Belgische skicrosser mazzelt naar zilver op Jeugdspelen

Skicrosser Xander Vercammen heeft tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer verrassend zilver gewonnen. De Belg kreeg daar in het Hafjell Freepark wel de nodige mazzel bij, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken.

In de series kwam iedereen vijf keer in actie, waarbij punten gegeven werden per heat om zo een top-8 te krijgen die door mochten naar de halve finales. Vercammen had in de laatste heat de winst nodig en dat lukte hem met een geniale aanval in de laatste bocht op de Australiër Louis Muhlen. In de halve finale, waar de top-2 zich voor de eindstrijd zou plaatsen, lag hij vervolgens na de start al redelijk wat achter. Op dat moment gingen de Duitser Cornel Renn en de ijzersterke Zweed David Mobärg echter onderuit en dus kon Vercammen rustig naar de finale skiën.

In die finale leek men dan toch echt een maatje te groot, want halverwege lag de Belg op een bijna kansloze laatste plek. Weer kreeg hij echter hulp, want Muhlen en de Fransman Matteo Lucatelli kwamen met elkaar in botsing. Vercammen profiteerde en kon plotseling het zilver ophalen, achter de dominator van de dag: de Canadees Reece Howden. Muhlen wist nog als derde over de streep te komen en pakte brons voor Australië.

Vercammen in ogenschijnlijk kansloze laatste positie in de finale, maar dat liep even anders (Foto: YIS/Simon Bruty)
Vercammen in ogenschijnlijk kansloze laatste positie in de finale, maar dat liep even anders (Foto: YIS/Simon Bruty)

Bij de dames was het goud voor de Zwitserse Talina Gantenbein. Zij rekende in de eindstrijd af met de sterke Australische Zali Offord, die wel zilver veroverde. Klara Kasparova uit Tsjechië pakte het brons, terwijl de Duitse Celia Funkler - tweede in alle vijf heats én de halve finale - onderuit ging en de finish niet haalde.