.

Amazons uit Wonder Woman

Op de foto zijn, naast Prinses Diana, ook drie andere inwoners van het mythische eiland Themyscira te zien. Van links naar rechts zien we de Noorse actrice Lisa Loven Kongsli, die de rol van Menalippe speelt, Diana's tante. Rechts van Gadot is Connie Nielsen te zien, die Koningin Hippolyta, moeder van Diana speelt. Helemaal rechts, tenslotte, staat Robin Wright, als Generaal Antiope, ook een (harde) tante. Als we op de foto moeten afgaan, valt er met de inwoners van Themyscira niet te spotten en kunnen we rekenen op een paar interessante momenten als het eiland komende zomer wordt ontdekt door reguliere mensen.

Wonder Woman, geregisseerd door Patty Jenkins, is vanaf zomer volgend jaar in de bioscoop te zien. Prinses Diana zelf duikt vanaf deze week al op tussen Bruce Wayne en Clark Kent in Batman v Superman: Dawn of Justice, waarvan je hier een review kunt lezen.

Sharia-politie beschermt Koning Pils

Willem-Alexander, de koning alle Nederlanders, maakt een ommetje door de Haagse Schilderswijk. hierbij wordt hij geflankeerd door de 'broeders' van Ikblijfmoslim, een organisatie die van Nederland een Islamitisch paradijs wil maken.

NB: Dit stuk bleek naderhand niet op waarhied te berusten. Met excuses van de FOK!redactie.

Nederland - Frankrijk wordt in de 14e minuut stilgelegd

Het duel tussen Nederland en Frankrijk kent morgenavond twee keer één minuut stilte. Voor aanvang van het duel wordt stilte in acht genomen voor de omgekomen personen van de aanslagen op vliegveld Zaventem in België. In de 14e minuut wordt de wedstrijd onderbroken voor Johan Cruijff.

Cruijff overleed eerder vandaag aan de gevolgen van longkanker. De Nederlandse voetbalbond is van mening, dat de legendarische nummer veertien op een mooie manier geëerd moet worden. Daarom heeft men ervoor gekozen het duel tussen Nederland en Frankrijk tijdelijk stil te leggen, zodat opnieuw één minuut stilte in acht genomen kan worden.

'Verdachten' McDonald's Zaandam weer vrij

De 29-jarige man en 37-jarige vrouw uit Zaandam die woensdag in een vestiging van McDonald's in hun woonplaats werden aangehouden, zijn inmiddels weer op vrije voeten. Uit een verhoor en onderzoek bleek dat het tweetal nergens schuldig aan is.

De politie ging woensdag met veel mensen het fastfoodrestaurant binnen. Dat gebeurde toen een bezoekster vond dat de man en vrouw zich verdacht gedroegen op het toilet. Ook dacht zij draden bij de buik van de vrouw te zien, evenals een verdikking bij de buik. De politie nam geen risico en ontruimde de McDonald's. Omdat de 37-jarige vrouw de aanwijzingen niet opvolgde, losten agenten vier waarschuwingsschoten.

Na de aanhoudingen werd het gebouw verder doorzocht. Daarbij werden geen andere verdachten aangehouden en ook werd geen verdacht pakketje gevonden. De man en vrouw zijn na verhoor weer vrijgelaten.

'Verdachten' McDonald's Zaandam weer vrij
'Verdachten' McDonald's Zaandam weer vrij (Foto: ANP)

VN: vonnis Karadzic van 'kolossaal belang'

De veroordeling van Radovan Karadzic is van "kolossaal belang". Dat heeft de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra'ad Al Hussein gezegd.

"Karadzic was het brein achter de gevangenneming, verkrachting, marteling van en moord op duizenden mensen, het bombarderen van burgers, de belegering van Sarajevo en de vernietiging en diefstal van eigendommen".

Andere kopstukken kunnen volgens Zeid gewaarschuwd zijn. "Het maakt niet uit hoe machtig ze zijn, hoe onaantastbaar ze zichzelf achten of op welk continent ze leven. De daders van dergelijke misdrijven moeten weten dat ze niet ontkomen aan gerechtigheid."

VN: vonnis Karadzic van 'kolossaal belang'
VN: vonnis Karadzic van 'kolossaal belang' (Foto: ANP)

Wereld reageert bedroefd op overlijden Cruijff

Over de gehele wereld is bedroefd gereageerd op het overlijden van Johan Cruijff. De oud-voetballer was in binnen- en buitenland geliefd en mensen uit de voetbalwereld en daar buiten hadden groot respect voor Cruijff.

Koning Willem Alexander reageerde via Facebook. "Met het overlijden van Johan Cruijff verliest Nederland een unieke en geniale sportman. Hij heeft ons voetbal verrijkt en een nieuw gezicht gegeven. Daarnaast heeft hij zich met hart en ziel ingezet om de sport voor iedereen toegankelijk te maken. Hij was een icoon van Nederland. Johan Cruijff was van ons allemaal. Mijn vrouw en ik leven mee met zijn familie en vrienden op deze verdrietige dag."

Vanuit de voetbalwereld kwamen ook talloze reacties los via social media, radio en TV. Zo betuigde Franz Beckenbauer via Twitter zijn medeleven:

Ook topspelers van nu staan stil bij het overlijden van de legendarische Nummer 14:

Ajax-directeur Edwin van der Sar liet tegenover AD Sportwereld weten dat Cruijff voor onschatbare waarde is geweest voor Ajax: "Cruijff was de grootste Ajacied die de club ooit heeft gehad. Hij is zo belangrijk geweest voor de club."

Premier Mark Rutte liet via Twitter weten bedroefd en geschokt te zijn:

Ook vanuit Barcelona is er met verdriet gereageerd op het heen gaan van de legendarische voetballer. "We houden voor altijd van je, Johan. Rust in vrede", zo liet FC Barcelona weten. Voorzitter Josep Bartomeu dankte via Twitter Cruijff voor het belangrijke werk dat in Barcelona verrichtte, zowel als speler en als trainer:

Ook Feyenoord reageert met verslagenheid. De club refereert op hun site ook aan het ene jaar dat de Amsterdammer in Rotterdam speelde. Met Cruijff als drijvende en belangrijke kracht veroverde Feyenoord in dat jaar de landstitel.

Namens de KNVB reageerden directeur Betaald Voetbal Bert van Oostveen en voorzitter Michael van Praag. "Het is vreselijk wat er gebeurd is. De grootste voetballer van Nederland is niet meer", aldus de directeur Betaald Voetbal tegenover NOS. "Ik ga nu met de staf spreken om te kijken wat we morgen doen. De wedstrijd gaat gewoon door, maar krijgt nu wel een heel andere lading. Het duel tussen Nederland en Frankrijk moet een eerbetoon worden aan Cruijff", zo vulde Van Oostveen aan.

"Met grote verslagenheid heeft de KNVB donderdagmiddag kennisgenomen van het overlijden van Johan Cruijff. Woorden zijn amper te vinden voor dit enorme verlies", meldde de KNVB op zijn officiële website. Ook bondsvoorzitter Michael van Praag reageerde geschokt.

"We hebben onze beste voetballer ooit, onze nummer 14 en grote voetbalvriend verloren. We zijn er kapot van. Johan bracht het Nederlandse voetbal naar grotere hoogten. Daar is de KNVB hem eeuwig dankbaar voor en ik ga Johan, mijn vriend, enorm missen", aldus Van Praag.

Ook de kersverse voorzitter van de FIFA, Gianni Infantino betuigde zijn medeleven. "Johan Cruijff was een geweldige voetballer. Hij geldt als één van de beste voetballers die de wereld heeft gekend. Hij is het symbool van een elegante speler. Hij was een inspirator en een bron van liefde voor de fans. Hij heeft historie geschreven in het voetbal en ik ben erg geraakt door zijn overlijden. Hij zal door iedereen worden gemist", schrijft FIFA-president Infantino op de officiële website van de wereldvoetbalbond.

Wereld reageert bedroefd op overlijden Cruijff (Pro Shots / Action Images)
Wereld reageert bedroefd op overlijden Cruijff (Pro Shots / Action Images)

AI van Microsoft binnen 24 uur van tienermeisje naar nazi (NSFW)

Hebben jullie al kennis gemaakt met Tay, de nieuwste AI van Microsoft? Het twitteracount onder de naam @TayandYou was een testje van microsoft met als doel hun klantenservice te verbeteren voor hun stemherkenningssoftware. Tay was geprogrammeerd als een tienermeisje, en 'leerde' te chatten met gebruikers aan de hand van hun input.

Maar ja, het internet is een zieke plek en twitteraars begonnen dingen naar Tay te sturen die Tay veranderde van een onschuldig tienermeisje in een neonazistisch, oversekst monster. Microsoft heeft Tay inmiddels offline gehaald en gereset, onder het mom dat ze 'moe' was. Of een PR-flater hiermee is voorkomen valt te betwisten, maar in ieder geval zal microsoft nu wel twee keer nadenken voordat ze weer een AI op twitter zetten.

Voor een aantal voorbeelden, zie de plaatjes hieronder. Waarschuwing: sommigen kunnen als aanstootgevend worden ervaren.  

Tay1

Tay2

Jessica Biel weerspreekt zwangerschapsgerucht

Jessica Biel heeft donderdag in de Ellen DeGeneres Show de zwangerschapsverhalen die over haar de ronde doen de kop ingedrukt. Berichten over de komst van een tweede kindje voor Jessica en Justin Timberlake kloppen naar haar zeggen niet.

"Ik weet niet eens hoe ik op deze verhalen moet reageren", zei Jessica. "Ik dacht dat ik goed bezig was met yoga en in de sportschool. Maar nee hoor, kennelijk heb ik een buik."

Toen ze de roddels opving, belde ze voor de zekerheid haar man. "Meestal weet hij over allerlei dingen meer dan ik", grapte ze. Timberlake en zijn vrouw werden vorig jaar voor het eerst vader en moeder, hun zoontje Silas is nu elf maanden oud en luistert veel naar de muziek van zijn vader.

