Feyenoord halve finalist na moeizame zege op Roda

Feyenoord heeft zich ten koste van Roda JC geplaatst voor de halve finale van de KNVB beker. Eric Botteghin kopte de Rotterdammers in de verlening naar de overwinning. Eerder op de avond verraste VVSB in een andere kwartfinale FC Den Bosch.

Na vijf nederlagen op rij in de competitie en slechts één punt uit de laatste zes wedstrijden, heeft Feyenoord in de afgelopen weken de kansen op het kampioenschap verspeeld. Het rommelt in Rotterdam. Spelers zijn bedreigd door 'supporters', de fans willen af van algemeen directeur Eric Gudde en wéér zal de Coolsingel leeg blijven. Tenzij de KNVB beker wordt gewonnen, want daar mag Feyenoord nog op hopen, ook na vanavond.

Na zoveel nederlagen op rij was het zelfvertrouwen van de ploeg van Giovanni van Bronckhorst ver weggezakt. De enige remedie zou een overwinning zijn. Die moest er komen op bezoek bij Roda JC, dat zich in januari flink versterkt had met een groot aantal spelers. Van Bronckhorst wilde tegen het vernieuwde Roda achterin meer zekerheid inbouwen en paste daarom zijn opstelling aan. Hij liet zijn team beginnen met vijf verdedigers, in het bekende 5-3-2-systeem, met Dirk Kuijt en Eljero Elia in de aanval.

De eerste mogelijkheden in Limburg waren voor Feyenoord. Deze waren echter niet aan Elia (over) en Kuijt (redding keeper) besteed. Roda drong aan en kwam ook tot mogelijkheden, maar Kenneth Vermeer stond zijn mannetje. Omdat er ook in de tweede helft niet werd gescoord moest er een verlenging aan te pas komen in Kerkrade.

In die verlening bleek Feyenoord de gelukkigste. In de 105e minuut was het Eric Botteghin die met zijn eerste doelpunt voor Feyenoord de 1-0 maakte. Een hoekschop van Tony Vilhena werd bij de eerste paal verlengd door Marko Vejinovic, waarna Botteghin op de goede plaats stond en de bal achter de kansloze doelman Benjamin van Leer kopte.

In de tweede helft van de verlening zette Roda alles op alles om een gelijkmaker te forceren. Maar de thuisploeg had al alles gegeven en had simpelweg niet genoeg kracht meer om tot serieuze aanvallen te komen. Vanuit standaardsituaties en een schot van Poepon werd Roda nog gevaarlijk, maar Vermeer hield zijn ploeg op de been. Feyenoord bleef derhalve relatief eenvoudig overeind en bereikte daarmee de halve finale van de KNVB beker. Eindelijk weer succes voor de ploeg van Van Bronckhorst.