Handbalster Polman 'superklaar' voor Polen

Ze is de verbazing nog niet helemaal voorbij. Estavana Polman speelt vrijdag met de Nederlandse handbalsters tegen Polen om een plaats in de finale van het WK. "Het is best bizar", zegt de blonde opbouwspeelster, een van de sterren van de ploeg van bondscoach Henk Groener. Maar Polman schatte al na het eerste groepsduel, anderhalve week geleden tegen China, in dat er rare dingen kunnen gebeuren in Denemarken. "Als alles klopt, dan moeten we ook wereldkampioen kunnen worden", klonk het destijds vol bravoure. Haar conclusie donderdag: "alles klopt nog steeds".

Polman (23) was woensdag in de kwartfinale tegen de Franse vrouwen topschutter aan de kant van Oranje met tien treffers. Ze scoorde zelfs gehuld in een keepersshirt, toen doelvrouw Tess Wester in een ondertalsituatie even naar de kant werd gehaald. "Ik wist wel dat we het in ons hadden. Daar zijn we allemaal van overtuigd. Maar het moest er nog wel uit komen. Dat gebeurt nu. Het gaat geweldig, ik weet bijna niet wat ik moet zeggen."

De ontlading op het veld was groot, daarop volgde het inmiddels bekende dansje in de kleedkamer, een hit via Twitter. "Het schijnt nu wel te leven in Nederland, dat heb ik tenminste gehoord. Zelf merken we daar weinig van. Misschien is dat maar goed ook, we zouden er nog zenuwachtig van worden."

Meer fysiek

Want hoe groot de vreugde ook was na het bereiken van de laatste vier, een niet eerder vertoond resultaat voor Oranje, de knop ging woensdagavond al om. "Ik zei het nog voor het slapengaan tegen mijn kamergenootje: eigenlijk hebben we het niet echt gevierd. Na de ontlading op het veld en de vreugde in de kleedkamer was het nog even gedag zeggen tegen familie en vervolgens eten en naar bed. Dat moet ook."

Want vrijdag om 18.00 uur in Herning wacht de halve finale. Tegen Polen, dat in de groepsfase nog met duidelijke cijfers (31-20) werd verslagen. "Ze zullen met iets nieuws komen", verwacht Polman. "Ik denk dat ze meer op fysiek inzetten. Daar moeten wij een antwoord op vinden. Van onderschatting zal van onze kant geen sprake zijn. Zij hebben Rusland naar huis gestuurd, dat is knap. Maar nu we zo ver zijn gekomen, willen we hoe dan ook verder. Het wordt een andere wedstrijd, maar we zijn er superklaar voor."

Handbalster Polman 'superklaar' voor Polen
Handbalster Polman 'superklaar' voor Polen (Foto: ANP)