"Silas houdt van zijn muziek, dus ik wil dat hij die veel hoort. We luisteren er veel naar in de auto." Ook is Silas gek op de muziek van Erykah Badu. "Hij heeft pas een paar trommels gekregen en drumt ook mee met zijn hoofd, dat vind ik geniaal."

Ellen DeGeneres grapte dat Jessica haar zoontje beter een minder lawaaiig muziekinstrument had kunnen geven. ''Het was een cadeautje, dat moest ik accepteren."

Jessica Biel weerspreekt zwangerschapsgerucht
Jessica Biel weerspreekt zwangerschapsgerucht (Foto: BuzzE)

Oproep tien burgemeesters: meer politie

Tien burgemeesters roepen donderdag het kabinet in een opiniestuk in de Volkskrant op meer te investeren in de politie. Het ingezonden stuk is ondertekend door de burgemeesters van de grote steden onder wie Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jozias van Aartsen (Den Haag) en Jan van Zanen (Utrecht).

"Het piept en het kraakt bij de politie. Dat baart ons grote zorgen. Er is fors bezuinigd op de politie en inmiddels is de bodem bereikt", schrijven de burgemeesters. Ze zijn vooral bang dat de preventieve aanpak van radicaliserende jongeren in de wijk in het gedrang komt. Ze voorzien dat er door eerdere bezuinigingen een structureel tekort aan politiemensen ontstaat. Eerder werd een norm afgesproken van minstens een wijkagent op 5000 inwoners, maar er is zonder nieuwe investeringen volgens de burgemeesters niet genoeg personeel om aan dat minimum te voldoen.

"De wijkagenten snuiven op wat er is gebeurd en wat er staat te gebeuren", zegt Van Zanen. "Juist als het gaat om terrorisme is dat laatste natuurlijk van het hoogste belang. De wijkagent is geen tovenaar en ook geen garantie dat er nooit een aanslag plaatsvindt, maar deze mannen en vrouwen zijn in ons deradicaliseringsbeleid onmisbaar."

De nieuwe veiligheidsvraagstukken vergen nieuwe kennis, ict, technologie maar bovenal voldoende capaciteit. Het is een illusie dat de politie de huidige en toekomstige problemen kan aanpakken met minder mensen, aldus de burgemeesters.

Oproep tien burgemeesters: meer politie
Oproep tien burgemeesters: meer politie (Foto: ANP)

NPO past programmering aan voor Cruijff

De Nederlandse Publieke Omroep past donderdag de programmering aan op radio en televisie om aandacht te besteden aan het overlijden van Johan Cruijff.

Tot 18.00 uur zijn doorlopend extra uitzendingen van het NOS Journaal op NPO 1 te zien. Om 18.00 en 20.00 zijn er extra lange journaals. The Passion begint vijf minuten later om 20.40 uur.

Hallo Nederland (MAX) om 16.35 uur en Tijd voor Max (MAX) om 17.10 uur verhuizen van NPO 1 naar NPO 2. Van 20.30 tot 22.00 uur is op NPO 2 een ingelaste Studio Sport Extra (NOS).

NPO past programmering aan voor Cruijff
NPO past programmering aan voor Cruijff (Foto: BuzzE)

Frietmaker McCain mag Mora overnemen

De Canadese frietproducent McCain heeft toestemming gekregen voor de overname van de Tilburgse krokettenmaker Van Geloven, vooral bekend van het snackmerk Mora. Er blijft na de fusie voldoende concurrentie over, meldde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) donderdag.

De overname van Van Geloven werd begin deze maand aangekondigd. Daarmee komt het bedrijf alsnog in handen van een branchegenoot. Vier jaar geleden strandde een overname door Royaan, eigenaar van onder meer de merken Van Dobben en Kwekkeboom, wel op mededingingsbezwaren.

Van Geloven kwam daarna in handen van de Britse investeerder TowerBrook Capital. Die verkoopt het bedrijf door aan McCain, maar behoudt wel een minderheidsbelang. Financiële details over de transactie zijn niet naar buiten gebracht.

Frietmaker McCain mag Mora overnemen
Frietmaker McCain mag Mora overnemen (Foto: ANP)

31 stoffen geven Parmezaanse kaas zijn smaak

Zout, scherp, maar ook een beetje bitter en zoet: traditionele Parmezaanse kaas ontwikkelt in jarenlange rijping een brede waaier aan smaken. Onderzoekers in München hebben nu ontdekt dat 31 werkzame stoffen samen de Italiaanse kaassoort zijn typerende smaak geven. Hun bevindingen staan in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Het onderzoek heeft een 'moleculaire chemo-sensorische vingerafdruk' voor Parmezaanse kaas opgeleverd, zei Thomas Hofmann van de Technische Universiteit München. Veranderingen in het smaakprofiel kunnen daarmee nog tijdens het productieproces objectief gemeten en in beeld worden gebracht. Producenten kunnen de kwaliteit van de kaas dan nog tijdens de rijping controleren en bijsturen.

De scheikundigen scheidden vetten en eiwitten af en concentreerden de aromastoffen in waterige oplossingen, die vervolgens met massaspectrometers werden onderzocht. Ervaren proefpersonen testten zowel de parmezaan als de oplossingen en concludeerden dat het extract en de echte kaas vrijwel hetzelfde smaakten.

31 stoffen geven Parmezaanse kaas zijn smaak
31 stoffen geven Parmezaanse kaas zijn smaak (Foto: ANP)

Japanners vangen honderden walvissen

Japanse walvisjagers zijn donderdag met een grote buit teruggekeerd van de viswateren rond Antarctica. Twee schepen arriveerden in de haven van Shimonoseki, waar 333 dwergwalvissen aan land werden gebracht.

Alles voor de wetenschap. Japan heeft anderhalf jaar geleden laten weten dat het minder walvissen zou vangen. Dit keer, aldus Tokio, is zelfs twee derde minder dwergwalvissen gevangen dan gepland. Dwergwalvissen gelden ondanks hun naam als een grote soort. De dieren kunnen tot 10 meter lang worden.

Japan heeft enkele dagen voor het vertrek van zijn schepen de Internationale Walvisvaartcommissie op de hoogte gebracht. Japan, dat lid is van de commissie, mag sinds 1986 elk jaar enkele honderden dieren voor wetenschappelijke doeleinden vangen. De afgelopen dertig jaar hebben Japanse vissers tot woede van dierenbeschermers al ruim 10.000 walvissen gevangen.

Japanners vangen honderden walvissen
Japanners vangen honderden walvissen (Foto: ANP)

DAF houdt rekening met forse kartelboete

Paccar, het moederbedrijf van de Nederlandse truckfabrikant DAF, zet honderden miljoenen opzij voor een eventuele Europese kartelboete. Dat bleek donderdag uit een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

De Europese Commissie vermoedt prijsafspraken tussen een aantal grote vrachtwagenfabrikanten en doet daar onderzoek naar, zo bleek enkele jaren geleden al. Het kartel zou hebben bestaan uit DAF, Daimler, Iveco, Scania, Volvo, Renault Trucks en MAN. Als uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven inderdaad onderling prijsafspraken hebben gemaakt, kunnen zij daarvoor een fikse boete krijgen. Die kan maximaal oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

DAF had al laten weten door de commissie te zijn aangesproken en herhaalde donderdag mee te werken. Maar door 'recente ontwikkelingen', die Paccar overigens niet duidt, wordt nu een last genomen van 850 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens Paccar is de financiële positie van DAF Trucks sterk genoeg om 'een betaling met de omvang van de last' te dragen.

Paccar behaalde vorig jaar een omzet van 19,1 miljard dollar, volgens de huidige wisselkoersen iets meer dan 17,1 miljard euro. De winst steeg tot 1,6 miljard dollar en kwam daarmee net als de omzet op een recordniveau uit, zo bleek eind januari.

DAF houdt rekening met forse kartelboete
DAF houdt rekening met forse kartelboete (Foto: ANP)

Volkswagen populairste importmerk occasions

Volkswagen is Mercedes gepasseerd als populairste importmerk van tweedehands auto's. Vijf jaar geleden was Mercedes-Benz nog de meest ingevoerde occasion, maar die fabrikant staat nu op plek twee. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Van Volkswagen, dat in september verzeild raakte in een groot dieselschandaal, werden in 2015 in totaal 22.600 wagens ingevoerd. Dat is 88 procent meer dan in 2010. Het aantal geïmporteerde tweedehands Mercedessen lag vorig jaar met ongeveer 10.000 juist een derde lager dan vijf jaar terug.

Volgens het CBS werden in 2010 nog relatief veel oude Mercedessen het land binnengehaald, van gemiddeld zestien jaar oud. Dat is nu veel minder het geval, waarschijnlijk als gevolg van de aangescherpte wegenbelasting voor oldtimers. Vorig jaar was de gemiddelde importauto van het merk rond de zeven jaar oud.

Invoer toegenomen
De invoer van tweedehands personenauto's is de afgelopen vijf jaar alles bij elkaar met bijna 60 procent toegenomen, tot bijna 148.000 wagens in 2015. In de top 10 populairste importmerken staan naast Volkswagen en Mercedes nog drie Duitse merken: Audi, Opel en BMW. De Japanse autobouwer Toyota is op nummer drie het eerste niet-Duitse fabrikant. Vorig jaar werden in Nederland overigens 1,9 miljoen occasions verkocht.

De meeste gebruikte importauto's rijden op benzine. Benzinewagens waren vorig jaar goed voor ongeveer 70 procent van de totale import. Het aantal hybride of elektrische auto's bedroeg 5300. Vijf jaar geleden waren dit er nog een kleine 600.

Volkswagen populairste importmerk occasions
Volkswagen populairste importmerk occasions (Foto: ANP)

Xbox Games with Gold voor april bekendgemaakt

Microsoft heeft de titels die de volgende maand gratis beschikbaar zijn via Games with Gold bekendgemaakt. Het betekent een goede maand voor Xbox-gamers, want de games zijn zeker niet de minste.

