YouTube verwijdert willekeurig accounts en video's

Veel bekende YouTubers zijn de laatste tijd naar voren gekomen met video's waarin uit de doeken wordt gedaan hoe asociaal YouTube met haar content-creators om gaat. Kanalen worden zonder enige aanleiding of uitleg afgesloten, bezwaarprocedures falen en als het kanaal of de video's worden teruggezet blijft een excuus, persoonlijk contact of uitleg alsnog uit.

Zo heeft de Nostalgia Critic (377.000 subscribers) een video geplaatst waarin hij uitlegt waarom hij momenteel geen inkomsten genereert uit video's en waarom zijn video's nog maar 15 minuten lang mogen zijn. De reden; onbekend. YouTube reageert nergens op. Nou ja, op de video wel natuurlijk, want een dag later kan de Nostalgia Critic (kritisch) melden dat de beperkingen zijn opgeheven, hoewel er nog steeds een 'strike' tegen het kanaal open staat. Ook heeft YouTube geen enkele uitleg gegeven. Niet over wat er aan de hand was, niet over wat men ertegen kan doen.

I hate everything (396.000 subscribers), die letterlijk álles haat, zag zijn hele kanaal verdwijnen, zonder enige uitleg. Zijn verhaal vind je in deze video, waarin hij duidelijk maakt hoe bizar de handelswijze van YouTube is en hoe verrot het Youtubesysteem is.

Dan is er nog EliTheComputerGuy (636.000 subscribers) die al zeven jaar video's maakte op YouTube een bullshit 'strike' kreeg, volledig anaal werd genomen door YouTube en pas nadat hij besloot YouTube helemaal te verlaten eindelijk zijn video terug zag verschijnen. Het duurde nog enkele video's voordat hij daadwerkelijk iemand van YouTube zelf te spreken kreeg.

Inmiddels zijn er tientallen YouTubers die zich langzaamaan verenigen tegen de volkomen onduidelijke manier van handelen van deze dochtermaatschappij van Google.