Oranje Leeuwinnen klaar voor OKT

Morgenavond begint het Nederlands vrouwenelftal aan het avontuur dat hen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro moet brengen. In de komende anderhalve week maakt Oranje samen met Zwitserland, Noorwegen en Zweden. De winnaar van deze halve competitie gaat naar Brazilië.

De Oranje Leeuwinnen beginnen morgenavond met de eerste horde: het duel tegen Zwitserland in het Kyocera-stadion in Den Haag. Drie dagen later volgt dan de krachtmeting met Noorwegen, waarna op 9 maart de Zweedse vrouwen de opponent zullen zijn. Diezelfde Zweedse vrouwen worden door de wedkantoren gezien als de favorieten om het olympisch startbewijs te pakken: ze krijgen zo'n 45% kans toegedicht, tegen iets meer dan 10% kans voor Nederland.

De aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi verliep voor Nederland vlekkeloos. Het team van bondscoach Arjan van der Laan speelde afgelopen zomer vier oefenduels; twee tegen Denemarken, één tegen Japan en één tegen Frankrijk. Alle duels eindigden in een zege voor de Nederlandse vrouwen.

Vandaag kwam echter het bericht naar buiten dat twee speelsters zijn afgevallen. Het gaat om Lieke Martens (hersenschudding) en Stefanie van der Gragt (knieblessure). Zij zijn inmiddels vervangen door PSV'ers Jeslynn Kuijpers en Myrthe Moorrees.

Mochten de Leeuwinnen uiteindelijk als winnaar uit de bus komen, dan acteert de ploeg voor het eerst in de historie op de Olympische spelen. En zeg nu zelf; dat zou wederom een fantastisch resultaat zijn, aangezien de ploeg vorig jaar voor het eerst mee deed aan het WK voetbal in Canada en daar een zeer puike prestatie neerzette.

De selectie van de Oranje Leeuwinnen:

Eshly Bakker (Ajax), Mandy van den Berg (Liverpool), Angela Christ (PSV), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Merel van Dongen (Ajax), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Kika van Es (PSV), Loes Geurts (Kopparberg / Göteborg FC), Jackie Groenen (FFC Frankfurt), Claudia van den Heiligenberg (USV Jena), Dominique Janssen (Arsenal), Danique Kerkdijk (FC Twente), Jeslynn Kuijpers (PSV), Desiree van Lunteren (Ajax), Manon Melis (Seattle Reign FC), Tessel Middag (Ajax), Vivianne Miedema (Bayern Munchen), Myrthe Moorrees (PSV), Shanice van de Sanden (Liverpool), Renée Slegers (FC Linköping), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK), Sari van Veenendaal (Arsenal) en Kelly Zeeman (Ajax)


Oranje Leeuwinnen zijn klaar voor het OKT (ProShots / Erik Pasmans)