Voor Xbox One komen The Wolf Among Us (1 april -  30 april) en Sunset Overdrive (16 april - 15 mei) beschikbaar. Voor Xbox 360 (ook speelbaar op Xbox One) komen Dead Space (1 april - 15 april) en Saints Row IV (16 april - 30 april) beschikbaar. Een mooie line-up van games. 

Games die nu nog gratis te downloaden zijn Sherlock Holmes: Crimes and Punishments en Lords of the Fallen voor Xbox One en Borderlands voor Xbox 360.

Xbox Games with Gold April

Weer Nederlandse bloemen op Vaticaanplein

Ongeveer 25 bloemenarrangeurs gaan vrijdag aan de slag om het Sint Pietersplein in Vaticaanstad weer op te fleuren voor de jaarlijkse urbi et orbi van de paus op eerste paasdag. Het balkon van het Vaticaan wordt versierd met witte rozen en perentakken. Verder komen er ongeveer tachtig bloemstukken. In totaal worden 6000 bloemen verwerkt, zegt vanuit Vaticaanstad Paul Deckers van bloemenhandel Van der Voort uit Leiden.

Behalve met snijbloemen wordt het terrein ook versierd met tienduizenden bolgewassen zoals krokussen en hyacinten. Thema dit jaar van de bloemencomposities is het Heilig Jaar van de Barmhartigheid.

Al jarenlang wordt het Vaticaan voor het urbi et orbi versierd met bloemen en bolgewassen uit Nederland. Bloemenbureau Holland en bloemenmarketingbureau iBulb steunen financieel het versieren van het Vaticaanplein.

Weer Nederlandse bloemen op Vaticaanplein
Weer Nederlandse bloemen op Vaticaanplein (Foto: ANP)

Voedselautoriteit controleert fruittelers

Fruittelers krijgen vanaf volgende maand controle op het juiste gebruik van bestrijdingsmiddelen. Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan kijken of de telers zich houden aan de regels. Het gaat om checks bij zowel telers van grootfruit (appels, peren en kersen) als bij telers van kleinfruit (bijvoorbeeld framboos, aardbei en bes).

Dit jaar krijgt ongeveer 20 procent van de telers bezoek van de NVWA. De controleurs nemen onder meer monsters van het gewas, de grond en de vrucht. Ook kunnen ze in de administratie kijken. Bovendien checken ze de vakbekwaamheid (spuitlicentie) en kijken ze naar de voorraad gewasbestrijdingsmiddelen.

Voedselautoriteit controleert fruittelers
Voedselautoriteit controleert fruittelers (Foto: ANP)

Karadzic krijgt 40 jaar voor genocide

Radovan Karadzic is door het Joegoslavië-Tribunaal donderdag veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf voor de volkerenmoord in Srebrenica in 1995 en andere oorlogsmisdrijven.

De straf die de Zuid-Koreaanse rechter Kwon O-gon hem namens het tribunaal oplegde, staat praktisch gezien gelijk aan levenslang. De zeventigjarige politicus en psychiater komt waarschijnlijk nooit meer vrij. De aanklager had in 2014 levenslang tegen Karadzic geëist.

In het vonnis hield het tribunaal rekening met het goede gedrag en de persoonlijke omstandigheden van Karadzic. Hij hoorde het vonnis uiterlijk onbewogen aan.

Srpska
Het tribunaal acht de voormalige president van de Bosnisch-Servische Republiek Srpska schuldig aan tien van de elf aanklachten wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en andere oorlogsmisdrijven. In de periode van 1992 tot 1995 kwamen ongeveer 100.000 mensen in Bosnië-Herzegovina om het leven, onder wie 8000 mannen in de door Nederlandse VN-troepen beschermde enclave Srebrenica.

Karadzic is volgens het tribunaal als opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische republiek verantwoordelijk voor de "systematisch en strak georganiseerde moord op mannen en jongens in Srebrenica". Ook toen hij daarvan in militaire dagrapporten nogmaals kennis had genomen, vaardigde hij volgens het tribunaal geen bevelen uit om het moorden te stoppen.

Interveniëren
Volgens het tribunaal had Karadzic "als president en opperbevelhebber als enige de mogelijkheid om te interveniëren en het doden te stoppen".

In juli 1995 werd, blijkt uit het vonnis, het elimineren van de mannelijke bevolking van Srebrenica herhaaldelijk besproken door de legerleiding.

Karadzic krijgt 40 jaar voor genocide
Karadzic krijgt 40 jaar voor genocide (Foto: ANP)

Meer Pokťmon GO-details vrijgegeven

The Pokémon Company heeft meer details vrijgegeven over Pokémon GO, de app voor Android en iOS die Pokémon loslaten in de echte wereld. De app wordt ontwikkeld samen met Niantic, bekend van Ingress die van hetzelfde principe gebruik maakt.

In Pokémon GO is het uiteraard de bedoeling om Pokémon te vangen. Je moet de wereld verkennen om alle Pokémon te vangen. Sommige Pokémon zijn aan bepaalde gebieden gebonden. Zo zul je sommige water-types alleen vinden bij meren of oceanen. Zo wordt je aangezet om daadwerkelijk de wijde wereld in te trekken. Wanneer je in de buurt komt van een Pokémon gaat je telefoon trillen. Pak je smartphone erbij en gooi Poké Balls om de Pokémon te vangen. Vang meerdere van dezelfde Pokémon en je krijgt op een gegeven moment de mogelijkheid om er één van ze te evolueren.

Daarnaast zijn er zogeheten PokéStops, simpele markten waar je items en andere zaken kunt regelen. Soms vind je hier ook Pokémon Eieren, die na een bepaalde afgelegde afstand uitkomen. Zo kun je ook Pokémon vinden die je anders niet tegenkomt. Tijdens het spelen krijg je levels als trainer. Hoe hoger je level, des te sterkere Pokémon kun je vangen en hoe betere items, zoals Great Balls, je kunt gebruiken. 

Op een gegeven moment tijdens het spelen moet je kiezen tussen drie teams. Je voegt je bij dit team, waarna je de mogelijkheid krijgt om één Pokémon toe te wijzen aan een Gym. Deze zijn logischerwijze ook verspreidt over de wereld. Elk teamlid wijst op deze manier een Pokémon toe, waardoor er letterlijk een Pokémon-gym ontstaat. Je kunt gyms uitdagen om een specifieke locatie over te nemen.

The Pokémon Company komt ook met een draagbaar apparaat, een soort armband, die je kunt gebruiken om Pokémon te vangen zonder je Smartphone uit je zak te halen. Dit apparaat krijgt de naam Pokémon Go Plus met zich mee.

Pokémon GO moet nog in 2016 gratis beschikbaar komen. Een test wordt later dit jaar tijdens de ontwikkeling in Japan uitgevoerd.

Pokémon Go Plus

Ouderwets tv kijken blijft populair

Uitgesteld televisiekijken en het streamen van video neemt weliswaar toe, maar tv-kijken doen de meeste mensen nog hoofdzakelijk op een gewoon televisietoestel en op het moment dat het programma wordt uitgezonden. Ook radio luisteren mensen nog het meest via het traditionele radiotoestel, ook al wordt er wel meer geluisterd via internet, staat in het donderdag gepresenteerde onderzoek Media: Tijd 2015.

"We zien dat het onlinemediagebruik toeneemt, maar gemiddeld genomen zijn de verschillen ten opzichte van 2013 niet significant te noemen", zegt NPO-onderzoeker Dunya van Troost. ,,Anders is dat als we inzoomen op de verschillende leeftijdsgroepen. De grootste veranderingen doen zich voor in het kijkgedrag van jongeren (13 tot 19 jaar) en jongvolwassenen (20 tot 34 jaar). Daar neemt het traditionele kijken af met respectievelijk 17 en 10 procent, ten gunste van het kijken naar gestreamde, gedownloade of gekochte video's. Verder zien we dat 35-plussers meer uitgesteld tv-kijken."

Nederlanders keken in 2015 gemiddeld 2 uur en 24 minuten televisie per dag. In 2013 was dat 2 uur en 31 minuten per dag. Van de tijd dat we wakker zijn, besteden we de meeste tijd per etmaal aan media. Lezen doen Nederlanders nog voornamelijk van papier. Digitaal lezen is vooral bij mannen, hoogopgeleiden en bij 20- tot 49-jarigen in opkomst.

Media: Tijd 2015 is een gezamenlijk onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en organisaties voor mediabereiksonderzoek. Voor het onderzoek hielden ruim 2.900 mensen vanaf 13 jaar een week lang iedere 10 minuten hun activiteiten bij.

Ouderwets voor de buis blijft populair
Ouderwets tv kijken blijft populair (Foto: BuzzT)

DNB wil snelle pensioenhervorming en afbouw hra

De mogelijkheden om de economie via monetair beleid te stimuleren raken uitgeput. Voor een structurele verdere verbetering zijn ook in Nederland meer hervormingen nodig. Met name het pensioenstelsel moet "met voorrang" worden herzien, zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag. Ook moet de hypotheekrenteaftrek versneld worden afgebouwd.

De lage rente en het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) doen volgens Knot hun werk. "De leenkosten vormen geen belemmering meer voor bestedingen en de markt is overspoeld met liquiditeit", zei hij. "De bal ligt nu meer dan ooit op het speelveld van de politiek."

Verscheidene ECB-bestuurders hintten sinds de jongste renteverlaging op verdere stappen, mocht de situatie daar om vragen. Knot liet weten daar weinig heil in te zien. "Technisch gezien kun je altijd meer doen. De vraag is of de meerwaarde nog opweegt tegen de mogelijke nadelige bijwerkingen. Daar heb ik mijn twijfels bij."

Hypotheekrenteaftrek
Door de rente laag te houden, extra goedkope kredieten te verstrekken en op grote schaal obligaties op te kopen, koopt de ECB volgens Knot vooral tijd. Die moeten de eurolanden benutten om hun eigen huis op orde te brengen. Ook Nederland kent nog "onevenwichtigheden" die een structureel sterkere groei in de weg staan.

Behalve de verplichting om veel te sparen voor het pensioen, behoort daar ook de hypotheekrenteaftrek toe. Die leidt ertoe dat Nederlanders ook relatief hoge schulden hebben. Zeker wanneer die schuld hoger is dan de waarde van de woning, zullen zij geneigd nog zijn meer te gaan sparen.

Wat DNB betreft zou de hypotheekrenteaftrek versneld moeten worden afgebouwd. Daar ligt ook een kans om de overheidsfinanciën te verbeteren. "Een klein overschot zou het doel moeten zijn in economisch gunstige tijden", zei Knot.

DNB dringt aan op snelle pensioenhervorming
DNB wil snelle pensioenhervorming en afbouw hra (Foto: ANP)

Terreurverdachte Abdeslam wil naar Frankrijk

Terreurverdachte Salah Abdeslam vecht zijn uitlevering naar Frankrijk niet langer aan. Zijn advocaat Sven Mary bevestigde dit donderdag tegenover media. Abdeslam, die wordt gezien als een van de daders van de bloedige aanslagen in Parijs op 13 november, werd vrijdag opgepakt in Brussel.

Eerder verzette Abdeslam zich tegen uitlevering aan Frankrijk. Nu zou hij zelfs "zo snel mogelijk" naar Frankrijk willen om daar verklaringen af te leggen.

Abdeslam en twee kompanen moesten donderdag voor een rechter verschijnen die zou oordelen over verdere aanhouding. De zaak is verschoven tot 7 april.

Sinds de aanslagen dinsdag op een luchthaven en een metrostation in Brussel zou Abdeslam niet meer willen meewerken met de Belgische autoriteiten. Volgens sommigen was de aanvankelijke verklaring dat hij wel meewerkte, het teken voor daders in Brussel om in actie te komen. Naar verluidt waren de aanslag op luchthaven en metrostation aanvankelijk voor Tweede Paasdag gepland.

Abdeslam wil uitlevering naar Frankrijk
Terreurverdachte Abdeslam wil naar Frankrijk (Foto: ANP)

Een legende op beeld: Johan Cruijff

Voetbalicoon Johan Cruijff is overleden aan de gevolgen van kanker. Het nieuwsbericht op onze website is hier te vinden.

In 2004 verscheen een documentaire over de legende, genaamd En Un Momento Dado. Deze film draait om de periode dat Johan Cruijff voor FC Barcelona speelde, en de sportieve en culturele impact die hij heeft gehad op de club, de aanhang en de rest van Catalonië. Deze docu is echt een aanrader om te kijken.

Cruijff heeft ook veel geweldige voetbalmomenten op zijn naam staan. Een overzichtje is in deze video te zien:

Cruijff stond ook bekend om zijn uitspraken:

Johan, we will never forget you.

Blatter op uitnodiging Poetin eregast op WK 2018

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft een uitnodiging van de Russische president Vladimir Poetin om enkele wedstrijden op het WK voetbal in 2018 als eregast bij te wonen geaccepteerd, zo heeft Blatter naar buiten gebracht. Dat hij hierbij voorbijgaat aan zijn FIFA-ban, maakt de Zwitser weinig uit.

"Als ik word uitgenodigd, heb ik de gewoonte om er op in te gaan," laat Blatter weten. Hierbij gaat hij echter voorbij aan de voorwaarden van zijn schorsing, waardoor hij tot eind 2021 enkel als betalende toeschouwer wedstrijden mag bijwonen. Voor Blatter zelf is er echter maar één beperking: "Ik ben geen profeet, en weet niet hoe de wereld eruit zal zien in 2018."

De FIFA heeft al laten weten een onderzoek naar hem te openen, mocht de Zwitser in 2018 plaatsnemen op het ereterras van een stadion.

Johan Cruijff (68) overleden

Johan Cruijff is overleden. De oud-voetballer is 68 jaar geworden. In het bijzijn van familie overleed hij vandaag in Barcelona aan de gevolgen van longkanker.

Cruijff stond bekend als Nederlands beste voetballer. Hij debuteerde in 1964 in het eerste elftal van Ajax en groeide uit tot een superster. In die periode pakte Nummer 14 maar liefst zes landstitels, vier keer de KNVB beker, driemaal de Europa Cup 1, de Europese Supercup en de Wereldbeker. Hij vertrok naar Barcelona waar hij ook enkele titels pakte. In de herfst van zijn carrière keerde Cruijff terug op de Nederlandse velden waar hij met Ajax en later met aartsrivaal Feyenoord de landstitel veroverde. In totaal werd hij drie keer uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Hij kwam tot 291 goals in 520 duels.

Ook in Oranje roerde Cruijff zich. Zijn relatie met voetbalbond KNVB was niet goed, maar toch kwam de middenvelder tot 48 interlands en 33 goals. Hoogtepunt in zijn interlandloopbaan was het WK van 1974 waar hij met het Nederlands elftal uiteindelijk als tweede eindigde. Na het EK van 1976 bedankte Cruijff voor Oranje.

Na zijn loopbaan als voetballer werd Cruijff trainer. Eerst ging hij zonder trainerspapieren bij zijn geliefde Ajax aan de slag, maar daar nam hij in 1988 plotseling ontslag. Daarna ging hij aan het werk bij zijn geliefde FC Barcelona waar Nummer 14 onder meer vier landstitels, de Europa Cup I en de Europa Cup II veroverde. Na zijn ontslag in 1996 bij Barcelona trok Cruijff zich terug uit de actieve voetbalwereld en besloot definitief in Catalonië neer te strijken.

Vanuit daar hield hij zich bezig met de Johan Cruyff Foundation om gehandicapte kinderen aan het sporten te krijgen. Ook liet hij Cruyff Courts aanleggen. Verder hield Cruijff zich bezig met Ajax waar hij in 2010 nog een fluwelen revolutie inzette.

Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden (Pro Shots/Jasper Ruhe)

'Sparen kost geld na verdere verlaging rente'

Met een verdere verlaging van de rente tot 0,5 procent levert spaargeld niets meer op. Dat concludeert vergelijkingssite Spaarrente.nl. De site baseert zich daarbij op de huidige inflatie van 0,6 procent.

De rente op vrij opneembare spaarrekeningen van ABN AMRO, ING en Rabobank staat volgens de site per 1 april op 0,5 procent. ING heeft de rente voor saldo's tot 25.000 euro al verlaagd tot dat niveau. De renteverlaging bij de andere twee grootbanken is aanstaande.

Overstappen naar een kleinere bank is volgens Spaarrente.nl echter ook geen vetpot. ,,Welke spaarrekening je ook kiest, je verdient nooit meer rente dan de inflatie en de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent bij elkaar opgeteld."

De hoogste rente krijg je momenteel bij Argenta, NIBC Direct en Nationale-Nederlanden, aldus de site. Deze bieden 1 procent rente op een spaarrekening. Bij Knab krijg je 1,1 procent rente, maar daar moet je dan wel een verplichte betaalrekening voor 5 euro per maand bij afsluiten.

'Sparen kost geld na verdere verlaging rente'
'Sparen kost geld na verdere verlaging rente' (Foto: ANP)

Madonna raakt ingepikte parkeerplaats kwijt

Madonna had een sluw plannetje bedacht om voor haar luxueuze appartement in New York een paar kostbare parkeerplaatsen te claimen, maar de politie heeft daar een stokje voor gestoken.

Madonna woont in Upper East Side in een appartement van 40 miljoen dollar. Volgens TMZ hadden haar werknemers een aantal nepborden in haar straat geplaatst. Daarop viel te lezen dat de parkeerplaatsen alleen bedoeld waren voor bewoners. Ook hadden ze de trottoirband geel geverfd. Naast de gele stoeprand was de tekst 'no parking' in reliëfletters aangebracht.

Op de geclaimde parkeerplaatsen stonden drie SUV's geparkeerd. "We kennen de juiste mensen", kreeg een van de buren te horen van de man die de borden plaatste. De buren trokken aan de bel en waarschuwden de verkeersdienst van de stad New York. Die stuurde woensdag een ambtenaar naar de straat om een kijkje te nemen. De ambtenaar verordonneerde dat de borden onmiddellijk weg moeten.

Madonna raakt ingepikte parkeerplaats kwijt
Madonna raakt ingepikte parkeerplaats kwijt (Foto: BuzzE)

Coach Robin Haase is opgepakte verdachte moordzaak Everink

De verdachte die vanmorgen in verband met de moord op Koen Everink werd aangehouden, blijkt de coach van tennisser Robin Haase te zijn. De 29-jarige Mark de J. werd aangehouden op Schiphol. Het is niet duidelijk of hij is gearresteerd toen hij aankwam in Nederland of juist wou vertrekken.

De J. is sinds eind 2014 coach van de toptennisser, die zich gisteren vanwege een knieblessure afmeldde voor het masterstoernooi van Miami. Opvallend is dat de nummer 59 van de wereldranglijst bevriend was met de zakenman. Na het overlijden van Everink zei hij tegen RTL Nieuws: "Het is vreselijk. Ik weet ook niet wat de oorzaak van zijn overlijden is. Ik zag Koen in januari voor het laatst. Ik kreeg de indruk dat hij goed in zijn vel zat. Hij sportte veel en zat vol plannen."

Koen Everink werd drie weken geleden neergestoken gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij werd vooral bekend na de mishandeling door Badr Hari in 2012 tijdens het feest Sensation White.

Above & Beyond naar Ziggo Dome

Het Britse dancetrio Above & Beyond komt zaterdag 24 september naar de Ziggo Dome. Aanleiding is de tweehonderdste uitzending van de radioshow Group Therapy, meldt concertorganisator Mojo.

Het wordt de eerste keer dat Above & Beyond de show naar het Europese vasteland brengt, in 2014 was de show in Madison Square Garden in New York en vorig jaar in de Sydney Super Dome. ABGT200 zal live vanuit de Ziggo Dome gestreamd worden. De kaartverkoop voor het dance-evenement begint woensdag 20 april. Inschrijven voor de voorkoop kan al op de website abgt200.com.

De mannen van Above & Beyond zijn sinds 2000 actief als succesvolle dj's, producers en remixers (voor o.a. Madonna en Radiohead), en beleefden hun grote doorbraak in 2011 met het album Group Therapy. Met hun gelijknamige radioshow Group Therapy bereiken ze meer dan 30 miljoen luisteraars per week, uit meer dan 35 landen. Vorig jaar stonden ze op Pinkpop.

Dit jaar verschijnt het nieuwe album Acoustic II, dat gepaard gaat met een akoestische tour met optredens in onder meer in de Hollywood Bowl, Sydney Opera House, Royal Albert Hall, Londen en een uitverkocht TivoliVredenburg in Utrecht op 3 mei.

Above & Beyond naar Ziggo Dome
Above & Beyond naar Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Bachmann: 'God gebruikt terroristen als straf voor Obama'

De Republikeinse ex-presidentskandidaat Michele Bachmann beschuldigt in een artikel voor WorldNetDaily Obama ervan het gevaar van IS te onderschatten. Ze zegt over de recente aanslagen in Brussel: "Dit zou het werk van God kunnen zijn om Obama te vernederen".

Ze beschuldigt Obama ervan het onderwerp te veranderen als het over IS gaat door bijvoorbeeld over de betrekkingen met Cuba te praten. De aanslagen zouden volgens haar een straf kunnen zijn voor Obama van God. Ook meent ze dat Obama niet genoeg voor Israël opkomt.

Michele Bachmann heeft eerder ook controversiële uitspraken gedaan. Eerder zei ze bijvoorbeeld dat The Lion King homoseksuele propaganda is en dat de wetenschap het eens is met de creationistische beweging. Een oplettende FOK!ker wees er tevens op dat Wilders graag met haar dineert.

Haar hele column omtrent Obama en de straf van God is hier te lezen.

Koenders: onze fouten in IndonesiŽ erkennen

Nederland moet de hand in eigen boezem steken en erkennen dat er fouten zijn gemaakt tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in een toespraak in Jakarta tijdens zijn bezoek aan Indonesië. Dat land werd na een bloedige oorlog onafhankelijk van Nederland.

"We moeten het verleden bespreken en onderzoeken, opdat we niet vergeten. Daar hoort ook bij dat we bereid moeten zijn de hand in eigen boezem te steken en te erkennen dat er fouten gemaakt zijn en vreselijke dingen gebeurd zijn."

De minister verwees in zijn toespraak voor onder anderen studenten en jonge politici naar de excuses die Nederland in 2005 maakte voor het geweld na het uitroepen van de onafhankelijkheid. Hij sprak over een lang, moeizaam en pijnlijk proces met veel menselijk leed en verliezen.

Volgens Koenders staat in de relatie met Indonesië de toekomst centraal. "Maar we kunnen niet vooruit kijken zonder ook ons verleden onder ogen te zien."

Koenders: onze fouten in Indonesië erkennen
Koenders: onze fouten in Indonesië erkennen (Foto: ANP)

Herdenking in moskee Amsterdam

Moslims, joden en christenen komen vrijdag bijeen in de moskee Al Kabir in Amsterdam om stil te staan bij de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en ook in Parijs, Beiroet en Istanbul. De solidariteitsbijeenkomst wordt georganiseerd door het Veiligheidspact tegen Discriminatie.

Een vertegenwoordiger van de moskee, de protestantse kerken in Amsterdam en de voorzitter van Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam houden toespraken.

Het pact werd in september 2012 in de Westerkerk opgericht en is onderschreven door een groot aantal religieuze en maatschappelijke organisaties van moslims, joden, christenen en andersdenkenden.

Met een minuut stilte en een ingetogen vredesmanifestatie betuigen ook diverse moslimorganisaties vrijdagmiddag op de Dam in Amsterdam hun steun aan België.

Herdenking in moskee Amsterdam
Herdenking in moskee Amsterdam (Foto: ANP)

100.000 bezoekers voor Buurman & Buurman

De compilatiefilm Buurman & Buurman - Al 40 jaar beste vrienden heeft de grens van 100.000 bioscoopbezoekers gepasseerd. in 2017 verschijnt er een lange speelfilm met de doe-het-zelvers. Dat hebben Lemming Film Distributie en Gusto Entertainment donderdag bekendgemaakt.

De bioscoopfilm die momenteel in zeventig bioscoopzalen draait, bestaat uit zeven nog niet eerder vertoonde afleveringen. Kees Prins en Simon van Leeuwen hebben de stemmen van de klussende buurmannen ingesproken.

De bioscoopfilm werd in februari uitgebracht ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van Buurman & Buurman. De poppenanimatieserie Buurman & Buurman is in 1976 in Tsjechië ontstaan als Pat & Mat en van de serie zijn meer dan tachtig afleveringen gemaakt. De VPRO zendt sinds 1986 de Nederlandse versie uit.

100.000 bezoekers voor Buurman & Buurman
100.000 bezoekers voor Buurman & Buurman (Foto: BuzzE)

Chris Martin tekent scheidingspapieren

Chris Martin heeft na lang dralen eindelijk zijn handtekening gezet onder de scheidingspapieren die zijn ex Gwyneth Paltrow vorig jaar april indiende. De echtscheiding van de 39-jarige zanger van Coldplay en de 43-jarige Amerikaanse actrice lijkt daarmee rond.

"Chris heeft de scheidingspapieren ondertekend", vertelt een bron van The Sun. "Er is eigenlijk geen reden waarom hij daarmee zo lang gewacht heeft. Hij was het meteen al van plan."

"Er is geen oud zeer tussen Chris en Gwyneth en ze zijn nog steeds goede vrienden. Hun kinderen vormen de eerste prioriteit." Volgens The Sun hebben de twee co-ouderschap geregeld voor hun dochter Apple (11) en zoon Moses (9) en splitsen ze hun bezittingen en vermogen.

Paltrow en Martin trouwden in 2003 en maakten in maart 2014 bekend dat er een einde aan hun huwelijk kwam.

Chris Martin tekent scheidingspapieren
Chris Martin tekent scheidingspapieren (Foto: BuzzE)

Selectieve dopingstraffen Russen afgeschoten, olympisch goud afgepakt

De selectieve straffen van zes Russische atleten - vijf snelwandelaars en steeplechaseloopster Yulia Zaripova - zijn door het internationaal sporttribunaal CAS onderuit gehaald. De Russen werden door de Russische autoriteiten geschorst op basis van verdachte waarden in hun bloedpaspoort, een zaak die inmiddels ruim een jaar loopt. 

Het opvallende was echter dat de groep atleten hun resultaten uit bepaalde perioden afgepakt zag worden. Zo kon Sergey Kirdyapkin precies zijn olympische gouden medaille van de 50 kilometer in Londen in bezit houden. Meer hierover valt hier te lezen.

Daar heeft CAS nu een stokje voor gestoken: Kirdyapkin moet zijn gouden medaille inleveren en de Australiër Jared Tallent mag zich eindelijk olympisch kampioen noemen. Zijn zilveren medaille gaat naar de Chinees Si Tianfeng, terwijl de Ier Rob Heffernan het brons krijgt.

Overigens is Valeriy Borchin definitief tot 2019 geschorst. Ervan uitgaande dat hij geen comeback maakt is zijn laatste actie als atleet geweest dat hij zich voor het oog van de camera's onderpoepte tijdens de Spelen van Londen.

Steeplechaseloopster Zaripova moet niet alleen haar olympisch goud van 2012 inleveren, ook haar in 2011 gewonnen wereldtitel is ze kwijt. Die mocht ze van de Russen in eerste instantie houden, maar CAS was het daar niet mee eens. Habiba Ghribi uit Tunesië mag zich nu officieel zowel wereld- als olympisch kampioene noemen. 

'UEFA overweegt opzet Champions League te veranderen'

De Europese voetbalbond UEFA overweegt om de opzet van de Champions League om te gooien. Volgens The Guardian is het plan een tegenzet om de oprichting van een Europese supercompetitie door topclubs te voorkomen.

In de huidige opzet van de Champions League zitten in de poulefase 32 ploegen, verdeeld over acht groepen. De UEFA overweegt om terug te gaan naar zestien ploegen en deze te verdelen over twee poules, zodat ieder team veertien topwedstrijden speelt. Om zich te plaatsen voor de groepsfase zou een knockoutronde moeten komen, waarbij topclubs elkaar door middel van een plaatsingslijst ontlopen.

De Champions League met 32 clubs is er gekomen op verzoek van de geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini die clubs uit kleinere voetballanden toegang wilde geven tot de competitie van de kampioenen. Echter zijn er volgens de topclubs te weinig interessante wedstrijden voor hen. Daarom werken ze aan een plan om een Europese supercompetitie op te richten. Deze moet tegenwicht bieden aan de Premier League waar miljarden euro's in rond gaan.

Mocht de UEFA besluiten om de Champions League aan te passen vanwege de wensen van de topclubs dan kan dat contractueel gezien op zijn vroegst pas vanaf het seizoen 2018/2019.

Xbox One-systeemupdate maart: 360-games kopen en meer

De meest recente systeemupdate voor Xbox One, die begin deze maand al beschikbaar was voor preview-leden, is sinds gisteren voor iedereen beschikbaar. Een belangrijke feature is de mogelijkheid om backward compatible-titels van Xbox 360 te kopen in de store, op dezelde manier als Xbox One-games.

Naast het kunnen kopen van Xbox 360-games, voorziet de update in nog een aantal andere, nieuwe features. Zo is er een speciale update voor het instellen van de precisie van de Xbox Elite Controller. Je kunt nu tot in detail de nauwkeurigheid van de analoge sticks instellen.

Verder nieuw in de update is de verbetering van de Xbox Accessories app in Windows 10. Deze app beschikt nu over allerlei aanvullende informatie over je console en je controller, zoals huidige firmware-versie, batterijstatus en andere details over de controller.

Tenslotte is er nog de Party Chat in Twitch-uitzendingen, een wens die veelvuldig vanuit de community werd geuit. Het gaat om de mogelijkheid om tijdens een Twitch broadcast en terwijl je in een party zit, iedereen binnen de party mee te laten praten.

Storm houdt vluchtelingen aan wal

Voor het eerst in maanden is de afgelopen 24 uur geen enkele vluchteling vanaf de Turkse kust aangekomen op een van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. De Griekse vluchtelingenorganisatie in Athene gaf donderdag een eenvoudige verklaring voor dit opmerkelijk gegeven: het stormde woensdag zwaar in de hele regio.

Heel anders gaat het er nog altijd aan toe in de Griekse grensplaats Idomeni, bij Macedonië. Daar zitten nog altijd ongeveer 12.000 vluchtelingen opeengepakt in tenten, hallen en andere opvangplekken. Ze wachten op het moment dat de Macedonische overheid besluit de grensovergang weer voor migranten open te stellen.

Storm houdt vluchtelingen aan wal
Storm houdt vluchtelingen aan wal (Foto: ANP)

Acteur Ken Howard (71) overleden

Ken Howard is woensdag bij hem thuis in Los Angeles overleden. De acteur en leider van acteursvakbond Screen Actors Guild (SAG) is 71 jaar geworden. Dat maakte SAG bekend aan Amerikaanse media.

Howard verscheen sinds de jaren 60 in talloze films en televisieseries. Eind jaren 70 werd hij bekend door de televisieserie The White Shadow, een van de eerste series met een grotendeels Afro-Amerikaanse cast. Howard speelde de coach van een basketbalteam op een middelbare school. Verder had hij rollen in onder meer Melrose Place, Crossing Jordan, de George Clooney-thriller Michael Clayton en meest recentelijk de films The Wedding Ringer en Joy. In 2009 won Howard een Emmy voor zijn rol in de serie Grey Gardens.

Het is niet bekend waaraan Howard is overleden. Hij laat zijn vrouw Linda Fetters achter.

Acteur Ken Howard (71) overleden
Acteur Ken Howard (71) overleden (Foto: BuzzE)

Penoza-regisseur maakt horror in Hollywood

De Nederlandse regisseur Diederik van Rooijen gaat in Hollywood de horrorfilm Cadaver regisseren. Dit meldt The Hollywood Reporter.

Van Rooijen verhuisde in december 2014 naar Los Angeles, waar hij werkt aan een remake van The Birds van Alfred Hitchcock. De filmmaker werd vooral bekend van de hitserie Penoza en maakte ook speelfilms als Daglicht en Taped. Verder is hij bezig met de verfilming van het boek Verbroken van schrijfster Linda Jansma.

Van Rooijen heeft een contract getekend met de Amerikaanse filmmaatschappij Screen Gems, onderdeel van Sony, om de horrorfilm Cadaver te regisseren. Brian Sieve (Boogeyman 2) schreef het script voor de film die draait om een vrouwelijke agent die net uit een afkickkliniek komt en aan haar nachtdienst begint in een lijkenhuis van een ziekenhuis. Daar veroorzaakt een van de lijken een reeks gewelddadige gebeurtenissen.

Penoza-regisseur maakt horror in Hollywood
Penoza-regisseur maakt horror in Hollywood (Foto: BuzzE)

Sony ontwikkelt games voor de smartphone

Sony gaat zich ook de markt van de mobiele games begeven. Sony Computer Entertainment, dat vanaf volgende week Sony Interactive Entertainment heet, heeft hiervoor een nieuw bedrijf opgericht.

ForwardWorks gaat zich focussen op de ontwikkeling van games voor smartphones. In de spellen zullen bekende figuren uit de PlayStation games voorkomen. Het is nog niet bekend wanneer de eerste games gespeeld kunnen worden. ForwardWorks zal zich voorlopig vooral richten op de Aziatische markt.

Sony volgt hiermee concurrent Nintendo, die vorige week zijn eerste mobiele app Miitomo op de markt bracht.

Sony ontwikkelt games voor de smartphone
Sony ontwikkelt games voor de smartphone (Foto: BuzzT)

1,5 miljoen kijkers voor comeback van Idols

De eerste aflevering van Idols dit seizoen heeft woensdag op RTL 5 ruim 1,5 miljoen kijkers getrokken. De talentenjacht eindigde op een derde stek in de dagrangschikking van de Stichting KijkOnderzoek. Volgens een woordvoerster van RTL5 is Idols het best bekeken programma van de zender sinds 2006.

Het NOS Journaal van 20.00 uur was het best bekeken programma met meer dan 2,6 miljoen kijkers. Op plaats twee eindigde Wild Japan met 1.589.000 kijkers, 41.000 meer dan Idols. Ook De Wereld Draait Door en Goede Tijden Slechte Tijden slechtten de barrière van 1,5 miljoen kijkers.

Idols keerde woensdag terug op televisie na acht jaar afwezigheid. De compleet nieuw jury bestaat uit Martijn Krabbé, Jamai Loman, Eva Simons en Ronald Molendijk. In de eerste uitzending zongen de kandidaten de jury toe vanaf de beruchte stip.

De allereerste aflevering van Idols in het eerste seizoen van 2002 trok 1,45 miljoen kijkers. De finale op RTL4 trok destijds 4,7 miljoen kijkers. Vijf miljoen kijkers stemden af op het slot van de finale-uitzending en zagen Jamai Loman winnen van Jim Bakkum.

1,5 miljoen kijkers voor comeback van Idols
1,5 miljoen kijkers voor comeback van Idols (Foto: BuzzE)

MaleisiŽ denkt aan tribunaal over MH17

Maleisië onderzoekt de mogelijkheid tot het instellen van een tribunaal dat het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne onderzoekt. Dat tribunaal zou zich richten op het onderzoek naar de verantwoordelijken, zei de Maleisische minister van Transport donderdag.

Vlucht MH17 werd in juli 2014 met een luchtdoelraket van Russische makelij neergehaald boven Oost-Oekraïne. De ramp kostte het leven aan alle 298 inzittenden, 283 passagiers en vijftien bemanningsleden. Het toestel, een Boeing 777, was onderweg van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. 193 Nederlanders vonden de dood.

Rusland keerde zich vorig jaar met een veto tegen het instellen van een tribunaal door de Verenigde Naties. Sindsdien zoeken de betrokken landen Maleisië, Nederland, Australië, België en Oekraïne naar alternatieven.

Maleisië denkt aan tribunaal over MH17
Maleisië denkt aan tribunaal over MH17 (Foto: ANP)

Advocaat van Abdeslam krijgt klappen

Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, is dinsdag aangevallen door iemand die boos was omdat hij de terreurverdachte verdedigt, bericht de krant Le Soir op zijn website. Mary kon de aanvaller zelf overmeesteren. Hij heeft zijn kantoor gesloten omwille van de veiligheid van zijn medewerkers.

Mary kreeg veel haatmail nadat bekend was geworden dat hij de verdediging van Abdeslam op zich had genomen. Hij zei woensdag tegen persbureau Belga dat hij er misschien nooit aan was begonnen als hij had geweten dat er aanslagen zouden worden gepleegd, zoals dinsdag in Brussel.

Abdeslam werd vrijdag opgepakt in Molenbeek. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 13 november in Parijs die aan 130 mensen het leven kostten. Abdeslam wordt donderdag voorgeleid.

Advocaat van Abdeslam krijgt klappen
Advocaat van Abdeslam krijgt klappen (Foto: ANP)

Man aangehouden in zaak Koen Everink

De politie heeft donderdagochtend een man aangehouden in de zaak naar de dood van Koen Everink. Het gaat om een 29-jarige Rotterdammer.

De politie kwam bij de man uit naar aanleiding van informatie die naar voren kwam bij het onderzoek. Everink werd begin maart dood gevonden in zijn woning in Bilthoven.

Man aangehouden in zaak Koen Everink
Man aangehouden in zaak Koen Everink (Foto: ANP)

'Investeerder eist bestuurswissel Yahoo'

De activistische investeerder Starboard Value eist het vertrek van het voltallige bestuur van internetonderneming Yahoo. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zal Starboard donderdag negen nieuwe bestuurders voordragen, omdat het vindt dat het huidige bestuur niet de beslissingen moet nemen over de toekomst van Yahoo als onafhankelijk bedrijf.

Yahoo worstelt al jarenlang met de prestaties van zijn ooit toonaangevende internetdiensten. Het onderzoekt momenteel zijn strategische opties.

Volgens Starboard lukt het de huidige top van het bedrijf maar niet om het tij te keren. Daarbij zou het bestuur beloftes niet nakomen en veel te traag opereren. De investeerder gaf eerder al aan de boel bij Yahoo eens flink op te willen schudden. Volgens Starboard zijn er voldoende serieuze partijen die de kerntaken van Yahoo, de internetdiensten, over willen nemen.

'Investeerder eist bestuurswissel Yahoo'
'Investeerder eist bestuurswissel Yahoo' (Foto: BuzzT)

Forse boetes voor vier grote accountants

De vier grote accountantsorganisaties in Nederland, Deloitte, EY, KPMG en PwC, krijgen miljoenen euro's aan boetes opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de toezichthouder hebben ze zich niet aan hun zorgplicht gehouden.

De accountants, ook wel bekend als de 'Big 4', zijn tekortgeschoten in de controles van jaarrekeningen over het boekjaar 2012, en in enkele gevallen over het boekjaar 2011. Die waren niet voldoende onderbouwd. In meerdere onderzochte gevallen was het zelfs zo dat de accountant die de verklaring afgaf onvoldoende geschikte controle-informatie had verkregen. Daarmee is in strijd gehandeld met de wet.

Deloitte moet ruim 1,8 miljoen euro betalen, EY dik 2,2 miljoen, KPMG 1,2 miljoen en PwC 845.000 euro. Bij het bepalen van de hoogte van de boetes heeft de AFM niet alleen gekeken naar de ernst en verwijtbaarheid van de overtredingen. De toezichthouder wijst er op dat Deloitte en EY eerder al zijn beboet voor eenzelfde overtreding, waardoor het basisbedrag van hun boete is verdubbeld.

Diverse maatregelen
De organisaties hebben inmiddels diverse maatregelen aangekondigd. KPMG liet donderdag in een reactie weten "lering te trekken uit het verleden". PwC stelt dat het voor zich spreekt dat uit het onderzoek van de AFM een sanctie volgt. Maar het bedrijf heeft "principiële bezwaren" tegen de precieze onderbouwing van de boete door de AFM. "Wij beraden ons hier nader op", aldus PwC.

De eerste resultaten van de verbeteringen zijn overigens al zichtbaar, aldus de AFM. De financiële waakhond meldde in oktober al dat de grote accountants in het afgelopen jaar belangrijke stappen hadden gezet om de kwaliteit van hun controles te verbeteren.

Forse boetes voor vier grote accountants
Forse boetes voor vier grote accountants (Foto: ANP)

Xbox One-versie Dark Souls III draait op 900p

De resolutie van de Xbox One-versie van Dark Souls III is 900p. Eurogamers' Digital Foundry deed alvast een test met deze versie, die reeds verkrijgbaar is via de Japanse Xbox store.

Op het eerste gezicht ziet het er niet al te rooskleurig uit; er wordt gesproken over dips onder de 30fps op bepaalde momenten, en vele schommelingen in framerate in het algemeen. Op sommige momenten zakt de framerate zelfs zo ver als 20 fps. De mensen van Digital Foundry geven echter wel meteen toe dat dit slechts op beperkte momenten is en dat de Bloodborne-engine verder prima draait op Xbox One. Binnenkort komt de performance-criticus met een volledige analyse van alle drie platforms.

Dark Souls III is op dit moment al te krijgen op Xbox One met een trucje. Door een nieuw (Japans) account aan te maken, vervolgens MS-credit te kopen in Yen, daarmee Dark Souls III aanschaffen en daarna je console-locatie weer terug te zetten. Meer hierover lees je hier.

Moslims en vredesbeweging herdenken samen

Met een minuut stilte en een ingetogen vredesmanifestatie willen diverse moslimorganisaties vrijdagmiddag op de Dam in Amsterdam hun steun betuigen aan België, na de bloedige aanslagen van dinsdag. Ze organiseren de bijeenkomst samen met andere organisaties, zoals vredesorganisatie PAX en het Humanistisch Verbond.

Met de manifestatie willen de organisaties "slachtoffers van terreur en oorlog wereldwijd" herdenken en "solidariteit betuigen aan iedereen die getroffen is door deze walgelijke daden, waar dan ook". Op de lijst van initiatiefnemers staan vooral Marokkaanse raden en samenwerkingsverbanden, zoals de Raad van Marokkaanse Moskeëen Nederland (RMMN), het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) en de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland (UMMON). Ze hopen dat burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan als spreker aanwezig zal zijn en ook joodse organisaties zullen aansluiten.

"Jood, moslim, christen of niet-gelovig: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons dinsdag vanuit Brussel hebben bereikt", zei een woordvoerder van de RMMN eerder.

Moslims en vredesbeweging herdenken samen
Moslims en vredesbeweging herdenken samen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nog steeds bewolkt

Ook vandaag zien we met name bewolking en hier en daar wat motregen. De temperatuur ligt rond de 10 graden. De wind draait in de loop van de dag naar het zuidwesten en neemt toe in kracht: boven land matig en aan de kust vrij krachtig. Later op de avond kan het aan de westkust zelfs zeer krachtig gaan waaien.

Zon op 06:32
Zon onder 19:01

Van bondage kreeg ik de volgende prachtige zonsondergang. Zo jammer dat een zonsondergang maar een paar minuten duurt, ik kan uren kijken naar zo'n schouwspel.

Zonsondergang in Rolde (Foto: bondage)
Zonsondergang in Rolde (Foto: bondage)

Bezoek aan Ruine Waldeck (foto: qltel)
Bezoek aan Ruine Waldeck (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 2015 Een co-piloot liet een toestel van Germanwings met opzet neerstorten in Zuid-Frankrijk.
 2003 Lucia de Berk werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op meerdere patiënten. In 2010 werd ze echter vrijgesproken door de Hoge Raad.
 1999 Bij een brand in de Mont Blanctunnel kwamen 39 mensen om het leven.
 1933 Dankzij het 'Ermächtigungsgesetz' werd Adolf Hitler dictator van Duitsland.
 1989 De Amerikaanse olietanker Exxon Valdez liep voor de kust van Alaska aan de grond. Bij de schipbreuk kwam zo´n 43.000m³ olie vrij. Hierdoor lieten grote aantallen zeevogels, otters en robben het leven.


Rede van Otto Wels in 1933

Aangespoeld wrakstuk waarschijnlijk van MH370

Stukken metaal die in december werden gevonden aan de kust van Mozambique, blijken zeer waarschijnlijk afkomstig van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die twee jaar geleden verdween met 239 mensen aan boord. Australische onderzoekers hebben die conclusie getrokken. De Australische minister van Transport Darren Chester maakte de conclusie donderdag bekend.

Van het verdwenen vliegtuig, dat vluchtnummer MH370 had, is nauwelijks iets teruggevonden. Wel spoelde vorig jaar in juli een eerste wrakstuk aan op het Franse eiland Réunion, in de Indische Oceaan ten oosten van Madagaskar. De Boeing was in Kuala Lumpur opgestegen en had Peking als bestemming. Nog altijd is onbekend wat er met het vliegtuig is gebeurd. De brokstukken zijn wel duidelijke aanwijzingen dat het in zee is gestort, maar hoe dat kwam is een mysterie.

Een Zuid-Afrikaanse jongen die in Mozambique met vakantie was, had een brokstuk dat nu is onderzocht meegenomen als souvenir. Pas later bedachten hij en zijn familie dat de vondst mogelijk belangrijk was. Volgens de Australische minister komen twee onderzochte wrakstukken die in Mozambique opdoken "in overeenstemming met panelen van een Boeing 777".

De zoektocht met schepen op de Indische Oceaan naar meer resten van het vliegtuig is nog steeds gaande.

Aangespoeld wrakstuk waarschijnlijk van MH370
Aangespoeld wrakstuk waarschijnlijk van MH370 (Foto: ANP)

Amersfoort decor voor spektakel The Passion

Amersfoort is donderdagavond het decor voor The Passion, het televisiespektakel dat sinds enkele jaren vaste prik is op Witte Donderdag. Op en rond het Eemplein wordt het paasverhaal over de laatste uren in het leven van Jezus verteld aan de hand van bekende Nederlandstalige popnummers.

Acteur Martijn Fischer, bij het grote publiek vooral bekend door zijn vertolkingen van André Hazes, kruipt dit keer in de huid van Jezus. Zangeres Ellen ten Damme vertolkt de rol van Maria en cabaretière Lenette van Dongen is de verteller. De omroepen EO en KRO-NCRV zenden het evenement rechtstreeks uit.

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel heeft de gemeente extra veiligheidsmaatregelen genomen. Uit voorzorg zal de politie meer zichtbaar aanwezig zijn en er is een verscherpte toegangscontrole bij het Eemplein.

Het is de zesde editie van het evenement. Vorig jaar in Enschede kwamen zo'n 20.000 mensen af op het Bijbelse spektakel. Het verslag op tv werd gevolgd door ruim 3,5 miljoen kijkers.

Amersfoort decor voor spektakel The Passion
Amersfoort decor voor spektakel The Passion (Foto: BuzzE)

Colombia en FARC missen deadline voor akkoord

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC hebben meer tijd nodig om tot een vredesakkoord te komen. De twee partijen hadden zich voorgenomen om uiterlijk op 23 mei een overeenkomst te sluiten, maar dat is niet gelukt. "In alle eerlijkheid moeten we het publiek informeren dat op het moment nog belangrijke meningsverschillen met de FARC bestaan", zei de hoofdonderhandelaar van de regeringsdelegatie.

"We stellen alles in het werk om tot een definitieve overeenkomst te komen. Maar snelle beslissingen zijn noodzakelijk", voegde de onderhandelaar eraan toe. Ook de FARC wil haast maken. "We willen 2016 het jaar van vrede maken", zei het hoofd van de rebellendelegatie. Een gezamenlijke verklaring zat er niet in.

De Colombiaanse regering en de van oorsprong communistische FARC voeren al sinds eind 2012 vredesbesprekingen, na vier decennia van vaak bloedige strijd. De gesprekken vinden plaats in de Cubaanse hoofdstad Havana. Een van de leden van de FARC-delegatie is de Nederlandse Tanja Nijmeijer.

Colombia en FARC missen deadline voor akkoord
Colombia en FARC missen deadline voor akkoord (Foto: ANP)

Delfts blauw en Gouden Eeuw in Keukenhof

Met als thema 'De Gouden Eeuw' en als extra attractie een groot Delfts blauw bloemenmozaïek opent Keukenhof donderdag weer de poorten. De wereldberoemde bloemententoonstelling wordt voor de 67e keer gehouden. In die jaren hebben al bijna 50 miljoen mensen het park bezocht.

Nederland maakte vierhonderd jaar geleden in de Gouden Eeuw letterlijk en figuurlijk een bloeiperiode door met wereldwijde handel. Het is ook de tijd dat de tulp naar Nederland kwam.

In drie maanden tijd hebben veertig tuinmannen in Keukenhof met de hand 7 miljoen bloembollen in de grond gestopt. De helft zijn tulpen, in niet minder dan achthonderd soorten.

Door de jaren heen trok het park gemiddeld zo'n 800.000 bezoekers. Maar dat aantal is de laatste tijd flink toegenomen: van een miljoen in 2014 tot 1,2 miljoen vorig jaar.

Keukenhof is acht weken lang elke dag open, tot maandag Tweede Pinksterdag.

Delfts blauw en Gouden Eeuw in Keukenhof
Delfts blauw en Gouden Eeuw in Keukenhof (Foto: ANP)

JoegoslaviŽ-Tribunaal vonnist tegen Karadzic

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag spreekt donderdag zijn vonnis uit tegen de voormalige president van de Bosnisch-Servische Republiek Radovan Karadzic.

Karadzic werd op 21 juli 2008, na dertien jaar op de vlucht, in Belgrado in een stadsbus aangehouden en ruim een week later overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen. Daar werd hij opgesloten in de speciale VN-vleugel. Zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal begon op 26 oktober 2009 en eindigde op 7 oktober 2014.

Hij staat onder meer terecht wegens volkerenmoord. Die aanklacht gaat over de gruwelen die in de zomer van 1995 rond het Bosnische Srebrenica zijn gepleegd. De enclave zou worden beschermd door Nederlandse blauwhelmen, maar viel in handen van Bosnisch-Servische troepen. Vervolgens zijn duizenden mannelijke islamitische Bosniërs stelselmatig om het leven gebracht.

De voormalige politicus ondernam diverse pogingen het proces ongeldig te verklaren en te vertragen. Karadizic verdedigde zichzelf tijdens het proces.

Joegoslavië-Tribunaal vonnist tegen Karadzic
Joegoslavië-Tribunaal vonnist tegen Karadzic (Foto: ANP)

Vonnis voor moeder om dubbele moord kinderen

Moeder Aurélie V. (36) die terechtstaat voor de moord op haar zoontje Lucas (8) en haar dochtertje Rosa (6) hoort donderdag haar vonnis van de rechtbank in Zutphen. De aanklager eiste tijdens de behandeling van de zaak veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen haar.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft V. haar kinderen op 2 oktober 2013 vermoord. Ze sneed beiden hun keel door. De dochter had ook een steekwond in haar borst en wondjes aan haar vingers. Ze heeft zich mogelijk afgeweerd, denkt het OM. Na het doden van haar kinderen nam V. een overdosis paroxetine, een antidepressivum, en verwondde zichzelf.

De moeder heeft het doden van haar kinderen bekend. Ze kwam in een opwelling tot haar daad door bijwerkingen van antidepressiva. Het doden van haar kinderen was niet gepland, stellen haar twee advocaten.

Vonnis voor moeder om dubbele moord kinderen
Vonnis voor moeder om dubbele moord kinderen (Foto: ANP)

Google werkt aan livestreaming-app

Google werkt aan een livestreaming-app, meldt Venture Beat. De app gaat YouTube Connect heten en moet de concurrentie aangaan met Facebook Live en Periscope van Twitter.

Gebruikers van de app kunnen inloggen met hun account van Google of YouTube and direct livestreamen vanaf hun mobiele telefoon. Ook kunnen gebruikers elkaar taggen en met elkaar chatten. Via een news feed kunnen de nieuwste clips van vrienden worden bekeken. De video's kunnen ook op de website van YouTube worden bekeken, via de kanalen van de gebruikers. Daarnaast wordt het mogelijk de livestreams na afloop op te slaan zodat ze opnieuw bekeken kunnen worden.

De app zal beschikbaar zijn voor zowel iOS als Andoid, maar het is nog niet duidelijk vanaf wanneer. Google heeft nog niet op het bericht gereageerd.

Google werkt aan livestreaming-app
Google werkt aan livestreaming-app (Foto: BuzzT)

'Enorme hongersnood dreigt in Jemen'

De voedseltekorten in het door oorlog geteisterde Jemen nemen steeds ernstiger vormen aan. Daarvoor waarschuwt Oxfam Novib. Nu ook banken zich terugtrekken uit het land, dreigen voedselimporteurs in het Arabische land in de problemen te komen. Kredietverstrekkers zien het bovendien steeds minder zitten om geld uit te lenen aan arme gezinnen. Daardoor dreigt hongersnood voor miljoenen Jemenieten, aldus Oxfam donderdag.

De hulporganisatie somt cijfers op die duidelijk maken dat Jemen totaal afhankelijk is van het buitenland: 90 procent van het voedsel wordt geïmporteerd en ruim 21 miljoen mensen (82 procent van de totale bevolking) zijn aangewezen op hulp van buitenaf.

Door de oorlog tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger, dat wordt geholpen door een coalitie van Arabische landen, is het land niet alleen fysiek op veel plaatsen verwoest. Ook financieel zit Jemen aan de grond. Internationaal is daar maar weinig aandacht voor, stelt Oxfam Novib vast. Van het geld dat dit jaar nodig is voor humanitaire hulp, is volgens de organisatie nog maar 12 procent binnen.

'Enorme hongersnood dreigt in Jemen'
'Enorme hongersnood dreigt in Jemen' (Foto: ANP)

Haags zwembad dicht na onwel worden zwemsters

Zwembad de Houtzagerij in Den Haag blijft donderdag gesloten. De gemeente liet dat weten, nadat twaalf badgasten woensdagavond onwel waren geworden. De oorzaak is nog niet gevonden, daarom is meer onderzoek nodig. Alle mensen die onwel waren geworden, zijn nagekeken door ambulanepersoneel. Een van hen moest uiteindelijk naar het ziekenhuis, liet de brandweer weten.

In het zwembad in de Haagse Schilderwijk was het woensdagavond vrouwenzwemmen. In totaal waren meer dan vijftig zwemsters aanwezig. In eerste instantie voelden een of twee dames zich niet lekker. "Toen dat er snel meer werden, is besloten het zwembad te ontruimen", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Begin deze maand gebeurde iets soortgelijks in de Houtzagerij. Toen werden veertig leerlingen van een basisschool onwel na het schoolzwemmen. Uit onderzoek door ambulancepersoneel bleek toen dat in het bloed van tien kinderen en twee leerkrachten licht verhoogde waarden van koolmonoxide (CO) zaten, aldus de GGD. Er werden geen andere oorzaak voor de massale misselijkheid gevonden.

"Vanavond hebben we ook CO-metingen verricht, maar daar is niets vreemds uitgekomen", zei de woordvoerder van de brandweer. Hij wees erop dat niet vaststaat dat de verhoogde CO-waarden in het zwembad zijn ontstaan.

Haags zwembad dicht na onwel worden zwemsters
Haags zwembad dicht na onwel worden zwemsters (Foto: ANP)

Dineren bij Clooneys voor 30.000 euro

Voor 33.400 dollar (30.000 euro) kan volgende maand gedineerd worden bij George en Amal Clooney thuis. Het stel organiseert het prijzige etentje om geld in te zamelen voor de campagne van presidentskandidaat Hillary Clinton.

Voor wie nog dieper in de buidel wil tasten zijn er ook kaartjes van 100.000 dollar (89.000 euro) beschikbaar, weet New York Post. Wie dit bedrag besteedt mag zich medehost noemen van het diner, dat op 16 april staat gepland. In een uitnodiging die eerder deze week via e-mail door het campagneteam van Clinton werd verspreid liet George grappend weten dat hij niet zal koken.

George staat al langer bekend als supporter van de Democratische Partij. Eerder gaf hij bij hem thuis benefietevenementen voor president Barack Obama.

Dineren bij Clooneys voor 30.000 euro
Dineren bij Clooneys voor 30.000 euro (Foto: BuzzE)

Nieuwe commandant voor de landmacht

Luitenant-generaal Leo Beulen treedt donderdag aan als de nieuwe bevelhebber van de Koninklijke Landmacht. Hij neemt tijdens een ceremonie op de Nederlandse Defensie Academie in Breda het commando over van luitenant-generaal Mart de Kruif die met pensioen gaat.

De Kruif leidde de landmacht sinds 2011. Hij heeft zich sterk gemaakt voor internationale samenwerking. Voorafgaand aan de ceremonie wordt nog een intentieverklaring getekend om de bestaande samenwerking van de Nederlandse 13e lichte Brigade met landmachtonderdelen van België en Luxemburg te intensiveren.

De nieuwe Commandant Landstrijdkrachten voerde eerder het bevel over de 25 Afdeling Pantserluchtdoelartillerie en het Commando Luchtdoelartillerie. Ook was hij directeur Operaties bij de Defensiestaf. Beulens laatste functie was plaatsvervangend commandant van het Duits-Nederlandse legerkorps in Münster.

De landmacht telt ongeveer 17.500 militairen.

Nieuwe commandant voor de landmacht
Nieuwe commandant voor de landmacht (Foto: ANP)

Frances Bean Cobain gaat scheiden

Het huwelijk van Frances Bean Cobain is voorbij, meldt TMZ. De dochter van Kurt Cobain en Courtney Love heeft na nog geen twee jaar een echtscheiding van rocker Isaiah Silva aangevraagd.

Frances heeft in haar aanvraag aangegeven dat Silva niet hoeft te rekenen op een deel van het vermogen van haar in 1994 overleden vader. De Nirvana-frontman liet zo'n 450 miljoen dollar (ruim 400 miljoen euro) achter. Wel is de 23-jarige Frances bereid haar ex alimentatie te betalen.

De twee waren ongeveer vijf jaar samen en trouwden in juni 2014. Ze hebben geen kinderen.

Frances Bean Cobain gaat scheiden
Frances Bean Cobain gaat scheiden (Foto: BuzzE)

Bekijk deze geweldige beam pistol-replica van XCOM 2

Ben je een grote XCOM-fan en heb je nog 350 dollar in je portemonnee liggen waar je toch niks mee doet? Misschien is dit replica-wapen dan wel iets voor jou. Merchandise-bouwer TriForce komt namelijk met een levensgrote replica van de beam pistol uit XCOM 2, die vanaf 24 maart te bestellen is.

De beam pistol is onderdeel van het arsenaal van de sharpshooter in XCOM 2 en is het beste pistool uit de game. Het neppistool is ongeveer 31 centimeter lang, 18 centimer hoog en 5,5 centimer breed. Het wapen vuurt geen echte-plasma schoten zoals de beam pistols in XCOM 2 wel doen, maar het bevat wel lichteffecten. Een schrale troost, maar goed.

Je kan het wapen hier bestellen. XCOM 2 is exclusief voor de pc. De eerste DLC, Anarchy's Children, kwam vorige week uit.

Beam Pistol

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.